OPINIONS

Περέα: Το δώρο του Σπύρου Μαραγκού

Περέα: Το δώρο του Σπύρου Μαραγκού

Ο Τσάρλυ γράφει για το "δώρο" του Σπύρου Μαραγκού στον Παναθηναϊκό που ακούει στο όνομα Χουάν Χοσέ Περέα. Η καταλυτική συμβολή στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, τα σπάνια προσόντα και η βελτίωση που χρειάζεται.

Ο Παναθηναϊκός μειώνοντας το rotation σε 15 ποδοσφαιριστές, αποβάλλοντας τους μη υγιείς οργανισμούς που ήρθαν στην ομάδα το καλοκαίρι, κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση. Προέρχεται από 4 πολύ καλά παιχνίδια στην σειρά και με τους 4 βαθμούς που κατέκτησε σε δύο ντέρμπι, μπαίνει σε τροχιά playoffs.

ΚΙΝΗΤΡΟ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ PLAY OUT

Άκουσα τον προπονητή του Παναθηναϊκού στην συνέντευξη τύπου, να υποστηρίζει πως υπάρχει ένα πρόβλημα στην δημιουργία κινήτρου προς τους ποδοσφαιριστές, με δεδομένο πως η ομάδα ακόμα και να βγει Ευρώπη, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Πράγματι είναι ένα σημαντικό αγκάθι, θεωρώ όμως πως παραμείνει σημαντικό κίνητρο, το να αποφύγει ο Παναθηναϊκός, τα ταπεινωτικά play out. Θα είναι και μεγάλο κέρδος για αυτήν τη νέα ομάδα που δημιουργείται να φθάσει μέχρι το τέλους στο πρωτάθλημα και να ολοκληρώσει την= σεζόν με συνεχόμενα δυνατά ντέρμπι, που θα τον κατατάξουν ρυθμιστή του τίτλου.

ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Από την στιγμή που πήγαν πίσω ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με λανθασμένα κριτήρια το καλοκαίρι, μονιμοποιήθηκε στο βασικό σχήμα ο Χατζηγιοβάνης που έχει το προσόν στο ένας με έναν που του επιτρέπει να κάνει την διαφορά, αρχίζει να εμφανίζεται ξανά μία ομάδα με υγεία, που αποτελεί συνέχεια της περσινής. Μοιάζει σαν ένα πούλμαν που ο συνοδηγός το έβαλε σε έναν λανθασμένο δρόμο και μόλις τον κατέβασαν ο οδηγός βρήκε έστω και με καθυστέρηση την πορεία του. Η εικόνα του Παναθηναϊκού στα δύο συνεχόμενα ντέρμπι δείχνει μία ομάδα που είναι μία βελτιωμένη έκδοση της περσινής.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

  • Ανανέωση συμβολαίων και εξέλιξη στον ρόλο των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη που απέδειξαν την περσινή σεζόν πως μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
  • Προσθήκες σε θέσεις που η ομάδα χρειαζόταν βοήθεια και εμπειρία, κάτι που έχουν προσφέρει οι Σένκεφελντ, Ζαχίντ.
  • Νέοι ποδοσφαιριστές που μέσα από τη δουλειά έχουν κερδίσει χώρο στην ομάδα, όπως ο Πούγγουρας, ενώ σε αυτήν τη κατηγορία έρχεται και ο Χατζηθεοδωρίδης.
  • Απόκτηση μέσα από σκάουτινκ φθηνών νέων ποδοσφαιριστών τύπου Περέα, που ταιριάζουν στο πλάνο του συλλόγου, με αθλητικά προσόντα που είναι δύσκολο να βρεις σε Έλληνες και μπορούν να εξελιχθούν μέσα από τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα.

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που έπρεπε να κινηθεί με ηρεμία και σοβαρότητα ο σύλλογος το περασμένο καλοκαίρι. Για έναν παράξενο λόγο, ο συνοδηγός που κατέβηκε από το πούλμαν, πήγε να μπερδέψει την ομάδα, με τους Μπεκ, Μολό, Κολοβό, Νούνες, με ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο στη συνεργασία που δεν έκανε καλό στην καθημερινότητα της ομάδας, με εμμονές που έφεραν τον σύλλογο σε πολύ δύσκολη θέση. Αποδεικνύεται πως πίσω υπήρχε μία σημαντική βάση δουλειάς από το προπονητικό επιτελείο που είχε δημιουργήσει μία ομάδα έτοιμη για το επόμενο βήμα. Χρειαζόταν απλά μία σωστή κατεύθυνση το καλοκαίρι και πιθανότατα οι μεταγραφές που θα πρόσθεταν εμπειρία και σίγουρες λύσεις, να έπρεπε να ήταν τρεις με τέσσερις και να μην περιορίζονταν στους Σένκεφελντ και Ζαχίντ.

Στο ντέρμπι πέρα από τον Χατζηγιοβάνη, που έκανε τη διαφορά και ανέφερα στο χθεσινό μου κείμενο, μεγάλη δουλειά έκαναν οι Περέα, Χατζηθεοδωρίδης που ήρθαν στο ημίχρονο από τον πάγκο.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ

Εδώ θέλω να σημειώσω κάτι που το γνωρίζω καιρό, αλλά λόγω της μη δημοσίευσης του προβλήματος του, δεν ήθελα να το κάνω. Ο Περέα αποτελεί ένα δώρο του Σπύρου Μαραγκού προς τον Παναθηναϊκό.

Ο Σπύρος διατηρεί θέση σκάουτ στον σύλλογο. Δεν είναι μία θέση που του έχει δοθεί τιμητικά, αλλά μία εργασία που την κάνει με μεράκι και δουλεύοντας νυχθημερόν, εξετάζοντας παίκτες για τον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι ο Νίκος Ντάμπιζας, του έδωσε μία λίστα με 200 ποδοσφαιριστές, για να τους εξερευνήσει και να του στείλει μία αναφορά για τον καθένα. Η επιλογή του ήταν ο Περέα, τρελάθηκε με τα προσόντα του, τη δύναμη, τις γρήγορες αντιδράσεις που έχει για τον σωματότυπό του και κατάλαβε πως βρέθηκε λαβράκι. Ήταν ο μοναδικός από όσους είδε, που επέμενε για την απόκτηση του και δικαιώθηκε. Ο μοναδικός που αποκτήθηκε ύστερα από δική του εισήγηση.

Η ΣΠΑΝΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΕΑ

Πράγματι μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με σπουδαία σωματικά χαρίσματα. Έχει μία σπάνια ικανότητα να βάζει τον αντίπαλο στην πλάτη του και να έχει σε αυτήν τη συνθήκη πολύ γρήγορες αντιδράσεις. Και δεν μιλάω μόνο για το τέρμα που πέτυχε πάνω στον Τσιγκρίνσκι, που έμοιαζε σαν να βίδωσε στην πλάτη του έναν τόσο έμπειρο στόπερ. Διαθέτει μία σπάνια ικανότητα να πηγαίνει πάνω στα ακραία μπακ και να μπορεί να παίρνει πλεονέκτημα παίζοντας με πλάτη. Το γεγονός αυτό είναι που του επιτρέπει να λειτουργεί, παρότι δεν έχει τεχνική κατάρτιση, υποστηρικτικά στον δεύτερο φορ. Δεν είναι εύκολο για ένα ψηλό κορμί να βγει εκτός περιοχής και να κλειδώσει ποδοσφαιριστές με μικρότερο όγκο.

Συνήθως, σε αυτές τις συνθήκες, προβάδισμα εκτός περιοχής έχει ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής, που μπορεί να βγει μπροστά του και να του πάρει την μπάλα. Είδαμε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να πέφτει πότε πάνω στον Τσιμίκα, πότε πάνω στον Ομάρ και να κερδίζει φάουλ. Η πρώτη φάση που έκανε με το που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την ΑΕΚ, ήταν να βάλει πλάτη τον Χούλτ και να κερδίζει φάουλ, αμέσως σκέφτηκα πως θα έχουμε τα ίδια. Ο Περέα σε δεύτερο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, μπήκε στο γήπεδο και πρόσφερε μία δυναμική, μία πίεση που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ο αντίπαλος και αυτή τη φορά τη διαφορά την έκανε ως σέντερ φορ. Ο Δώνης κατάλαβε πως πρέπει να χτυπήσει με τον Χατζηγιοβάνη τον αδύναμο κρίκο στην άμυνα της ΑΕΚ, Χούλτ, πέρασε τον Περέα στην κορυφή της επίθεσης και γύρισε το παιχνίδι.

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Μιλάμε για ένα παιδί 19 ετών, που δεν κρατιέται. Έχει σπάνιο συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας, που τον κάνει καλό με πλάτη και στον χώρο. Μιλάμε για ένα ακατέργαστο διαμάντι, που έχει ένα έλλειμμα τεχνικής κατάρτισης, με το οποίο δουλεύει το τεχνικό επιτελείο για να το βελτιώσει. Επειδή τα στοιχεία του είναι τέτοια που του επιτρέπουν να κερδίζει ενέργεια μέσα στα παιχνίδια, μπορεί και αυτό το έλλειμμα να το κρύβει και να μην τον επηρεάζει στον βαθμό που θεωρεί ο προπονητής του.

Η παρουσία του δίνει κέρδη στην ομάδα και δημιουργεί μία κόπωση στην αντίπαλη άμυνα, που δεν μπορεί να δώσει κανένας από τους υπόλοιπους επιθετικούς. Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπεις συχνά ποδοσφαιριστές που να σε κάνουν να καταλαβαίνεις πως εξαντλούν τους αντίπαλους αμυντικούς και αυτό είναι σημαντικό όπλο για μία ομάδα που θέλει να ανοίξει άμυνες.

Ασφαλώς και είναι κομβικό, να βελτιωθεί τεχνικά, καθώς αν θα γίνει αυτό, ο Παναθηναϊκός θα έχει στην διάθεση του, έναν επιθετικό που θα μπορέσει να του φέρει πολύ χρήμα. Τα σωματικά στοιχεία που διαθέτει, ο συνδυασμός δύναμης, ταχύτητας, έντασης, παιχνιδιού με πλάτη και με πρόσωπο στο αντίπαλο τέρμα, πληρώνεται ακριβά. Για αυτό τον λόγω, ξεκίνησα, λέγοντας πως αυτός ο ποδοσφαιριστής, αποτελεί ένα δώρο του Σπύρου στον Παναθηναϊκό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ