OPINIONS

Οι δύο διατάξεις και τα μυστικά της Γουλβς

Wolverhampton Wanderers' Raul Jimenez, right, celebrates with his teammates after scoring his side's third goal during the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Manchester City at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Friday, Dec. 27, 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Wolverhampton Wanderers' Raul Jimenez, right, celebrates with his teammates after scoring his side's third goal during the English Premier League soccer match between Wolverhampton Wanderers and Manchester City at the Molineux Stadium in Wolverhampton, England, Friday, Dec. 27, 2019. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Είναι σημαντικό να πετύχει ο Ολμπιακός να μην μπουν στο παιχνίδι οι Τραορέ, Χιμένες, να μην βρίσκει ρυθμό στην πρώτη πάσα που θα φεύγει από τον άξονα και φυσικά να διαχειριστεί χωρίς λάθη την πίεση. Ο Τσάρλυ αναλύει τη Γουλβς.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού περίμεναν με λαχτάρα το παιχνίδι με την Γουλβς για να βρεθούν δίπλα στην ομάδα τους και να την στηρίξουν στην υπερβατική προσπάθεια που κάνει στο Europa League. Ειδικά απέναντι σε έναν αντίπαλο με ποιότητα αλλά άπειρο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η πίεση που θα δημιουργούσε το "Γ. Καραϊσκάκης" θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της. Το κεκλεισμένων των θυρών είναι ένα πλεονέκτημα για τους παίκτες του Νούνο Εσπίριτο Σάντο, που ανεπηρέαστοι θα παίξουν την μπάλα τους.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ

Η διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για τους ερυθρόλευκους. Φάνηκε άλλωστε και στην Τούμπα, πως η ομάδα είναι επηρεασμένη από τα πολλά παιχνίδια και στην πραγματικότητα ο μοναδικός λόγος που χάθηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι πως η κούραση βάρυνε πόδια και μυαλό. Ο Ολυμπιακός χάρισε 3 τέρματα, σε ένα παιχνίδι που αντίπαλος, δεν δημιούργησε ούτε μία φάση.

Θα ήταν πολύ δύσκολο το έργο του προπονητή του Ολυμπιακού, αν είχε την προηγούμενη Κυριακή να διαχειριστεί ακόμα ένα παιχνίδι στην έδρα του ΠΑΟΚ. Η κενή εβδομάδα ήταν απαραίτητη, για να ξεκουραστούν οι ποδοσφαιριστές του και να μπορέσουν να βρουν τα τρεξίματα που χρειάζεται για να αντιπαρατεθούν απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Είναι δεδομένο πως για να δοθεί μάχη απέναντι στην Γουλβς και να προσπαθήσει ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί τον φόβο που μπορεί να προκαλέσει ένας υψηλός στόχος σε μία ομάδα που δεν έχει εμπειρία και δεν έχει πετύχει στο παρελθόν κάτι ανάλογο, θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να αντιμετωπίσεις τον ρυθμό της. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει βρει το σχέδιο, με τους τρεις κεντρικούς χαφ και τον Καμαρά να βρίσκεται πίσω από τον Ελ Αραμπί, που τον κάνει ανταγωνιστικό σε υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει όμως να αποδειχτεί πως το μικρό ρόστερ που πορεύεται ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δυνάμεις για ακόμα δύο απαιτητικές μάχες.

ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το θαύμα στο Λονδίνο ήρθε μέσα από την γνώση και την εξουδετέρωση όσων κάνει καλά η Άρσεναλ, αλλά και ανάδειξη των αδυναμιών.

Οι παίκτες του Μάρτινς μπλόκαραν τον άξονα και δεν επέτρεψαν ούτε μία φορά να φύγει από το κέντρο του γηπέδου πάσα σε κίνηση ακραίου ποδοσφαιριστή, που θα δημιουργούσε την συνθήκη που ήθελε ο Αρτέτα για να ξεδιπλωθούν τα προσόντα των μεσοεπιθετικών του. Τους μπλόκαρε τον χώρο και τον τρόπο που βγάζουν ρυθμό και τους σκότωσε.

Σε ένα βαθμό η Γουλβς μοιάζει με την Άρσεναλ, όμως υπάρχουν κομμάτια του παιχνιδιού που τα κάνει καλύτερα και η αλήθεια είναι πως δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις πάσες από τον άξονα, προς τα άκρα για να χτίσει επιθέσεις.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Πριν ξεκινήσω την ανάλυση θέλω να τονίσω πως από την ημέρα που ανέβηκε η Γουλβς στην πρώτη κατηγορία η βάση της ομάδας, είναι οι Μουτίνιο και Νέβες. Μπορεί να ξεχωρίζουν οι Χιμένες και Τραορέ λόγω εξαιρετικών ενεργειών που μπορούν να κάνουν, αλλά από την πρώτη ημέρα, ο Εσπίριτο έχρισε σαν αφεντικά τους δύο Πορτογάλους χαφ, που δίνουν την κατεύθυνση στην ομάδα.

Χρησιμοποιώντας το 3-4-3 αφήνει στον άξονα το δίδυμο των Μουτίνιο, Νέβες και τους ζητά να είναι πιο συγκεντρωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα και στο δημιουργικό κομμάτι, να παίζουν άμεσα και να μην φλυαρούν. Στο 3-5-2 περνά στον άξονα τον αμυντικογενή σκληρό Ντεντόνκερ και τους ελευθερώνει.

ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΚΕΣ

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο δοκιμάζει δύο διαφορετικές διατάξεις, παίζει μόνιμα με 3 στόπερ και ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν επιλέγει ανάμεσα στο 3-4-3 και στο 3-5-2. Αν δούμε τα τελευταία παιχνίδια και την τακτική που επέλεξε στο καθένα ξεχωριστά, παίρνουμε και τις απαντήσεις μας για την λογική του.

Για να μην κουράσουμε ας πάρουμε τους πρόσφατους αγώνες, από την 1η Φεβρουαρίου και μετά. Με 3-4-3 κατέβασε την Γουβς στα παιχνίδια με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-0 εκτός), Λέστερ (0-0 εντός), Εσπανιόλ (4-0 εντός), Τότεναμ (3-2 εκτός). Με 3-5-2 παρέταξε την Γουλβς στα παιχνίδια με τη Νόριτς (3-0 εντός), με την Εσπανιόλ (2-3 εκτός), με την Μπράιτον (0-0 εντός).

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, πως συνήθως στα θεωρητικά πιο δύσκολα παιχνίδια, ο τεχνικός των "λύκων" επιλέγει μία τακτική που ακούγεται πιο επιθετική, όπως το 3-4-3.

ΤΟ 3-4-3 ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Στην πράξη το 3-4-3 του παρέχει την δυνατότητα να επιτίθεται πιο άμεσα και με περισσότερους παίκτες. Όταν γνωρίζει πως ο αντίπαλος θα προσπαθεί να χτίσει παιχνίδι από χαμηλά και θέλει να τον χτυπήσει, είτε με άμεση επίθεση στον χώρο, είτε μετά από πίεση και κερδισμένη μπάλα ψηλά, επιλέγει διάταξη με τρεις επιθετικούς.

Όταν συμβαίνει αυτό, η Γουλβς γίνεται πιο άμεση στο παιχνίδι της, προσπαθεί να επιτεθεί με λίγες πάσες και ταχύτητα μετά από κλέψιμο ψηλά, είτε στο μεσαίο μπλοκ. Στο 3-4-3 οι Μουτίνιο, Νέβες παίζουν πιο χαμηλά, καλούνται να προσέξουν τις αποστάσεις ανάμεσα στην αμυντική τριάδα και στην επιθετική και να αξιοποιήσουν τα προσόντα του Τραορέ και του Χιμένες.

Όπως κάνουν όλοι οι προπονητές, έτσι και ο Εσπίριτο προσπαθεί να αξιοποιήσει τα προσόντα τον πιο προικισμένων ποιοτικά ποδοσφαιριστών του. Δύο πράγματα ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη της Γουλβς και δημιουργούν δύο διαφορετικούς πόλους ανάπτυξης ειδικά στο 3-4-3.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΟΡΕ

Η ικανότητα του Τραορέ να περνά τον παίκτη του δημιουργεί από μόνη της έναν πόλο ανάπτυξης, που φυσικά ο προπονητής προσπαθεί να τον αξιοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο. Αν τελικά ξεκινήσει θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να μην πετύχει ο Τραορέ να απομονώσει τον Τσιμίκα. Δεν υπάρχει μπακ στον κόσμο, ικανός να σταματήσει στο ένας με ένα τον Τραορέ σε μία πάσα που θα πάρει στα άκρα, ανάμεσα στην σέντρα και στην αντίπαλη περιοχή. Από αυτήν την ικανότητα, ο Εσπίριτο προσπαθεί να χτίσει όσο γίνεται περισσότερες καταστάσεις, που θα δημιουργήσει ανισορροπία στον αντίπαλο και φροντίζει πάντοτε να υπάρχει επιθετικό δίδυμο στην αντίπαλη περιοχή, με τον Ντιόγκο Γιότα να λειτουργεί περισσότερο σαν δεύτερος επιθετικός.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΣ

Το δεύτερο όπλο στην ανάπτυξη της Γουλβς, ασφαλώς και είναι η ποιότητα του Χιμένες και η ικανότητα του να παίξει το ίδιο καλά μέσα και έξω από την περιοχή. Ο Χιμένεw μετρά 13 γκολ και 6 ασίστ στην Premier League, καθώς και 3 γκολ, 3 ασίστ στα έξι παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στο Europa. Πέρα από την δυνατότητα του, να έχει υψηλά τελικά νούμερα είναι ο δεύτερος πίσω από τον Μουτίνιο σε key passes τόσο στο πρωτάθλημα με 1.4 όσο και στο Europa με 2.00 ανά αγώνα.

Ο Μεξικανός επιθετικός είναι άριστος δημιουργός και συχνά γίνεται το μαξιλάρι για να χτίζει επιθέσεις η ομάδα του. Παίζει σπουδαία με πλάτη εκτός περιοχής, διαθέτει άψογη υποδοχή και οι επιλογές του βάζουν στο παιχνίδι τους συμπαίκτες του καθώς μόλις η μπάλα ακουμπά στην πλάτη του εκτός περιοχής κάνουν άμεση κίνηση.

Με λίγα λόγια, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να μην επιτρέπεται να βγαίνει και να ακουμπά η μπάλα στον Χιμένεθ εκτός περιοχής, είναι κάτι που όποιος είδε το παιχνίδι της Γουλβς με την Μπράιτον το περασμένο Σάββατο, το εξουδετέρωσε η ομάδα του Πότερ και πήρε εύκολα το 0-0.

3-5-2 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 4 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Διαβάζοντας κάποιος τα δύο συστήματα που επιλέγει ο Εσπίριτο θα πίστευε πως το 3-5-2 το χρησιμοποιεί στα παιχνίδια που θέλει να είναι πιο δεμένος αμυντικά. Βλέποντας όμως πως στους αγώνες των τελευταίων 40 ημερών, το 3-5-2 το έχει επιλέξει για τα παιχνίδια με τη Νόριτς εντός και την Μπράτον εντός για το πρωτάθλημα και στο σχεδόν αδιάφορο λόγω του 4-0 του πρώτου παιχνιδιού, ρεβάνς με την Εσπανιόλ, γίνεται αντιληπτό πως στο μυαλό του Πορτογάλου τεχνικού, το 3-5-2 είναι πιο επιθετικό σύστημα.

Στην πράξη όταν με το 3-5-2 επιλέγει να ελευθερώσει 4 παίκτες. Τους Μουτίνιο, Νέβες που τους προσφέρει τον Ντεντόνκερ να τους καλύπτει και το δικαίωμα να καλύπτουν μέτρα και τους δύο ακραίους μπακ. Ο Κάστρο που είναι με διαφορά ο καλύτερος φουλ μπακ που διαθέτει η Γουλβς, είναι μία σοβαρή απουσία για την Γουλβς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Ντόχερτι, Βινάγκρε δεν είναι σε θέση να πάρουν όλη την πλευρά και να απειλήσουν.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΡΥΘΜΟ

Όποια από τις δύο να είναι η τακτική επιλογή του αντιπάλου, είναι σημαντικό να μην επιτρέψει ο Ολυμπιακός στην Γουλβς να βρει ρυθμό. Δεν είναι τυχαίο, πως βολεύεται και παίζει καλύτερα απέναντι σε ομάδες υψηλού επιπέδου. Έχει τα όπλα της και το σχέδιο, που της επιτρέπουν σε παιχνίδια που θα ανοίξουν, να είναι πολύ παραγωγική. Αντίθετα αν της μικρύνεις το γήπεδο, της κάνεις ζημιά.

Είναι σημαντικό να πετύχει ο Ολμπιακός να μην μπουν στο παιχνίδι οι Τραορέ, Χιμένες, να μην βρίσκει ρυθμό στην πρώτη πάσα που θα φεύγει από τον άξονα και φυσικά να διαχειριστεί χωρίς λάθη την πίεση είτε στην αρχική ανάπτυξη, είτε στο μεσαίο μπλοκ. Αν τα πετύχεις αυτά απέναντι στην Γουλβς, τότε μπορείς να την μετατρέψεις σε ένα σύνολο που η εικόνα του στο γήπεδο, θα είναι πολύ κατώτερη από αυτήν που φαντάζεται όποιος έχει δει μάχες της Γουλβς, απέναντι στα μεγαθήρια της Premier League. Η Μπράιτον το περασμένο Σάββατο τα κατάφερε και έδειξε τον δρόμο.

Photo Credits: AP Photo/Rui Vieira

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Γουλβς: Δωρεάν μέσω του καναλιού της COSMOTE TV στο Youtube
Ολυμπιακός: Διαγνώστηκε με κορονοϊό ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Ολυμπιακός: Απέναντι στην πρόκληση και στον… κορονοϊό
Μαρινάκης: "Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ποτέ μία απλή ομάδα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ