OPINIONS

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Χαοτική απόσταση

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Χαοτική απόσταση

Ο ΠΑΟΚ έκανε άψογη εμφάνιση και πέτυχε για... πλάκα "διπλό" τίτλου στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι τεράστια και σε όλα τα επίπεδα. Άξιος πρωταθλητής ο Δικέφαλος του Βορρά.

Με δύο τέρματα στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ "καθάρισε" εύκολα και με ανωτερότητα τον Παναθηναϊκό (2-0), μετρά αντίστροφα για να "σφραγίσει" τον τίτλο μετά από 34 χρόνια και είναι στο χέρι του να το κατακτήσει αήττητος. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν τεράστια και σε όλα τα επίπεδα.

ΔΥΟ ΕΞΤΡΕΜ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ 3-4-2-1

Ή επιλογή του Λουτσέσκου να παίξει με δύο εξτρέμ, έκανε πολύ δύσκολη την ζωή της άμυνας του Παναθηναϊκού. Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που τακτικά δεν έβγαινε. Ο Γιώργος Δώνης εφάρμοσε το συνηθισμένο του στα μεγάλα παιχνίδια 3-4-2-1, σχήμα που είχε θέματα σε πολλούς χώρους. Η επιλογή του Λουτσέσκου να παίξει με δύο εξτρέμ, έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή της άμυνας του Παναθηναϊκού. Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που τακτικά δεν έβγαινε.

Ο Γιώργος Δώνης εφάρμοσε το συνηθισμένο του στα μεγάλα παιχνίδια 3-4-2-1, σχήμα που είχε θέματα σε πολλούς χώρους. Στον άξονα ο ΠΑΟΚ είχε τακτικά παίκτη παραπάνω και επίσης ήταν δύσκολη και η αντιμετώπιση των δύο γρήγορων εξτρέμ από την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα στον χώρο του κέντρου, καθώς οι Σάκχοφ, Μαουρίσιο δεν είχαν παίκτη ανάμεσά τους να τους κουράσει και ο Μπίσεσβαρ, κινούταν συνέχεια ανάμεσα στους Κάτσε, Κουρμπέλη. Πήρε και προβάδισμα ο ΠΑΟΚ στην πρώτη φάση, από την λανθασμένη έξοδο του Διούδη, και το παιχνίδι έγινε ακόμα πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Δεν είχε κανένα άγχος, διάβασε και πίεσε στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

ΤΟΝ "ΕΠΝΙΞΕ"

Πίεσε ψηλά, εκμεταλλεύτηκε τη δυσκολία που έχουν οι αμυντικοί να σπάσουν την πίεση και αξιοποίησε την ταχύτητα των δύο εξτρέμ του. Βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι οι Σάκχοφ, Μαουρίσιο δεν είχαν παίκτη ανάμεσα τους, μπορούσαν να παίρνουν μέτρα και με το πρέσινκ της επιθετικής τετράδας, έπνιγαν τον Παναθηναϊκό και δεν τον άφηναν να ελευθερωθεί. Δεν μπορούσε στο πρώτο μέρος να φθάσει η μπάλα στους δύο κεντρικούς χαφ, ήταν χαμένοι οι Κουρμπέλης, Κάτσε και η μοναδική διέξοδος ήταν τα νευρικά ανεβάσματα του Ινσούα.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Ο ΠΑΟΚ, εκμεταλλευόταν τις κερδισμένες μπάλες και έδειχνε πως ήταν θέμα χρόνου να καθαρίσει το παιχνίδι. Δεν απειλούταν, οι παίκτες του κέρδιζαν όλα τα ένας με ένας και σε κάθε κατοχή υπήρχε ξεκάθαρη στόχευση για να γίνει η επίθεση. Γρήγορα, άμεσα και με διαγώνιες πάσες, χτυπώντας στη μεγάλη δυσκολία που είχε η τακτική του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει ομάδα που έχει δύο καθαρά εξτρέμ και έναν τόσο ποιοτικό δημιουργό ανάμεσα όπως ο Μπίσεσβαρ. Πέρα από την τεράστια διαφορά στην ατομική κλάση, αλλά και στην δύναμη που είχαν οι παίκτες των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο το εκμεταλλεύτηκε. Από την στιγμή που στα αριστερά υπήρχε ο Βιεϊρίνια, ο Γιόχανσον ήταν αναγκασμένος να βγαίνει πάνω σε αυτόν, οπότε ο Ζαμπά, κρυβόταν στην πλάτη του και έπεφτε πάνω στον Πούγγουρα, που ήταν αδύνατον να τον αντιμετωπίσει.

Ο ΠΑΟΚ χτυπούσε άμεσα με διαγώνιες πάσες, είτε από τον άξονα στην κίνηση και σε τρέξιμο στα άκρα, είτε από προσπάθεια που ξεκινούσε από τα άκρα και δημιουργούσε ανισορροπία στην άμυνα του Παναθηναϊκού και κατέληγε σε μεταβίβαση προς την περιοχή. Με αυτήν την κατεύθυνση δημιούργησε ευκαιρίες στο 21ο, στο 35ο, στο 36ο και στο 42ο λεπτό. Ήταν ένα παιχνίδι βασανιστικό για τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν είχε τον παραμικρό τρόπο να το αντιμετωπίσει.

ΣΠΑΝΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαθέτουν ένα σπάνιο συνδυασμό πλεονεκτημάτων, που κάνει τεράστια τη διαφορά των δύο ομάδων. Είναι πιο δυνατοί, πιο σωματώδεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν καλύτερη τεχνική κατάρτιση και είναι πιο γρήγοροι. Είναι στενάχωρο για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά και πραγματικότητα. Αυτόν των συνδυασμό πλεονεκτημάτων που είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, έναντι των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, τον συναντάς σε ομάδες διαφορετικών κατηγοριών. Όταν οι ομάδες είναι κοντά μεταξύ τους και υπάρχει ανταγωνισμός, το ένα προσόν αφαιρεί το άλλο. Το σωματικό πλεονέκτημα συνήθως δημιουργεί μειονέκτημα στην ταχύτητα, η ομάδα που έχει καλύτερη τεχνική, δεν είναι τόσο δυνατή.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ υπερτερούσαν σημαντικά παντού. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι επόμενο να βρεθούν και χώροι, που εύκολα μπορεί να δημιουργήσουν πλεονέκτημα. Είδαμε ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να μην είναι σε θέση να το διαχειριστεί. Όταν πιεζόταν δεν μπορούσε να φέρει την μπάλα στους κεντρικούς του χαφ με ασφάλεια, όταν αμυνόταν δεν ήταν σε θέση να ελέγξει το γρήγορο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, τα τρεξίματα στον κενό χώρο και τις διαγώνιες μεταβιβάσεις, ενώ στο διάστημα που κέρδισε μέτρα, ήταν αδύνατον να πατήσει με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Από το 74ο λεπτό που έπαιξε με παίκτη παραπάνω και κέρδισε μέτρα, μπόρεσε να απειλήσει μόνο με δύο σουτ εκτός περιοχής, ήταν αδύνατον να δημιουργήσει συνθήκη συνεργασίας με κάτω τη μπάλα και η λύση της σέντρας στην άμυνα του ΠΑΟΚ δεν ευδοκιμεί.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Δώνης ήταν άτυχος που είδε την ομάδα του να δέχεται από ένα γρήγορο τέρμα σε κάθε ημίχρονο. Γνωρίζω πως ίδιος μέσα στην εβδομάδα είχε δουλέψει πολύ τον αιφνιδιασμό με τον Εμμανουιλίδη δίπλα στον Μακέντα. Πιθανότατα να είχε την ελπίδα να κρατήσει το σκορ στην ισοπαλία και να χτυπήσει με δύο επιθετικούς την άμυνα του ΠΑΟΚ, το διάστημα που θα έπρεπε να ρισκάρει για να κερδίσει το παιχνίδι. Δεν του βγήκε, δεν μπόρεσε να δει ούτε το αρχικό του σχέδιο, ούτε το 3-5-2 που ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο στις συνθήκες που ήθελε. Ο ίδιος ασφαλώς και θα γνώριζε πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο για τους παίκτες του.

Αν κάτι ενοχλεί με τον Παναθηναϊκό, είναι η ευκολία που πηγαίνει στην εύκολη λύση η μπάλα στο πλάι και σέντρα. Αν το παρατηρούσαμε μόνο σε αυτό το παιχνίδι, δεν θα το ανέφερα, καθώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία να κερδηθεί η μάχη, σε κάθε προσωπική μονομαχία και να κρατηθεί η μπάλα, οπότε έχει λογική η εύκολη λύση της μεγάλης μπαλιάς και της ελπίδας. Όμως παρατηρείτε εδώ και μεγάλο διάστημα και σε πιο ευνοϊκά παιχνίδια, η λογική του εύκολου γεμίσματος που το μόνο που δημιουργεί είναι άνοιγμα των γραμμών και συνθήκες για αντεπιθέσεις στους αντιπάλους.

ΕΤΣΙ ΧΤΥΠΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ ήταν για σεμινάριο, του πώς εκμεταλλεύεσαι το πλεονέκτημα που έχεις στα άκρα. Το πώς χτυπάς με ταχύτητα στις πλευρές, το πως εκμεταλλεύεσαι τους δύο εξτρέμ χωρίς να σηκώνεις τη μπάλα όταν θες να τη φέρεις από τα άκρα, στην κίνηση που γίνεται προς την περιοχή. Ο σκόπελος του ΟΑΚΑ αποδείχθηκε πολύ εύκολος για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, δεν είχαν καμία δυσκολία, έπαιξαν με αντίπαλους ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα προσόντα τους.

ΑΞΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Επίσης είναι μία ομάδα που δουλεύει καιρό μαζί, έχει ομοιογένεια και λειτουργεί σαν σύνολο. Έκανε μία εμφάνιση ομάδας που έχει την συνταγή της επιτυχίας, με ποδοσφαιριστές με ποιότητα και προσόντα. Σύνολο που έχει κατεύθυνση, ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο και να βγάζει, εκεί που ακριβώς χρειάζεται, τα πλεονεκτήματά του. Οι οπαδοί, η διοίκηση, η τεχνική ηγεσία, οι ποδοσφαιριστές και όσοι δουλεύουν για τον σύλλογο μετράνε αντίστροφα για να πανηγυρίσουν ένα πρωτάθλημα που το αξίζουν. Ένα πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, που δούλεψαν πολύ για να φθάσουν πρώτα στο σημείο να είναι πολύ ανώτεροι από τους αντιπάλους τους, ώστε να γίνουν το μεγάλο φαβορί και μετά να το κατακτήσουν. Το πιο σημαντικό είναι, πως όταν έγιναν οι καλύτεροι, δεν έμειναν εκεί, βελτιώθηκαν κι άλλο. Το γεγονός αυτό έκανε και την διαφορά και δημιουργεί έναν πανάξιο πρωταθλητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ