OPINIONS

Ο Βράνιες μπορεί τη διαφορά, αλλά είναι πυρηνική βόμβα

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την επιστροφή στην ΑΕΚ του Όγκνιεν Βράνιες, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά στο γήπεδο, αλλά εκτός γηπέδου αποτελεί "πυρηνική βόμβα".

Ο Όγκνιεν Βράνιες επέστρεψε. Ο 29 ετών Βόσνιος στόπερ, έρχεται μετά από ένα χρόνο απουσίας για να ηγηθεί στο κέντρο άμυνας της AEK. Ασφαλώς και πρόκειται - για να το γράψω κομψά - για έναν δύσκολο χαρακτήρα.

Άλλωστε αν δεν υπήρχε πρόβλημα, δεν θα επέστρεφε μετά από ένα μόλιςένα χρόνο πίσω στην Ένωση.

ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ

Είναι πρόσφατα και οι περισσότεροι τα θυμούνται, απλά υπενθυμίζω πως ο Βράνιες, τους τελευταίους μήνες του στην ΑΕΚ, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, για να πάρει μεταγραφή. Τσακώθηκε με τον Χιμένεθ σε σημείο να πιαστούν στα χέρια όπως μας ενημέρωσε ο Βαγγέλης Αρναούτογλου στην εκπομπή "Σουτ Τηλεφώνημα".

Είχε κάνει ταξίδι χωρίς να έχει πάρει την έγκριση της ΑΕΚ και πόσταρε στα social media βίντεο στο οποίο φαινόταν να βρίσκεται εκτός Ελλάδος σε εποχή που είχε υποχρεώσεις με την ομάδα. Κατάφερε και υπόγραψε ένατετραετές συμβόλαιο με αρκετά αυξημένες απολαβές στην Άντερλεχτ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών, η διοίκηση της ΑΕΚ έκλεισε την αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση αναφέροντας "Φίλε Ογκνιεν, θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας! Θα τα ξαναπούμε!". Ασφαλώς δεν περίμεναν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η επιστροφή να έρθει τόσο γρήγορα.

Δεν είναι σύνηθες αυτό που συνέβη. Έκλεισε η Άντερλεχτ τον Βράνιες δίνοντας 3,2 εκατομμύρια ευρώ και μετά από ένα χρόνο, ο ποδοσφαιριστής επιστρέφει στην ομάδα που τον πούλησε, παρότι είχε υπογράψει συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων.

ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟ 2019

Ο Βράνιες δεν ταίριαξε ποτέ με την Άντερλεχτ, είχε απογοητευτική χρονιά και από πολύ νωρίς έδειξε τάση επιστροφής και μία υπερβολή στην νοσταλγία του για την ΑΕΚ. Κατάφερε να κρατήσει την θέση του σαν βασικού μόλις για τέσσερα παιχνίδια. Αποβλήθηκε στις 17 Αυγούστου στο παιχνίδι με την Μουσκρόν και από εκεί και πέρα έπαιξε ακόμα έξι παιχνίδια πρωταθλήματος. Τελευταία του συμμετοχή, στις 22 Δεκεμβρίου. Είναι εκτός αγώνων το 2019, ενώ από τον Φεβρουάριο έκανε προπονήσεις με την δεύτερη ομάδα.

Χτύπησε φασιστικό τατουάζ, για το οποίο κατηγορήθηκε, υπήρξε το γνωστό σκάνδαλο με την Καρλέουσα και πέρασε μία χρονιά, που με το μόνο που δεν ασχολήθηκε ήταν με το ποδόσφαιρο. Το καλό είναι πως η ΑΕΚ τον έκλεισε νωρίς, πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, οπότε υπάρχει χρόνος, για να επιστρέψει σε καλό αγωνιστικό επίπεδο και όλοι γνωρίζουμε πως ξέρει καλά τι παίρνει.

ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Βράνιες είναι μία από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ο χαρακτήρας τους, τους κάνει να παίζουν κάτω από το επίπεδο τους, ή για να είμαι πιο ακριβής τους οδηγεί στο να μην μάθουν ποτέ το πιο είναι το αγωνιστικό τους ταβάνι.

Έχει το στοιχείο που οδηγεί τις ομάδες να πληρώνουν καλά τους σέντερ μπακ, είναι γρήγορος και αποτελεσματικός στις αντιδράσεις. Μπορεί να παίξει άμυνα ψηλά, έχει μία σπάνια ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτός την διαγώνια κίνηση του αντίπαλου εξτρέμ και να μαρκάρει στο πλάτος του γηπέδου.

Η ΑΕΚ μπαίνει σε μία καινούρια ποδοσφαιρική φιλοσοφία, το ποδόσφαιρο του Καρντόσο, είναι απαιτητικό και είναι δεδομένο πως θα δυσκολέψει αρκετά την ζωή των στόπερ. Απαιτεί πολλές σίγουρες πάσες από τους κεντρικούς αμυντικούς,ικανότητα στο να δημιουργούν παιχνίδι και ασφαλώς να έχουν ταχύτητα για να αμυνθούν σε ψηλά μέτρα.

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στο ερώτημα αν ο Βράνιες έχει όλα τα στοιχεία που απαιτεί το ποδόσφαιρο του Καρντόσο, η απάντηση ασφαλώς και είναι όχι. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στόπερ που να έχει αυτό το πακέτο και να είναι διαθέσιμος για να έρθει στην χώρα μας. Στο ερώτημα αν θα μπορούσε η ΑΕΚ, να βρει καλύτερο στο γήπεδο στόπερ από τον Βόσνιο με τα λεφτά που μπορεί να ρίξει στην αγορά, η απάντηση έρχεται απλά με μία ματιά στο πρόσφατοπαρελθόν.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει για τις μεγάλες ομάδες πολλά στόπερ, οι μόνοι που κατάφεραν να κάνουν πραγματική διαφορά είναι ο Βαρέλα και ο Βράνιες.

ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Ένα από τα σημεία που στάθηκα όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδο το προηγούμενο καλοκαίρι, ήταν πως δεν γίνεται ο Οικονόμου να αντικαταστήσει τον Βράνιες. Η ταχύτητα, η ικανότητα να καλύπτει αποστάσεις, η ενέργεια και η αποτελεσματικότητα που έβγαζε σε χαμηλά μέτρα στην πρώτη του θητεία, βοήθησαν και τον Τσιγκρίνσκι να βοηθήσει με την πείρα και την ποιότητα του.

Η αποχώρηση του Βράνιες και το γεγονός πως στην ουσία δεν αποκτήθηκε αντικαταστάτης, αποδυνάμωσε πολύ το κέντρο της άμυνας. Ένα από τα όπλα της πρωταθλήτριας ΑΕΚ ήταν το κεντρικό της αμυντικό δίδυμο.

Με την αποχώρηση του Βράνιες, δεν έχασε μόνο έναν ποδοσφαιριστή, αλλά χάθηκε όλη η αμυντική ισορροπία της ομάδας. Είναι θέμα χημείας και το δίδυμο με τον Τσιγκρίνσκιμπορεί να μην είναι το καλύτερο δυνατό, όμως έχει χημεία. Ο ποιοτικός έμπειρος Ουκρανός, χρειαζόταν έναν στόπερ να μπορεί να βάζει δίπλα του, την ενέργεια που του λείπει, ώστε να κρύψει αδυναμίες του και στο πρόσωπο του Βράνιες το βρίσκει.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Για να επιστρέψουμε στο απαιτητικό ποδόσφαιρο του Καρντόσο, το αν θα μπορέσουν τα στόπερ που έχει η ΑΕΚ να ανταποκριθούν, εξαρτάται περισσότερο από το πώς θα δέσει ολόκληρο το σύνολο, αν δηλαδή καταφέρει ο προπονητής, να δημιουργήσει μία ποδοσφαιρική πρόταση, που θα μπορεί να επιβάλει ένα τόσο κυριαρχικό ποδόσφαιρο και να το συνδυάσει με αποτελεσματικότητα. Το σίγουρο όμως είναι πως αν δεν αποκτούσε αμυντικό με την ταχύτητα του Βράνιες, δεν μπορούσε να βγει το πλάνο. Οπότε μου φαίνεται και λογικό, που ο Καρντόσο έκανε πίσω, στην αρχική του απόφαση, να μην συναινέσει με την απόκτηση του.

Είναι ιδιόρρυθμος, η ΆΕΚ βάζει μία βόμβα στα αποδυτήρια που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί, όμως ο μοναδικός λόγος που με το μπάτζετ που διαθέτει, μπορεί να έχει έναν στόπερ με αυτά τα αθλητικά προσόντα, είναι ο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας του Βράνιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ