OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην κανονικότητα

SUPERLEAGUE / ÐÁÏ - ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
Panathinaikos, panigiriko (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανεβάζει το μπάτζετ, ο Τσάβι Ρόκα ξέρει την αγορά και ο Δώνης δουλεύει σωστά. Ο Παναθηναϊκός επιτέλους, επιστρέφει στην κανονικότητα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός με σοβαρά βήματα επιστρέφει σε μία κανονικότητα. Η ομάδα του Δώνη, κερδίζει για πρώτη φορά μετά από το καλό ξεκίνημα της περσινής σεζόν, για τρίτο παιχνίδι στη σειρά στο πρωτάθλημα, μαζί με τη νίκη επί του ΠΑΣ, μετράει τέσσερις νίκες μέσα σε δέκα ημέρες και τρεις κολλητές εντός έδρας 3άρες.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η καθημερινή δουλειά που γίνεται από το προπονητικό επιτελείο φάνηκε στα ντέρμπι πως είναι καλή και το γεγονός πως ενισχύεται με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έχει δημιουργήσει μία δυναμική. Η εικόνα του Παναθηναϊκού δείχνει πως είναι σε θέση να διεκδικήσει το Κύπελλο, θα είναι σίγουρα παρόν στα play off και θα αποτελέσει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο, στο τοξικό πρωτάθλημα που παρακολουθούμε. Το πιο σημαντικό από όλα είναι, πως δημιουργείται μία προοπτική για την συνέχεια.

ΖΕΣΤΟΣ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Ο Τσάβι Ρόκα δείχνει πως ξέρει τη δουλειά και το γεγονός αυτό, έχει ζεστάνει και τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού βλέπει πως από την ημέρα που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί, έχει πάρει σωστές αποφάσεις. Τα αποδυτήρια της ομάδας ηρέμησαν και αποδείχτηκε στην πράξη πως ο Γιώργος Δώνης ποτέ δεν αποτελούσε το πρόβλημα της ομάδας.

Σήμερα είναι σίγουρος και νοιώθει ασφάλεια με τον προπονητή του, τα οικονομικά της ομάδας έχουν μαζευτεί και αντιλαμβάνεται πως έκανε πολύ καλή επιλογή με τον Τσάβι Ρόκα. Το γεγονός πως η οικονομική κατάσταση του συλλόγου βελτιώθηκε σημαντικά και ο ίδιος έχει δύο ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευτεί, τον κάνουν πιο ζεστό και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της ομάδας.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΠΑΤΖΕΤ

Σήμερα ζούμε κάτι πρωτόγνωρο, ο Παναθηναϊκός να φαντάζει πρωταθλητής μεταγραφών της χειμερινής περιόδου. Δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, πως είναι η μόνη ομάδα που έχει κάνει τη διαφορά με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Με τις προσθήκες των Ανουάρ, Νάγκι, Αγιούμπ το επίπεδο έχει ανέβει πολύ.

Να προσθέσουμε εδώ, πως στις αρχές Δεκεμβρίου ανανέωσε ο Κουρμπέλης και στις αρχές του Ιανουαρίου συμφώνησε για επέκταση και ο Διούδης. Πρακτικά βλέπουμε πως το μπάτζετ ήδη έχει ανέβει. Έχει παρθεί η απόφαση για την επόμενη σεζόν, να ανέβει παραπάνω. Ασφαλώς και δεν θα φθάσει σε νούμερα τρελά, αλλά θα πλησιάζει το δεκάρικο.

Έχει πειστεί πως ο Τσάβι Ρόκα, μπορεί να τον βοηθήσει να βρει καλούς ποδοσφαιριστές, να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό, αλλά ταυτόχρονα να τον βοηθήσει και σε πωλήσεις.

ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΙΕ ΜΕ 4-3-3

Αυτή τη νέα πραγματικότητα, την χαίρεται περισσότερο ο Γιώργος Δώνης, που βλέπει το ρόστερ του να γεμίζει. Ο ίδιος φρόντισε να φέρει σε μία καλή κατάσταση, την ομάδα που είχε στα χέρια του και οι προσθήκες του Ρόκα, τον γεμίζουν επιλογές. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, το 4-3-3 και η συνύπαρξη των Κουρμπέλη, Δώνη, Ανουάρ, Ζαχίντ στο αρχικό σχήμα, βοήθησε στο να καταπιεί το κέντρο του Παναθηναϊκού, τον άξονα του Ατρόμητου.

Υπήρχαν τρεξίματα, ένταση, πίεση ψηλά, εύκολες κερδισμένες μπάλες, που δημιούργησαν μία κατοχή μπάλας στο 77%, στα πρώτα 45 λεπτά. Ένα ημίχρονο απόλυτης κυριαρχίας, που η διαφορά ενέργειας που έβγαζαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, έκαναν τον αγώνα να μοιάζει με παιχνίδι ομάδων διαφορετικών κατηγοριών.

Ο Παναθηναϊκός, πέτυχε σε αυτό το διάστημα, δύο υπέροχα τέρματα, μέτρησε το ένα, έπιασε ταπεινωτική κατοχή για τον αντίπαλο, είχε 9 τελικές, 6 στον στόχο. Εδώ θέλω όμως να κάνω μία παρένθεση.

VAR

Ήταν τέτοια η διαφορά των δύο ομάδων, που το τέρμα που ακυρώθηκε στον Μακέντα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο, συνολικά όμως πρέπει να γίνει μία κουβέντα, σχετικά με το VAR. Μία συζήτηση που δεν αφορά μόνο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο σκοπός του VAR δεν πρέπει να είναι να τρελάνει τους ποδοσφαιριστές και να σπάει τα νεύρα στους φιλάθλους.

Δεν πρέπει να έχει σαν λογική, να χαλάει με το παραμικρό την πιο σημαντική στιγμή του ποδοσφαίρου, που είναι το γκολ. Συμβαίνει κάτι που πραγματικά κάνει κακό στο άθλημα. Μπαίνει το γκολ και στην πράξη επαναξιολογείται, μοιάζει σαν να ψάχνουν να βρουν την παραμικρή αφορμή, για να ακυρώσουν το τέρμα, που με κόπο έχει σημειώσει η μία ομάδα. Η λογική του VAR θα πρέπει να είναι να διορθώνει εξόφθαλμα λάθη και όχι να ακυρώνει τέρματα, σε φάσεις που είναι δύσκολες και αμφιλεγόμενες.

Δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει τοVARκαι να ακυρώνει γκολ, για παράβαση που δεν είναι ξεκάθαρη, όπως αυτή του Ινσούα. Δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει για να ακυρώνει γκολ, όπως αυτό που ακύρωσαν της Σεβίλλης στο Μπερναμπέου, για επιθετικό φάουλ στον Μιλιτάο. Την τεχνολογία πρέπει να την αξιοποιούμε, για να βελτιώσουμε το προϊόν. Στο ποδόσφαιρο η χρήση του VAR θα πρέπει να είναι στη λογική να βοηθήσει, να μην υπάρχουν φανερές αδικίες, όχι να μπαίνουν σε μία μόνιμη αμφισβήτηση και με την παραμικρή αφορμή, τα τέρματα που πετυχαίνουν οι ομάδες.

ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ

Για να επιστρέψουμε στον Παναθηναϊκό, πολύ καλά στοιχεία έδειξε στο δεύτερο ημίχρονο και ο Νάγκι. Έμεινε στα δεξιά, σέρβιρε ένα έτοιμο γκολ μετά από ατομική ενέργεια στον Κολοβό, που έστειλε την μπάλα στα πουλιά και όσες φορές ήρθε σε επαφή με τη μπάλα, έδειξε πως έχει ποιότητα στην ποδοσφαιρική του σκέψη και στον τρόπο που λειτουργεί στον αγωνιστικό χώρο. Είναι μία πολύτιμη προσθήκη, σε ένα χώρο που χρειαζόταν η ομάδα ενίσχυση.

Επαναλαμβάνω πως και οι τρεις παίκτες που έφερε στην ομάδα ο Ρόκα, τον ανεβάζουν επίπεδο. Ο Ανουάρ δένει το κέντρο, με την ταχύτητα του και την ενέργεια που βγάζει. Τα προσόντα του είναι 6αριού, στην Ελλάδα θα μπορεί με ευκολία, να προσφέρει και πιο δημιουργικά. Φαίνεται άλλωστε, πως η δυνατότητα του να τρέχει τη μπάλα, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το όπλο του όμως είναι ο άμεσος τρόπος που πάει στον αντίπαλο, όταν τη χάνει ο συμπαίκτης του.

Ο Δώνης στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, τον χρησιμοποίησε εσωτερικό χαφ στα δεξιά και σε δύο περιπτώσεις που έχασε την μπάλα ο Γιόχανσον, ο Ανουάρ ήταν εκεί για να σταματήσει τους αντιπάλους.

Ο Αγιούμπ έρχεται για 3μιση χρόνια, μία μεταγραφή που πάνω του θα μπορέσει να χτίσει πολλά όμορφα πράγματα ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Μαροκινός παίζει στην θέση 8 και στην θέση 10. Ο Γιώργος Δώνης αν θέλει να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, πιο δημιουργική, θα μπορεί να κατεβάζει τον Αγιούμπ ένα κλικ πιο χαμηλά από τον Ζαχίντ και να παίζουν ταυτόχρονα. Αν θέλει σκληράδα και ένταση θα έχει την δυνατότητα να παίζει με τρεις κεντρικούς χαφ, στη λογική που εφάρμοσε στο πρώτο ημίχρονο με τον Ατρόμητο ή σε μία λογική με τον Ανουάρ δίπλα στον Κουρμπέλη και τον Αγιούμπ επιτελικό μέσο.

Το έγραψα και στο κείμενο της περασμένης Δευτέρας, όπου ανέφερα και αριθμούς, με την πορεία του Μαροκινού στην Ουτρέχτη, πρόκειται για έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή, που συμμετέχει ισόποσα στο ανασταλτικό και στο δημιουργικό κομμάτι, είναι επιτυχία που ο Παναθηναϊκός του έκανε συμβόλαιο για τρεισήμισι χρόνια.

45 ΓΚΟΛ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ο Τσάβι Ρόκα δεν σταματά εδώ. Έχει πάρει το "οκ" από τον Αλαφούζο και δείχνει πως όταν ξέρεις τη δουλειά, μπορείς να βρεις έγκαιρα λύσεις. Διαπραγματεύεται με τον 29χρόνο επιθετικό Καρλίτος. Δεν ξέρω τι δουλειά έχει και τι κάνει στην Σαουδική Αραβία, αυτό που γνωρίζω είναι πως πρόκειται για ένα γρήγορο αποτελεσματικό φορ. Που πήγε στα 26 του στην Πολωνία και σε δύο χρόνια έβαλε 45 γκολ, μόνο στο πρωτάθλημα 40. Με την Βίσλα την σεζόν 17/18 πέτυχε 24 τέρματα, με την Λέγκια την σεζόν 18/19 πέτυχε 16 τέρματα. Επιθετικός που έχει αυτά τα νούμερα, δεν γίνεται να είναι τυχαίος, αν αποκτηθεί θα πούμε περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ