OPINIONS

Όχι ο Μπέντο, ούτε ο Μουρίνιο θα έμενε

Όχι ο Μπέντο, ούτε ο Μουρίνιο θα έμενε

Ο Τσάρλυ γράφει για την απόλυση του Πάουλο Μπέντο, το ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιακός και την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του Πορτογάλου σε Καμπιάσο, Μαρίν.

Ο Μπέντο ήταν τελειωμένος στην συνείδηση το Μαρινάκη εδώ και καιρό, με το σφύριγμα της λήξης στην Τούμπα πάρθηκε η απόφαση να φύγει με την διακοπή του πρωταθλήματος μετά το παιχνίδι στην Λεωφόρο, λίγη ώρα αργότερα οι δηλώσεις του επιτάχυναν τις εξελίξεις. Όχι ο Μπέντο, αλλά ο Μουρίνιο σαν προπονητής του Ολυμπιακού δεν δικαιούται να χάσει τρία παιχνίδια συνεχόμενα χωρίς να πετύχει γκολ στο Ελληνικό πρωτάθλημα και να κρατήσει την θέση του.

Απλά λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών η πρώτη σκέψη ήταν να πάει αυτός την Πέμπτη με την Μπεσίκτας και να γίνουν οι διαδικασίες για να βρεθεί αντικαταστάτης μετά το ντέρμπι στην Λεωφόρο όπου θα υπήρχε και χρόνος, καθώς υπάρχει διακοπή λόγω του παιχνιδιού της Εθνικής στις Βρυξέλλες.

Λίγα λεπτά αργότερα οι δηλώσεις του Μπέντο επιτάχυναν την διαδικασία και έφεραν την διοίκηση σε μία θέση που ήθελε να αποφύγει.

Έκαναν συνειδητά υπομονή με τον Μπέντο

Η αλήθεια είναι πως ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού αλλά και συνολικά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά έκαναν αρκετή υπομονή με τον Πάολο Μπέντο. Δεν ήταν καλό σενάριο για πολλούς λόγους να αλλάξει ακόμα ένας προπονητής την φετινή σαιζόν και από την στιγμή που από νωρίς έγινε φανερό πως το πρωτάθλημα θα έρθει, έκαναν υπομονή κάθε φορά που ήταν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που αποφάσιζε και δούλευε ο Πορτογάλος.

Του καταλόγιζαν, τον τρόπο που φερόταν σε ποδοσφαιριστές που δεν ήταν στις επιλογές του , η έλλειψη επιθετικού σχεδίου, ότι διαβαζόταν εύκολα από τον αντίπαλο και πως ο ίδιος δεν μελετούσε τον αντίπαλο. Είχαν βγει στο παρελθόν και θέματα με τις ομιλίες του πριν τα παιχνίδια και πως υπήρχαν περιπτώσεις που έδειχνε ποδοσφαιριστές που δεν θα έπαιζαν στο μεταξύ τους παιχνίδι και κινήσεις που δεν γινόντουσαν πλέων από την ομάδα που θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός.

Σαν χαρακτήρας υπερβολικά εγωιστής, δεν είχε βγάλει τον ποδοσφαιριστή από μέσα του και είχε θέμα με τους ποδοσφαιριστές που ένιωθαν ισχυρές προσωπικότητες. Μην ξεχνάμε πως πέρα από τον παραγκωνισμό και την άρνηση για οποιαδήποτε επικοινωνία προς τους Τσόρι, Καμπιάσο, Μάριν, με πόση ευκολία υποβάθμισε σε ταλέντο τον Φορτούνη στο Καυτατζόγλειο και τον είχε αδειάσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις τύπου.

Δημιούργησε το πλάνο της επόμενης ημέρας

Στα θετικά μόνο η εξέλιξη νέων παικτών, που όμως δεν ήταν κάτι απλό. Καθώς ο Μπέντο με την συγκεκριμένη πρακτική που έδινε την δυνατότητα στην διοίκηση του Ολυμπιακού να μπορεί το επόμενο καλοκαίρι να ρίξει το μπατζετ μισθοδοσίας, να πραγματοποιήσει τον στόχο να δημιουργήσει μία ομάδα με καθαρά Ελληνικό κορμό και να αποκτηθούν ξένοι ποδοσφαιριστές που να κάνουν την διαφορά. Πλάνο που το έκανε πιο εύκολο να τρέξει ο Μπέντο, ρίχνοντας απότομα στα βαθιά τους Ανδρούτσο, Ρέτσο, Μανθάτη, Νικολάου. Πλάνο που θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι.

Έτρεξε τον χρόνο γρήγορα για τους 4 μικρούς

Ουσιαστικά ο Πορτογάλος έδωσε στον Ολυμπιακό 4 ποδοσφαιριστές. Χρειαζόντουσαν να περάσουν χρόνια για να πάρουν τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που έδωσε ο Μπέντο σε αυτά τα παιδιά. Και από την στιγμή που λόγω των ερασιτεχνικών επιλογών των υπόλοιπων διεκδικητών το περασμένο καλοκαίρι αυτό γινόταν χωρίς να διακυβεύεται το πρωτάθλημα, ο Μπέντο κέρδιζε χρόνο. Η διοίκηση δεν σφύριζε αδιάφορα στα περίεργα πράγματα που έβλεπε, αλλά δεν του πήρε το κεφάλι σε περιπτώσεις που αν δεν υπήρχε η συμμετοχή αυτών των παιδιών θα το είχε κάνει.

Προβλέψιμο το ποδόσφαιρο του

Η αλήθεια είναι πως το ποδόσφαιρο που δίδασκε ο Μπέντο ήταν αρκετά προβλέψιμο. Το είχα αναφέρει όταν είχαν έρθει οι τρεις κολλητές νίκες και δεχόμουν αρκετά επιθετικά σχόλια. Αποδείχθηκε στην συνέχεια, που οι προπονητές τον διάβασαν και πιέζοντας τους δύο χαφ του άξονα, κατεβάζοντας λίγο πιο πίσω τις γραμμές τους για να μην βρίσκουν μέτρα οι ακραίοι, εγκλώβιζαν την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού.

Εναλλακτικό πλάνο δεν παρουσιάστηκε. Και ο ίδιος φρόντιζε να κόψει από την ομάδα ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να δώσουν το διαφορετικό.

Δεν ήθελε να πάρει τίποτα από τρεις ποιοτικούς ποδοσφαιριστές

Κατανοητό, να μην θέλει ένας προπονητής τον Τσόρι στα αρχικά του πλάνα, παράλογο να μην τον υπολογίζει καθόλου, να πιστεύει πως ο Τσόρι δεν μπορεί να πάρει ούτε έναν μικρό χρόνο όταν η ομάδα κολλάει με αδύναμους αντιπάλους στο Καραϊσκάκης. Να μην θέλει να τον έχει ούτε καν στην αποστολή στα ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Κατανοητό να μην είναι βασικός ο Καμπιάσο και να χάνει χρόνο για να βρει χώρο ο Ανδρούτσος, από την στιγμή όμως που ο Αργεντίνος ήταν απόλυτα επαγγελματίας δεν υπάρχει σοβαρή εξήγηση που συνέχιζε να μην παίρνει καθόλου χρόνο και να μην μπαίνει συχνά ούτε σε αποστολή από την στιγμή που έφυγε ο Μιλιβόγιεβιτς και ο Ρομάο δεν είναι κάτι το εξαιρετικό.

Κατανοητό να μην θέλει ο προπονητής στο αρχικό του πλάνο εξτρεμ δημιουργό όπως είναι ο Μαρίν, να προτιμά διαφορετικά στοιχεία, όμως ο Μπέντο τον έβγαλε εντελώς από την ομάδα. Δίχως να μπορεί να εξηγηθεί μία τέτοια συμπεριφορά από την αγωνιστική του εικόνα. Άλλωστε ο Γερμανός περίμενε και όταν πήρε την ευκαιρία του έδειξε πως έχει αδικηθεί. Σκόραρε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις με τον Αστέρα και ξαφνικά χωρίς να έχει συμβεί κάτι εξαφανίστηκε ξανά.

Για έναν περίεργο λόγω και δίχως να έχει δημιουργήσει ένα σύνολο πραγμάτων που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο αποφάσισε να μην πάρει τίποτα από τρείς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με ιστορία πίσω τους. Αποδυνάμωσε το ίδιο του το ρόστερ.

Αδικαιολόγητη η συμπεριφορά του σε Καμπιάσο, Μαρίν

Στις προπονήσεις, δούλευε πολύ με τους μικρούς και δεν αντάλλαζε ούτε βλέμμα με τους Τσόρι, Καμπιάσο, Μαρίν.

Και αν για τον Τσόρι υπάρχει εξήγηση, από το γεγονός πως δεν ανέχτηκε την αδικία εις βάρος του και αντέδρασε, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως ισχύει το ίδιο για τους Καμπιάσο, Μαρίν.

Ο Καμπιάσο είναι ο απόλυτος επαγγελματίας. Συνεπής στις προπονήσεις, δεν προκάλεσε ποτέ του. Αρκετοί πιστεύουν, πως ο λόγος που τον ακύρωσε ο Μπεντο είναι πως ήταν κολλητός με τον Τσόρι και πίστευε πως τον υπομονεύει. Για την ακρίβεια πως αν χρειαστεί δεν θα παίξει για τον ίδιο, όμως δεν υπάρχει κάποια αφορμή για να δικαιολογεί τέτοια σκέψη, το αντίθετο μάλιστα ο Καμπιάσο ήταν παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Μαρίν είναι πιο εσωστρεφείς. Ήρθε στον Ολυμπιακό και πίστεψε στην αρχή πως μπορεί να κάνει την διαφορά, δεν κατάλαβε ποτέ γιατί έχασε την θέση του στην ομάδα, απογοητεύτηκε απομονώθηκε στον εαυτό του. Στον Γερμανό διέλυσε περισσότερο την ψυχολογία από οποιονδήποτε άλλον, είναι και κλειστός χαρακτήρας επηρεάστηκε πολύ από τον τρόπο που του φερόταν συνολικά ο προπονητής του.

Οι τρεις όμως δεν είναι οι μοναδικοί που είχαν θέμα με τον Μπέντο. Σοβαρά παράπονα από τον άνθρωπο Μπεντο, είχαν περισσότερο ο Ντα Κόστα αλλά και οι Φορτούνης, Καπίνο.

Η επόμενη ημέρα

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού αναγκάστηκε παρότι δεν το ήθελε να αλλάξει προπονητή. Με την Μπεσίκτας δεν ασχολείται κανένας, αναγνωρίζουν πως το επίπεδο του Ολυμπιακού αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να κοντράρει την καλύτερη ομάδα της Τουρκίας. Το πρωτάθλημα ακόμα και με τον Μπεντο δύσκολα να το χάσει ο Ολυμπιακός, με τον Πορτογάλο όμως πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μία ταπεινωτική ήττα στην Λεωφόρο και σε αποκλεισμό από τα ημιτελικά του κυπέλλου.

Ο πρώτος στόχος είναι να φύγει χωρίς κάτι βαρύ μέσα στο Καραϊσκάκης το παιχνίδι με την Μπεσίκτας, να έρθει η νίκη με τον Ατρόμητο και να μην ηττηθεί στην Λεωφόρο. Αυτός ο συνδυασμός θα δημιουργήσει την ψυχολογία και για να πάει στα ημιτελικά του κυπέλλου ο Ολυμπιακός.

Βούζας και συστράτευση

Όλα όμως πρέπει να γίνουν σε κλίμα συσπείρωσης. Είναι σημαντικό σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που με λάθη της διοίκησης έχει έρθει συνολικά ο Ολυμπιακός, να φανεί πως οπαδοί και διοίκηση είναι μία γροθιά. Επιστρατεύτηκαν άνθρωποι που κάνουν γκελ στον κόσμο. Επίσης στην ανάγκη που υπάρχει για ενεργοποίηση των τριών που ήταν στην μαύρη λίστα και για επιστροφή στις νίκες δεν πρέπει να πεταχτεί η παρακαταθήκη που αφήνει φεύγοντας ο Μπεντο.

Ότι και να λέμε, ο Πορτογάλος ποδοσφαιρική πρόταση δεν άφησε, αλλά ήρθε και βρήκε παιδιά από την ακαδημία απλά να κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και αφήνει 3 ποδοσφαιριστές, ο Νικολάου ακόμα είναι πιο πίσω. Δεν είναι απλό αυτό είναι η παρακαταθήκη του, κάτι που θα τον κρατήσει στην ιστορία του συλλόγου καθώς πάντα θα μνημονεύεται πως αυτός άνοιξε την πόρτα σε αυτά τα παιδιά.

Είναι επικίνδυνο να έρθει κάποιος και να τα αφήσει στο περιθώριο. Η αρχική προώθηση του Βούζα δίνει και την εγγύηση πως αυτή την μεταβατική περίοδο δεν θα βγουν από την ομάδα. Τους είχε στην ομάδα νέων τους ξέρει καλά, οι Ιμπαγάσα, Πάντος, Ράντος είναι αγαπητοί από τον κόσμο και βοηθάνε στην συσπείρωση. Μοιάζει σαν να γίνεται μια συστράτευση δυνάμεων.

Κατέβηκε το επίπεδο των απαιτήσεων

Στην συνέχεια και ανάλογα την ηρεμία και τον χρόνο που θα αφήσουν τα πρώτα αποτελέσματα, θα αναζητηθεί ο προπονητής που θα αναλάβει να κάνει πράξη το πρότζεκτ ενός Ολυμπιακού που θα έχει πολύ Ελληνικό στοιχείο. Θα έχει ενδιαφέρον αν αυτή η προσπάθεια, πλαισιωθεί από μεγάλα συμβόλαια και εύστοχες επιλογές σε ξένους ποδοσφαιριστές που θα κάνουν την διαφορά. Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα πως και το μπάτζετ μπορεί να ρίξει και καλύτερες μονάδες μπορεί να βρει από αυτές που είχε την φετινή σαιζόν. Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει αποτύχει τα τελευταία χρόνια να βρει ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό που θα προσφέρουν ποιότητα παρότι έχει δώσει μεγάλα για το δικό μας πρωτάθλημα συμβόλαια.

Ήδη έγινε κάτι που να μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την μετάβαση. Φέτος το επίπεδο των απαιτήσεων κατέβηκε. Τα προηγούμενα χρόνια οι κρίσεις γινόντουσαν μέσα από τα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ με μεγαθήρια φέτος αυτές έρχονται στα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Και οι θετικές του πρώτου γύρου και οι αρνητικές το τελευταίο διάστημα. Το αίσθημα πως χάνεται ο έλεγχος του Ελληνικού ποδοσφαίρου έρχεται ο Σαββίδης και η διαιτησία είναι απέναντι στον Ολυμπιακό κάνει τον κόσμο να πανηγυρίζει έντονα την πρόκριση επί του Ατρόμητου. Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός παίζει αγώνα για τους 16 του Γιουρόπα και όμως ο αγώνας που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτός με τον Ατρόμητο, καθώς πλέων, αυτή η νίκη δεν είναι δεδομένη.

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει, ο Ολυμπιακός απειλείται

Όλα αυτά δημιουργούν το σκηνικό της επόμενης ημέρας. Σε ένα Ελληνικό ποδόσφαιρο που αλλάζει, ο Ολυμπιακός μικραίνει μέσα απ τα δικά του λάθη. Παραμένει όμως ο ισχυρός, είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο που στην χρονιά που είχε την μεγαλύτερη πτώση από οποιαδήποτε άλλη, πήρε εύκολα το πρωτάθλημα. Για να μην παραδώσει το στέμμα, χρειάζεται το επόμενο σχέδιο να λειτουργήσει. Να βρεθεί προπονητής με σύγχρονο επιθετικό πλάνο, μεταγραφές ξένων που θα κάνουν στην θέση τους την διαφορά και να συνεχιστεί η δουλειά με τα νέα παιδιά. Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ του χρόνου θα είναι παντού πολύ πιο ισχυρός, αγωνιστικά τουλάχιστον ανεβαίνουν και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. Οπότε ο Ολυμπιακός πρέπει να δουλέψει σοβαρά γιατί απειλείται σοβαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ