OPINIONS

ΠΑΟΚ: Απολαμβάνει το ρόστερ του

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
PAOK, panigiriko (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που έπαιξε όσο χρειαζόταν στην Ξάνθη για να φτάσει στην κατάκτηση της νίκης που τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στον στόχο του πρωταθλήματος με ορίζοντα το ματς με την ΑΕΛ στις 14 Απρίλη.

Πάρτι τίτλου έστησαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στα "Πηγάδια" και είδαν την ομάδα τους να επικρατεί με 2-1. Έξι χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν σε Τούμπα το γήπεδο της Ξάνθης και έκαναν μία προθέρμανση γι' αυτά που έρχονται.

ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Είναι δεδομένο πως αυτό το πρωτάθλημα, θα πανηγυριστεί πολύ. Δεν είναι απλό, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα το οποίο έρχεται μετά από 35 χρόνια. Ένα πρωτάθλημα που κατακτάται με απόλυτη ανωτερότητα.

Η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι μπορεί να γίνει, η πρώτη φορά, πρέπει να έρθει εύκολα, για να μην σε λυγίσει η πίεση. Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ έζησε πέρυσι την σκληρή πλευρά, του να διεκδικείς έναν στόχο που η θέληση να τον κατακτήσεις σε γεμίζει με άγχος και σε οδηγεί σε λάθη. Το περσινό πάθημα, τον έκανε φέτος πιο έμπειρο.

Από την πρώτη ημέρα ο ΠΑΟΚ, έδειξε πως ξέρει τι χρειάζεται, ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσει για να πάρει τον "στοιχειωμένο τίτλο". Είχε σαν όπλα την περσινή γνώση, το γεγονός πως ήταν η μοναδική ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό και αποτελούσε η φετινή σεζόν συνέχεια της προηγούμενης και από πολύ νωρίς έπεισε πως αυτό το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να το χαρίσει. Φέτος υπήρχε η γνώση, το καλύτερο ρόστερ, ένας συνδυασμός ποιότητας, πάθους αλλά και εμπειρίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Προβλήματα όπως το αρχικό -2, σε συνδυασμό με το δύσκολο αρχικό πρόγραμμα, σε μία περίοδο που ο άμεσος ανταγωνιστής του είχε 4 εντός έδρας παιχνίδια, τις 5 πρώτες αγωνιστικές. Μετά την 5αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος και αυτή τη θέση δεν την άφησε ποτέ, για την ακρίβεια δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν να πιστέψει πως μπορεί να διεκδικήσει το φετινό τίτλο.

Για ένα μεγάλο διάστημα η ομάδα στηρίχθηκε πολύ στην άμυνα του και στα γκολ που πετύχαινε ο Πρίγιοβιτς. Όταν ο Σέρβος φορ έφυγε με την ρήτρα, πολλοί πίστεψαν πως θα υπάρχει επιθετικό πρόβλημα.

Το κρίσιμο παιχνίδι ήταν αυτό της Τρίπολης, ο ΠΑΟΚ δεν άφησε περιθώρια, πέρασε από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας κράτησε τη διαφορά αλλά δεν επαναπαύθηκε. Έβαλε τις βάσεις για να πατήσει γκάζι και να μετατρέψει την υπόθεση τίτλου σε περίπατο, σε μία κούρσαwalkoverπου λένε στον ιππόδρομο.

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με τις προσθήκες των Ολιβέιρα, Ίνγκασον, Σβιντέρσκι, την επιστροφή του Ενρίκε, γέμισε σε απίστευτο βαθμό το ρόστερ και έλυσε τα χέρια του Λουτσέσκου.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν τον Ιανουάριο, έδωσαν το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ, να κερδίσει χωρίς πίεση το φετινό πρωτάθλημα και να μην απειληθεί από έναν πραγματικά αξιόλογο Ολυμπιακό. Δημιουργήθηκε ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα και λύσεις, που δίνει το δικαίωμα στον Ρουμάνο τεχνικό να έχει πάντοτε στο γήπεδο ενδεκάδες χωρίς αδυναμίες.

Εκείνη την περίοδο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε και μία προσωπική επιλογή που η συνέχεια τον δικαίωσε, στύλωσε τα πόδια για να μην φύγει από την ομάδα ο Σάκχοβ. Για έναν ποδοσφαιριστή που το συμβόλαιο του τελείωνε το καλοκαίρι, η διοίκηση δέχτηκε πρόταση από την Βίντι, όμως η καλή συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός, βοήθησε ώστε να παρθεί μία ορθή ποδοσφαιρική απόφαση.

Δεν ήταν καιρός για πειράματα, ο προπονητής το γνώριζε καλά, ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα στηριζόμενος σε παίκτες που γνωρίζει και τους έχει εμπιστοσύνη. Ήρθαν έτσι τα πράγματα με τον τραυματισμό του Μαουρίτσιο, που ο Σάκχοφ από τον Φεβρουάριο και μετά έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια βασικός.

14 ΑΠΡΙΛΗ

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, ήταν έτοιμος για να κατακτήσει αυτό το πρωτάθλημα και σε όσες φορές χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις, λειτούργησε σωστά και έφθασε στο σημείο, από τις αρχές Φεβρουαρίου απλά να μετρά ημέρες αντίστροφα για να φτάσει στη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί στη Λάρισα στις 14 Απριλίου. Το πρωτάθλημα θα κατακτηθεί αήττητο, έχοντας μπει βάσεις και για το επόμενο.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ

Στα τελευταία παιχνίδια, ο κόσμος του απολαμβάνει το πώς είναι να έχεις ένα ρόστερ με τόσες ποιοτικές επιλογές. Πανηγυρίζει νίκες, με υπέροχα τέρματα, μπορεί και εκμεταλλεύεται πως έχει ποδοσφαιριστές ικανούς να πετύχουν γκολ από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, να χτίσουν συνεργασίες από τα πλάγια, να παίξουν κάθετο ποδόσφαιρο και αν χρειαστεί όπως στο Αγρίνιο να πνίξουν τον αντίπαλο τους.

Στην Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ πήγε χωρίς τους Μπίσεσβαρ, Λημνιό. Δημιουργήθηκε χώρος για να επιστρέψει στην βασική ενδεκάδα ο Πέλκας, στις πλευρές οι Ζαμπά, Ενρίκε, ενώ ο Λουτσέσκου έδωσε και ευκαιρία στον Σβιντέρσκι να παίξει στην βασική ενδεκάδα, ο οποίος έχασε δύο απίστευτα τετ α τετ. Όλατα έκανε πιο εύκολα η εκτέλεση φάουλ του Ολιβέιρα. Μέχρι να σκοράρει ο ΠΑΟΚ, είχε μόλις μία καθαρή ευκαιρία, από λάθος του Ντίρεσταμ που δεν κατάφερε να τελειώσει σωστά ο Πολωνός φορ. Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω, ο ΠΑΟΚ απολαμβάνει πως είναι η ζωή όταν έχεις πραγματικά μεγάλους παίκτες. Με μία όμορφη εκτέλεση του Ολιβέιρα, άνοιξε το σκορ και το έναυσμα για να ξεκινήσει το πάρτι. Όπως γίνεται συνήθως όταν παίζεις με αντίπαλο που έχει πλάνο μόνο για να αμυνθεί, με το που μείνει πίσω στο σκορ, δεν υπάρχει η ίδια αμυντική συγκέντρωση.

Το τελικό 2-1 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του αγώνα. Μετά το τα γκολ του Ολιβέιρα το παιχνίδι πήγε στα μέτρα του ΠΑΟΚ και θα μπορούσε να το πάρει με καθαρό τρόπο, αλλά ήταν επιπόλαιος στην τελική εκτέλεση, σε κάποιες περιπτώσεις και στην τελική πάσα.

Από το 33λεπτό και μετά δημιουργήθηκαν περισσότεροι χώροι, ο Πέλκας μπήκε στο παιχνίδι και κατάφερε να περνά τη μπάλα πάνω στο τρέξιμο σε Ζαμπά, Ενρίκε. Στο 37λεπτό ο Ζαμπά, πάσαρε στον Ολιβέιρα αλλά ο Πορτογάλος σούταρε αούτ, στο 52λεπτό ο Πέλκας άνοιξε την άμυνα της Ξάνθης με κάθετη στο τρέξιμο του Ζαμπά, ο Βραζιλιάνος έβγαλε μόνο του τον Σβιντέρσκι αλλά ο Πολωνός έστειλε την μπάλα στο πόδι του Ζίφκοβιτς. Στο 67λεπτό την τελική την έδωσε ο Ακπόμ που είχε μπει αλλαγή σε τρέξιμο του Ενρίκε και έγινε το 2-0. Ενώ στο 87λεπτό και ενώ η Ξάνθη είχε μειώσει έχασε και ο Ακπόμ τεράστια ευκαιρία για να σκοράρει.

Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε κάτι σπουδαίο στην Ξάνθη, έπαιξε όσο χρειαζόταν. Εκμεταλλεύεται την δυνατότητα που υπάρχει στο ρόστερ, να λείπει ο Μπίσεσβαρ και να δίνεται ευκαιρία να ξεκινά στον Πέλκα. Επίσης το γεγονός πως η ίδια ομάδα έχει για εκτελεστές στις στημένες φάσεις τους Βιείρίνια, Ολιβέιρα. Να μπορεί να έχει μόνιμη απειλή από τα δύο άκρα, να βγάζει από τα πλάγια τον φορ της σε θέση εκτέλεσης χωρίς να σηκώνει την μπάλα και να ανοίγει συνεχώς με διαγώνιες πάσες, την αντίπαλη άμυνα εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και τις κινήσεις των ακραίων ποδοσφαιριστών.

Το πραγματικό πάρτι τίτλου, φαίνεται πως θα γίνει στην Λάρισα στις 14 Απριλίου και θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ