OPINIONS

Ο Πογιάτος καλείται να δείξει γνώση και προσωπικότητα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ανανέωση του Φεντερίκο Μακέντα, η οποία είναι δώρο, αλλά και πονοκέφαλος για τον Ντάνι Πογιάτος. Δεν είναι απλό να παίξουν μαζί με τον Καρλίτος.

Η ενίσχυση του Παναθηναϊκού την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκε με δύο πολύ σημαντικές ανανεώσεις. Οι Μακέντα, Σένκεφελντ ανανέωσαν τα συμβόλαια τους μέχρι το2023.

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως η διοίκηση βάζει πολύ πιο υψηλά τους στόχους για την επόμενη σεζόν. Δημιουργείται ένα γεμάτο ρόστερ, το οποίο θα φέρει και πίεση για αποτελέσματα. Σε αυτήν την λογική η εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στο φιλικό του Σαββάτου προβλημάτισε.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Προσωπικά δεν το παρακολούθησα το παιχνίδι όπως συνειδητά αποφεύγω να βλέπω φιλικές αναμετρήσεις μέχρι τουλάχιστον να φθάσουμε μία εβδομάδα πριν την πρώτη επίσημη αναμέτρηση. Ακόμα και η λεγόμενη πρόβα τζενεράλε δεν προσφέρεται για σοβαρά συμπεράσματα, όμως εκεί μπορείς να καταλάβεις κάποιες αρχικές σκέψεις του προπονητή και να αποκτήσεις μία πρώτη άποψη για όσα προσπαθεί να περάσει στην ομάδα, ποιες επιλογές λειτουργούν και ποιες όχι. Σε φιλικά με σχήματα που απουσιάζει ο κορμός και με ανακατεμένες ενδεκάδες, δεν βρίσκεις νόημα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Η αλήθεια είναι πως προτιμότερο είναι στα φιλικά να μην πηγαίνεις καλά καθώς μία σειρά επιτυχημένων αδιάφορων παιχνιδιών μπορεί να σε ξεγελάσει. Περιπτώσεις όπως για παράδειγμα του περσινού Παναθηναϊκού που παίζοντας με καλές ενδεκάδες και με προσήλωση επίσημων παιχνιδιών σε αγώνες που οι αντίπαλοι τους έβλεπαν προπονητικού χαρακτήρα, ήρθαν και παραπλανητικά αποτελέσματα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, τέτοιου είδους παιχνίδια έκαναν το προπονητικό επιτελείο να βάλει σαν στόχο την διεκδίκηση του πρωταθλήματος και να βλέπει σαν μία τρομερή μεταγραφική κίνηση την απόκτηση του Κολοβού, όταν όμως ήρθαν οι επίσημες υποχρεώσεις υπήρξε προσγείωση στην πραγματικότητα.

Καλά αποτελέσματα στα φιλικά, μπορούν να προκύψουν και σε ομάδες που κάνουν πολύ ελαφριές προπονήσεις. Να δώσεις αγώνες με αντιπάλους που κάνουν πιο δυνατές, πιο σκληρές προπονήσεις και το αποτέλεσμα και η εικόνα των φιλικών να προκύψει λόγο χειρότερης δουλειάς.

Τα παραδείγματα ομάδων που πέταγαν στα φιλικά και ταπεινώθηκαν με το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων είναι πολλά. Η ΑΕΚ του Τουμπάκοβιτς, ο Ολυμπιακός του Σόλιντ, ο Παναθηναϊκός του Μαλεζάνι, του Νιόπλια, είναι κάποιες από τις πιο κραυγαλέες, αλλά όχι οι μοναδικές περιπτώσεις.

Για να επιστρέψουμε στον Παναθηναϊκό, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να απασχολεί κάποιον οπαδό του είναι η εικόνα του με την Λαμία, για την ακρίβεια η ήττα στο συγκεκριμένο φιλικό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό δώρο για την συνέχεια.

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ

Τόσο ο Ρόκα, όσο και ο Πογιάτος καταλαβαίνουν πως ο Παναθηναϊκός τους δίνει μία μεγάλη ευκαιρία για να εδραιωθούν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο πρώτος σαν τεχνικός διευθυντής με υψηλές αρμοδιότητες, ο δεύτερος σαν πρώτος προπονητής που δεν είχε την ευκαιρία να εργαστεί μέχρι σήμερα.

Ασφαλώς και το γεγονός πως ο τεχνικός διευθυντής έχει τόσο αυξημένες αρμοδιότητες και η επιλογή του είναι να δώσει την θέση του πρώτου προπονητή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ του σαν πρώτος σε ανδρική ομάδα αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο.

Ρίσκο που κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει που θα οδηγήσει. Δεν υπάρχουν δεδομένα και σταθερές από κάποια προηγούμενη δουλειά του Πογιάτος, για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς θα λειτουργήσει στις διάφορες συνθήκες που προκύπτουν στον κάθε προπονητή.

Ασφαλώς και το γεγονός αυτό, δεν προεξοφλεί και την αποτυχία του Πογιάτος. Υπάρχουν άλλωστε πολλές περιπτώσεις προπονητών, που στην πρώτη ομάδα της καριέρας τους, κατάφερναν να αποδείξουν πως αξίζουν. Για να μην επιστρέψει όμως ξανά στις ακαδημίες, έστω και στο πιο υψηλό τους επίπεδο, φαντάζει υποχρεωτικό να πετύχει στον Παναθηναϊκό.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ

Κατά την άποψη μου αυτή η ήττα, θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Ισπανό τεχνικό.Είναι μία ευκαιρία για ταρακούνημα και να γίνει αντιληπτό πως καλό είναι το άνοιγμα σε παιδιά της ακαδημίας, καλό είναι επίσης να είσαι καλός με όλους τους ποδοσφαιριστές και να δημιουργείς όμορφο κλίμα στις προπονήσεις, όμως σε δύο εκτός απροόπτου εβδομάδες ξεκινά το πρωτάθλημα και η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες δουλειάς και πρέπει να βρεθεί το βασικό σχήμα, ένας κορμός που θα έχει αυτοματισμούς και θα μπορεί να εφαρμόσει το παιχνίδι κατοχής και έντονης πίεσης ψηλά, που θέλει να περάσει ο Πογιάτος στην ομάδα.

ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Η διοίκηση την περασμένη εβδομάδας, έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Ισπανό προπονητή με την ανανέωση του Μακέντα, όμως του έβαλε και έναν επιπλέον πονοκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ο σύλλογος διαθέτει για την κορυφή της επίθεσης δύο ποδοσφαιριστές με τα συμβόλαια και την ποιότητα των Καρλίτος, Μακέντα, είναι μία ποιοτική αναβάθμιση.

Δημιουργεί όμως και την ανάγκη, για έναν προπονητή με γνώσεις και προσωπικότητα που να είναι σε θέση, να διαχειριστή αυτήν την νέα συνθήκη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΟΥ ΠΛΑΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡ

Εύκολο είναι να λέμε πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίζει επιθετικά, οπότε να παίξουν και οι δύο στην πράξη όμως είναι κάτι που δεν ευσταθεί. Το βλέπουμε στο πιο υψηλό επίπεδο, δεν υπάρχουν προπονητές που να έχουν βασικό σχηματισμό με δύο φορ.

Οι επιθετικοί μπορεί να είναι ακόμα και τρεις, όμως οι δύο που παίζουν στα άκρα, έχουν ταχύτητα στον χώρο, την ικανότητα να λειτουργούν περισσότερο σαν εξτρέμ, παρά σαν φορ. Εδώ υπάρχει το επιχείρημα, πως ο Μακέντα δεν είναι κλασικό φορ.

Είναι ένα ψεύτικο επιχείρημα που δεν ισχύει. Σε συνεχόμενα παιχνίδια σαν βασικός ο Μακέντα μόνο σαν φορ μπορεί να επιβιώσει, μόνο σε αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον αντέξει μία ομάδα. Στα άκρα οι προπονητές, θέλουν είτε ταχύτητα στον χώρο, είτε επιπλέον δημιουργία που δεν μπορεί να δώσει ο Ιταλός, ενώ πίσω από τον φορ, οι προπονητές ψάχνουν ποδοσφαιριστές που να είναι περισσότερο χαφ.

Θα μου πείτε πως υπάρχει η εναλλακτική με σύστημα με δύο επιθετικούς. Οι προπονητές όμως που επιλέγουν να παίζουν με δύο φορ σαν πρώτο σύστημα, δεν έχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μία καθαρά επιθετική λογική.

Ψάχνουν δίδυμα, που να παίζουν σε υψηλή ένταση, να έχουν τρεξίματα και μεγάλη συμμετοχή στο πρέσινκ. Το καθαρό 4-4-2, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στο υψηλό επίπεδο, από προπονητές, όπως ο Μαρθελίνο και ο Σιμεόνε, σαν σύστημα αντεπιθέσεων. Επίσης από πολλές μικρομεσαίες ομάδες, στην λογική να έχεις δύο φορ, να πιέζουν την αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου και να σε κάνουν απειλητικό με άμεσο παιχνίδι στον χώρο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΓΙΑΤΟΣ

Δεν σημαίνουν όλα αυτά πως οι Μακέντα, Καρλίτος δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί. Δεν γίνεται όμως με αυτούς τους δύο στο βασικό σχήμα να βγει με επιτυχία ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών. Χρειάζεται ο Πογιάτος να δείξει πως διαθέτει τόσο την προσωπικότητα ώστε να επιβάλει ότι κάποιος εκ των δύο σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών, θα έρχεται από τον πάγκο, αλλά και την γνώση για να καταφέρνει να κάνει πλεονέκτημα το δικαίωμα που του δίνεται να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο επιθετικό δίδυμο σε κάποια σημαντικά διαστήματα των παιχνιδιών ή όποτε κρίνεται απαραίτητο από το ξεκίνημα των αγώνων.

Σε αυτό το κομμάτι, πέρα από την προσωπικότητα που χρειάζεται για να κάνει την παρουσία δύο ποιοτικών για τα δικά μας δεδομένα επιθετικών, να λειτουργήσει προς όφελος και όχι εις βάρος της ομάδας, θα χρειαστεί να αποδείξει πως έχει την γνώση και το κατάλληλο σχέδιο για να καταφέρει να τους παντρέψει.

Χωρίς να χρειάζεται κάποιος να έχει εικόνα, ήταν δεδομένο πως η πρώτη προσπάθεια για να λειτουργήσει αυτό το δίδυμο σε μία ενδεκάδα δίχως σταθερές με τον Καρλίτος στα αριστερά και τον Μακέντα φορ, ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Στην πράξη έβγαλες από την περιοχή το επιθετικό σου όπλο, χωρίς να έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές η μπάλα να φθάνει ψηλά.

ΠΡΩΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το πρόβλημα του να παίζεις με δύο φορ είναι πως χάνεις ποδοσφαιριστή στην δημιουργία στην προσπάθεια χτισίματος επιθέσεων, αν μπορείς να επιβάλεις την παραμονή σου ψηλά και την δημιουργία σου με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, το να έχεις δύο καλούς εκτελεστές στην αντίπαλη περιοχή είναι σπουδαίο.

Αυτός είναι και ο λόγος, που η συγκεκριμένη προσέγγιση ευδοκιμεί περισσότερο όταν η ομάδα σου ασκεί πίεση στην διάρκεια του παιχνιδιού. Σε συνθήκη λοιπόν, που έχεις ήδη κουράσειτον αντίπαλο και έχεις επιβάλει τα μέτρα που θες να αγωνιστείς.

Ο Πογιάτος λοιπόν δεν πρέπει να κάνει το λάθος και να βάλει σαν πρώτο του στόχο το πώς θα χωρέσει μαζί τους Καρλίτος, Μακέντα. Ο στόχος του θα πρέπει να παραμείνει στο πως θα κάνει τον Παναθηναϊκό, δημιουργικό και μέσα σε αυτήν την συνθήκη, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να εκμεταλλευτεί ο ίδιος και η ομάδα, πως στο ρόστερ διαθέτει δύο σημαντικούς για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου επιθετικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Ψηλά Βερτόνγκ και Άλβαρες για το αριστερό άκρο
Παναθηναϊκός: Είπε το "ναι" στην ανανέωση έως το 2023 και ο Σένκεφελντ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ