OPINIONS

Μία σπίθα για να επιστρέψει στο γήπεδο

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που έδειξε στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ πως περιμένει μία σπίθα για να επιστρέψει στο γήπεδο, αλλά και για τις προσωπικότητες του Δικεφάλου που βγήκαν μπροστά.

Το γρήγορο τέρμα του Σβιντέρσκι έκανε διαδικαστική τη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου. Η ομάδα του Δώνη με την εμφάνιση που έκανε στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ δημιούργησε προσδοκίες, όμως στην πράξη σε κανένα από τα δύο παιχνίδια δεν κατάφερε να τις δικαιολογήσει.

Από το παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης φάνηκε πως η ήττα στο ΟΑΚΑ είχε λειτουργήσει ευεργετικά για τον ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ

Ήταν ένα σκληρό αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ, που είχε έρθει μέσα από μία άθλια αγωνιστική εικόνα, η οποία ανάγκασε τον Φερέιρα και τους ποδοσφαιριστές του να ξανασυστηθούν. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε την πολυτέλεια να συνεχίσει να αγωνίζεται χωρίς τους Πέλκα, Μπίσεσβαρ και έπρεπε να γυρίσουν μία θέση πιο πίσω στο γήπεδο οι Βιεϊρίνια, Μίσιτς.

Χώρος για τον Μίσιτς στον άξονα υπήρχε, το ερωτηματικό έχει να κάνει με την ένταση που λείπει από το δίδυμο που δημιουργεί με τον Μαουρίτσιο, ενώ η άσχημη κατάσταση του Μάτος, προσφέρει το δικαίωμα στον αρχηγό να μονιμοποιηθεί στην πλευρά και στον χώρο που έπαιζε στην Βόλφσμπουργκ. Στην πράξη ο Φερέιρα δεν παρουσίασε κάτι καινούριο, απλά επανέφερε την ομάδα στις δικές της αρχές.

Ο ΠΑΟΚ που παρακολουθήσαμε στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, μοιάζει σαν να έχει πάρει την απόφαση να πορευτεί με τις μεγάλες προσωπικότητες στον αγωνιστικό χώρο και μέσα από τα παιχνίδια, να ψάξει τη βελτίωση μέσα από την δική τους αγωνιστική άνοδο. Αυτό είδαμε να συμβαίνει στην πράξη. Κανένας δεν έβγαλε μάτια, δεν χρειάστηκε άλλωστε, αλλά οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ βγήκαν μπροστά.

ΠΕΛΚΑΣ ΚΑΙ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Πέρα από την μετάθεση στο δίδυμο του Μίσιτς και την επιστροφή στα άκρα της άμυνας του Βιεϊρίνια, ο Φερέιρα οδηγήθηκε να ξαναβάλει στο αρχικό σχήμα τους Πέλκα, Μπίσεσβαρ. Θυμίζω πως και οι δύο για μεγάλο διάστημα δεν ήταν καλά και ο Πορτογάλος είχε βρει σχήμα που κράταγε και τους δύο στον πάγκο.

Ασφαλώς ο ΠΑΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά εκτός ενδεκάδας δύο τόσο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Πέρα από το γεγονός πως ο Φερέιρα οδηγήθηκε να τους επαναφέρει στην βασική ενδεκάδα, επέλεξε σε αυτά τα δύο παιχνίδια να ξεκινά με τον Πέλκα στην θέση του επιτελικού χαφ και να κρατά τον Μπίσεσβαρ στα αριστερά. Επιλογή που πήρε λόγω της συνολικά προβληματικής χρονιάς που τρέχει ο Ολλανδός.

Να θυμίσω εδώ πως ο Μπίσεσβαρ είχε αργήσει αρκετά να πείσει τον Λουτσέσκου πως αξίζει φανέλα βασικού πριν από δύο χρόνια. Όταν τα κατάφερε, κέρδισε τον χώρο του στα αριστερά. Ο ΠΑΟΚ την πρώτη χρονιά του Λουτσέσκου βελτιώθηκε και έκλεισε εντυπωσιακά την σεζόν, με τον Πέλκα σαν επιτελικό χαφ και τον Μπίσεσβαρ αριστερό χαφ. Πέρυσι όμως το γεγονός πως ο Μπίεσβαρ πέταγε, έκανε τον Ρουμανό τεχνικό να κλείσει την σεζόν με αυτόν στον ρόλο του κουμανταδόρου.

Αυτήν την εποχή ο Πέλκας παίζει σε πολύ μεγαλύτερη ένταση, μπορεί να έχει συχνότερη επαφή με την μπάλα και σωστά ο Πορτογάλος τεχνικός, τώρα που επανέφερε και τους δύο στο βασικό σχήμα, έδωσε στον Πέλκα τον ρόλο του επιτελικού χαφ. Στην Τούμπα ο Πέλκας ήταν γεμάτος διάθεση, όμως δεν του έβγαιναν οι φάσεις. Στο ΟΑΚΑ μία δική του ατομική ενέργεια έκρινε νωρίς την πρόκριση και συνολικά, είχε ένα γεμάτο παιχνίδι.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο ΠΑΟΚ τα δύο προηγούμενα χρόνια κατάφερε κάτι που δεν είναι σύνηθες τουλάχιστον για ελληνική ομάδα και έκανε τη διαφορά και τις δύο χρονιές: Βελτιώθηκε μετά τον Φεβρουάριο. Αυτός είναι ο στόχος του και φέτος. Είναι δεδομένο πως μέχρι σήμερα δεν τρέχει μία γεμάτη από καλά παιχνίδια χρονιά και πως για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται βελτίωση. Μετά την ήττα στο παιχνίδι πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, οι προσωπικότητες μπήκαν στην ενδεκάδα και στην θέση τους και ο ΠΑΟΚ ψάχνει την αγωνιστική του άνοδο μέσα από την δική τους βελτίωση. Το δείγμα στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό είναι θετικό, όμως για να έχουμε μία ασφαλή άποψη, χρειάζεται να περιμένουμε και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Βλέπετε, η ομάδα του Δώνη ήταν κατώτερη των προσδοκιών στο παιχνίδι της Τούμπας και με το γρήγορο γκολ στην ρεβάνς, ο αγώνας έγινε εύκολος για τον ΠΑΟΚ. Μετά το 1-0 χρειαζόταν απλά μία καλή διαχείριση η οποία πράγματι έγινε. Δεν υπήρχε όμως λόγος για το παραμικρό ρίσκο, ούτε χρειαζόταν να μπει επιπλέον ένταση. Αρκούσε ένα ήρεμο και μυαλωμένο παιχνίδι χαμηλών μέτρων. Ήταν περιορισμένης δυσκολίας αυτά που χρειαζόταν να κάνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ μετά το γκολ του Σβιντέρσκι, που πράγματι ανταποκρίθηκαν στα θέλω που είχαν δημιουργηθεί.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πολεμήσει. Μπορεί να ήταν διαφορετική η μοίρα του, αν σκόραρε ο Χατζηθεοδωρίδης, αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πλήρωσε πως διαχειρίστηκε πολύ άσχημα το παιχνίδι στην Τούμπα. Ο Παναθηναϊκός είχε βρει μία δυναμική μετά το παιχνίδι του πρωταθλήματος, την οποία δεν κατάφερε να την διατηρήσει. Ο Δώνης είχε σαν στόχο να κρατήσει το μηδέν η ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο, είχε πάρει στην αποστολή τον Αγιούμπ και πίστευε πως θα μπορούσε με αυτόν να δημιουργήσει έναν αιφνιδιασμό στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ Ο ΑΓΙΟΥΜΠ

Ο Μαροκινός στο ημίχρονο που αγωνίστηκε έδειξε πως έχει στοιχεία που λείπουν από το ρόστερ της ομάδας. Τη δυνατότητα να κοντρολάρει και να κάνει την μπάλα δική του σε μικρό χώρο ανάμεσα σε έναν όμιλο παικτών, την ικανότητα να περάσει παίκτη από τον άξονα, να δημιουργήσει συνεργασίες σε μικρούς χώρους και να ψάξει για δύσκολες μικρές πάσες. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε για 3 ½ χρόνια έναν ποδοσφαιριστή που θα αποτελέσει πολύτιμο όπλο στην προσπάθεια που θα γίνει από το καλοκαίρι, να ξαναγίνει η ομάδα ανταγωνιστική.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΨΑΕΙ

Ένας στόχος που είχε μπει και για τα παιχνίδια κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, αποδείχτηκε όμως στην πράξη πως ακόμα χρειάζεται χρόνος, δουλειά και προσθήκες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει υπάρξει βελτίωση, είναι δεδομένο πως το τελευταίο διάστημα ένα μικρό βήμα έχει γίνει. Ο κόσμος στους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ έδειξε πως περιμένει μία σπίθα για να επιστρέψει στο γήπεδο. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού διψάει για να δει ξανά έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό, η απόσταση παραμένει μεγάλη, όμως είναι μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από λίγους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ