OPINIONS

Πήρε ανάσα, σε παιχνίδι χαμηλού επιπέδου

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
Zaxid, Bouzoukis, panathinaikos (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που έφτασε στην πρώτη φετινή του νίκη χάρη στην καλή εμφάνιση των Ζαχίντ, Μπουζούκη αλλά τονίζει πως το τριφύλλι πήρε ένα παιχνίδι χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Ο Παναθηναϊκός στην Νέα Σμύρνη κατάφερε να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη επικρατώντας του Πανιωνίου. Κρατά τους τρεις βαθμούς που είχε πολύ ανάγκη, την καλή εμφάνιση των Ζαχίντ, Μπουζούκη, πως για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ήταν μαζεμένος αμυντικά και πως για πρώτη φορά φέτος, κατάφερε να μη δεχτεί γκολ.

Η μεγάλη αλλαγή στα τελευταία δύο παιχνίδια, έρχεται από την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, από την απαγόρευση χτισίματος παιχνιδιού από την τελευταία γραμμή άμυνας και από το γεγονός πως δεν υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές. Είναι σημαντικό για τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας, πως στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε ο Σένκεφελντ, η άμυνα λειτούργησε καλά.

Λάθη έγιναν, κυρίως στα άκρα της άμυνας, όπου ειδικά ο Γιόχανσον έκανε λάθη, χωρίς να δικαιολογούνται από τον βαθμό πίεσης, που είχε από τον αντίπαλο του. Επίσης στο πρώτο ημίχρονο χάθηκαν κεφαλιές στα στημένα και για ακόμα ένα παιχνίδι, υπήρξε φάση -στο 49λεπτό- που η επιστροφή από δικό του κόρνερ, ήταν ερασιτεχνική.

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Για να είμαστε ειλικρινείς ο Παναθηναϊκός κέρδισε σε ένα παιχνίδι πολύ χαμηλού επιπέδου. Ο κύριος λόγος που ήρθε η πρώτη νίκη, ήταν η απογοητευτική εμφάνιση του Πανιωνίου. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, δεν μπορούσε να παράγει ευκαιρίες και δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα λάθη της αντίπαλης άμυνας. Σίγουρα τα λάθη της άμυνας του Παναθηναϊκού ήταν περιορισμένα σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, όμως δώρα έγιναν μόνο που οι ποδοσφαιριστές του Νίκκι Παπαβασιλείου δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν.

Ο ΑΡΑΜΠΟΥΛΙ, ΕΚΑΝΕ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΤΟΠΕΡ

Δύο στοιχεία στο παιχνίδι του Πανιωνίου, ήταν αυτά που σε σημαντικό βαθμό, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό, να πάρει την πρώτη του νίκη και να κρατήσει καθαρή την εστία του. Η παρουσία ενός παντελώς ανέτοιμου ποδοσφαιριστή στην κορυφή της επίθεσης και τα αργά πόδια που υπήρχαν στον άξονα. Ο Αραμπούλι, προερχόταν από τραυματισμό και στο γήπεδο, έδειξε πως δεν μπορούσε να κάνει την παραμικρή σωστή ενέργεια.

Ήταν βαρύς, έπαιζε μόνιμα σε λάθος χρόνο και επέτρεπε στους Πούγγουρα, Σένκεφελντ να πηγαίνουν συνεχώς πρώτοι στην μπάλα και να βγάλουν με χαρακτηριστική ευκολία το παιχνίδι. Σε κάποιες περιπτώσεις με πιο ενδεικτική τη φάση του 62λεπτού, ο Αραμπούλι, ήταν ο λόγος που δεν πλήρωσε η άμυνα του Παναθηναϊκού, το άναρχο ποδόσφαιρο των δύο ακραίων μπακ και κάποιες προβληματικές επιστροφές.

ΖΑΧΙΝΤ

Το γεγονός πως ο Πανιώνιος, δεν είχε τρόπο να απειλήσει, ήταν το στοιχείο που επέτρεψε στον Παναθηναϊκό, να κρατήσει εύκολα το μηδέν, συνθήκες για να κερδίσει το παιχνίδι δημιούργησαν οι ελεύθεροι χώροι που είχε ο Ζαχίντ, παίζοντας ανάμεσα στους Κόρμπο, Μανιάτη.

Ο Ζαχίντ είναι η πιο υποσχόμενη μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού. Η εικόνα του στην προετοιμασία, δημιούργησε προσδοκίες και μία ελπίδα πως η παρουσία του, θα δώσει επιθετική ώθηση. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν, έναν ποδοσφαιριστή ικανό να κρατά τη μπάλα ψηλά, να την υποδέχεται με πλάτη και να δημιουργεί για την επιθετική τριάδα. Ήταν στοιχεία που έλλειπαν από την περσινή ομάδα, έπρεπε να τα βρει από κάποια μεταγραφή και ο Ζαχίντ φαινόταν πως θα τα προσφέρει.

Το ξεκίνημα του απογοητευτικό, όμως δεν τον βοήθησαν κάποιες επιλογές του προπονητή του. Στο "Κλεάνθης Βικελίδης", εκτέθηκε που έπαιξε πολύ χαμηλά και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δεν μπόρεσε να βοηθήσει ξεκινώντας από τα άκρα. Έχει δίκιο ο Γιώργος Δώνης που συχνά ισχυρίζεται, πως δεν είναι απαραίτητο να είσαι εξτρέμ για να παίξεις στα άκρα και μπορεί ένας μέσος να δώσει λύσεις λειτουργώντας σαν επιπλέον χαφ, μόνο που δεν έχουν όλοι οι παίκτες αυτήν την ικανότητα.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο Ζαχίντ δείχνει πως είναι καθαρός επιτελικός χαφ και βολεύεται να παίζει μόνο στο συγκεκριμένο χώρο. Στην Νέα Σμύρνη από την αρχή φάνηκε πως απολαμβάνει που επέστρεψε στην φυσική του θέση και το γεγονός πως ο Πανιώνιος δεν έχει αθλητικά χαφ, να τον πιέσουν του δημιουργούσε ελευθερίες. Οι Κόρμπος, Μανιάτης του άφηναν ελεύθερα μέτρα, δεν τον πίεσαν και του επέτρεψαν να κάνει τη διαφορά. Σε ένα συνολικά κακό παιχνίδι, οι επιλογές του Ζαχίντ και η εμφάνιση του Μπουζούκη έκαναν τον Παναθηναϊκό επικίνδυνο και του επέτρεψαν να κερδίσει.

Σε ένα πραγματικά πολύ χαμηλού επιπέδου αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε σαν πλεονέκτημα πως είχε δύο ποδοσφαιριστές, που μπορούσαν να ελέγξουν τον ρυθμό και να μεταφέρουν το παιχνίδι στην αντίπαλη άμυνα. Ο Μπουζούκης, μετά από καιρό, έβγαλε ατομικές ενέργειες, έτρεξε με τη μπάλα, τη μετέφερε και προσπάθησε να περάσει κάθετες πάσες.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

Ο Παναθηναϊκός την είχε πολύ ανάγκη αυτήν τη νίκη. Μπορεί να κρατήσει το γεγονός, πως στα τελευταία δύο παιχνίδια μαζεύτηκε, δεν επιτρέπεται όμως να κοροϊδευτεί. Δεν ήταν καλός και για να μη φτάσει στο τέλος της σεζόν, να παίξει στα ταπεινωτικά για την ιστορία του συλλόγου πλέι άουτ, θα χρειαστεί να βελτιωθεί πολύ. Ο αγώνας της Νέας Σμύρνης ήταν επιπέδου ομάδων, που παίζουν για να κρατηθούν στην κατηγορία.

ΕΒΓΑΛΕ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΠΕΡΕΑ

Στην ενδεκάδα έπαιξε για πρώτη φορά βασικός ο Περέα. Έγινε φανερό πως παίζοντας μόνος του στην επίθεση, είναι πιο δύσκολο για τον ίδιο να βγάλει τις αρετές του και εμφανίζονται πιο έντονα οι τεχνικές αδυναμίες του. Παίζοντας στην κορυφή, χρειάζεται να κάνει περισσότερα κοντρόλ με πλάτη, να πηγαίνει πιο πολλές φορές σε υποδοχή μπάλας, να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος, οπότε φαίνεται πως είναι ακατέργαστος.

Το γήπεδο προς το παρόν δείχνει πως με τον Μακέντα, ο Κολομβιανός βολεύεται και παίζει καλύτερα. Μπορεί πιο εύκολα να παίζει μούρη με την αντίπαλη εστία, βγαίνει στα πλάγια, τα στόπερ είναι πάνω στον Ιταλό, δίνει μάχη με τα ακραία μπακ και βρίσκει πιο εύκολα χώρους, για να εκμεταλλευτεί το συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας που διαθέτει.

Μόνο που η υπόλοιπη ομάδα, δεν δείχνει πως μπορεί, να υπηρετήσει ανασταλτικά ένα σχήμα, που θα έχει δύο φορ στη βασική ενδεκάδα. Είναι κάτι που θα απασχολήσει στο μέλλον τον Δώνη. Στην πρώτη του συμμετοχή σαν βασικός, ο Περέα έκανε λάθη σε κοντρόλ, δεν βοήθησε στο χτίσιμο επιθέσεων, όμως η αντίπαλη άμυνα τον αισθάνθηκε.

ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΕΡΕΑ

Κούρασε το αμυντικό δίδυμο του Πανιωνίου, πίεσε την πρώτη μπάλα και έκανε τον Παναθηναϊκό, να μοιάζει επικίνδυνος στον χώρο. Προσέξτε, με τις προβληματικές μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι, δεν υπάρχει ταχύτητα στα άκρα. Δεν μπορούν οι Μολό, Μπεκ, Κολοβός, ο Μπουζούκης που για να χωρέσει πηγαίνει δεξιά, να ανοίξουν άμυνες με παιχνίδι στο χώρο.

Καταλαβαίνεται λοιπόν, πως αν είναι αργός και ο επιθετικός και δεν μπορεί να κινηθεί στην πλάτη της άμυνας, ο Παναθηναϊκός γίνεται μία πολύ αργή και εύκολα αντιμετωπίσημη ομάδα. Ο Περέα στην Νέα Σμύρνη δεν ήταν καλός, όμως έδωσε, μάχες, έκανε πιο δυνατή και πιο γρήγορη την επίθεση του Παναθηναϊκού.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Είχε μεγάλη ανάγκη, αυτήν τη νίκη ο Παναθηναϊκός, του επιτρέπει να ετοιμαστεί για να δώσει έναν τελικό το επόμενο Σάββατο με την Ξάνθη. Τελικό που αν τον κερδίσει θα μπορέσει να μπει ξανά σε τροχιά 6άδας και να δουλέψει στη διακοπή, στις πολλές αδυναμίες που παρουσιάζει.

Σημαντική η νίκη, αλλά για να έχει στο μέλλον κάποιο νόημα, θα πρέπει να συνοδευτεί με τη γνώση, πως ο κύριος λόγος που ήρθε, ήταν η πολύ χαμηλή επιπέδου εμφάνιση του αντιπάλου του. Χρειάζεται πολύ δουλειά, ώστε να γίνει η ομάδα του Δώνη, ένα σύνολο που θα μπορεί να διεκδικήσει πράγματα και να βάλει στόχους στο φετινό πρωτάθλημα.

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ