OPINIONS

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, η football analysis

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, η football analysis

Ο Τσάρλυ αναλύει την κατάσταση ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού πριν το ντέρμπι της Τούμπας, τις λύσεις που καλούνται να βρουν Ίβιτς και Μπέντο και τα σημεία που μπορεί να κρίνουν την έκβαση της αναμέτρησης.

Ένας αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού έχει πάντα αίγλη και την φετινή χρονιά είναι ένα κλικ πιο πάνω. Ο ΠΑΟΚ δείχνει να γίνεται πιο δυνατός, έχει χρήμα και είναι πλέον πιο ισχυρός εξωαγωνιστικά, όποτε και πιο επικίνδυνος για το μέλλον.

Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, καθώς απώλεια βαθμών των ερυθρόλευκων στην Τούμπα θα δώσει το απόγευμα της Δευτέρας την ευκαιρία στον Πανιώνιο να μειώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά από την κορυφή.

Η αλήθεια είναι πως μοιάζει απίθανο να χάσει τον τίτλο η ομάδα του Μπέντο από τον Πανιώνιο, αλλά έστω και ένας μικρός τζόγος υπάρχει. Πέρα από το βαθμολογικό ενδιαφέρον και το φυσικά το ψυχολογικό πλεονέκτημα και το γόητρο που δίνει η επικράτηση σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι, είναι και μία μάχη που θα δώσει επιβεβαίωση στον νικητή.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Χωρίς να έχουν πετύχει τίποτα, το χρήμα που διαθέτει η διοίκηση του ΠΑΟΚ κάνει όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα ή αρθρογραφούν σε πρώτο πρόσωπο εκ μέρους της να διατυμπανίζουν πως έχουν πάρει τον έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κόσμος με τις πρώτες συνεχόμενες νίκες να τραγουδάει για την ομάδα που χαίρεται όλη η Ελλάδα δυο φορές την εβδομάδα. Ένας ενθουσιασμός όμορφος, αλλά και υπερβολικός. Ο ΠΑΟΚ άλλωστε δεν έχει πετύχει ακόμα τίποτα που να τον δικαιολογεί.

Τα όπλα που χτίζεται η ομάδα του Ίβιτς είναι η σκληρή δουλειά, που από νωρίς έφερε μία αμυντική ισορροπία διορθώνοντας μία παθογένεια που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, τα τρεξίματα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει η απαιτούμενη ποιότητα. Ένα σημαντικό βήμα είναι πως φαίνεται από τις κινήσεις του Ιανουαρίου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αναγνωριστεί.

ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΘΛΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Πριν πάμε για την τακτική ανάλυση, πρέπει να σημειώσουμε πως ο ΠΑΟΚ προέρχεται από δύο πολύ άσχημα παιχνίδια. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό θα γίνει πιο καθαρό αν είναι κάτι συγκυριακό που πέρασε ή υπάρχει κάτι βαθύτερο που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την συνέχεια της σεζόν. Με Ηρακλή και Ξάνθη ο ΠΑΟΚ ήταν εκτός των άλλων και υπερβολικά αργός και όταν έχεις σαν όπλο σου την ταχύτητα, όταν δεν βγάζεις τρεξίματα, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο.

Ο Ίβιτς έχει συνολικά πάρει ένα θετικό πρόσημο σαν προπονητής, αλλά έχει και τα δικά του κολλήματα που κρατάνε πίσω τον ΠΑΟΚ. Για πολλούς η άσχημη εικόνα των δύο τελευταίων παιχνιδιών έχει να κάνει με την απουσία του Κάνιας, ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει. Σίγουρα ο Ισπανός σουλουπώνει αρκετά την ομάδα με την ηρεμία και τις σίγουρες κοντινές μεταβιβάσεις και όμορφες πάσες ακριβείας που περνά πάνω στο τρέξιμο των ακραίων. Όμως ήταν πολύ αργός ο ΠΑΟΚ και δεν μπορεί απλά να δικαιολογηθεί απ'την απουσία του Κάνιας.

ΤΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΒΙΤΣ

Ο Σέρβος τεχνικός κάπου εγκλωβίζει την ομάδα του με τις εμμονές του σε κάποιες αρχικές αποφάσεις. Όταν ξεκίνησε η σεζόν, είχε κάποιες προτεραιότητες και αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του Μυστακίδη, που του έχει δώσει από ένα σημείο της σεζόν μεγαλύτερο χώρο από ότι στο ξεκίνημα, σε καμιά άλλη δεν άλλαξε στάση.

Οι Σάκχοφ, Κάμπος παίζουν σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια χωρίς να δίνουν τα στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα, μοιάζουν σαν να κρατάνε εγκλωβισμένο τον ΠΑΟΚ, αντίθετα δεν δίνεται ο ρόλος και ο χώρος που αξίζουν οι Χαρίσης και ο Κάτσε που επέστρεψε.

ΣΧΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΚΑΡΙ

Εδώ έχουμε έναν αστερίσκο. Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα προλάβει ο Κάνιας. Ο Ίβιτς δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που αγωνίζονται τακτικά οι Μπίσεσβαρ, Πέλκας, είναι σίγουρο πως το καλοκαίρι θα ψάξει για εκεί ποδοσφαιριστή και θεωρώ πιθανό να έχει στο μυαλό του σχήμα δίχως καθαρό δεκάρι.

Άλλωστε στα περισσότερα ντέρμπι πάει με την αρκετά σφιχτή, αλλά παθητική τριάδα των Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ. Τριάδα που μπορεί να δώσει έναν έλεγχο στην κατοχή, να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να αξιοποίησει το παιχνίδι που συνήθως κάνει από τον άξονα, αλλά στερεί και από τον ΠΑΟΚ τρόπο να επιτεθεί από τον άξονα. Τον κάνει πιο προβλέψιμο, τον πάει σε περιορισμένες επιθέσεις, που κυρίως βγαίνουν από τα άκρα.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΙΑΣ

Αφού τελικά έμεινε εκτός αποστολής ο Κάνιας, τα σενάρια μοιάζουν να είναι δύο. Ή το κλασικό 4-2-3-1 με δεκάρι έναν εκ των Μπίσεσβάρ, Πέλκα ή να πάρει ευκαιρία ο Χαρίσης εξαργυρώνοντας πως ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης με τον Ηρακλή. Προσωπικά τον θεωρώ αυτόν και τον Κάτσε πολύ ανώτερους από τον Σάκχοφ, μεταφέρουν καλύτερα και πολύ περισσότερες φορές την μπάλα, αλλά ο Ίβιτς πάει όλη την χρονιά με τον Σάκχοφ που κάνει πολύ λίγα πράγματα στο γήπεδο και είναι φανερά περιορισμένων δυνατοτήτων.

Επίσης είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ όταν δεν έχει διαθέσιμο τον Κάνιας, είναι πως ο Ίβιτς δοκιμάζει στην θέση 6 έναν ποδοσφαιριστή που έχει ο ίδιος δηλώσει πως δεν βολεύεται να έχει αυτόν τον ρόλο. Ο Τσίμιροτ θέλει να βγαίνει πιο επιθετικά στο μαρκάρισμα, δεν νιώθει ασφάλεια με την πλάτη του άδεια και δεν ελέγχει καλά τον χώρο.

Εκεί είναι και τακτικά το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν δεν έχει τον Ισπανό στην θέση 6 ο ΠΑΟΚ. Γίνεται αντιληπτό πως αν δεν πάει με δεκάρι ο ΠΑΟΚ και χρησιμοποιήσει το 4-3-3 από τον άξονα θα μπορεί να απειλήσει μόνο με κάποιο μακρινό σουτ του Χαρίση (αν αγωνιστεί) που είναι και ο μοναδικός από τους χαφ που απειλεί. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη θα βασίζεται στα ανεβάσματα των μπακ και στα συνολικά τρεξίματα των ακραίων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΑΤΟΣ

Είναι περίεργο, αλλά το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο του ΠΑΟΚ και μέχρι να έρθουν οι Πρίγιοβιτς - Ενρίκε, ο καλύτερος στα τελειώματα είναι ο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος έχει εντυπωσιακά ανεβάσματα, ποιότητα στην δημιουργία, δίνει ένα όπλο στην ανάπτυξη καθώς παίζει μπακ, ξέρει μπάλα δεκαριού και έχει τελειώματα επιθετικού.

Δεν είναι και λίγες φορές που επιλέγει να μείνει μέσα στην περιοχή δίχως κίνηση και περιμένει να φθάσει η μπάλα σε αυτόν για να σκοράρει. Δεν βλέπουμε συχνά μπακ να περιμένουν την μπάλα χωρίς τρέξιμο μέσα στην περιοχή, ο Μάτος το κάνει επειδή έχει εμπιστοσύνη στο τελείωμά του και επειδή ο ΠΑΟΚ δεν είχε μέχρι να έρθουν οι μεταγραφές κάποιον καλύτερο στην εκτέλεση εν στάσει.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε για να ξέρουμε σε τι σημείο βρισκόμαστε πως ο Μάτος αντιμετωπίζει ένα μικρό ντεφορμάρισμα. Ήταν για πρώτη φορά αυτός το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της Τούμπας με την Σάλκε και έχει καιρό να κάνει το γνωστό του παιχνίδι.

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι μία ευκαιρία να πάρει τα πάνω του. Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια γκολ έχοντας ανοίξει η άμυνα του με τον τρόπο που μπορεί σε μεγάλη συχνότητα ο Μάτος, τα ανεβάσματά του φαντάζουν και η πιο μεγάλη απειλή.

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Η λογική λέει βάση τελευταίας εικόνας πως ο Ιβιτς θα πάει με τριάδα Ενρίκε, Μυστακίδη, Πρίγιοβιτς. Έχουν πολύ καιρό να κάνουν αξιοπρεπές παιχνίδι οι Αθανασιάδης, Κουλούρης, Κάμπος. Έχοντας παθητική τριάδα στον άξονα και συνολικά δυσκολία να πάρει γκολ και τελικές από τα κεντρικά του χαφ, αν δεν πάει με ποιοτική τριάδα θα είναι σαν να εγκλωβίζει την ίδια του την ομάδα.

Ο Μυστακίδης στα δεξιά μπορεί να δώσει τον χώρο που θέλει ο Μάτος για ανεβάσματα και να συνεργαστεί μαζί του και ταυτόχρονα να γίνει στήριγμα στην περιοχή στον Πρίγιοβιτς κάτι που δεν υπάρχει χαφ να κάνει. Οι δύο ενισχύσεις του Ιανουαρίου πάνε σε ένα πρόγραμμα συντήρησης από τον Ίβιτς, δεν τους φορτώνει με χρόνο, αλλά ούτε τους ξεχνάει. Και οι δύο έχουν το στοιχείο που έλειπε από τον ΠΑΟΚ: καλή τελική απόφαση.

Ο Ενρίκε που προέρχεται από το γρήγορο Σαμπιονά βγάζει πολλά σπριντ για τα ελληνικά δεδομένα και ποιότητα πάνω στο τρέξιμο του. Ένας καλός αθλητής που λειτουργεί με ποιότητα με την μπάλα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο αργό Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο ΠΑΟΚ με λίγα λόγια είναι μία ομάδα που μπορεί να καυχιούνται οι οπαδοί του για την μπάλα που παίζει, όμως σε υψηλό επίπεδο το συνολικό πλάνο του δίνει την δυνατότητα να βγάζει με περιορισμένους τρόπους φάσεις. Επειδή είναι καλά γυμνασμένος με κατώτερους αντιπάλους ήταν μέχρι τα τελευταία δύο παιχνίδια πιο παραγωγικός, όχι όμως αποτελεσματικός.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός του Μπέντο έχει τον τρόπο του και επιβιώνει. Δεν υπάρχει φαντασία και ειδικευμένο πλάνο στην δημιουργία, δυσκολεύεται στο να ανοίξει άμυνες, αλλά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο βρίσκει τρόπο και μένει όρθιος.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε υπερβολική αντίδραση σε κάποιες διαιτητικές αποφάσεις εναντίον του. Το γεγονός αυτό δείχνει να κάνει καλό στην ομάδα, την συσπειρώνει και κάνει και μεγάλη μερίδα κόσμου να πανηγυρίζει έντονα επιτυχίες που τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν να είναι δεδομένες, όπως η πρόκριση επί του Ατρόμητου.

ΚΡΑΤΑ ΒΑΘΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΚΑΛΑ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΣ

Ο Ολυμπιακός συνολικά έχει ένα μεγάλο όπλο που δεν έχει την δυνατότητα να βγάλει καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Μπορεί ακόμα και όταν δεν είναι καλός, να παίξει πολύ ψηλά και να κρατήσει τον αντίπαλο πολύ βαθιά. Ακόμα και σε παιχνίδια που του είναι αδύνατον να δημιουργήσει, τον αντίπαλο τον κρατά χαμηλά, σε μέτρα που δείχνουν την δική του ανωτερότητα.

Αν αξίζει να πάρει κάποια μπράβο ο Μπέντο, πέρα από την κουβέντα για την χρησιμοποίηση των μικρών, είναι πως από άποψη φυσικής κατάστασης ο Ολυμπιακός είναι καλά. Κάτι που σπάνια συμβαίνει μετά τον Φεβρουάριο στην συγκεκριμένη ομάδα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟ

Από εκεί και πέρα, το επιθετικό του πλάνο είναι αρκετά μονοδιάστατο και διαβάζεται εύκολα. Δημιουργία από τους δύο χαφ που παίζουν χαμηλά στον άξονα, τροφοδότηση στην κίνηση των εξτρέμ που παίρνουν πλάτος και θέλουν την μπάλα πάνω στο τρέξιμο τους.

Αν αυτό δεν βγει, γκολ έρχεται μόνο από στημένη φάση και από κάποια σέντρα από το πλάι. Ο φορ παίζει ανάμεσα στα στόπερ και πρέπει να βρίσκεται μόνιμα βαθιά και σε θέση εκτέλεσης και ο Φορτούνης πιο κοντά στον επιθετικό απ' ότι στα δύο χαφ. Γεγονός που πολλές φορές τον βγάζει εκτός ρυθμού.

Με αυτόν τον τρόπο ήρθαν τρεις κολλητές νίκες σε ντέρμπι στο πρώτο γύρο. Οι Κετσπάγια, Στραματσόνι δεν τον διάβασαν καθόλου τον Ολυμπιακό, δεν άσκησαν την πίεση στον άξονα που έπρεπε και πληγώθηκαν από την λειτουργία που αναφέραμε, ενώ ο Ίβιτς είχε σωστό σχέδιο. Απλά πλήρωσε την εμμονή του στον Κάμπος.

Είναι φανερό πως πλέον οι περισσότεροι προπονητές έχουν διαβάσει το σχέδιο του Μπέντο και για αυτόν τον λόγο ο Ολυμπιακός παρότι πηγαίνει τα παιχνίδια του σε μέτρα που τον κάνουν απόλυτο αφεντικό δεν έχει τις καθαρές ευκαιρίες που θα έπρεπε.

ΤΟ 4-2-2-2 ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο Περιστέρι υπήρχε μία αλλαγή. Θεωρώ πως έγινε λόγω της έλλειψης από την βασική ενδεκάδα των Μάρτινς, Φορτούνη κυρίως του Πορτογάλου. Ο Μπέντο δεν είχε σίγουρη πάσα και δημιουργία από τον άξονα, πέρασε τον Σεμπά κοντά στον Ανσαριφάντ και έδωσε πολλές ελευθερίες στους δύο εξτρέμ.

Υπάρχουν φορές - όπως για παράδειγμα με την Οσμάνλισπορ στην Τουρκία - που ο Σεμπά μετατρέπεται σε δεύτερος φορ, μπαίνει πιο μέσα και παίρνει πλάτος και πολλά μέτρα ο μπακ. Στο Περιστέρι όμως είδαμε τους Μανθάτη, Ελιονούσι να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και πλευρές και στην ουσία να παίζουν πάνω από τους Ρομάο, Ανδρούτσο και όχι στα άκρα.

Είχαμε ένα 4-2-2-2, αλλά δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε ή απλά αποφασίστηκε για να καλύψει την έλλειψη κάθετης που έφερε το κενό των Μάρτινς, Φορτούνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΡΤΙΝΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡ

Ο Μάρτινς φαίνεται πως προλαβαίνει και επιστρέφει στην Τούμπα, το κενό του Ντα Κόστα κάνει ακόμα πιο επιβεβλημένη την χρησιμοποίηση του, καθώς ο Ρέτσος αναγκαστικά θα πάει δίπλα στον Μποτία.

Τα καλά νέα για τον Μπέντο είναι πως στο Περιστέρι είδε τον καλύτερο Ρομαό με την φανέλα του Ολυμπιακού. Φυσικά του έκανε εύκολη την δουλειά και η τριάδα του Σα Πίντο με δύο δημιουργούς και τον Μανιάτη που ήταν φυσικό να σκάσει.

Μία απόφαση που θα έχει πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις αν δεν είναι ο Ανσαριφάντ, είναι η επιλογή του σέντερ φορ. Τα παιχνίδια είναι πολλά, ο Μπέντο θέλει τον φορ του μέσα στην περιοχή και όχι να κινείται περιφερειακά όπως αρέσει να κάνει στον Ανσαριφάντ, αλλά ο μοναδικός επιθετικός που έχει που να παίζει σαν καθαρός στράικερ δεν κουνιέται.

Δεν είναι σε θέση ο Καρντόσο να προσφέρει το παραμικρό. Ο Μπέντο είναι υποχρεωμένος να εκπαιδεύσει τον Ανσαριφάντ που έμοιαζε εγκλωβισμένος στο Περιστέρι ή να πάρει απόφαση πως πρέπει λόγω ρόστερ να ανακατέψει λίγο την τράπουλα.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Επειδή το 4-2-2-2 δούλεψε και ο Σεμπά ψηλά έχει όγκο - ταχύτητα και την δυνατότητα να πιέσει, πρέπει να κρατήσουμε και αυτό το σενάριο. Καθώς ο Μπέντο με εξαίρεση τον επαναληπτικό με την Οσμάνλισπορ, όταν χρησιμοποιεί τον Ανσαριφάντ παίζει με δίδυμο στην επίθεση και επίσης του αρέσει να χρησιμοποιεί τον Φορτούνη πολύ ψηλά. Δεν θα μου κάνει έκπληξη αν στην Τούμπα δούμε για ένα διάστημα αυτό το σχήμα ακόμα και με δίδυμο ψηλά τους Φορτούνη, Σεμπά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΜΑΤΟΣ, ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Στο αμυντικό κομμάτι είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στα ανεβάσματα του Μάτος. Ο Βραζιλιάνος μπακ έχει ποιότητα και αν βρει χώρο, έχει πλέον και και φορ για να αξιοποιήσει.

Ο Μανόλο Χιμένεθ πήγε να χτυπήσει το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού τραβώντας το εκτός περιοχής για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα Αραούχο και πήρε την κόκκινη του Μποτία. Τέτοιου τύπου φορ δεν έχει ο Ίβιτς. Όταν η άμυνα είναι ψηλά εκτός από ανεβάσματα στις πλευρές το πρόβλημα των στόπερ μόνο ο Ενρίκε είναι σε θέση να το αναδείξει, αν κάνει κίνηση ανάμεσά τους.

Ο Πρίγιοβιτς είναι πιο δύσκολος να τον αντιμετωπίσεις μέσα στην περιοχή και εκεί οι Ρέτσος, Μποτία θα χρειαστούν και βοήθειες αλλά και να βρεθούν σε καλή ημέρα. Ο ψηλός φορ του ΠΑΟΚ ξέρει μπάλα, έχει στόχευση στην εκτέλεση και την μισή ευκαιρία την κάνει γκολ.

Το κλίμα που χάλασε Κυριακή έφτιαξε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την Πέμπτη. Ο Μπέντο πήρε ξανά τα πάνω του, ο κόσμος του Ολυμπιακού χάρηκε, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί συνολικά ο οργανισμός να δεχτεί τρίτη κολλητή ήττα στο πρωτάθλημα.

Το παιχνίδι της Κυριακής είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο, παρότι όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως ό,τι και να συμβεί στο τέλος του πρωταθλήματος δεν θα αλλάξει και πολλά πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ