OPINIONS

Ο Πογιάτος τα έκανε όλα λάθος

Ο Πογιάτος τα έκανε όλα λάθος
EUROKINISSI

Ο Πογιάτος ετοίμαζε καιρό το ματς με τον Αστέρα και τα έκανε όλα λάθος. Στην πράξη το έχασε μόνος του και ο Ράσταβατς θα πρέπει να του στείλει ανθοδέσμη. Γράφει ο Τσάρλυ.

Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορώ να καταλάβω τους προπονητές, μία τέτοια ημέρα είναι η σημερινή. Μία ημέρα που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο, που έκανε τόσο κακό στην δουλειά του, στην ομάδα του και στους ποδοσφαιριστές του ο Ντάνι Πογιάτος.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Όλα τού έγιναν ξεκάθαρα στα δύο φιλικά που έδωσε με Λαμία και ΠΑΟΚ. Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η παραμονή Μακέντα, έκανε το λάθος να βάλει σαν αυτοσκοπό να χωρέσει μαζί στην ίδια ενδεκάδα δύο φορ, χωρίς μάλιστα να δουλεύει τακτική με δύο επιθετικούς. Εγχείρημα που το έκανε ακόμα πιο δύσκολο, το γεγονός, πως στα αριστερά δεν είχε έρθει ακόμα ο βασικός μπακ και έπρεπε είτε να χρησιμοποιήσει τον άπειρο Ζαγαρίτη, είτε να βαφτίσει κάποιον από τους κεντρικούς αμυντικούς του μπακ..

Πρόλαβε να δώσει δύο φιλικά και ο Παναθηναϊκός, με τους Καρλίτος, Μακέντα στην βασική ενδεκάδα δεν σκόραρε ούτε ένα γκολ. Επίσης ήρθε το δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ, όπου χρησιμοποιήθηκε ο Καρλίτος σαν φορ και πήγε ο Ιταλός στα αριστερά και η ομάδα λειτούργησε πολύ καλύτερα. Έγινε τουλάχιστον ολοφάνερο πως δεν μπορεί να μπαίνει το δίλημμα, για το ποιος από τους δύο θα παίζει στην κορυφή της επίθεσης. Ποτέ όμως δεν μπήκε στο μυαλό του Πογιάτος, πως δεν πρέπει να χαλάσει την ανάπτυξη της ομάδας και την ισορροπία της για να χωρέσει ο Μακέντα, τουλάχιστον μέχρι να είναι έτοιμος ο Χουανκάρ, ούτε η εικόνα του φιλικού με τον ΠΑΟΚ, τον έκανε να καταλάβει πως δεν επιτρέπεται να μην βρίσκεται ο Καρλίτος στην θέση του φορ.

ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ

Βλέπαμε σε ολόκληρο το παιχνίδι, η τακτική του προπονητή, να είναι ο στόπερ Μαυρομάτης, να είναι αυτός που προσπαθούσε να πάρει όλο το πλάτος και τα ανεβάσματα στην πλευρά και τον Καρλίτος να πλησιάζει συνεχώς την περιοχή. Ο Παναθηναϊκός ήταν αμάξι με τρεις ρόδες, δεν είχε καθόλου αριστερή πλευρά.

Οι παίκτες του Πογιάτος μπήκαν νωθρά στο παιχνίδι και από τύχη κράτησαν το 0-0 στο πρώτο δεκάλεπτο. Στη συνέχεια ισορρόπησαν και όσο κρατούσαν εύκολη κατοχή, φαινόταν η κλάση του Καρλίτος ικανή να δώσει το μισό τέρμα που έψαχνε ο Παναθηναϊκός, για να ξεκινήσει καλά στην πρεμιέρα και να έχει ήρεμο χρόνο και καλή ψυχολογία για να δουλέψει στην συνέχεια.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Ο Ισπανός κατάφερνε να έρχεται σε εκτελέσεις, χωρίς να έχει δημιουργήσει η ομάδα κάτι για αυτόν. Δεν ήταν και εύκολο, καθώς από την ανάπτυξή της έλειπε μία ολόκληρη πλευρά και τον Σάντσες τον κρατούσε χαμηλά ο Αλί. Στο 15ο λεπτό και στο 46ο βγήκε από την περιοχή και εκτέλεσε, στο 25ο λεπτό είχε το φάουλ στο δοκάρι και στο 29ο λεπτό, έκανε κίνηση από τα αριστερά σέντραρε στον Ξαβιέ και μετά από την απόκρουση του τερματοφύλακα έχασε μεγάλη ευκαιρία στο ριμπάουντ. Είχε και μία εντυπωσιακή ατομική ενέργεια, που πέρασε δύο φορές τον Πασαλίδη, αλλά τα χάλασε στην πάσα προς τον Μακέντα. Όλα αυτά έγιναν με τον Καρλίτος να παράγει και να τελειώνει την φάση από μόνος του. Είχε δημιουργηθεί ένα διάστημα όμως, από το 10ο λεπτό μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, που το παιχνίδι σου έδειχνε πως αυτό που χρειάζεται, ήταν να μπει ο Καρλίτος μέσα στην περιοχή και η υπόλοιπη ομάδα να φτιάξει κάτι για αυτόν. Ο Καρλίτος δεν μπήκε ποτέ μέσα στην περιοχή, ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε ποτέ αριστερή πλευρά.

ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Σαν να μην έφταναν αυτά όμως, ο Πογιάτος πήρε μία απόφαση που στην πράξη έδωσε το παιχνίδι στον Αστέρα. Κανονικά ο Ράσταβατς θα πρέπει να του στείλει μία ανθοδέσμη που τον βοήθησε να ξεκινήσει με νίκη το πρωτάθλημα. Μόνο ο προπονητής του Αστέρα θα σκεφτόταν να βγάλει τον Κουρμπέλη από το παιχνίδι και να χρησιμοποιήσει στην θέση "6" τον Αγιούμπ. Έδινε εντολή στους Βέλεθ, Πούγγουρα να κερδίζουν μέτρα και έβγαλε από το γήπεδο το 6άρι του, το στήριγμά τους.

Εδώ έχει να κάνει και με την μοίρα τα τελευταία χρόνια του Παναθηναϊκού. Το ακραίο λάθος αυτή η ομάδα το πληρώνει άμεσα, δεν γίνεται να περάσει χωρίς να αφήσει τα σημάδια του. Με το που βγήκε ο Κουρμπέλης, στην επόμενη φάση ο Αστέρας πήγε κάθετα, δεν βρήκε αντίπαλο στον χώρο του κέντρου, οι Πούγγουρας, Βέλεθ είχαν εντολή να μένουν ψηλά και έγινε το 1-0 με την ενέργεια του Ρίερα, που τιμώρησε και την παθητικότητα του Μαυρομάτη. Από το 70ο λεπτό που βγήκε ο Κουρμπέλης, ο Παναθηναϊκός, δεν κατάφερε ποτέ ξανά, να βρει συνοχή στο παιχνίδι του και να το πάει στα μέτρα που χρειαζόταν.

100% ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Το έγραψα από την στιγμή που ανακοινώθηκε η ανανέωση Μακέντα. Η διαχείριση δεν είναι απλό πράγμα. Δεν μπορείς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, να έχει βασική σου τακτική με δύο φορ, πόσο μάλλον να αντέξει μία ομάδα να παίζει 4-3-3 με δύο φορ στην βασική της ενδεκάδα. Ο Πογιάτος όμως το πήγε πιο μακριά, καθώς το έκανε χρησιμοποιώντας στα αριστερά ένα στόπερ και ένα φορ και χαραμίζει τον καλό του επιθετικό στα αριστερά. Η κλάση του Καρλίτος, σε μία ομάδα που έχει δημιουργία, είναι για να διεκδικήσεις τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Τρίπολη πέταγε και η ομάδα από δική της δημιουργία, δεν μπόρεσε να του φτιάξει ούτε μία φάση και αυτό είναι 100% ευθύνη του προπονητή. Ασφαλώς και είναι νωρίς, ασφαλώς και χρειάζεται να πάρει τον χρόνο του, όμως ο προπονητής κρίνεται σε κάθε παιχνίδι. Ο Πογιάτος αυτόν τον αγώνα τον ετοίμαζε καιρό και τα έκανε όλα λάθος, στην πράξη τον έχασε μόνος του. Το γράφω από την πρώτη ημέρα, έχει πάρει μεγάλο ρίσκο ο Ρόκα, δίνοντας τον Παναθηναϊκό σε προπονητή που δεν έχει δουλέψει ξανά σε ανδρική ομάδα σαν πρώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αστέρας - Παναθηναϊκός 1-0: Οι Αρκάδες υποχρέωσαν σε γκέλα με το καλημέρα το τριφύλλι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ