OPINIONS

Ολυμπιακός: All In χωρίς τον Φορτούνη

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÍÔÉÍÁÌÏ ÊÉÅÂÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ - ÍÔÉÍÁÌÏ ÊÉÅÂÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσίασε στο Κίεβο κόντρα στην Ντινάμο μία καλά διαβασμένη ομάδα, που της έλειπε όμως η ποιότητα και οι λεπτομέρειες για να πάρει την πρόκριση. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Μαρτίνς κάνει μία αξιόλογη προπονητική δουλειά. Παρουσίασε μία καλά διαβασμένη ομάδα, που της έλειπε όμως η ποιότητα και οι λεπτομέρειες για να πάρει την πρόκριση. Δεν μπορεί να του ρίξει κανείς ευθύνη για το πρώτο ημίχρονο, όμως δεν είχε λογική που το τελευταίο χαρτί το έπαιξε χωρίς το όπλο του.

Η προσπάθεια έγινε, ο Ολυμπιακός έπεσε στο Κίεβο με αξιοπρέπεια. Ήταν καλά διαβασμένος, ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να παίξει το χαρτί του, αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες κυρίως λόγω συγκεκριμένων ποιοτικών στοιχείων που λείπουν από το ρόστερ.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ

Οι ερυθρόλευκοι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο, που μέσα από την καλή κυκλοφορία μπάλας, μπορεί να δημιουργεί παιχνίδι και να φέρνει τους δύο ακραίους επιθετικούς σε θέση εκτέλεσης. Στο αμυντικό κομμάτι έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Βέρμπιτς, Τσιχάνκοβ, να χαλάσει την δημιουργία και το passing game του παιχνιδιού της Ντινάμο και να βρει διαστήματα που θα μπορέσει να παίξει σε ψηλά μέτρα. Αυτά τα στοιχεία ήταν απαραίτητα για να μπορέσει να έχει τύχη στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει κάτι από όλα αυτά που να μην έκανε.

ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑΜΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ

Κατάφερε κάτι σπουδαίο, το οποίο έμοιαζε με προαπαιτούμενο για να μπορέσει να έχει πιθανότητες πρόκρισης ο Ολυμπιακός. Πέτυχε να κρατήσει τους παίκτες της Ντινάμο σε πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στις πάσες. Ολοκλήρωσαν οι Ουκρανοί το παιχνίδι με μέσο όρο ευστοχίας μόλις 74%. Νούμερο που αποδεικνύει πως οι παίκτες του Μαρτίνς έδωσαν πραγματική μάχη, έτρεξαν, πίεσαν, δυσκόλεψαν την κυκλοφορία μπάλας των αντιπάλων τους, τους οδήγησαν σε πολλά λάθη, τα οποία έφερναν κατοχές με ελεύθερους χώρους προς εκμετάλλευση.

Το πρόβλημα ήταν πως ο Ολυμπιακός για τον βαθμό που εγκλώβισε τους αντιπάλους του, δημιούργησε λίγες καθαρές ευκαιρίες. Αναφέραμε στο πρώτο ημίχρονο, που υπήρχε μία επιπολαιότητα, μία προχειρότητα στον τρόπο που προσπαθούσε να περάσει την τελική επιλογή.

Στο πρώτο ημίχρονο παρουσιάστηκε μία ομάδα, που έκανε πολλά πράγματα καλά αλλά είχε σε σημαντικές στιγμές πρόχειρες επιλογές. Οι οποίες ερχόντουσαν σε διάφορες πτυχές του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός έκανε καλά τα βασικά, ήξερε το μάθημα του, δεν κατάφερε όμως να βγάλει ξεχωριστές επιλογές που να κάνουν την διαφορά.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Κατάφερε να μην επιτρέψει στους Βέρμπιτς, Τσιχάνκοβ να ορίσουν την τύχη του αγώνα, όπως έκαναν στο δεύτερο ημίχρονο στο Φάληρο. Χρειαζόταν στο μαρκάρισμα τους, καλύψεις από τους εξτρέμ, δυναμικό παιχνίδι από τα μπακ, να έχουν στο μυαλό τους οι εσωτερικοί χαφ το διαγώνιο παιχνίδι τους και να προσπαθήσουν να τους κουράσουν με ανεβάσματα με την μπάλα οι δύο μπακ.

Όλα αυτά συνέβησαν, για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μεγαλύτερη επιθετικότητα από τις πτέρυγες, από ότι ο αντίπαλος του. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να έχει σωστές επιλογές. Έπαιρνε το πλάτος, ανέβαινε σωστά αλλά όλα χάλαγαν όταν έπρεπε οι Τοροσίδης, Τσιμίκας, Ποντένσε να περάσουν την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Τον Ντίας δεν τον αναφέρω, ήταν ο μοναδικής που ήταν εκτός πνεύμα αγώνα, και ο Γκιλιέρμε βρέθηκε σε άσχημη βραδιά, αλλά ήταν εντός παιχνιδιού. Ο αγώνας είχε υψηλές απαιτήσεις από τους ακραίους ποδοσφαιριστές και ο Ντίας αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτοιμος για τόσο απαιτητικό εκτός έδρας παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, έδειξε πως έχει τον ρυθμό και τα απαιτούμενα τρεξίματα για να πετύχει αυτά που χρειάζεται στο γήπεδο. Τα προβλήματά του ερχόντουσαν, από αδικαιολόγητα πουλήματα μπάλας, από μία ανασφάλεια που δημιουργούσε η άσχημη ημέρα του Γκιλιέρμε και από την φανερά μεγαλύτερη συμμετοχή που είχε στο παιχνίδι της Ντινάμο, ο Σολ σε σχέση με το Καραϊσκάκης.

Το γεγονός πως βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο ημίχρονο, δημιουργούσε την ανάγκη για φουλ επίθεση στην επανάληψη. Ο Μαρτίνς ξεκίνησε το ημίχρονο ρίχνοντας στην μάχη τον Μασούρα, που από νωρίς έδειξε πως μπορεί να προσφέρει τα στοιχεία που έλλειπαν. Τρέξιμο στον χώρο, κίνηση χωρίς μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή. Για εμένα ο Μασούρας έπρεπε να ξεκινήσει, τα "θέλω" του παιχνιδιού έκαναν απαραίτητο έναν ποδοσφαιριστή ικανό να εκμεταλλευτεί μία κάθετη πάσα από τον άξονα.

ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕ

Και εδώ είναι η ώρα να έρθω στον Φορτούνη. Ο Φορτούνης, πριν 4 ημέρες, έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο δύο τέρματα στην ΑΕΚ, στο Κίεβο στην κυριολεξία πέταγε. Κυνηγούσε όλες τις φάσεις, είχε διαρκή συμμετοχή και έμοιαζε σαν να χρειάζεται έναν συμπαραστάτη για να κάνουν μαζί την ανατροπή και να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην πρόκριση. Έδειχνε να βρίσκεται σε εξαιρετική ατομική και ψυχολογική κατάσταση, πήγαινε στην μπάλα με ορμή, την έβαζε στα πόδια του και κινούταν σαν σκιέρ. Στο Κίεβο βρέθηκε σε μία μεγάλη ημέρα, ήταν ο μόνος λόγος, που σκεφτόμουνα πως έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός, απλά περίμενα να δω πότε θα κάνει το all in ο Μάρτινς.

ALL IN ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Με τίποτα δεν περίμενα πως η τελευταία ζαριά θα παιχτεί χωρίς τον Φορτούνη. Τον ποδοσφαιριστή που στα πρώτα 64 λεπτά είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Που δεν έβρισκε τα σωστά κοψίματα και δεν έπαιρνε τις κατάλληλες κινήσεις από τους Ποντένσε, Ντίας και αναγκαζόταν να πηγαίνει από μάχη σε μάχη. Του κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία 4 επιτυχημένες ντρίμπλες, έδωσε 2 Key passes, κέρδισε 3 φάουλ, ήρθε σε 47 επαφές με την μπάλα, μέχρι την ώρα που βγήκε, μόνο ο Γκιλιέρμε είχε περισσότερες.

Με τίποτα λοιπόν δε μπορούσα να φανταστώ πως το πλάνο με 4-4-2 και τα στόπερ ψηλά, θα έρθει χωρίς τον Φορτούνη. Δεν είχε λογική, χρειαζόντουσαν δύο τέρματα, οι φορ δεν έχουν το εύκολο γκολ, ο Ποντένσε δεν μπορεί να πάρει σωστή τελική απόφαση, δεν γίνεται λοιπόν να επιλέξεις να πας στο τελευταίο σου χαρτί με τον Ποντένσε και να κρατήσεις στον πάγκο τον Φορτούνη.

Δεν ισχυρίζομαι πως θα πέρναγε ο Ολυμπιακός, είχε άλλωστε να ανέβει έναν Γολγοθά, όμως είναι πραγματικότητα πως την τελευταία ελπίδα, την έπαιξε χωρίς το καλό του όπλο. Ο Μαρτίνς είχε σωστά διαβασμένη την ομάδα του, δεν μπορεί κανένας να τον κατηγορήσει, για το πρώτο ημίχρονο. Τα λάθη που έγιναν αφορούν περισσότερο το ατομικό ταλέντο της ομάδας, δεν μπορείς όμως να θες δύο τέρματα και να αφήνεις στον πάγκο, τον πιο ποιοτικό σου ποδοσφαιριστή, που είναι σε πολύ καλή ατομική κατάσταση, έχει ψυχολογία, είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει το εύκολο γκολ και πάνω από όλα, είναι ο μόνος που στο γήπεδο πετάει.

ΠΗΡΕ ΚΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο στενάχωρα από την εικόνα. Σε όλους τους προβληματισμούς, στις σκέψεις που έκανα, τι θα γίνει όταν θα χρειαστεί να έρθει το ρίσκο και να ψάξει με κάθε κόστος το γκολ, η ομάδα απάντησε θετικά. Κατάφερε, να επιβάλλει τα μέτρα που ήθελε, να κρατήσει για μεγάλο διάστημα την Ντινάμο στο μισό γήπεδο και να ξανακερδίσει μπάλες με μεγάλη συχνότητα. Συνέβη και κάτι παράλογο. Συνήθως οι στόπερ λειτουργούν καλύτερα, όταν είναι προστατευμένοι, παίζουν σε χαμηλά μέτρα και είναι πολύ εύκολο να εκτεθούν όταν ανεβαίνουν πάνω από την σέντρα. Οι Μεριά, Σισέ, έκαναν αρκετά αβίαστα λάθη στα πρώτα 64 λεπτά (κυρίως ο δεύτερος), όταν όμως κληθήκαν να κρατήσουν τον Ολυμπιακό ψηλά, λειτούργησαν άψογα και είχαν δύσκολες καθοριστικές αντιδράσεις.

Ήταν ένα τελευταίο κόλπο που ο Μαρτίνς γνώριζε πως υπήρχαν πολλές πιθανότητες να χρειαστεί να παίξει. Με δεδομένο πως το πρώτο παιχνίδι είχε έρθει 2-2, ήταν πολύ πιθανό, να χρειαστεί το τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού να βγει με δύο φορ και την άμυνα ψηλά. Ο Ολυμπιακός στον τρόπο που έπαιξε σε αυτό το κομμάτι του αγώνα, παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Κατάφερε να βγάλει δύο καλές ευκαιρίες στο 74ο και στο 87ο λεπτό, όμως οι επιθετικοί του δεν έβγαλαν ποιότητα, δεν ενήργησαν με στόφα μεγάλου φορ. Ειδικά στο 87' ο Γκερέρο πήγε σε ένα διεκπαιρεωτικό τελείωμα και δεν έβαλε καθόλου κλάση στην εκτέλεση. Ενώ συνολικά δεν υπήρχε η δυνατότητα για κάποια εμπνευσμένη επιλογή. Όταν κέρδισε ένα φάουλ σε ιδανική θέση για απευθείας εκτέλεση, ο τρόπος που το εκτέλεσε ο Τσιμίκας έφερε απελπισία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Λάθη κάνουν όμως όλοι οι προπονητές. Το συγκεκριμένο ήταν ακραίο, έβγαλε με διαφορά τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας του, σε ένα διάστημα που ήταν ο μόνος που είχε την ποιότητα στην εκτέλεση που χρειαζόταν η ομάδα, για να πετύχει τον στόχο της. Σε κάθε περίπτωση αυτά συμβαίνουν, η αλήθεια είναι πως δεν είχε και δική του την πρόκριση ο Ολυμπιακός, υπήρχε ένα βουνό για να ανέβει.

Πέρα από την συζήτηση και την ανάλυση του κάθε παιχνιδιού, που εκεί μπορούν να προκύπτουν λάθη και παραλείψεις, το σημαντικό είναι η εικόνα που έχει συνολικά η ομάδα. Ο Μαρτίνς παρουσιάζει μία προπονητική δουλειά που δείχνει πως μπορεί, αν συνεχιστεί, να φτάσει τον Ολυμπιακό στους στόχους του. Που είναι η κατάκτηση τίτλων στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή διάκριση. Για μένα μία πραγματικά καλή Ελληνική ομάδα, θα πρέπει να είναι σε θέση, σε νοκ άουτ φάση, να αποκλείει αντίπαλο στο επίπεδο της Ντινάμο.

Από άποψη ρυθμού, τρεξιμάτων, λειτουργία της ομάδας, μετάβαση από άμυνα σε επίθεση και το αντίστροφο, συνολική τακτική συμπεριφορά ανάλογα με τα ζητούμενα του κάθε αγώνα, αυτό που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Το πρόβλημα έρχεται από την ποιότητα του ρόστερ. Ο Μαρτίνς κάνει λάθη, όπως όλοι οι προπονητές. Η συνολική του δουλειά όμως δεν είναι το πρόβλημα, ο λόγος που ο Ολυμπιακός φέτος δεν θα πετύχει τους αγωνιστικούς του στόχους, έχει να κάνει με την έλλειψη συγκεκριμένων ποιοτικών στοιχείων στο ρόστερ του.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΕΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η ευθύνη του προπονητή είναι η ομάδα του να δημιουργεί περισσότερο και να πηγαίνει σε μεγαλύτερο αριθμό καθαρών ευκαιριών από ότι ο αντίπαλος. Ο φετινός Ολυμπιακός το έχει πετύχει σε όλα τα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος, εκτός από αυτό της Τούμπας. Το πέτυχε έστω και οριακά ακόμα και στα παιχνίδια με την Ντινάμο. Το έχω ξαναγράψει, απλά νιώθω την ανάγκη να το επαναλάβω, η ομάδα τη συνταγή της επιτυχίας την έχει βρει και είναι η ενίσχυση του τρόπου δουλειάς που γίνεται φέτος στο Ρέντη. Ενίσχυση μέσα από ήρεμο χρόνο και προσθέτοντας σε κομβικές θέσεις ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί την επόμενη χρονιά να φέρει τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που τον έχει συνηθίσει ο κόσμος του.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Βαθμολογία UEFA: Έπεσε στην 14η θέση η Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Ποντένσε: "Οι αποφάσεις του διαιτητή ήταν πάντα υπέρ της Ντινάμο Κιέβου"
Μασούρας: "Δεν ήταν καλύτεροι, αλλά δεν το δείξαμε στο γήπεδο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ