OPINIONS

ΠΑΟΚ - Άρης: Πλήρωσε την αλαζονεία του και τιμωρήθηκε

ΠΑΟΚ - Άρης: Πλήρωσε την αλαζονεία του και τιμωρήθηκε

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και στέκεται στον ΠΑΟΚ που παρουσίασε το πρόσωπο του πρώτου γύρου αλλά και στον Άρη που έχει παρουσιάσει σημαντικά σημάδια προόδου και πάει φουλ για Ευρώπη.

Ο Άρης πήρε πολύτιμο βαθμό στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ και βρίσκεται σε τροχιά Ευρώπης. Για να πάρει αυτόν τον πόντο δούλεψε πολύ. Η ομάδα του Παντελίδη, έκανε μεγάλη προσπάθεια στο γήπεδο και έδειξε πόσο σημαντική πρόοδο έχει κάνει, τιμωρώντας την αλαζονεία του ΠΑΟΚ.

Μπορεί να μην έγινε έντονος θόρυβος, όμως τον Ιανουάριο ενισχύθηκε σημαντικά ο Άρης. Οι προσθήκες των Λάρσον, Κόρχουτ, Ρόουζ έδωσαν λύσεις σε χώρους που η ομάδα πόναγε.

Ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

Ο Παντελίδης κατέβηκε στην Τούμπα με ένα πλάνο που έχει παρουσιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν σαν προπονητής του Αστέρα, έχει τον τρόπο του να δημιουργεί προβλήματα στις μεγάλες ομάδες. Παρέταξε μία ομάδα που είχε σαν λογική να πιέσει με τέσσερις παίκτες την πρώτη πάσα του ΠΑΟΚ.

Να μην αφήσει να μπουν οι μεσοεπιθετικοί του στο παιχνίδι και μέσα από κερδισμένες μπάλες να προσπαθήσει με ταχύτητα να χτυπήσει στον χώρο. Για αυτόν τον λόγω κράτησε τον Γιουνές στον πάγκο και χρησιμοποίησε στην κορυφή της επίθεσης τον Ντιγκινί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ

Πέτυχε σημαντικές νίκες. Κατάφερε με το σπουδαίο παιχνίδι του Κόρχουτ να κρατήσει τον Ζαμπά μακριά από τον ρυθμό του. Ο Άρης στην συγκεκριμένη πλευρά που πολλές φορές αποτελεί όπλο του ΠΑΟΚ κέρδισε μονομαχίες και κυριάρχησε. Δυσκόλεψε σημαντικά την ανάπτυξη του αντιπάλου του από τον άξονα, μέχρι να μείνει πίσω στο σκορ είχε τον απόλυτο έλεγχο, το παιχνίδι ήταν σε μέτρα που έδιναν ασφάλεια και επέτρεπαν στο να ψάχνει το γκολ. Στο συγκεκριμένο διάστημα είχε μεγάλη συμμετοχή ο Μαρτίνεθ, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως το σχήμα του ΠΑΟΚ δεν έχει κλασικό 6άρι και κινούμενος διαγώνια έβγαινε στα άκρα και ελευθερωνόταν.

Το γκολ του Βιεϊρίνια ήταν υπέροχο, αποτέλεσμα της μεγάλης κλάσης του Πορτογάλου, όμως δημιούργησε ένα αποτέλεσμα κόντρα στην ροή του αγώνα, εντελώς άδικο για τον Άρη. Ήταν σκληρό που έμεινε πίσω στο σκορ σε ένα διάστημα που έλεγχε απόλυτα και δεν είχε απειληθεί σε καμία περίπτωση.

ΠΑΟΚ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ

Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν κατάφερε να επενδύσει στο προβάδισμα του και να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο Άρης είχε στο γήπεδο μία ενδεκάδα και μία λογική για άλλο παιχνίδι. Δεν έβαλε σε κανένα σημείο του αγώνα ταχύτητα, ώστε να εκμεταλλευτεί το ρίσκο που σιγά σιγά έβαζε στις γραμμές και στις επιλογές ο Παντελίδης και να χτυπήσει με ποιοτικές επιθέσεις στον χώρο.

Δεν μπόρεσαν να βάλουν, ποτέ στο παιχνίδι τους Ζαμπά, Μπίσεσβαρ και τις μάχες που κέρδιζε ο δραστήριος Άκπομ, δεν της ακολουθούσε κανείς. Η ομάδα του Λουτσέσκου, έπαιζε με μοναδικό στόχο να κρατήσει το 1-0. Δεν έκανε το παραμικρό ώστε να καθαρίσει το παιχνίδι. Δεν προσπάθησε να παίξει για να πετύχει δεύτερο τέρμα, αποφάσισε να κρατήσει το παιχνίδι στο 1-0 και επέστρεψε στην ποδοσφαιρική λογική του πρώτου γύρου.

Μπορεί να την πλήρωσε επειδή έχει και καιρό να την ακολουθήσει. Ο ΠΑΟΚ θύμισε την ομάδα του πρώτου γύρου, που επέλεγε να παίζει σε συντηρητικά μέτρα, να ψάχνει το ένα γκολ χωρίς το παραμικρό ρίσκο, δίχως να βάζει καμία επιθετικότητα και μόλις βρίσκει το γκολ, να προσπαθεί απλά να το κρατήσει.

Δέχτηκε την ισοφάριση σε ένα διάστημα που φαινόταν πως θα τα καταφέρει. Πως είναι έτοιμος να πετύχει ακόμα μία "επαγγελματική νίκη", να επιστρέψει στον τρόπο που του έδωσε το προβάδισμα στην βαθμολογία στον πρώτο γύρο.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης ήταν υποχρεωμένος να πάρει περισσότερο μπάλα στα πόδια του και να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης παίζοντας σε πιο ψηλά μέτρα. Τα κατάφερε να μην δεχτεί αντεπιθέσεις κάτι που στο ίδιο γήπεδο δεν είχε πετύχει ο Ολυμπιακός. Είχε κουρασμένο και χωρίς δυνάμεις τον Μαρτίνεθ κάτι που το διέγνωσε ο Παντελίδης και έπαιξε νωρίς το χαρτί των δύο φορ. Πηγαίνοντας σε σχήμα με τους Γιουνές, Ντικινί στην επίθεση.

Η αλήθεια είναι πως κατάφερε, να παίξει πιο επιθετικά χωρίς να απειλείτε, αλλά δεν κατάφερε να βρει τρόπο να γίνει δημιουργικός. Ο ΠΑΟΚ αναχαίτιζε με ευκολία τις επιθέσεις του Άρη και έμοιαζε να οδηγείτε σε μία σημαντική νίκη με 1-0, χάρη στην υψηλή κλάση του Βιεϊρίνια που του επιτρέπει να πετυχαίνει μεγάλα γκολ και στην ικανότητα της άμυνας του, να μένει χαμηλά χωρίς όμως να δίνει δικαιώματα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΔΟ Ο ΑΡΗΣ

Το τέρμα του Άρη με VAR θα ακυρωνόταν. Ένα γκολ που λανθασμένα μέτρησε, ήρθε για να δώσει δικαιοσύνη και να ταρακουνήσει τους παίκτες του Λουτσέσκου. ‘Έδωσε δικαιοσύνη γιατί πήρε αποτέλεσμα η ομάδα που προσπάθησε περισσότερο. Οι παίκτες του Άρη έκαναν πολλά περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, επέβαλαν στο παιχνίδι τον ρυθμό που οι ίδιοι ήθελαν και περιόρισαν όλα τα επιθετικά όπλα του ΠΑΟΚ.

Τις ομάδες πρέπει να τις κρίνουμε πάντοτε μέσα από την δική τους πρόοδο. Αν θυμηθούμε τα ντέρμπι του πρώτου γύρου, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο που αμύνθηκε ο Άρης συνολικά. Πολύ πιο σκληρός και αποτελεσματικός στην πίεση ψηλά, οι γραμμές του στον άξονα δεν είχαν αποστάσεις, στις πλευρές κυριάρχησε και δεν έφαγε καθόλου παιχνίδι πάνω στα μπακ του. Έκανε ένα πολύ σοβαρό τακτικά παιχνίδι.

Αποδεικνύεται πως τον Ιανουάριο έγινε πραγματικά σοβαρή δουλειά στο σκάουτινκ και αποκτήθηκαν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές που βάζουν τον Άρη σε τροχιά 5άδας. Η άσχημη εικόνα του Παναθηναϊκού, σε συνδυασμό με την μεταγραφική ενίσχυση, την ενσωμάτωση που έχουν στην ομάδα οι Ρόουζ, Κόρχουντ, Λάρσον δίνουν στον Άρη μία δυναμική που τον κάνει φαβορί για την 5ή θέση.

ΦΑΠΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

Στον ΠΑΟΚ ο μεγαλύτερος εχθρός του, του πρόσφερε ένα σημαντικό δώρο. Του έδωσε ένα χαστούκι αφύπνισης. Μία σφαλιάρα που δεν πόνεσε, αλλά δείχνει πως το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει. Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο έχουν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος, να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ σε ένα πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια, αν δεν το καθαρίσουν νωρίς, όσο περνάνε οι αγωνιστικές η πίεση θα δυναμώνει. Ασφαλώς και η διαφορά παραμένει μεγάλη, είπαμε πως απλά μία φάπα αφύπνισης τους έδωσε ο Άρης, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο τίτλος θα έρθει μέσα από παιχνίδια όπως αυτό που έδωσε με τον Ολυμπιακό.

Στην λογική πως θα πρέπει να δείχνει στον αντίπαλο ποιος έχει τους καλύτερους παίκτες και να κερδίζει μέσα από ανωτερότητα και όχι με παιχνίδια διαχείρισης. Έμοιαζε σαν να πίστεψε, πως μπορεί να κερδίσει βάζοντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό προσπάθειας. Είχε αλαζονεία και καλό θα του κάνει που την πλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ