OPINIONS

Σπουδαία ομάδα

Σπουδαία ομάδα

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που έπαιξε στα ίσα την Τότεναμ, τον Ποντένσε που έκανε το καλύτερό του ματς με τα ερυθρόλευκα, τον Σεμέδο που ανεβάζει τους συμπαίκτες του και τον Μαρτίνς που κόντραρε τον Ποτσετίνο στα δικά του χωράφια.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ήταν μία αίσθηση που μου είχε δημιουργηθεί, βλέποντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα παιχνίδια στην προκριματική φάση, ο αγώνας όμως με την Τότεναμ, ήρθε να βάλει την σφραγίδα του.

ΕΚΑΝΕ ΑΙΣΘΗΣΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ

Στον αθλητισμό, για να έχει νόημα και υπόβαθρο η κρίση σου, θα πρέπει να μην προέρχεται αποκλειστικά από το αποτέλεσμα. Ασφαλώς και δεν γίνεται να το αγνοείς, αλλά πάντοτε θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην εικόνα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η εικόνα του Ολυμπιακού, ήταν πιο δυνατή από το αποτέλεσμα που πήρε. Ασφαλώς και είναι επιτυχία, το να πάρεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ισοπαλία από την Τότεναμ, από έναν σύλλογο που δεδομένα ανήκει στα 8 κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, αίσθηση όμως έκανε ο τρόπος.

ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ

Δεν ήρθε αυτή η ισοπαλία, μέσα από απλά μία σωστή αμυντική διαχείριση. Η ομάδα του Μαρτίνς, λειτούργησε με επιθετικότητα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, είχε στόχο να εκμεταλλευτεί την κάθε της κατοχή, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 τελικές και κατάφερε να αναδείξει όλες τις αδυναμίες που προέκυψαν από τις επιλογές του αντίπαλου προπονητή.

Δεν είναι ντροπή να το πούμε, ούτε αφαιρεί το παραμικρό από την τεράστια εμφάνιση του Ολυμπιακού. Κατά την προσωπική μου άποψη, την αναδεικνύει ακόμα περισσότερο. Ο Ποτσετίνο, όπως και πολλοί προπονητές των μεγάλων ομάδων σε φάση ομίλων, βάζουν αυτά τα παιχνίδια σε μία λογική διαχείρισης, δηλαδή δεν τα βλέπουν μεμονωμένα, αλλά σαν έναν μέρος ενός κύκλου παιχνιδιών. Σε αυτήν την διαχείριση λοιπόν, επέλεξε να φρεσκάρει τα ακραία του μπακ. Πρέπει να είσαι πραγματικά σπουδαία ομάδα, για να μπορείς στο υψηλό επίπεδο, σε αγώνα ρυθμού, να διαβάσεις την αδυναμία του αντιπάλου σου και να την εκμεταλλευθείς, σε εμφατικό βαθμό, στη διάρκεια ολόκληρου του 90λεπτού.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Πράγματι ο Ποτσετίνο, έβαλε στα άκρα δύο βαριά κορμιά, όπως οι Σάντσες και Ντέιβις. Προσέξτε, δεν έβαλε στα άκρα τον Πούγγουρα, αλλά τον Σάντσες και τον Ντέιβις. Αυτή είναι μία αδυναμία που θα πρέπει να λειτουργήσεις σαν ομάδα υψηλού επιπέδου για να την αναδείξεις και ο Ολυμπιακός την εκμεταλλεύτηκε σε υπερθετικό βαθμό.

Πήρε από τον Ποντένσε ένα τεράστιο παιχνίδι, για μένα το καλύτερο το πιο ουσιαστικό που έχει κάνει στην χώρα μας. Πήγαινε και στις δύο πλευρές, του καταγράφηκαν πέντε ντρίμπλες, άνοιξε πάντως περισσότερες φορές την αντίπαλη άμυνα, σκόραρε, έβγαλε μία εξαιρετική πάσα με το στήθος στο δοκάρι του Γκερέρο, ήταν αυτός που δημιουργούσε συνθήκες υπεροχής στον Ολυμπιακό. Για να υπάρχει αυτή η άρτια εικόνα σε όλο το 90λεπτό, έβγαλαν πολλοί ποδοσφαιριστές την αποστολή τους σε υψηλό επίπεδο, ο Ποντένσε ήταν όμως αυτός που δημιουργούσε τις συνθήκες ανισορροπίας στην αντίπαλη άμυνα και έδινε στις επιθέσεις της ομάδας του, μία υπεροχή στον Ολυμπιακού. Μία υπεροχή που του έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει από το 2-0.

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Είναι πολύ δύσκολο αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός, πρέπει να είσαι σπουδαία ομάδα, για να το πετύχεις, να έχεις δουλέψει πολύ σε όλα τα επίπεδα. Η φυσική σου κατάσταση να είναι σε τέτοιο σημείο, που να επιτρέπει στα πόδια σου, να βρουν το κουράγιο, για να ανέβουν ένα πραγματικό βουνό αλλά και να κρατήσει το μυαλό καθαρό.

Αν είχε βρεθεί σε αυτήν την θέση, μία από τις συνηθισμένες προβληματικές Ελληνικές ομάδες, θα είχε διασυρθεί. Με έναν κρύο τρόπο και κόντρα στην ροή του αγώνα, είχαν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες ακόμα και για να ταπεινωθεί ο Ολυμπιακός, όμως η ομάδα του Μαρτίνς δεν πτοήθηκε, δέχτηκε τα δύο χτυπήματα, σηκώθηκε και απάντησε με πιο δυνατές γροθιές.

ΕΙΧΕ ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 90ΛΕΠΤΟ

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει στο γήπεδο του μεγάλες Ευρωπαϊκές νίκες, αυτή η ισοπαλία έχω την αίσθηση γέμισε την καρδιά των οπαδών του πολύ περισσότερο από πραγματικά σημαντικές επιτυχίες. Ήταν ο τρόπος, το γεγονός πως κόντραρε, μία σπουδαία ομάδα μέσα από επιθετικότητα. Το έχω γράψει και σε παλιότερα κείμενα μου. Το ποδόσφαιρο άλλαξε, για να μπορέσεις να πάρεις αποτέλεσμα από μία μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα, πρέπει να είσαι επιθετικός στην λογική σου, να παίξεις με μεγάλη ένταση.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα, δεν είναι εύκολο να βγάλει μία ομάδα από κατώτερο ποδοσφαιρικά πολιτισμό, την ίδια ένταση για 90 λεπτά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Ολυμπιακός τα κατάφερε, το σημαντικό είναι πως το κατάφερε.

Το είπε ο Θέμης στην εκπομπή και κατευθείαν συμφώνησα πως ήταν η κορωνίδα της επιτυχίας. Η εικόνα του Ολυμπιακού, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα είχε διάρκεια, δεν υπήρχαν κενά διαστήματα, δεν είχε σκαμπανεβάσματα. Έβλεπες μία ομάδα συγκεντρωμένη στο πλάνο της, που λειτουργούσε με επιθετικότητα σε όλα τα κομμάτια του αγώνα. Σε κάθε κερδισμένη κατοχή, μέχρι το τέλος, έψαχνε τον τρόπο που θα απειλήσει. Αυτή η ικανότητα δημιούργησε έναν αγώνα, που ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες τελικές 17-10 και του καταγράφηκαν περισσότερες ντρίμπλες 11-8.

ΕΠΑΙΞΕ ΤΟΝ ΠΟΤΣΕΤΙΝΟ ΣΤΑ ΙΣΑ

Ο Μαρτίνς με την δουλειά του, παρουσίασε μία ομάδα που κόντραρε την Τότεναμ στα δικά της χωράφια, με το ποδόσφαιρο που παίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο και κόντραρε τον Ποτσετίνο παντού, ακόμα και στον τρόπο που αξιολόγησε πως πρέπει να χειριστεί τις αλλαγές. Ο προπονητής της Τότεναμ είχε να ρίξει από τον πάγκο, τους Σον, Σισοκό, Λαμέλα, ο Μαρτίνς όμως τον ακολούθησε στα ίσα, έριξε στην μάχη τα δικά του όπλα.

Δεν πήγε σε αλλαγές αναχαίτισης, δεν απάντησε σαν να χειρίζεται μία μικρότερη ομάδα, το οποίο δεν θα ήταν ντροπή ούτε κατακριτέο, αλλά μία αναγκαία συνθήκη. Ο ίδιος όμως και οι παίκτες του, έχουν κάνει δουλειά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η αναγκαία συνθήκη.

Αντιμετώπισε τις αλλαγές του Ποτσετίνο, με τον ίδιο τρόπο που ήθελε να αντιμετωπίζουν οι παίκτες του, τους αντίπαλους τους. Σισοκό, Σον, Λαμέλα εσείς, τα δικά μας όπλα εμείς Μπενζιά, Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί. Τρεις επιθετικές αλλαγές, που είχαν το νόημα τους και δείχνουν το επίπεδο που έχει φθάσει ο φετινός Ολυμπιακός, τόσο από πλευράς δουλειάς, αλλά και λύσεων.

ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ 25ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΖΙΑ

Εδώ θέλω να κάνω μία στάση. Για να απορροφήσει την πίεση που δεδομένα θα του ασκούσε η Τότεναμ, στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Μπενζιά.

Ήταν μία προαποφασισμένη αλλαγή, καθώς ο Μαρτίνς γνώριζε, πως ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί κράτημα μπάλας στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Βαλμπουενά τα έδωσε όλα για 69 λεπτά, ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι ο μαέστρος του Ολυμπιακού και έβγαζε προσωπικότητα, κλάση με τις επιλογές του.

Το παιχνίδι θα γινόταν επικίνδυνο αν ο ποδοσφαιριστής που έμπαινε στην θέση του, δεν θα είχε την ικανότητα να κρατήσει την μπάλα, σε ένα διάστημα που θα ανέβαζε την ένταση και θα είχε φρέσκα πόδια με τρεις αλλαγές σε μεσοεπιθετικές θέσεις, ο αντίπαλος. Ο Μπενζία, πήρε άριστα, σε ένα πολύ κρίσιμο ρόλο που του είχε ανατεθεί σε αυτό το παιχνίδι. Κέρδισε 5 φάουλ, που έδωσαν σημαντικές ανάσες και κερδισμένο χρόνο στην άμυνα του Ολυμπιακού και σε πολλές κρίσιμες στιγμές, δεν επέτρεπε στην Τότεναμ να χτίσει δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Ένα κομμάτι για παράδειγμα που πλήγωσε σημαντικά τον ΠΑΟΚ, στα παιχνίδια με τον Άγιαξ.

Έδειξε στο πιο υψηλό επίπεδο, στοιχεία που είχα επισημάνει στο κείμενο που είχα γράψει για αυτόν, όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του από τον Ολυμπιακό. Ποδοσφαιριστής με σπουδαία υποδοχή, κοντρόλ και κράτημα μπάλας, που συμμετέχει με πάθος στο αμυντικό σκέλος και του λείπουν οι καλές τελικές επιλογές. Αυτά τα στοιχεία έχει αξιολογήσει και ο Μαρτίνς και σκέπτεται να τον αξιοποιήσει σε πιο χαμηλά μέτρα. Το σίγουρο είναι πως ο Μπενζιά ήρθε για να προσθέσει ακόμα μία ποιοτική λύση στον Μαρτίνς και στο πρώτο του σημαντικό παιχνίδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Δεν γίνεται να κλείσει κείμενο για σημαντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, δίχως αναφορά στον Σεμέδο. Είναι τρομερό, αλλά με αντίπαλο την Τότεναμ, που διαθέτει τον καλύτερο φορ και έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του πλανήτη, δεν έφαγε καμία φάση ο Ολυμπιακός από τον δικό του χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις που ο Σεμέδο ήταν παρόν, η επίθεση της Τότεναμ έλαβε τέλος. Και στα δύο τέρματα αλλά και σε όλες τις φάσεις που οι αστέρες της Τότεναμ βρήκαν συνθήκες για να τελειώσουν επίθεση, έγιναν σε χώρους που δεν βρισκόταν ο βράχος του Ολυμπιακού.

Ο Σεμέδο είναι 25 ετών και ο Ολυμπιακός τον έχει δέσει με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Έχουν έρθει στην χώρα μας καλοί στόπερ, κανένας όμως με αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό προτερημάτων του Σεμέδο.

Αν μείνει υγιής είναι σίγουρο πως θα φέρει προτάσεις στην διοίκηση με πολύ καλά χρήματα. Η παρουσία του όμως, κάνει πολύ καλύτερους τους υπόλοιπους, είναι τέτοια η επιρροή του, η ασφάλεια που σου δημιουργεί, που δίνει αυτοπεποίθηση σε όσους βρίσκονται γύρω του. Θα είναι ευχής έργο για τον Ολυμπιακό, να καταφέρει να κρατήσει αυτόν τον στόπερ, τον δικό του Φαν Ντάικ, όπως τον χαρακτήρισα την ημέρα που υπέγραψε, για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο στο ρόστερ του. Με τον Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας, θα ανεβαίνουν οι μετοχές όλων των υπόλοιπων.

Προσέξτε, ο Μεριά και ο Γκιγιέρμε, δεν ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι με την Τότεναμ και οι δύο είχαν προβληματικό πρώτο ημίχρονο. Ο Τυνήσιος επηρεάστηκε από το λάθος στην φάση του πέναλτι, ο Γκιγιέρμε από την γρήγορη κίτρινη και είχε παθητική αντίδραση στο δεύτερο τέρμα. Το γεγονός όμως πως πίσω τους, υπάρχει ένας σέντερ μπακ, που δεν πανικοβάλλεται, δεν επηρεάζεται από τα λάθη των παικτών που βρίσκονται κοντά του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για να επιστρέψουν και να εμφανιστούν με αυτοπεποίθηση στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός έκανε περήφανους τους οπαδούς του, γιατί είχε όλα τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης σπουδαίας ομάδας. Η καλύτερη που έχουμε βγάλει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Photo credits: AP Photo/Thanassis Stavrakis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ