OPINIONS

Ολυμπιακός: Έχει ανάγκη περισσότερο Νάτχο

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) MOTIONTEAM

Ο Τσάρλι γράφει για τον Ολυμπιακό που έχει ανάγκη τον Νάτχο όταν μπλοκάρει, για τον Ισραηλινό που δικαιούται ενδεκάδα και τον τοίχο Σισέ, που επιτρέπει στον προπονητή να παίξει χωρίς δύο "καθαρά" 6άρια.

Ο Ισραηλινός έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν οι υπόλοιποι και χάρισε μία σπουδαία νίκη στον Ολυμπιακό. Το γήπεδο δείχνει την ανάγκη που έχει η ομάδα να βρει ο Μαρτίνς πλάνο που να χωρά τα προσόντα του Νάτχο.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σπουδαία νίκη στο "Βικελίδης" και μείωσε την διαφορά από τον ΠΑΟΚ στους 4 βαθμούς. Διπλό που ήρθε μέσα από μάχη, ο Ολυμπιακός πιέστηκε από τον Άρη, έμεινε σε μεγάλα διαστήματα σε χαμηλά μέτρα, όμως κατάφερε να αμυνθεί με ασφάλεια, να κρατήσει το μηδέν, στοιχείο που του επέτρεψε με μία συνεργασία υψηλής κλάσης να πάρει μία σημαντική εκτός έδρας νίκη.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΑ Ο ΑΡΗΣ

Οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν έναν τσαλακωμένο αντίπαλο, που έπαιξε με ψυχή για να πάρει αποτέλεσμα. Σε σχέση με τα δύο προηγούμενα ντέρμπι, ο Άρης παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος στο αμυντικό κομμάτι και στην ένταση που έβγαζε στις αμυντικές του προσπάθειες. Αυτή την φορά δεν είχε πρόβλημα αποστάσεων μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της αμυντικής και πήρε καλό παιχνίδι από τους δύο του στόπερ.

Ο Πάκο Ερέρα, επανέφερε τον Άρη στο 4-2-3-1 στην λογική που το εφάρμοσε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και σε σχέση με το παιχνίδι με την ΑΕΚ άλλαξε τους δύο στόπερ και χρησιμοποίησε τους Δεληζήση, Σόουζα στο κέντρο της άμυνας, που έκαναν καλύτερο παιχνίδι σε σχέση με τους Μπάσα, Μάβραϊ.

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) MOTIONTEAM

Ο Άρης ήταν πιο σοβαρός αμυντικά, κατάφερε να κερδίζει μάχες, μέτρα, να φθάνει με ευκολία έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά εκεί να μην βρίσκει ιδέες. Κατέφευγε σε σέντρες, οι οποίες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό σταμάταγαν στον Σισέ.

Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να πιέσει και να βγάλει πραγματική ανωτερότητα μόλις για τα πρώτα 20 λεπτά. Στην συνέχεια, δεν μπόρεσε να επιβάλει τον ρυθμό του, να βρει μεγάλα διαστήματα που θα είναι επιθετικός, δεν κατάφερνε να σταματά τις επιθέσεις του Άρη στον χώρο που έπρεπε.

Αναγκαζόταν να αμύνεται συχνά σε χαμηλά μέτρα, όμως κέρδισε, επειδή αμύνθηκε με ασφάλεια έστω και πιο χαμηλά απ' ότι θα έπρεπε. Η νίκη του, θύμισε σε έναν βαθμό ΠΑΟΚ, πιέστηκε, μπήκε χαμηλά, όμως τα στόπερ του άντεξαν, καθάρισαν πολλές φάσεις και κατάφερε να δημιουργήσει μία επίθεση με ποιότητα που ήταν αρκετή για να του δώσει την νίκη.

Ο ΣΙΣΕ ΥΨΩΣΕ ΤΟΙΧΟΣ

Οι Σισέ, Νάτχο, Σα ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτή τη σημαντική νίκη του Ολυμπιακού. Ο Μάρτινς έστω και καθυστερημένα, κατάλαβε πως η άμυνα του έχει ανάγκη την ενέργεια, την ένταση που μπορεί να παίξει την θέση ο Σισέ. Όσοι με διαβάζουν θα θυμούνται πως από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν ανέφερα την αναγκαιότητα να γίνει βασικός.

Ο Σενεγαλέζος στόπερ σταμάτησε τα πάντα, ήταν σαν να χτυπούσαν σε τοίχο κάθε φορά που οι παίκτες του Άρη έκαναν σέντρα και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να μένει σε πιο χαμηλά μέτρα απ' ότι κανονικά θα έπρεπε και να μπορέσει να υπηρετήσει αυτό το στιλ παιχνιδιού με ασφάλεια.

Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν γιατί έβγαλαν δύναμη, αποφασιστικότητα μέσα στην περιοχή τους, όμως συνολικά δεν αμύνθηκαν σωστά, έφθανε πολύ εύκολα στο ύψος της περιοχής ο Άρης, δεν γινόντουσαν κλεψίματα στον χώρο του κέντρου.

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) MOTIONTEAM

Όμως σε αντίθεση με πρόσφατα παιχνίδια -όπως πχ στην Νέα Σμύρνη και στην Κρήτη- η τελευταία γραμμή άμυνας πήρε πολύ καλό βαθμό, υπήρχε όριο μέχρι που μπορούσε να φθάσει ο αντίπαλος.

Είναι δεδομένο πως η παρουσία του Σισέ, έβαλε στοιχεία που είχε ανάγκη το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Δέχτηκε τόσες σέντρες η άμυνα των ερυθρόλευκων, που αν δεν υπήρχε ο Σενεγαλέζος μάλλον δεν θα άντεχαν.

ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΑ, ΤΟΝ ΕΚΘΕΤΕΙ Ο ΝΑΤΧΟ

Ο Μάρτινς δικαιώνεται για την επιλογή του να μετατρέψει τον Σα σε βασικό γκολκίπερ. Ο Πορτογάλος τεχνικός εκτίμησε μικρές λεπτομέρειες, όπως την ηρεμία που παίζει την θέση, τις επιλογές που παίρνει, συνολικά τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις του. Φαίνεται ο Σα, να κερδίζει το στοίχημα. Όποτε χρειάστηκε, πρόσφερε ασφάλεια και συνολικά δείχνει πιο υψηλής κλάσης τερματοφύλακας από τον Γιαννιώτη.

Δεν μπορεί, όμως, κανείς να πει πως δικαιώθηκε που έβαλε τον Νάτχο αλλαγή. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή η μεγάλη μεταβίβαση υψηλής κλάσης που έκανε ο Νάτχο και όρισε στην πραγματικότητα την τύχη του αγώνα, περισσότερο εκθέτει, παρά δικαιώνει τον Πορτογάλο τεχνικό. Ο Μάρτινς μπορεί να πήγε σε ένα δίδυμο που δεν είχε χρησιμοποιήσει ξανά στο κέντρο με Μπουχαλάκη - Γκιλιέρμε.

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στην πραγματικότητα επέλεξε την ίδια συνταγή. Δύο συντηρητικούς κεντρικούς χαφ, που δεν μπορούν να κερδίσουν μέτρα, παίζουν σε παιχνίδια υψηλής δυσκολίας περισσότερο παράλληλα και το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά να είναι δύσκολος στη δημιουργία και στην απειλή ο Ολυμπιακός.

Στο "Βικελίδης" μπήκε με φόρα, έχασε ο Φορτούνης μία σπάνια ευκαιρία, αλλά από εκεί και πέρα, ξέμεινε από ιδέες. Δεν είχε σε καλή ημέρα τον Φορτούνη, ο Χριστοδουλόπουλος δεν τράβηξε σε ακόμα ένα παιχνίδι, οπότε ήταν δύσκολο να φθάσει η μπάλα στην επίθεση και να υπάρξει δημιουργία.

ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΛΑΖΑΡΟ

Ο Μάρτινς δουλεύει ένα σχέδιο, δίχως να έχει φορ που να προσφέρει μεγάλο αριθμό γκολ. Δίχως να υπάρχει καθαρό εξτρέμ, δηλαδή ακραίος που θα παίρνει πλάτος και θα ανοίγει με τρέξιμο την άμυνα, που ο αξιόλογος Ποντένσε δεν σκοτώνει και οι δύο κεντρικοί χαφ του άξονα λειτουργούν συντηρητικά. Με λίγα λόγια, δημιουργεί ένα σύνολο που είναι άμεσα εξαρτημένο από τους Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο.

Για την ακρίβεια, έχει ανάγκη για να βγει το αρχικό πλάνο, να κάνουν όργια. Ο Λάζαρος το τελευταίο διάστημα δεν είναι παραγωγικός, έκανε και δύο συνεχόμενα παιχνίδια σε χαμηλές πτήσεις ο Φορτούνης και με το αρχικό σχέδιο ήταν αδύνατον να απειλήσει ο Ολυμπιακός.

ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑΤΧΟ

Όλα αυτά είναι γνωστά και τα έχω επισημάνει εδώ και πολύ καιρό. Τα επαναλαμβάνω γιατί θεωρώ πως είναι λάθος του Πορτογάλου τεχνικού να μην έχει φροντίσει να βρει ένα πλάνο που θα έχει μέσα τον Νάτχο. "Φωνάζει" η ομάδα πως έχει ανάγκη παίκτες που να μπορούν με τις επιλογές τους να απειλούν, να ανοίγουν άμυνες. Θέλω να είμαι δίκαιος, καταλαβαίνω πως ο Μάρτινς μπορεί να μην νιώθει ασφαλής με τη φυσική κατάσταση που έχει ο Ισραηλινός για να τον χρησιμοποιεί σε χαμηλά μέτρα.

Να επισημάνω απλά πως ποτέ δεν είχε όπλο την ταχύτητα και τα τρεξίματα, αλλά το περισσότερο ποσοστό παιχνιδιών τα έχει πάρει χαμηλά στον άξονα. Θα μπορούσε να τον κουμπώσει ο Πορτογάλος τεχνικός αν είχε εκπαιδεύσει την ομάδα με τον Καμαρά αποκλειστικά σε ρόλο εξαριού και ζητώντας από τον Αφρικανό χαφ πολύ πειθαρχημένο παιχνίδι, χωρίς ανεβάσματα, όμως δεν έχει ακολουθήσει αυτήν την φιλοσοφία.

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Το γήπεδο, όμως, φωνάζει πως ο Ολυμπιακός για να ανοίξει άμυνες έχει ανάγκη περισσότερο Νάτχο. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί περισσότερο η ικανότητα του να πατά την αντίπαλη περιοχή για να εκτελέσει ο ίδιος, να μεταφέρει τη μπάλα κάθετα για να δημιουργήσει, να ανοίξει με μία μαγική μεγάλη μπαλιά την αντίπαλη άμυνα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχει δείξει πως τα έχει ανεπτυγμένα και ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη την ικανότητα του να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Έχουμε ακόμα μία νίκη για τον φετινό Ολυμπιακού που έρχεται με τροποποίηση του αρχικού του πλάνου. Εδώ και πολύ καιρό ο Θέμης στην εκπομπή αναφέρει πως με το αρχικό πλάνο του Μαρτίνς ο Ολυμπιακός δεν κερδίζει τα παιχνίδια και οι νίκες με Λεβαδειακό, Αστέρα, Πανιώνιο, Απόλλωνα ήρθαν με αλλαγή διάταξης κάτι που συνεχίστηκε και με τον Άρη. Το γεγονός αυτό δείχνει πως πρέπει να ψαχτεί ο Μαρτίνς. Φοβάται δεδομένα να παίξει με δίδυμο και ο ένας από τους δύο χαφ να είναι ο Νάτχο.

Τον καταλαβαίνω, άλλωστε μέχρι το σημερινό παιχνίδι δεν έπαιρνε και ασφάλεια από τις πίσω γραμμές, όμως είναι υπερβολή να νιώθει τον φόβο ακόμα και με τον Απόλλωνα. Να έχουμε φθάσει στις αρχές Νοεμβρίου και να μην έχει βρει πλάνο που να επιτρέπει σε αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή να ξεκινήσει βασικός.

Στην πραγματικότητα, ο Νάτχο είναι με διαφορά η πιο ποιοτική μεταγραφή του καλοκαιριού, μιλώντας για ποδοσφαιριστές που να είναι ρεαλιστικά σε θέση να βοηθήσουν και στο γήπεδο αποδεικνύει πως αξίζει περισσότερο χρόνο.

ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ

Όταν ολοκληρώθηκε το ρόστερ, είχα επισημάνει πως είναι περίεργα δομημένο, γεμάτο με ποδοσφαιριστές που το πρώτο τους στοιχείο για τον ρόλο τους, είναι πως είναι καλοί δημιουργοί. Για να μπορέσει να βρει άκρη ο Μαρτίνς πρέπει να βγει έξω από τα κουτάκια.

Όπως έκανε στο "Βικελίδης" την στιγμή που αποφάσισε να βάλει τον Νάτχο. Ο Μαρτίνς έχει ευθύνη που δεν έχει βρει πλάνο για να παίζει περισσότερο ο Νάτχο. Στο "Βικελίδης" πήρε την απόφαση να τον περάσει σαν τρίτο χαφ και να φέρει πιο δεξιά τον Φορτούνη.

Στη ροή του αγώνα είδαμε να αλλάζουν θέσεις οι δύο τους και να πηγαίνει σε κάποιες φάσεις πιο δεξιά ακόμα και ο Νάτχο. Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί ο Ισραηλινός μπόρεσε να κάνει μία πάσα που κανένας από όσους βρισκόντουσαν στο γήπεδο εκτός του Φορτούνη δεν μπορούσε ούτε να τη φανταστεί.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ