OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο Φακούντο Φερέιρα είναι ο φορ που λείπει

Donetsk's Facundo Ferreyra scores against Schalke's goalkeeper Ralf Faehrmann during the Europa League round of 32 second leg soccer match between FC Schalke 04 and Shakhtar Donetsk in Gelsenkirchen, Germany, Thursday, Feb. 25, 2016. Schalke was defeated by Donetsk with 0-3. (AP Photo/Martin Meissner)
Donetsk's Facundo Ferreyra scores against Schalke's goalkeeper Ralf Faehrmann during the Europa League round of 32 second leg soccer match between FC Schalke 04 and Shakhtar Donetsk in Gelsenkirchen, Germany, Thursday, Feb. 25, 2016. Schalke was defeated by Donetsk with 0-3. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Αργεντινός επιθετικός της Μπενφίκα πέτυχε 30 τέρματα πέρυσι, διαθέτει απελευθέρωση, κεφάλι, τεχνική. Ο Πέδρο Μαρτίνς διάβασε το λάθος του Ρουί Βιτόρια και έχει δίκιο που τον θέλει στον Ολυμπιακό. Ανάλυση: Τσάρλυ

Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών για τον Ολυμπιακό, αναφέρουν πως η επιλογή του Μαρτίνς για να βρει λύση στην αποτελεσματικότητα και να καλύψει το πρόβλημα που υπάρχει στην θέση του φορ, είναι ο Φακούντο Φερέιρα της Μπενφίκα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δίκιο. Ο Αργεντίνος φορ είναι μία εξαιρετική επιλογή, που θεωρώ δεδομένο πως στο ελληνικό πρωτάθλημα θα οργιάσει. Πρόκειται για μία κλάση επιθετικού, που στο ποδόσφαιρό μας είναι εγγυημένο πως θα κάνει τη διαφορά. Διαθέτει ακριβώς τα στοιχεία που λείπουν από τον Ολυμπιακό.

Την ψυχραιμία -στην εκτέλεση- των μεγάλων επιθετικών, την ατομική κλάση που του επιτρέπει να σκεφτεί πριν να εκτελέσει και προσόντα που εγγυούνται έναν μεγάλο αριθμό τερμάτων αγωνιζόμενος σε ένα αργό πρωτάθλημα, σε μία ομάδα που διαρκώς επιτίθεται.

ΟΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2016-18

Για το ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει ο Φακούντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μιλάνε τα δύο τελευταία χρόνια του στην Σαχτάρ. Ήρθε στην Ευρώπη στα 23 του χρόνια. Έχοντας στην Μπάνφιλντ σε 56 παιχνίδια 14 γκολ, στην Βελέζ, σε 25 ματς 17 τέρματα. Άργησε να δείξει το ποιος πραγματικά είναι γιατί δεν κατάφερε να βρει αμέσως θέση βασικού.

Τo 2013 που πήρε μεταγραφή στη Σαχτάρ είχε μπροστά του τον Λουίζ Αντριάνο και δεν κατάφερε να πείσει τον Λουτσέσκου να του δώσει φανέλα βασικού. Πήρε σε όλες τις διοργανώσεις 22 συμμετοχές, πέτυχε 6 τέρματα και 2 ασίστ.

Μιλάμε και για ένα εντυπωσιακό ρόστερ, με Ντούγκλας Κόστα, Τεξέιρα, Τάισον, Μπερνάντ, Λουίζ Αντριάνο στις μεσοεπιθετικές θέσεις. Ο Φακούντο δεν πήρε τον χρόνο που ήθελε και πήγε δανεικός στην Νίουκαστλ ανοίγοντας και την προοπτική της Πρέμιερ.

Δεν του δόθηκε καθόλου η ευκαιρία να αγωνιστεί και την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην Σαχτάρ. Η αλήθεια είναι πως ο Λουτσέσκου δεν τον είχε ποτέ πρώτη επιλογή. Δεν κατάφερε ούτε την σεζόν 2015-16 να γίνει βασικός. Είχε περίπου τον ίδιο ρόλο με την πρώτη του χρονιά στην ουκρανική ομάδα, έπαιξε σε όλες τις διοργανώσεις 23 παιχνίδια, έβαλε 7 τέρματα και 7 ασίστ.

ΠΕΡΥΣΙ 30 ΤΕΡΜΑΤΑ

Έπρεπε να αποχωρήσει ο Λουτσέσκου, να πάρει την θέση του ο Πάολο Φονσένκα και να δείξει ο Φακούντο ποιος πραγματικά είναι. Τις δύο σεζόν που έπαιξε βασικός, ο απολογισμός του ήταν εντυπωσιακός. Έγινε βασικός και αποδείχθηκε μηχανή των γκολ. Τη σεζόν 2016-17 έπαιξε 20 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, συνολικά 1167 λεπτά και του έφθασαν για να βάλει 16 τέρματα, έπαιξε 370 λεπτά στο Europa League, πέτυχε 3 τέρματα.

Την περσινή σεζόν, είχε 22 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, 1894 λεπτά συμμετοχής 17 τέρματα. Ενώ πέτυχε στο Champions League σε 8 παιχνίδια 3 τέρματα και 2 ασίστ. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν φορ, που πέρυσι έβαλε 30 τέρματα.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει έναν φορ, που να έχει αποδείξει και να είναι σε θέση, να αξιοποιήσει μία συνολική δημιουργία. Οι δύο προηγούμενες σεζόν του Φακούντο Φερέιρα, εγγυώνται πως ο Αργεντινός μπορεί να το κάνει.

Το πώς γίνεται και είναι διαθέσιμος Ιανουάριο, μετά από δύο τόσες σπουδαίες σεζόν, την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνο ο Ρούι Βιτόρια, γιατί είναι και ο μόνος λόγος που έχει την ευκαιρία να τον φέρει ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΟΡΙΑ

Ο Φακούντο Φερέιρα, ήθελε να εκμεταλλευτεί τα δύο πολύ γεμάτα χρόνια που είχε στην Ουκρανία και να τα εξαργυρώσει παίρνοντας ο ίδιος ένα δυνατό συμβόλαιο. Ήταν επιλογή του Ρούι Κόστα, υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2022 με ετήσιες απολαβές 2,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο προπονητής του, όμως, γρήγορα αποφάσισε να τον αφήσει στο περιθώριο. Εκτιμώ πως είναι μία λανθασμένη απόφαση ενός προπονητή που δεν έχω σε εκτίμηση. Ο λόγος που κρατάνε ακόμα τον Ρουί Βιτόρια στην Μπενφίκα, παρότι έχει βρεθεί πολλές φορές στην πόρτα της εξόδου, είναι πως ο πρόεδρος εκτιμά πως ασχολείται και προωθεί τα παιδιά που βγαίνουν από την ακαδημία του συλλόγου.

Είναι περίεργο, αλλά ο Φακούντο πήγε στην Μπενφίκα μετά από δύο σούπερ σεζόν, για βασικός. Ο προπονητής του έβγαλε πόρισμα πως δεν κάνει μετά από μόλις τρεις αγωνιστικές στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Είχε αγωνιστεί στην νίκη με 3-2 στην πρεμιέρα με την Γκιμαράες, όπου έχασε πέναλτι στο 1-0, αλλά στην συνέχεια η ομάδα του προηγήθηκε με 3-0. Τη δεύτερη αγωνιστική, ήταν πολύ καλός και σκόραρε στην εκτός έδρας νίκη με την Μποαβίστα με 2-0, όμως ο αγώνας που έδωσε στις 25/8 με την Σπόρτινγκ έμελλε να είναι και ο τελευταίους του. Πράγματι έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός πως από τότε δεν ξανάπαιξε.

Ο Ρούι Βιτόρια τον έβγαλε εντελώς από τα αρχικά του πλάνα, έχρισε βασικό αρχικά τον Σεφέροβιτς και από την στιγμή που επέστρεψε ο Ζόνας δεν τον υπολογίζει ούτε για τις αποστολές. Στην ουσία λογίζεται ως 4ος επιθετικός, πίσω από τους Ζόνας, Σεφέροβιτς, Καστίγιο.

Ο Βιτόρια έχει ερωτηθεί πολλές φορές, γιατί δεν δίνει ευκαιρία στον Φακούντο Φερέιρα. Συνηθίζει να λέει πως του έχει εμπιστοσύνη, όμως δεν τον έχει χρησιμοποιήσει ξανά από τις 25 Αυγούστου και το παιχνίδι με την Σπόρτινγκ.

ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ

Το γεγονός πως ο Βιτόρια βιάστηκε να αξιολογήσει αρνητικά, δίνει μία μεγάλη ευκαιρία στον Ολυμπιακό, να αποκτήσει έναν πολύ υψηλού επιπέδου φορ. Ο Αργεντίνος φορ, με το πού πάρει μπρος θα κάνει τεράστια διαφορά. Τα προσόντα του, είναι αυτά ακριβώς που λείπουν από την επίθεση του Ολυμπιακού.

Έχει την ψυχραιμία του μεγάλου φορ στην εκτέλεση, ξεπέταγμα και κίνηση σε μικρό χώρο που του επιτρέπει να πάρει καλή θέση και να ελευθερωθεί, ώστε να επιτρέψει στους συμπαίκτες του να τον τροφοδοτήσουν.

Πολλές φορές ακούω σε αναλύσεις, πως ο "τάδε επιθετικός δεν πήρε πάσες". Είναι κάτι που στο ποδόσφαιρο πλέον δεν υπάρχει. Η ζωή για τον φορ είναι σκληρή, πρέπει μόνος του να δημιουργήσει τις συνθήκες για να τροφοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί.

Ο κύριος λόγος που δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη, ήταν πως στο μονόλογο του πρώτου ημιχρόνου, δεν πήρε τις κατάλληλες κινήσεις από τον σέντερ φορ του, ώστε να μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν οι συμπαίκτες του. Οι "ερυθρόλευκοι", σε ένα παιχνίδι που είχαν πολύ εύκολη και αβίαστη κατοχή, δεν είχαν κανένα σημείο αναφοράς. Αυτό το σημείο αναφοράς, δεδομένα μπορεί να το προσφέρει ο Φακούντο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΚΕΦΑΛΙ, ΤΕΧΝΙΚΗ

Επειδή η Σαχτάρ έπαιζε πολύ από τα άκρα, έχει εξελίξει πολύ τις κινήσεις που κάνει, για να ελευθερωθεί όταν γίνεται επίθεση, είτε από τα εξτρέμ, είτε από τα μπακ και έχει την δυνατότητα να τελειώνει με ψυχραιμία και σιγουριά τις φάσεις.

Είναι πολύ ικανός στο ψηλό παιχνίδι, έχει καλό επιτόπιο άλμα και την δυνατότητα να μένει στον αέρα. Διαθέτει την ικανότητα μεγάλων φορ, να σημαδεύει και να βάζει επιπλέον δύναμη στην μπάλα με το κεφάλι. Επίσης έχει την τεχνική κατάρτιση που χρειάζεται ένας σύγχρονος φορ, τεχνική που του επιτρέπει να έχει και ποιοτικά τελειώματα.

Ο Μάρτινς διέγνωσε την ευκαιρία που παρουσιάζεται από το αδικαιολόγητο κόψιμο του Ρουί Βιτόρια και το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει αν αποκτηθεί, είναι πως δεν αποκλείεται να χρειαστούν δύο - τρία παιχνίδια για να βρει ρυθμό, αφού έχει να αγωνιστεί από τις 25 Αυγούστου.

Είναι απίστευτο πως ο Ρούι Βιτόρια αποφάσισε τόσο γρήγορα, για μία επένδυση του συλλόγου, πως δεν πρέπει να του ξαναδοθεί ευκαιρία. Αυτήν την ακραία και -με την εικόνα που έχω για τον ποδοσφαιριστή- εντελώς λανθασμένη απόφαση, ο Μαρτίνς βάζει τη διοίκηση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι για να την εκμεταλλευτεί.

Ποδοσφαιριστής με την ποιότητα και την ικανότητα στο ξεμαρκάρισμα και στα τελειώματα που έχει ο Φακούντο Φερέρια, στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον τρόπο που δουλεύει ο Ολυμπιακός, θα κάνει τη διαφορά.

Επειδή το πιο πιθανό είναι το καλοκαίρι να μην υπάρχει Ρούι Βιτόρια στον πάγκο της Μπενφίκα, αν γίνει τελικά το deal, καλό θα είναι να φροντίσει η διοίκηση του Ολυμπιακού να έχει την δυνατότητα να τον κρατήσει περισσότερο από μισή σεζόν. Αν αποκτηθεί, είναι περίπου βέβαιο πως θα θελήσουν να τον κρατήσουν και για την επόμενη σεζόν.

AP Photo/Martin Meissner

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ