OPINIONS

Ο Κωστένογλου περίμενε την ευκαιρία του

EUROPA LEAGUE / ÔÑÁÌÐÆÏÍÓÐÏÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÔÑÁÌÐÆÏÍÓÐÏÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Τσάρλυ γράφει για το Νίκο Κωστένογλου που κέρδισε την ευκαιρία να καθίσει μόνιμα στον πάγκο της ΑΕΚ χάρη στη εντυπωσιακή μεταμόρφωση που έδειξε η ομάδα τόσο αγωνιστικά όσο κι εξωαγωνιστικά.

Στην ΑΕΚ έχουμε αλλαγή δεδομένων. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα υπάρξει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τέτοια μεταμόρφωση. Αποδεικνύεται πως πέρα από τα όποια προβλήματα παρουσίαζε το ποδόσφαιρο του Μιγκέλ Καρντόσο, ο Πορτογάλος προπονητής είχε χάσει εντελώς τους ποδοσφαιριστές του. Οι παλιοί δεν έβρισκαν κίνητρο να παίξουν για τον συγκεκριμένο προπονητή, να ακολουθήσουν το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει αλλά και τις επιλογές του.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που οδηγεί στο να χάσει ένας προπονητής τους παίκτες του είναι στο να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές πως δεν είναι δίκαιος στις αποφάσεις του. Γρήγορα πέρασε στους παλιούς της ομάδας, πως ο Καρντόσο μεροληπτεί υπέρ των ποδοσφαιριστών που έφερε μαζί με τον Λυμπερόπουλο, δίχως αυτά που δείχνουν στο γήπεδο να δικαιολογούν τις επιλογές του.

Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ώστε να σταματήσει να υπάρχει η φλόγα, σε συνδυασμό με ένα δύσκολο γεμάτο ρίσκο σε εφαρμογή ποδόσφαιρο, που μέσα από την χρήση του, δεν έχει δώσει και στον ίδιο τον Καρντόσο κάποια σπουδαία προπονητική επιτυχία, δημιουργήθηκαν συνθήκες απόλυτης διάλυσης.

Η ΑΕΚ στα παιχνίδια που την καθοδήγησε ο Καρντόσο ήταν για λύπηση, έδειχνε χωρίς ψυχολογία, με προπονητική φυσική κατάσταση, κοντή, αδύναμη με περιορισμένο φυσικό ταλέντο. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως έφθανε η αποχώρηση του Καρντόσο και το να αναλάβει την ομάδα ο Νίκος Κωστένογλου, για να υπάρξει μεταμόρφωση.

Αποδείχθηκε πως η αποχώρηση του ακατάλληλου σε όλα τα επίπεδα Πορτογάλου, δημιούργησε συνθήκες συσπείρωσης μέσα στην ομάδα. Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αλλαγή την καταλαβαίνει κανείς μόνο από το πάθος που πανηγυρίζονται τα τέρματα που πετυχαίνουν. Η ομάδα έγινε ξανά μια γροθιά. Σε αυτό έχει παίξει κομβικό ρόλο ο Νίκος Κωστένογλου.

ΝΙΩΘΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Εδώ χρειάζεται να κάνουμε μία παρένθεση, για να γίνουν και πιο εύκολα κατανοητά κάποια πράγματα. Ο Νίκος Κωστένογλου, εδώ και δέκα περίπου μήνες, έχει αναλάβει τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι πως όσοι των γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως ποτέ δεν του έχει φύγει το μικρόβιο της προπονητικής. Πάντα νιώθει πως είχε να δώσει περισσότερα πράγματα σε αυτήν την δουλειά, δεν σταματά να βλέπει, να ενημερώνεται για ποδόσφαιρο και να σκέπτεται σαν προπονητής. Αυτό ήταν και ένα μεγάλο πρόβλημα, που οδήγησε σε ρήξη με τον Σέρτζιο Μαρκαριάν, όταν ο Νίκος Κωστένογλου, ανέλαβε τη θέση του βοηθού προπονητή. Είχε άποψη, την ανάγκη να επιβάλει κάποια πράγματα που είχε στο μυαλό του, κάτι που σπάνια ο πρώτος προπονητής το βλέπει με καλό μάτι και οδηγήθηκαν σε ρήξη.

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο Κωστένογλου κάνει πολύ σημαντική δουλειά στις ακαδημίες, τις έχει οργανώσει και είναι άπαντες ευχαριστημένοι από τη σοβαρότητα που εκτελεί τα καθήκοντα του. Ο ίδιος μπορεί να μην το εξωτερίκευε, όμως το φιλικό του περιβάλλον γνωρίζει πως πάντοτε ήταν ο πόθος του να ξανακαθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ. Περίμενε πως θα του δοθεί κάποια στιγμή αυτή η ευκαιρία και φρόντιζε να είναι πάντα έτοιμος.

Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, το σίγουρο είναι πως στο πλαίσιο του να αναλάβει σαν υπηρεσιακός προπονητής την ομάδα για αυτά τα δύο παιχνίδια, αρίστευσε. Δεν πέτυχε απλά, θριάμβευσε, κατάφερε να μεταμορφώσει την ομάδα του.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Δεν βοήθησε μόνο με τους λόγους του να επιστραφεί η χαμένη φλόγα, πήρε αποφάσεις προπονητή που οδήγησαν στην εντυπωσιακή βελτίωση της ομάδας. Χρησιμοποίησε μία τακτική που ταιριάζει στο ρόστερ που έχει στα χέρια του και πήρε επιλογές που βοήθησαν την ομάδα.

  • Τριάδα στο κέντρο της άμυνας, που μπορεί να δώσει ξανά ύψος όταν η ομάδα αμύνεται χαμηλά και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.
  • Παρουσία Γαλανόπουλου στον άξονα για περισσότερη ενέργεια.
  • Τακτική με επιθετικό δίδυμο, ώστε να δέσουν οι Ολιβέιρα, Λιβάγια που είναι και τα όπλα της ομάδας.
  • Χρησιμοποίηση όχι καθαρού 3-5-2, αλλά μίας παραλλαγής στο 3-4-1-2 ώστε να πάρει την ενέργεια του Γαλανόπουλου δίπλα στον Σιμόες και να μπορεί να αμύνεται με ένταση η ΑΕΚ, αλλά και να υπάρχει ο ποδοσφαιριστής που θα πλησιάζει και θα τροφοδοτεί το επιθετικό δίδυμο.
  • Εκτός από τον Γαλανόπουλο έβγαλε από τη ναφθαλίνη και τους Αλμπάνη, Ντέλετιτς. Ειδικά η είσοδος του Αλμπάνη ήταν κομβική, ώστε να γίνει αυτή η συγκλονιστική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο στην Τρίπολη.

ΚΥΜΑ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Είπαμε, όμως, στον πρόλογο πως ο Νίκος Κωστένογλου ήταν έτοιμος για αυτήν την ευκαιρία και ήξερε καλά το πώς θα βοηθήσει την ομάδα. Μετά από αυτό το τεράστιο διπλό στην Τρίπολη και με την φανερή μεταμόρφωση που υπήρχε στην ομάδα, όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της παραμονής Κωστένογλου.

Αρθρογράφησαν ρεπόρτερ της ΑΕΚ σε αυτήν την κατεύθυνση, που ούτε μπορούσαν να φανταστούν πως θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση την περασμένη Δευτέρα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως τους οδήγησε η πραγματικότητα. Οι ποδοσφαιριστές αυτήν την στιγμή, πίνουν νερό στο όνομα του, αναγνωρίζουν τη συμμετοχή του, η οποία δεν ήταν μόνο στο ψυχολογικό κομμάτι. Ο οποιοσδήποτε πρώην ποδοσφαιριστής μίας ομάδας μπορεί να μπει στα αποδυτήρια και να εμπνεύσει με την ομιλία του πριν ένα παιχνίδι. Το έχει κάνει και ο Τότης Φυλακούρης, όταν σαν υπηρεσιακός κέρδισε την Σεβίλλη και διέσυρε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Κωστένογλου βοήθησε την ομάδα με τις τακτικές του αποφάσεις και αυτό δεν γίνεται να παραληφθεί, αυτό το στοιχείο οδηγεί στην παραμονή του.

ΟΠΩΣ Ο ΡΟΤΣΑ

Πέτυχε πολλά σε αυτό το μικρό διάστημα και νομίζω πως κατάφερε να προσφέρει σε όλους πολύτιμο χρόνο, οπότε η παραμονή του είναι μονόδρομος. Προσέξτε, δεν λέω πως ξαφνικά ο Νίκος Κωστένογλου έγινε ένας μεγάλος προπονητής. Αν ήταν, θα είχε καταφέρει να κάνει καριέρα, δεν θα απομακρυνόταν από το επάγγελμα. Όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν περιπτώσεις που κολλάει με ένα ρόστερ ένας ποδοσφαιράνθρωπος που δεν έχει κάνει κάποια τεράστια επιτυχία σαν προπονητής και μαζί πετυχαίνουν. Το μεγαλύτερο παράδειγμα ήταν ο Ρότσα. Δεν κατάφερε να πετύχει σαν προπονητής, πιθανότατα να μην ήταν επαρκείς και οι προπονητικές του γνώσεις, όμως με αυτόν στον πάγκο ο Παναθηναϊκός τρύπησε το ταβάνι του. Ήταν στην ομάδα, ήξερε το DNA την μενταλιτέ του συλλόγου, πίστευε στους ποδοσφαιριστές και είχε καλές ιδέες για αυτό το γκρουπ ανθρώπων.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Για να διαλέξεις προπονητή, η σωστή εποχή είναι όταν τελειώσει το πρωτάθλημα. Τότε οφείλεις να γνωρίζεις καλά τι ποδόσφαιρο θέλεις να ακολουθήσει η ομάδα σου, να είναι ξεκάθαρο αυτό μέσα στους ανθρώπους του συλλόγου, από τον ιδιοκτήτη μέχρι και αυτόν που κουρεύει το γκαζόν στο προπονητικό κέντρο και στη συνέχεια να βρεις τον κατάλληλο.

Ο κατάλληλος θα προκύψει μέσα από αξιολόγηση της προπονητικής του δουλειάς. Θα υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, μία τουλάχιστον ομάδα που με το ποδόσφαιρο που θέλουμε να ακολουθήσει ο σύλλογος μας έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες. Όταν υπάρχει αυτός ο κύκλος διεργασίας, η γνώση τι θέλουμε να παίξουμε, η αξιολόγηση μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο αναζήτησης, τότε δημιουργείται και η ανάγκη στήριξης της επιλογής. Καθώς όλοι γνωρίζουν πως δεν ήταν απλά μία λανθασμένη υπόδειξ ενός ανθρώπου που πιθανότατα να μην κάνει για την θέση, αλλά μία συνολική διαδικασία, που έχει ανάγκη ο σύλλογος να μην αποτύχει.

Δυστυχώς αυτά αποτελούν ψηλά γράμματα για τις Ελληνικές ομάδες. Την στιγμή που η ΑΕΚ έπρεπε να ψάξει για προπονητή, την απόφαση την πήρε μόνος του Νίκος Λυμπερόπουλος, έκανε μία ακραία επιλογή ρίσκου με τον Καρντόσο και έφυγαν πακέτο.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖOΝ

Από την στιγμή που θα χρειαστείς να αλλάξεις προπονητή μέσα στην σεζόν, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένας δρόμος, ο οποίος ακολουθείτε σε όλα τα επίπεδα. Αναλαμβάνει κάποιος μέσα από την ομάδα σαν υπηρεσιακός, παίρνει το άμεσο πακέτο αγώνων, ο τεχνικός διευθυντής παράλληλα ψάχνει για μόνιμες περιπτώσεις, όμως περιμένει να δει το πώς θα αντιδράσει η ομάδα στα νέα δεδομένα.

Αν τα αποτελέσματα βοηθήσουν, ο υπηρεσιακός γίνεται μόνιμος, η ομάδα ηρεμεί, αποφεύγει νέα αλλαγή και όλοι κερδίζουν χρόνο. Με αυτή τη λογική έχουν φτιάξει και κάποιοι προπονητές την καριέρα τους, αναλαμβάνοντας σαν υπηρεσιακοί την ευκαιρία να γίνουν πρώτοι στην ομάδα που εργάζονται, τους βοήθησαν τα πρώτα αποτελέσματα και έδειξαν στην συνέχεια πως έχουν σπουδαίες ικανότητες. Πρόσφατο παράδειγμα ο Στεφάν στη Ρεν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΤΟ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ

Μην πλατειάσω όμως με παραδείγματα. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως ο Νίκος Κωστένογλου κατάφερε να λειτουργήσει για όλους ευεργετικά. Ο Ίλια ίβιτς έχει χρόνια να εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής και δεν έχει λόγο να βιαστεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Έχει χρόνο να βρει τα πατήματα του και να νιώσει έτοιμος για να δώσει το στίγμα του. Δεν αποκλείω μέσα στην σεζόν να χρειαστεί η ΑΕΚ να ψάξει για προπονητή, το ρόστερ εξακολουθεί να έχει θέματα, κάτι που το παραδέχτηκε και ο Κωστένογλου στην Τρίπολη. Δημιουργήθηκε ένα μομέντουμ που δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακοπεί, να μην αφήσεις να δει πόσο μπορεί να κρατήσει την ομάδα.

Ξαφνικά εμφανίστηκε πάθος, ψυχή, ένα δέσιμο μεταξύ παικτών και εξέδρας που σε κάνει να σκέφτεσαι μήπως δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει η φετινή ΑΕΚ. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον, το σίγουρο είναι πως ο υπηρεσιακός κέρδισε το δικαίωμα να γίνει μόνιμος και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν θα αλλάξει και τίποτα να γίνει η αλλαγή τον Νοέμβριο. Σε περίπτωση όμως που έρθει ο επόμενος προπονητής και η ομάδα κάνει ένα βήμα πίσω, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, για να βρεθεί κίνητρο για να δοθεί νέα ώθηση. Παίζει και ρόλο πως για τον επόμενο ανέβηκε ο πήχης, αλλιώς παίρνεις την ομάδα μετά την ταπείνωση από την Ξάνθη και αλλιώς μετά από δύο νίκες σε Τραπεζούντα και Τρίπολη.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ