OPINIONS

Παναθηναϊκός: Ανεβαίνει επίπεδο

Παναθηναϊκός: Ανεβαίνει επίπεδο

Ο Τσάρλι γράφει για τη μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα μέχρι την επόμενη. Για τον Κάτσε που έπαιξε και για τον Κουρμπέλη, τον "φύλακα άγγελο" Διούδη που επέστρεψε και την γκολάρα του Μακέντα.

Ο Παναθηναϊκός στην προσπάθεια που κάνει να σβήσει την ευρωπαϊκή ποινή και να εξελιχτεί ως ομάδα, πέτυχε μία τεράστια νίκη. Στην πραγματικότητα αυτό ήταν το δικό του ρεαλιστικό, μεγάλο ντέρμπι.

Απέναντι στην ομάδα που μετά από τους τρεις διεκδικητές του τίτλου είναι η πιο ανταγωνιστική, έπρεπε να αποδείξει πως ανεβαίνει σταθερά επίπεδο.

ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Χρειαζόταν να πετύχει πολλές εσωτερικές νίκες, για να τα καταφέρει σε αυτήν τη δύσκολη αποστολή. Ήταν η πρώτη φορά φέτος που πήγαινε να αγωνιστεί με την έξτρα πίεση που δημιουργούν κάποια άσχημα αποτελέσματα, καθώς προερχόταν από δύο προβληματικές εμφανίσεις με την Ιεράπετρα και τον ΟΦΗ. Θα έπαιζε χωρίς τον αρχηγό του και ειδικά για μία ομάδα με νέους ποδοσφαιριστές, είναι μεγάλη απώλεια να χάνεις τον ηγέτη σου.

Βρίσκεται, επίσης, και σε ένα διάστημα που οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάννης, τα δύο παιδιά που τράβηξαν την ομάδα για μεγάλο διάστημα και ξεχώρισαν, περνάνε μια μικρή κάμψη. Όλα αυτά τα ξεπέρασε στο γήπεδο, βρίσκοντας άλλους πρωταγωνιστές, κάνοντας μια ψυχωμένη εμφάνιση, λειτουργώντας ως σύνολο και έχοντας σε κρίσιμες στιγμές την τύχη μαζί του.

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΓΙΑ 62 ΛΕΠΤΑ

Πάντα μένει η τελευταία εικόνα, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι την φάση του πέναλτι, ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και δεν είχε απειληθεί. Από το γεγονός πως στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ο Ατρόμητος είχε σημαντικές ευκαιρίες και σίγουρα άξιζε ένα τέρμα, μπορεί να κάνει το αποτέλεσμα να φαίνεται άδικο. Στην πραγματικότητα, κέρδισε η ομάδα που ήταν ανώτερη στα πρώτα 62 λεπτά.

Είχε ηγέτη του τον Κάτσε, που έπαιξε για να καλύψει το κενό και του Κουρμπέλη, καλή συμπεριφορά στις πτέρυγες, μην επιτρέποντας μέχρι το 62ο λεπτό να κάνει το παιχνίδι του από τα άκρα ο Ατρόμητος και παίρνοντας ασφάλεια μέσα από την δική του κατοχή.

ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ

Το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, αυτό που πρέπει να κρατήσει από το πρώτο ημίχρονο, είναι πως υπήρξαν στιγμές που βρήκε απαντήσεις στην πίεση ψηλά του Ατρομήτου. Η ομάδα του Δώνη προερχόταν από παιχνίδια, που είχε ταλαιπωρηθεί πολύ και έδειξε πως έχει θέμα, όταν ο αντίπαλος πιέζει στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης.

Ο Ατρόμητος ξεκίνησε το παιχνίδι αμυνόμενος, όπως συνηθίζει στα εκτός έδρας παιχνίδια, σε χαμηλά μέτρα, κάτι που εξυπηρετεί τους παίκτες του Δώνη, που από την αρχή βρήκαν σίγουρη και μεγάλη κατοχή. Πιθανότατα να ήταν μέρος του σχεδίου του Αυστριακού προπονητή, να βάλει πίεση ψηλά μέσα στην διάρκεια του αγώνα, προκειμένου να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του.

Ασφαλώς και έγιναν λάθη, όμως στο πρώτο ημίχρονο πήρε ένα τεράστιο ποσοστό κατοχής μπάλας στο 69% και το πιο σημαντικό είναι πως σκόραρε, κτυπώντας στο διάστημα που ο αντίπαλος τον πίεσε ψηλά. Νίκησε την πίεση και πέτυχε ένα υπέροχο τέρμα.

Ο Παναθηναϊκός -πραγματικά- πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ, το οποίο πρέπει να του γίνει μάθημα και στην συνέχεια, για την ταχύτητα που χρειάζεται στην αντίδραση, όταν ο αντίπαλος τον πιέζει επιθετικά στην προσπάθεια της αρχικής του ανάπτυξης.

Ο Κάτσε έσπασε την επιθετική πίεση των αντιπάλων, απελευθερώθηκε κάνοντας γρήγορη στροφή και εκμεταλλεύτηκε με μία υπέροχη μεγάλη πάσα το γεγονός πως ο Μακέντα είχε κάνει κίνηση και είχε ξεμαρκαριστεί από τον Χατζηισαΐα, έβγαλε μαγική μπαλιά που αξιοποίησε με ιδανικό τρόπο ο Ιταλός, πετυχαίνοντας γκολ μεγάλου σέντερ φορ.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακός, όμως ήταν σωστός σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού και είχε ένα δίκαιο προβάδισμα. Απειλήθηκε μόνο από την εκτέλεση φάουλ του Γιαννούλη και είχε τον απόλυτο έλεγχο και μία κατοχή μπάλας 69%.

ΑΛΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 62ο ΛΕΠΤΟ

Ίδια ήταν η εικόνα του παιχνιδιού μέχρι την φάση του πέναλτι που έκανε ο Κολοβέτσιος στο 62ο λεπτό. Από την στιγμή που ο Διούδης, απόκρουσε το πέναλτι, ο Δώνης αποφάσισε να θωρακίσει την τελευταία γραμμή άμυνας του, έβγαλε τον φιλότιμο Χατζηθεοδωρίδη και πέρασε στην θέση του τον Πούγγουρα, μετατρέποντας την τακτική του σε 5-4-1.

Εκεί πράγματι το παιχνίδι άλλαξε. Όσο πέρναγε ο χρόνος, ο Παναθηναϊκός έχανε σε κατοχή μπάλας, έγιναν αρκετά λάθη, τόσο ατομικά, όσο και στους χώρους που έμειναν ελεύθεροι στη δεξιά πλευρά και χρειάστηκε να έχει τύχη, ψυχή και τον Διούδη σε μεγάλη ημέρα για να κρατήσει τη νίκη.

ΕΓΙΝΕ ΞΑΝΑ "ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ" Ο ΔΙΟΥΔΗΣ

Ο Διούδης μετά από το πρώτο φετινό κακό παιχνίδι του στην Κρήτη, έγινε ξανά ο "φύλακας άγγελος" του Παναθηναϊκού και κράτησε το "μηδέν". Νίκησε τον Κουλούρη στο πέναλτι, αλλά και στο 75ο λεπτό και καθάρισε με αυτοπεποίθηση έγκαιρα πολλές φάσεις.

Επίσης, καθοριστικές επεμβάσεις μέσα στην περιοχή είχε και ο Μαυρομάτης και οι δύο γλίτωσαν την ομάδα από τα ατομικά λάθη του Κολοβέτσιου και από τις φάσεις που έβγαιναν, από τα ανενόχλητα ανεβάσματα του Γιαννούλη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, ήταν πως δεν υπήρχε σωστή κάλυψη στον Γιόχανσον και ο Γιαννούλης έβρισκε ελεύθερα μέτρα και έπαιρνε συχνά την μπάλα στα πόδια του.

Αν σκεφτούμε το πόσο έχει στηριχτεί το φετινό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού, στους εντυπωσιακούς Χατζηγιοβάννη, Μπουζούκη, στον αρχηγό του τον Κουρμπέλη, στα γκολ του Μακέντα και στον πολύ αξιόπιστο φέτος Κολοβέτσιο, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη αξία έχει το γεγονός πως πήρε αυτό το τρίποντο.

Κέρδισαν χωρίς τον αρχηγό τους, σε μία περίοδο που δεν παίζουν άσχημα, αλλά έχουν ένα φυσιολογικό φρενάρισμα οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, που δεν είχε ούτε τον Μακέντα στο δεύτερο ημίχρονο και τον ηγέτη του στην άμυνα Κολοβέτσιο στην χειρότερη του ημέρα. Αν δούμε το ξεκίνημα των ευκαιριών του Ατρομήτου, όλες έχουν έρθει από ατομικό λάθος του Κολοβέτσιου.

ΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Όπως είπε στο τέλος και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, υπήρχε πράγματι ένα ενωμένο γκρουπ που πάλεψε και κατάφερε να υπερκεράσει απουσίες, τις δυσκολίες που του έβαλε η αξιόμαχη ομάδα του Κάναντι και την κακή ημέρα που βρέθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές. Για το πλάνο ανάπτυξης, που υπάρχει στον φετινό Παναθηναϊκό, αυτή η νίκη είναι και η μεγαλύτερη που έχει κάνει η ομάδα του Δώνη. Μεγαλύτερη νίκη, επειδή ο Ατρόμητος είναι η καλύτερη ομάδα που έχουν κερδίσει φέτος, επειδή ήρθε σε ένα διάστημα που για την ψυχολογία του γκρουπ ήταν σημαντικό να επιστρέψουν στις νίκες και επειδή κατάφερε να ξεπεράσει και πολλά δικά του θέματα.

Αρέσει σε όλους να υπάρχει φόρμα, οι παίκτες που ξεχωρίζουν να πετάνε, όταν όμως είσαι μεγάλη ομάδα, πρέπει μέσα στην σεζόν να μπορείς να πετυχαίνεις μεγάλες νίκες, να ξεπερνάς εσωτερικές δυσκολίες και όταν δεν είσαι 100% καλά. Ο Παναθηναϊκός του Δώνη, απέναντι στον Ατρόμητο, έβγαλε ψυχή, αυτοπεποίθηση και έκανε μία νίκη μεγάλης ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ