OPINIONS

Πλήγμα για τον ΠΑΟΚ η αποχώρηση Βαρέλα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Η απόφαση του Βαρέλα ήταν σκληρή για τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος αμυντικόςεπέλεξε να μην συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και η αποχώρηση προκαλεί πλήγμα. Ο Τσάρλυ αναλύει τα νέα δεδομένα.

Είναι επαγγελματίας, στα 32 του χρόνια είναι σε θέση να κλείσει την καλύτερη συμφωνία της καριέρας του και όλα δείχνουν πως έχει βρει καλύτερη πρόταση στα Εμιράτα. Κανένας δεν δικαιούται, ούτε να τον κατηγορήσει, ούτε να μειώσει την προσφορά του.

Ο Βαρέλα, άλλωστε, λειτούργησε ως επαγγελματίας, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και βοήθησε σημαντικά στην επίτευξη τον νταμπλ και σε όσα σπουδαία πράγματα έχει πετύχει μαζί του ο ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία. Ασφαλώς και δεν υπάρχει αναντικατάστατος, πολλές φορές όμως δημιουργούνται κάποιες σταθερές, που όταν παύουν να υπάρχουν, χαλάνε οι ισορροπίες.

ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η παρουσία του Βαρέλα ήταν ένα μεγάλο όπλο για τον ΠΑΟΚ. Ο ποδοσφαιριστής έδεσε με την ομάδα και πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του. Είναι όμως πραγματικότητα πως έπαιζε σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτός ήταν ο ηγέτης της άμυνας. Μία άμυνα που ήταν και το όπλο του ΠΑΟΚ και έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στον Ολυμπιακό, που είναι και ο πιο ισχυρός του αντίπαλος.

Το δέσιμο των Βαρέλα - Κρέσπο ήταν ο κύριος λόγος που φαινόντουσαν πολύ αδύναμα τα σχόλια και τα επιχειρήματα, όσων υποστήριζαν πως ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος από τον φετινό ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε χαοτική απόσταση στην ασφάλεια που έπαιρναν από την τελευταία γραμμή άμυνας οι δύο ομάδες και το γεγονός αυτό έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ, που αν δούμε και τον τρόπο που κέρδισε τα δύσκολα παιχνίδια, αυτό το πλεονέκτημα του έδωσε και το φετινό νταμπλ.

ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

Ο Βαρέλα έβγαζε ένα συνδυασμό προσόντων, που δεν υπήρχαν στους υπόλοιπους στόπερ που αγωνίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνδύαζε την αθλητικότητα με την ασφάλεια, την ηρεμία και την γνώση του πως παίζεται η θέση. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτός ο συνδυασμός προσόντων, γνώσης και ηρεμίας, έκανε καλύτερους τους παίκτες που έπαιζαν γύρω του.

Είναι ξεκάθαρο πως με την ασφάλεια του Βαρέλα, ο Κρέσπο έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο της καριέρας του και όσο έπαιζε δίπλα του γινόταν όλο και καλύτερος. Ακόμα και ο Πασχαλάκης ένιωθε σιγουριά που είχε στην άμυνα του τον Βαρέλα, γεγονός που τον βοηθούσε να βγάζει κι ο ίδιος περισσότερη σιγουριά.

Ο ΠΑΟΚ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ

Ασφαλώς και ο ΠΑΟΚ με την πρόταση του τίμησε τον Βαρέλα. Το να δώσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, για τρία χρόνια σε έναν στόπερ 32 ετών, δείχνει πως αναγνωρίζεις την αξία του. Πως έχεις καταλάβει πόσο πολύτιμος είναι.

Εδώ δεν έχουμε μία περίπτωση, από αυτές που παρατηρούνται συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ο σύλλογος αδικεί την αξία του ποδοσφαιριστή του και δεν αντιλήφθηκε πόσο δύσκολη θα είναι η αντικατάσταση του. Ο ΠΑΟΚ πράγματι έκανε μία πολύ δυνατή για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση, δίνοντας κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια σε στόπερ 32 ετών, συν μπόνους.

Επειδή δεν είναι μία απλή απώλεια αυτή του Βαρέλα και κατά την προσωπική μου άποψη είναι με διαφορά η πιο σημαντική που θα μπορούσε να έχει ο ΠΑΟΚ, αν αναζητήσουμε κάπου ευθύνες, αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν στο περασμένο καλοκαίρι.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Δεν μπορώ να ξέρω αν δημιούργησε κάποια ενόχληση στον Βαρέλα, πως την χρονιά που πήγαινε για τον τελευταίο χρόνο του συμβόλαιο του, ο ΠΑΟΚ έφερε έναν πολύ κατώτερο ποδοσφαιριστή στην θέση του με τα διπλά χρήματα. Η λογική λέει, πως αν αντί να φέρουν στον ΠΑΟΚ τον Χατσερίντι, έδιναν από πέρυσι αυτό το συμβόλαιο στον Βαρέλα και του έκαναν αναπροσαρμογή στα λεφτά που ήταν να λάβει την τελευταία χρονιά, θα ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το πάθημα με τον Βαρέλα αποτελεί ένα μάθημα για την συνέχεια και η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως μαθαίνει από τα λάθη της.

Πιθανότατα επειδή διαισθανόταν τον κίνδυνο να χάσει τον Βαρέλα, τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε μία κίνηση πρόληψης.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΙΝΓΚΑΣΟΝ

Έγινε μία σημαντική επένδυση δίνοντας 4 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τα δικαιώματα του Ίνγκασον, τον οποίο τον έδεσε με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Δεν πιστεύω ότι θα έκανε μία τόσο δαπανηρή κίνηση ο ΠΑΟΚ, αν δεν υπήρχε στο μυαλό των ανθρώπων του, το ισχυρό ενδεχόμενο πως θα φύγει ο Βαρέλα.

Το αν θα είναι ο Ισλανδός σε θέση να καλύψει το κενό του και να έχουμε παρόμοιο σενάριο με αυτό του Άκπομ, που φόρεσε επάξια τα παπούτσια του Πρίγιοβιτς, είναι κάτι που θα το δούμε στην πράξη. Ο Λουτσέσκου άλλωστε, δούλεψε μαζί του για τέσσερις μήνες, οπότε θα γνωρίζει καλύτερα αν του δίνει ασφάλεια να χτίσει τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν με αυτόν βασικό, ή θα πρέπει να αναζητηθεί βασικός κεντρικός αμυντικός.

Πρόκειται, πάντως, για έναν κεντρικό αμυντικό σε πολύ καλή ηλικία, που στα 25 του χρόνια είναι βασικός στην Εθνική ομάδα της χώρας του, έχοντας καταγράψει 27 συμμετοχές. Θυμίζω κάτι που είχα αναφέρει όταν αποκτήθηκε ο Ίνγκασον, σύμφωνα με την αξιολόγηση του σάιτ "whoscored.com" που προέρχεται από τις αποδόσεις του ποδοσφαιριστή, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ροστόφ. Μέχρι τον Ιανουάριο η στατιστική αξιολόγηση τον είχε στην 8η θέση ανάμεσα σε όλους τους ποδοσφαιριστές στο ρώσικο πρωτάθλημα και τον 3ο καλύτερο στόπερ της Λίγκας.

Η απόφαση του Βαρέλα να αρνηθεί το τριετές συμβόλαιο του ΠΑΟΚ, αναγκάζει τον Λουτσέσκου να βγάλει μπροστά τον Ίνγκασον και να αποδειχτεί, αν πράγματι άξιζε η επένδυση που έκανε με τον Ισλανδό η διοίκηση του ΠΑΟΚ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Στην εκπομπή Σουτ Τηλεφώνημα που κάνουμε με τον Θέμη, ήρθαν πολλά μηνύματα από φίλους του Ολυμπιακού, που έμοιαζαν σαν να προέτρεπαν τη διοίκηση τους, να κάνει κάποια κίνηση. Επειδή άκουσα αυτή την κουβέντα να απασχολεί και άλλες εκπομπές, δεν βλέπω τα νούμερα που υπάρχουν στο τραπέζι να αφήνουν χώρο γι' αυτές τις συζητήσεις.

Όπως έγραψα και παραπάνω, ο ΠΑΟΚ έκανε μία πολύ δυνατή πρόταση για τον Βαρέλα. Αντάμειψε την προσφορά του με 3,5 εκατομμύρια ευρώ συμβόλαιο για τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν αφήνει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη κουβέντα αυτή η πρόταση.

Δεν έχουμε εδώ μία περίπτωση, που η διοίκηση της ομάδας αδίκησε ένα περιουσιακό της στοιχείο και αφήνει ανοιχτό παράθυρο στους ανταγωνιστές της, με μία δυνατή πρόταση να της τον κλέψουν. Είναι ξεκάθαρο, πως ο ποδοσφαιριστής έχει βρει πρόταση από τα Εμιράτα, που μπορεί να του δώσει ένα τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο, με απολαβές που δεν μπορεί να πλησιάσει καμία ομάδα στην χώρα μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠ' ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Το κακό για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ είναι πως η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς σημαντικά όπλα, δίχως τους στυλοβάτες του και θα χρειαστεί η διοίκηση να κάνει σημαντικές -στοχευμένες- κινήσεις. Δεν είναι μόνο ο Βαρέλα, η σεζόν θα ξεκινήσει δίχως τον τραυματία Μαουρίτσιο, δίχως τον Βιεϊρίνια.

Με τον Μάτος, επίσης, να βάζει ακόμα ένα χρόνο και να είναι δεδομένο πως την επόμενη σεζόν δεν μπορεί να φορτωθεί ξανά με τα 3914 λεπτά που έπαιξε φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Θα χρειαστεί και στη θέση του ποδοσφαιριστή για να μοιραστούν τον χρόνο.

Προκύπτει δηλαδή, πως στις βασικές επιλογές, θα πρέπει να έρθουν αρκετοί καινούριοι ποδοσφαιριστές και ο ΠΑΟΚ της επόμενης χρονιάς, θα έχει περισσότερες αλλαγές, απ' ότι υπολόγιζε η διοίκηση της ομάδας, στην διάρκεια της επιτυχημένης χρονιάς που πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ