OPINIONS

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα θρανία

EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÊÑÁÉÏÂÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ του Μιγκέλ Καρντόσο έκανε το καθήκον της στην Ρουμάνια, με αντίπαλο την αδύναμη Κραϊόβα και ο Τσάρλυ αναλύει την εικόνα της Ένωσης και τις επιλογές του Πορτογάλου προπονητή.

Η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι με την Κραϊόβα (0-2) ήταν χαμηλής έντασης και η εικόνα του παρέπεμπε περισσότερο σε φιλικό προετοιμασίας παρά σε επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι Ρουμάνοι προσπάθησαν στο ξεκίνημα του αγώνα να πρεσάρουν ψηλά την ΑΕΚ, σε αυτό το διάστημα πέτυχαν να αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει στην διαδικασία εκμάθησης του τρόπου ανάπτυξης που ζητά ο Καρντόσο.

Το επίπεδο όμως των παικτών της Κραϊόβα δεν επέτρεπε να μείνουν ψηλά οι γραμμές και η ένταση για περισσότερα από 15 λεπτά. Πολύ νωρίς και για μεγάλο διάστημα η ΑΕΚ, πήρε την μπάλα στην κατοχή της και προσπάθησε να μάθει αυτά που ζητά ο προπονητής της.

Βλέπετε, το ποδόσφαιρο του Καρντόσο είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτά που δούλευαν οι υπόλοιποι προπονητές που οι ποδοσφαιριστές ακόμα, δεν μπορούν να παρουσιάσουν στο γήπεδο την φιλοσοφία του, αλλά την μαθαίνουν.

ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΣΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΣΟ

Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μία άνετη κατοχή στο δικό της γήπεδο και είδαμε υπερβολικές σε αριθμό και στην πλειοψηφία τους ανούσιες πάσες κάτω από την σέντρα. Ο Καρντόσο ζητά πολλές πάσες, όμως η λογική είναι να έχουν κάποια κατεύθυνση, να γίνονται με σκοπό να κουράσουν τον αντίπαλο και μέσα από τις κινήσεις των υπολοίπων να δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα και να χτιστεί η ενδεδειγμένη επίθεση.

Τα πρώτα 45 λεπτά όμως κύλησαν βαρετά, δίχως οι παίκτες της ΑΕΚ, να μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα και να βάζουν την μπάλα σε χώρους που θα δημιουργούταν απειλεί για την αντίπαλη άμυνα.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ

Η αλήθεια είναι πως δεν βγήκε καθόλου στον Πορτογάλο τεχνικό η επιλογή, να χρησιμοποιήσει τον Κλωναρίδη στην κορυφή της επίθεσης. Η αλήθεια είναι πως καταλαβαίνω τον λόγω που δεν αγαπά τους κλασικούς επιθετικούς ο Καρντόσο -δεν τον βοηθούν στα νούμερα κατοχής και στον τρόπο που θέλει να κυκλοφορούν οι ομάδες του την μπάλα- δεν μπορεί όμως να γίνει αντιληπτός ο λόγος που επιλέχτηκε ο Κλωναρίδης για την κορυφή της επίθεσης σε σχηματισμό με έναν φορ.

Ο Καρντόσο ψάχνει την συνεργασία και από τον επιθετικό την συμμετοχή, ο Κλωναρίδης θέλει την μπάλα μπροστά για να φύγει στον κενό χώρο και στην επίθεση μπορεί να παίξει μόνο στην λογική υποστήριξης ενός δημιουργικού παιχνιδιού του φορ της ομάδας.

Η επιλογή του Κλωναρίδη σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη του Ζεράλντες, την δυσκολία που είχε ο Μάνταλος να λειτουργήσει σαν εξτρέμ όταν έπαιρνε την μπάλα στα αριστερά και το κακό παιχνίδι του Βέρντε, δημιούργησαν ένα βαρετό πρώτο ημίχρονο. Η ΑΕΚ είχε την μπάλα, αλλά η κατοχή αναλωνόταν σε πολλές ακίνδυνες πάσες μεταξύ των στόπερ και των αμυντικών χαφ.

ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ

Ο Καρντόσο δεν θέλει τις εύκολες λύσεις. Δηλαδή δυσκολεύει τους παίκτες του, μαθαίνοντας τους να κάνουν το σωστό, δεν επιτρέπει στον Σβάρνα και τον Βράνιες, να δοκιμάσουν να περάσουν μία μεγάλη πάσα στον Κλωναρίδη, ούτε επιτρέπει στους μπακ να παίρνουν την μπάλα από την άμυνα και να κερδίζουν μέτρα ξεκινώντας αυτή την επίθεση. Οι Χουλτ, Παουλίνιο είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν να μπει η μπάλα κάθετα πιο βαθιά στην άμυνα, για να τροφοδοτηθούν στην συνέχεια πάνω στην κίνηση τους.

Το ζητούμενο είναι αν μπορούν οι ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο ρόστερ της ΑΕΚ, να πετύχουν τους στόχους τους, παίζοντας με αρχές που ανήκουν στο πιο υψηλό επίπεδο. Την απάντηση θα την δώσει ο χρόνος και από αυτήν θα εξαρτηθεί και η πορεία της.

ΕΦΤΑΝΕ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ

Στο πρώτο παιχνίδι, ο αντίπαλος αποδείχτηκε αρκετά αδύναμος και δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά πράγματα σωστά για να κερδίσει η ΑΕΚ. Η είσοδος του Λιβάγια και η πολύ καλή ημέρα η οποία βρέθηκε αποδείχθηκε αρκετή. Ο Κροάτης με τον τρόπο που κινούταν, πρόσφερε εύκολη πάσα και έφερνε την μπάλα σε χώρους που μπορούσε να προσφέρει απειλή, αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο που έφερε η είσοδος του. Η ποιότητα του, ήταν φανερά πιο υψηλή από το παιχνίδι που αγωνιζόταν και με την ασίστ και το γκολ που σημείωσε έκανε την διαφορά.

Η ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Η εικόνα του Κροάτη βάζει ένα σοβαρό πρόβλημα για να το λύσει ο Καρντόσο. Πρόκειται για έναν προπονητή που δεν τον ενδιαφέρει η νίκη αν δεν έρθει με τον δικό του τρόπο. Ο τρόπος του θέλει ποδοσφαιριστές, που να λειτουργούν περισσότερο σαν δημιουργοί σε όλους τους χώρους του γηπέδου, ώστε να του εξασφαλίζουν τα νούμερα που επιζητά.

Δεν υπάρχει προπονητής που να θέλει να παίζει η ομάδα του με πολλές πάσες και με μεγάλα νούμερα κατοχής και να χρησιμοποιεί δύο επιθετικούς. Εδώ όμως έρχονται τα δύσκολα, ο Λιβάγια μπήκε και έκανε μεγάλη διαφορά, για την ακρίβεια δεν είχε καμία σχέση με τους συμπαίκτες του, πως γίνεται να συνεχίσεις να τον αφήνεις εκτός;

Ο Ολιβέιρα είναι η καλή μεταγραφή του καλοκαιριού μετά από δική του εισήγηση, δεν γίνεται να μην είναι βασικός. Επίσης υπάρχει και η εικόνα που έδειξε το γήπεδο, πως όταν ο Λιβάγια πήγε στον χώρο του Βέρντε- για να μπει στο γήπεδο ο Ολιβέιρα-, έπαιξε πολύ καλύτερα από ότι ο Ιταλός που ήταν η φυσική του θέση.

Με λίγα λόγια, αν υποθέσουμε πως στο ρόστερ δεν θα έχει δραματικές αλλαγές, η πραγματικότητα που βρίσκει ο Πορτογάλος στην ΆΕΚ, θα τον αναγκάσει να κάνει ένα βήμα πίσω και να δουλέψει περισσότερο από ότι αρχικά υπολόγιζε, σχήματα που θα έχουν και τον Λιβάγια και τον Ολιβέιρα στο γήπεδο.

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΟΝΤΗ ΟΜΑΔΑ

Στο τέλος του παιχνιδιού, αναδείχτηκε από τους περισσότερους ρεπόρτερ της ΑΕΚ η εμφάνιση του Σβάρνα. Δεν θέλω να μείνω εκεί, παρότι πιστεύω πως για την πίεση που άσκησε ο αντίπαλος και για τις δυνατότητες που είχε χάθηκαν πολλές μάχες μέσα στον περιοχή. Θέλω να τονίσω όμως πως είναι υποχρεωτικό η ΑΕΚ να αποκτήσει στόπερ ικανό στο ψηλό παιχνίδι. Ο Καρντόσο για να εφαρμόσει τις αρχές του, φτιάχνει κοντή ομάδα. Έχει κοντά μπάκ Παουλίνιο, Χούλτ, κοντή τριάδα στον άξονα με Σιμάο, Σιμόες, Ζεράλντες αν δεν αποκτηθεί ένας στόπερ ικανός στο ψηλό παιχνίδι, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Γενικά πάντως για να βγει αυτή η λογική, θα πρέπει η ΑΕΚ να γίνει τόσο καλή ώστε να βρίσκεται λίγες φορές σε θέση άμυνας. Περιμένω να φθάσει σύντομα σε ένα επίπεδο, που θα κερδίζει εύκολα και με ωραίο ποδόσφαιρο κατώτερους, περιμένω επίσης με ενδιαφέρον να δω μέχρι πιο επίπεδο ομάδων θα μπορεί να ανταγωνίζεται με αυτήν την φιλοσοφία η ομάδα του Καρντόσο, εκεί θα κριθούν τα πάντα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ