OPINIONS

Τον κατάντησαν πελάτη της Ξάνθης

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός είναι μία βαριά άρρωστη ομάδα όπου ο προπονητής δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση και με έναν δεδομένα λανθασμένο καλοκαιρινό σχεδιασμό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Είναι ταπεινωτικό για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όμως αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Ξάνθη, μετρά 4 ήττες και 1 ισοπαλία, στα 5 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια. Με λίγα λόγια έγινε ο πελάτης της Ξάνθης. Η ομάδα είναι βαριά άρρωστη και η αλήθεια είναι πως ο προπονητής δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση.

Να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ξεκινά από τον σχεδιασμό του καλοκαιριού, που δεδομένα ήταν λανθασμένος. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος εγωισμός, μία έλλειψη ευελιξίας, από τους ανθρώπους που τρέχουν την ομάδα και δεν γίνεται καμία προσπάθεια για οποιαδήποτε εσωτερική διόρθωση.

VAR ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ

Ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα το έκρινε το γκολ που ακυρώθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Το VAR σε όλο τον κόσμο εμφανίζει προβλήματα και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς την βοήθεια που προσφέρει στο άθλημα. Αν κάτι έρχεται δεδομένα να λύσει, είναι τις αμφισβητούμενες φάσεις στο οφσάιντ. Στην Ελλάδα βλέπουμε στο VAR, αντί για γραμμή να χρησιμοποιείται το δάχτυλο.

Όσες φορές και αν είδαμε το γκολ του Ζαχίντ, από την τηλεοπτική κάμερα, πουθενά δεν προκύπτει πως ο Κολοβός ήταν μπροστά από την μπάλα, την ώρα που πάσαρε ο Γιόχανσον. Το γκολ ακυρώθηκε, με βιασύνη, είδαμε τον διαιτητή VAR με το δάχτυλο του, απλά να δείχνει τον Γιόχανσον και να ενημερώνει πως σωστά ακυρώθηκε το γκολ, δίχως να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αυτήν την απόφαση.

Ο φετινός Παναθηναϊκός, δεν έχει πάνω από ένα τέρμα. Με βάση την εικόνα του αγώνα, στο πρώτο ημίχρονο άξιζε, να κερδίζει με 1-0, το γκολ το βρήκε, όμως ακυρώθηκε. Στην συνέχεια αποδείχτηκε, πως του είναι πολύ δύσκολο, να πιέζει σε διάρκεια, έχοντας σωστή αμυντική λειτουργία και την ικανότητα να ανοίγει άμυνες.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ Ο ΔΩΝΗΣ

Πιθανότατα αν το γκολ του Ζαχίντ μέτραγε να είχαμε διαφορετική εξέλιξη, όμως το παιχνίδι συνεχίστηκε και ο Παναθηναϊκός έβγαλε τις γνωστές του παθογένειες, που θα εμφανίσει σίγουρα και στο μέλλον, ακόμα και αν κέρδιζε στην Ξάνθη.

Η αλήθεια είναι πως δεν την βοηθά την ομάδα και ο προπονητής. Επέλεξε μία αποστολή, που δεν είχε κανέναν καθαρό εξτρέμ. Η επιλογή ήταν να ξεκινήσει χωρίς φορ, με τον Κολοβό στην κορυφή της επίθεσης. Ποδοσφαιριστής που μπορεί να σταθεί σαν δεύτερος, με τίποτα όμως να υποστηρίξει μόνος του, την επιθετική λειτουργία της ομάδας, ειδικά όταν ο αντίπαλος θα παίξει χαμηλά, με πολυπρόσωπη άμυνα.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, έβγαζε αυτοπεποίθηση στις αμυντικές προσπάθειες, σταμάταγε εύκολα και ψηλά την Ξάνθη, έπαιρνε ενέργεια από τον Χατζηθεοδωρίδη και τον Μπουζούκη και έμενε ψηλά χωρίς να κινδυνεύει. Δεν είχε καθαρό εξτρέμ, απουσιάζει από τον σχεδιασμό ποδοσφαιριστής που μπορείς να του ακουμπήσεις την μπάλα στα άκρα και να παίξει στο ένας με ένας με τον αντίπαλο μπακ, κάτι απαραίτητο για να ανοίξεις πολυπρόσωπη άμυνα.

Το πλάνο ήταν να παίζουν εσωτερικά οι Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης και για να έρχεται πλάτος, από τους Γιόχανσον, Ινσούα. Αυτή η συνθήκη ήταν που όσο πέρναγε η ώρα οδήγησε την Ξάνθη να πιστέψει πως μπορεί να κυνηγήσει το διπλό.

ΕΠΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΞΤΡΕΜ

Είναι απίστευτο, αλλά ο Παναθηναϊκός, έκανε τρείς μεταγραφές για τα άκρα της επίθεσης. Μολό, Μπεκ, Κολοβό. Ο Νταμπίζας αποφάσισε να μην ανανέωσει το συμβόλαιο του Χατζηγιοβάνη και ο Δώνης να υπολογίζει τους Χατζηθεοδωρίδη, Καμπετσή σαν εξτρέμ. Πρόκειται για 7 αποφάσεις που οδηγούν τον Παναθηναϊκό να μην έχει κανέναν εξτρέμ, να περιμένει το ρήγμα από τους Γιόχανσον, Ινσούα και αυτό το γεγονός τον κάνει άναρχο και δυσλειτουργικό σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

Γίνεται και κακό στα νέα παιδιά. Βλέπουμε κάτι περίεργες επιλογές. Τα παιδιά που πρέπει να βελτιωθούν, χρησιμοποιούνται μόνιμα σε διαφορετικές θέσεις από την δική τους. Οι Χατζηθεοδωρίδης, Μπουζούκης παίζουν πιο ψηλά από τρεις χαφ, σε σχηματισμούς χωρίς ακραίους επιθετικούς, να είναι αυτοί οι ακραίοι χαφ και να πρέπει να κάνουν στο γήπεδο πράγματα που δεν μπορούν. Ξαφνικά να αποφασίζεται πως ο Καμπετσής είναι εξτρέμ, κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου με τα προσόντα του παίκτη.

Είναι τρελό, αλλά για να βγάλει επίθεση και να ανοίξει την άμυνα της Ξάνθης ο Παναθηναϊκός στα άκρα, βρέθηκαν οι Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης, Μακέντα, Περέα, Καμπετσής. Εννοείται κανένας δεν μπορούσε να δημιουργήσει το παραμικρό ρήγμα, κάτι που επέτρεψε στην Ξάνθη να έχει τον χρόνο με το μέρος της. Όσο πέρναγε η ώρα, αμυνόταν πιο εύκολα και έβλεπε πως ο σχηματισμός του Παναθηναϊκού, άφηνε περισσότερα κενά μέτρα προς εκμετάλλευση.

Η ΞΑΝΘΗ ΒΟΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Με λίγα λόγια, ο άναρχος τρόπος που έψαχνε το γκολ νίκης ο Παναθηναϊκός και τα λάθη σχεδιασμού και ιδεών, επέτρεψαν σε μία ομάδα, που κατέβηκε για το 0-0 να βάλει μέσα στην διάρκεια του αγώνα στόχο να κερδίσει 1-0 και το πέτυχε.

Η Ξάνθη στο δεύτερο ημίχρονο πήρε αυτοπεποίθηση. Βοηθήθηκε από τις αλλαγές, έγινε πιο ενεργητική και έκλεβε μπάλες στην πίεση στο μεσαίο μπλοκ και έδειχνε πως μπορεί να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Όσο περνούσε ο χρόνος, γινόταν και πιο δυσλειτουργικός ο Παναθηναϊκός και πιο προβληματικός ο σχηματισμός του στο γήπεδο. Ο Δώνης ξεκίνησε χωρίς φορ και τελείωσε το παιχνίδι με τρεις. Όσο γέμιζε με επιθετικούς την ομάδα για να μπορέσει να μείνει ψηλά ο Παναθηναϊκός, ανέβαιναν οι ακραίοι του μπακ, σε κάθε κλέψιμο των παικτών της Ξάνθης αρκούσε να πάει η μπάλα στα άκρα, για να μπορέσει να χτίσει αντεπίθεση. Η Ξάνθη βγήκε δύο φορές σε καθαρό τετ α τετ, έχασε την μεγάλη ευκαιρία στο 89ο λεπτό, πήρε την νίκη στο 93ο.

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα παιχνίδι που έκανε το καλύτερό του φετινό ημίχρονο. Όμως οι δυνατότητες του ρόστερ και της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής λογικής που χτίζεται η ομάδα, είναι περιορισμένες. Καμία φορά, είναι να τρελαίνεσαι με την κριτική που διαβάζεις, η όποια έχει να κάνει αποκλειστικά με το αποτέλεσμα. Κέρδισε την περασμένη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός σε ένα πολύ χαμηλού επιπέδου παιχνίδι τον Πανιώνιο και γράφτηκαν πράγματα, τα οποία δεν είχαν καμία απόλυτως σχέση με την εικόνα του αγώνα. Ήταν ξεκάθαρο πως στην Νέα Σμύρνη αγωνίστηκαν δύο από τις χειρότερες μέχρι στιγμής ομάδες του πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός στην μάχη των τελευταίων κατάφερε να επικρατήσει.

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Ασφαλώς και θα μπορούσε να μετρήσει το γκολ του Ζαχίντ και το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, ακόμα και να κέρδιζε όμως, η ομάδα φωνάζει πως πάσχει από κεντρική ιδέα. Δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο επιθετικό σχέδιο, ικανό να δώσει την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να βελτιωθεί και να διεκδικήσει την είσοδο του στην πρώτη 6άδα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή η ομάδα, δεν μπορεί να προλάβει τα πλέι οφ, η βαθμολογική συγκομιδή των 5 βαθμών σε πρόγραμμα με την Λαμία εκτός, ΟΦΗ εντός, Άρης εκτός, Ολυμπιακός εντός, Πανιώνιος εκτός, Ξάνθη εντός είναι συγκομιδή ομάδας που θα παίξει για την κατηγορία και η εικόνα της και η ποδοσφαιρική πρόταση που ακολουθεί, βρίσκεται σε αυτά τα φτωχά επίπεδα.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, είναι μεγάλο και όλα δείχνουν πως δεν μπορεί να διορθωθεί, ξεκινά από την κεντρική ιδέα. Το πλάνο, οι σκέψεις των Νταμπίζα, Δώνη για αυτό το ρόστερ και για τον συνολικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση και το γεγονός αυτό έχει καταδικάσει τη φετινή ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παναθηναϊκός: "Καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος"
Δώνης: "Ο Σκουλάς διαμόρφωσε το αποτέλεσμα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ