OPINIONS

Προβλημάτισαν ο Παναθηναϊκός και οι αποφάσεις του Δώνη

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που προβλημάτισε απέναντι στην κλειστή άμυνα της Λαμίας και τις επιλογές του Γιώργου Δώνη, που δεν βοήθησαν την ομάδα του.

Τα φιλικά του καλοκαιριού είχαν δημιουργήσει μία μικρή αισιοδοξία στους φίλους του Παναθηναϊκού. Έχω μάθει να μην να μην δίνω βάση σε αυτά τα παιχνίδια.

Για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε πως η πραγματικότητα των επίσημων παιχνιδιών είναι πολύ διαφορετική. Ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει μία ομάδα που παρατάχθηκε με 5-4-1 και έδινε μεγάλο βάρος στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα. Η Λαμία δεν έδειξε καμία ποιότητα. Στο πρώτο μέρος άφησε την μπάλα και κινδύνεψε, στην επανάληψη έπαιξε πιο έξυπνα, πήγαιναν οι ποδοσφαιριστές της πιο δυνατά στην μονομαχία. Δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να ανοίξει την άμυνα της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να πάρει το παιχνίδι.

ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ VAR

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ξεκίνημα της φετινής Super League 1, ήταν σουρεαλιστικό. Πραγματικά ξεπεράσαμε τον εαυτό μας, στην πρώτη ζωντανή σύνδεση που έγινε με τον χώρο του VAR, η κάμερα έπιασε παραλαβή παραγγελίας από delivery. Ένα ακόμα δείγμα της σοβαρότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Υπήρξαν πολλές γκρίνιες στο πρώτο ημίχρονο για το VAR. Τρεις ήταν οι περιπτώσεις που κρίθηκε να επέμβει και οι αποφάσεις ήταν σωστές. Στο χέρι του Βύντρα, ο έμπειρος στόπερ δεν μεγαλώνει το σώμα του, δεν βρίσκεται το χέρι του σε αφύσικη θέση. Σ το πέναλτι του Πλιάτσικα υπάρχει ξεκάθαρη παράβαση και είναι φανερό πως ο Μακέντα απλά χάνει το κοντρόλ και κάνει σκληρό φάουλ, δεν υπάρχει βίαιο μαρκάρισμα.

Το 5-4-1 ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φεύγοντας από τις αμφισβητούμενες φάσεις, είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός δεν έκανε αυτά που θα έπρεπε για να κερδίσει το παιχνίδι. Έπαιζε με αντίπαλο που είχε πολλούς ποδοσφαιριστές χαμηλά, με τρεις στόπερ και καθαρή πεντάδα στην άμυνα. Η τετράδα που ήταν μπροστά, είχε σαν πρώτο μέλημα να αμυνθεί, παρά να δημιουργήσει. Ακόμα και οι επιθέσεις που προσπαθούσε να βγάλει η Λαμία, ήταν περισσότερο μέσα από μονομαχία και προσπάθεια διεκδίκησης της μπάλας. Συνήθως, οι επιθέσεις ολοκληρώνονταν χωρίς να έχει περάσει η μπάλα από πολλά πόδια. Ήταν ξεκάθαρα, ένα σκληρό εκτός έδρας παιχνίδι, που χρειαζόταν να βρεις τρόπο να ανοίξεις την αντίπαλη άμυνα.

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΟΥΔΗΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΓΚΟΛ

Σε αυτά τα παιχνίδια, είναι άσχημο το σενάριο να δεχτείς πρώτος τέρμα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού στην ουσία το χάρισε. Λύγισε σε μία φάση που δεν υπήρχε απειλή. Οι στόπερ δεν συμμετείχαν, ο Γιόχανσον άφησε τον Ρόμανιτς να πάρει την εσωτερική και να βγει μπροστά του. Επίσης, η επιλογή του Διούδη ήταν ερασιτέχνη, και όχι τερματοφύλακα που βγάζει χρήματα από αυτήν την δουλειά.

ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η Λαμία όμως στο πρώτο μέρος έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να βρει τέρμα ισοφάρισης δίχως να είναι καλός και να κλείσει το ημίχρονο με μία εικόνα πως μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι. Άφησε εύκολα την κατοχή στους αντιπάλους της και ξεκινούσε να παίζει άμυνα χαμηλά και σε απόσταση από αυτόν που είχε την μπάλα. Το γεγονός αυτό, επέτρεψε στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου, να υπάρχει εύκολη κατοχή, στον Κολοβέτσιο να παίζει πολύ ψηλά και η μπάλα να φθάνει στον Ζαχίντ.

Η ιδέα του Δώνη, όμως να χρησιμοποιήσει στα άκρα δύο ποδοσφαιριστές που δεν είναι ικανοί στο ένας με ένας όπως οι Χατζηθεοδωρίδης, Κολοβός δυσκόλεψε την προσπάθεια για να ανοίξει μία οργανωμένη άμυνα. Έστω και αν χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του ο Πλιάτσικας, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε και η αβίαστη κατοχή που του έδινε ο αντίπαλος του, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ποιότητα που έβγαζε, έδειχνε πως είναι στο χέρι του να φύγει με διπλό από την καταραμένη για τους πράσινους Λαμία. Όμως το διπλό δεν ήρθε, ο Παναθηναϊκός, για πέμπτη συνεχόμενη φορά από το 2017 δεν καταφέρνει να κερδίσει σε αυτό το γήπεδο.

ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το μόνο που άλλαξε στην επανάληψη, η νέα συνθήκη ήταν πως οι παίκτες του Σωτήρη Αντωνίου πήγαιναν πολύ πιο δυνατά στην μονομαχία. Δεν άφηναν χωρίς πίεση την αμυντική τετράδα και τους αντίπαλους χαφ στην κατοχή τους. Ο Παναθηναϊκός έχανε μέτρα, δεν μπορούσε να συνεργαστεί, δεν ήταν σε θέση ούτε ανορθόδοξα να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και ήταν φανερό πως υπήρχε ανάγκη για βοήθεια από τον πάγκο. Βοήθεια η οποία δεν ήρθε.

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Προτιμήθηκε ο φανερά ανέτοιμος από φυσική κατάσταση Μολό από τον Χατζηγιοβάννη, ο Γάλλος δεν ήταν σε θέση να δώσει παιχνίδι ένας με ένας στον Παναθηναϊκό, ούτε την κίνηση που χρειαζόταν για να ανοίξει μία μαζική άμυνα, μίας ομάδας που είχε μόνιμα όλους τους παίκτες πίσω από την μπάλα. Άργησε αδικαιολόγητα με βάση την εικόνα του αγώνα να μπει ο Μπουζούκης στην θέση του Δώνη και δεν υπήρχε πλάνο για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην άμυνα της Λαμίας, να γεμίσει δηλαδή η αντίπαλη περιοχή.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Όταν έχει να αντιμετωπίσεις αντίπαλο, που είναι δεδομένο πως θα σου αφήσει υψηλά νούμερα κατοχής, παίζει με τρεις στόπερ, πρέπει να έχεις έτοιμο ένα σχέδιο με δύο φορ, σε περίπτωση που δεν σου βγει το αρχικό σχέδιο. Στον Παναθηναϊκό, αποφάσισαν να δώσουν δανεικό τον Εμμανουηλίδη, να ζητάνε στον Καμπετσή να πάει κι αυτός δανεικός και στον πάγκο είχαν μόνο τον Βέργο, ο οποίος στην περσινή σεζόν, έδειξε κατώτερος κι από τους δύο. Σε κάθε περίπτωση, σχήμα με έναν δεύτερο φορ, για μία τελευταία πίεση δεν είδαμε, ούτε υπήρξε κάποια παρέμβαση που θα βοηθούσε να γίνει πιο γρήγορος και πιο κινητικός ο Παναθηναϊκός.

Είναι φανερό και παρότι δεν τον βοήθησε το παιχνίδι, φάνηκε πως ο Ζαχίντ έχει στοιχεία που δεν υπήρχαν στον περσινό Παναθηναϊκό και φέρνει σημαντική βελτίωση στο κράτημα μπάλας, επιτρέποντας στην ομάδα να πάρει μεγάλα νούμερα κατοχής. Πιστεύω όμως πως δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση των νέων ποδοσφαιριστών που προωθήθηκαν την περσινή χρονιά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Στην πρεμιέρα ο Παναθηναϊκός απέτυχε να δείξει πως μπορεί ο κόσμος του να περιμένει μία διαφορετική εικόνα. Έβγαλε ακόμα και αμυντικά προβλήματα, με μία ομάδα που δεν προσπάθησε και πολύ να του τα αναδείξει. Η Λαμία δεν πίεσε, δεν συνεργάστηκε και έβγαζε είτε προσπάθειες πάθους, που προερχόταν από κερδισμένη μονομαχία, είτε σηκώνοντας την μπάλα στον Τουράμ. Ακόμα κι έτσι φάνηκε πως στο ψηλό παιχνίδι υπάρχει πρόβλημα.

Δημιουργικά, δεν υπήρχε βοήθεια από κανέναν ακραίο επιθετικό. Ο Χατζηθεοδωρίδης είναι δραστήριος, μπορεί να παίξει πολλές θέσεις όχι όμως εξτρέμ, ο Κολοβός δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα, δεν ήταν κινητικός και ο Μολό δεν δικαιολόγησε με την εικόνα του, τον λόγω που ο Δώνης τον έχει βάλει τόσο νωρίς μέσα στην ομάδα.

Κανένας από τους τρεις ακραίους επιθετικούς που χρησιμοποιήθηκαν δεν δικαιολόγησε τον λόγω που ο μοναδικός παίκτης που έχει ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ και μπορεί να δοκιμάσει να περάσει τον παίκτη του, είδε όλο το παιχνίδι από τον πάγκο. Επίσης η εικόνα του παιχνιδιού δικαιολογεί να μην συμπληρώσει ο Δώνης τις τρεις αλλαγές του και να μπει ο Μπουζούκης στο 82ο λεπτό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ