OPINIONS

Ολυμπιακός - Μίλαν: Στην Ευρώπη δεν μπορείς να κοροϊδέψεις

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΡΝΛΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΡΝΛΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Την Πέμπτη ήταν η βραδιά που το ίδιο το ποδόσφαιρο ξεγύμνωσε την ομάδα του Λουτσέσκου και έδωσε αυτά που αξίζει στον Ολυμπιακό. Είναι μία δικαιοσύνη που κάποια στιγμή θα δινόταν. Ο Τσάρλυ αναλύει γιατί δικαιώθηκε η πραγματική στήριξη στον Μάρτινς.

Η μεγάλη δικαίωση ήρθε την Πέμπτη, εκεί που δεν μπορείς να κοροϊδέψεις. Είτε είσαι σωστά γυμνασμένος, έχεις ενέργεια να βγάλεις, μπορείς να λειτουργήσεις σε υψηλό ρυθμό και να είσαι ανταγωνιστικός στο υψηλό επίπεδο, διεκδικώντας να ζήσεις μεγάλες βραδιές, είτε δεν είσαι σε θέση να ακολουθήσεις και ταπεινώνεσαι.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Την Πέμπτη ήταν η βραδιά που το ίδιο το ποδόσφαιρο ξεγύμνωσε την ομάδα του Λουτσέσκου και έδωσε αυτά που αξίζει ο Ολυμπιακός. Είναι μία δικαιοσύνη που κάποια στιγμή θα δινόταν. Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ πολύ με τον ΠΑΟΚ, Η ημέρα ανήκει στον Ολυμπιακό και στον άθλο που πέτυχε. Θέλω απλά να προειδοποιήσω πως αν δεν δουν την πραγματικότητα, αν δεν αντιληφθούν πως αυτό το μεγάλο προβάδισμα έχει χτιστεί με πολύ δόση τύχης, θα την πατήσουν και στο πρωτάθλημα.

Γιατί ακόμα και σε αυτό το βασανιστικά αργό ποδόσφαιρο που παίζεται στην χώρα μας, αυτό το +8 έχει φτιαχτεί με πολύ δόση τύχης. Δεν τα γράφει αυτά κάποιος που πιστεύει πως την διαφορά την κάνει η διαιτησία, αλλά κάποιος που βλέπει πως αυτές οι φωνές, έχουν τεράστια υπερβολή.

Που βλέπει όμως επίσης, πως στο γήπεδο αντέχει από τύχη. Παίζει ένα απίστευτα αργό ποδόσφαιρο, δεν έχει καθαρίσει κανένα παιχνίδι με ανωτερότητα, που ακόμα και τον Απόλλωνα Αθηνών τον έχει κερδίσει στο όριο. Μετά από κάθε νίκη, το μόνο θετικό που μπορούσε να γραφτεί, ήταν πως είναι αποτελεσματικός. Κέρδισε τη Λαμία με μία ευκαιρία και τον έβαλαν οι παίκτες του Χάβου μέσα στην περιοχή. Αναρωτιέμαι πόσο πιστεύουν στον ΠΑΟΚ πως αυτό μπορεί να συμβεί;

Ο κόσμος καταλαβαίνει και στην Τούμπα δεν αποδοκίμασε τυχαία. Έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου. Αν δεν ξυπνήσουν, αν δεν καταλάβουν πως αυτό που παίζουν δεν λέγεται ποδόσφαιρο, θα έρθουν σφαλιάρες και εγχώρια. Κάποτε η ΆΕΚ του Σάντος έκανε 3 συνεχόμενες ήττες και έχασε το πρωτάθλημα. Αν δεν είσαι καλά, η μία ήττα δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει και ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλά.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Η χθεσινή βραδιά είναι μία τεράστια δικαίωση για τον φετινό Ολυμπιακό. Την άξιζε συνολικά όλος ο οργανισμός. Στην Ευρώπη δεν μπορείς να κοροϊδέψεις, δεν πας με τα ψέματα, ακόμα και με την Μπάτε Μπορίσοφ να παίξεις και με την Βίντι, πρέπει να μπορείς να τρέξεις, πόσω μάλλον με την Μίλαν. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία τεράστια νίκη σε έναν αγώνα χωρίς αύριο, που ο ένας πήγαινε σπίτι του και ο άλλος θα συνέχιζε. Κατάφερε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Μίλαν.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ Ο ΥΨΗΛΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Ναι, την Μίλαν, που δαπανεί πολύ χρήμα για να ξαναβρεί το μέγεθός της και φέτος έχει βάλει σαν στόχο την 4η θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα και την καλή της παρουσία στο Europa League. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με χάντικαπ, ήθελε νίκη με μεγαλύτερο σκορ από ένα τέρμα και την πέτυχε. Τα κατάφερε όμως γιατί έκανε τον ρυθμό να είναι υπέρ του, πήρε μαζί του τον χρόνο και την υψηλή ένταση του παιχνιδιού και αυτό δεν γίνεται στην τύχη.

Στην τύχη, μπορείς να κερδίσεις την Λαμία με 1-0, να κάτσεις πίσω να ταμπουρωθείς και να κάνεις μία σέντρα, γκολ. Για να κάνεις τη διάρκεια του αγώνα με την Μίλαν όπλο σου, να είναι υπέρ σου ο γρήγορος ρυθμός, πρέπει να έχεις δουλέψει πολύ και καλά. Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του, το είχαν κάνει. Ακόμα και ο μεγαλύτερος αντιολυμπιακός δεν μπορεί πλέον να μην παραδεχτεί, πως για να έχει χαθεί τόσο έδαφος στο πρωτάθλημα, υπήρξε αυτή η ομάδα πολύ άτυχη.

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Εδώ αξίζουν τα συγχαρητήρια και σε όλον τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Δεν είναι απλό στην Ελλάδα, δεν είναι απλό ειδικά για μία ομάδα που έχει μάθει στον ακραιφνή πρωταθλητισμό, να αντέξει ενώ βρίσκεται στο -8 από την κορυφή. Η διοίκηση, όσοι άνθρωποι βρίσκονται κοντά στην ομάδα, οι ρεπόρτερ αλλά και οι οπαδοί στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Είδαν πως εδώ κάτι καλό συμβαίνει, η ομάδα τρέχει ξανά μετά από χρόνια, στις προπονήσεις γίνεται δουλειά και όλοι στήριξαν πρώτα τον Μάρτινς και στην συνέχεια αυτήν την προσπάθεια.

Το γήπεδο, ήρθε και τους δικαίωσε για αυτήν την σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα και ακόμα περισσότερο για αυτόν τον σύλλογο επιλογή. Τον Μαρτίνς τον στήριξαν πραγματικά, όχι όπως συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα. Δηλαδή μέσα από ψεύτικες ανακοινώσεις στήριξης, την ώρα που ψάχνουμε για προπονητή, δημιουργούμε τις καταστάσεις με στοχευμένη αρθρογραφία και περιμένουμε το επόμενο στραβό αποτέλεσμα. Ο οργανισμός προσπάθησε με κάθε τρόπο να αναδείξει αυτήν την δουλειά που γίνεται και να κάνει όσο γίνεται πιο ξεκάθαρο, πως το πρόβλημα έχει να κάνει με αδυναμίες του ρόστερ. Πραγματικά είναι κάτι σπάνιο, δεν γίνεται συχνά στην Ελλάδα.

Η ΜΑΓΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Έχουμε μάθει να συμβαίνει το αντίθετο, το ρόστερ να έχει αδυναμίες και να προσπαθούν κτυπώντας τον προπονητή να τις κρύψουν. Βλέπετε, όταν μία διοίκηση βγάζει προς τα έξω πως το πρόβλημα έχει να κάνει με μία αδυναμία που υπάρχει στο ρόστερ, είναι σαν να παραδέχεται πως έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στην ευθύνη.

Αυτή η παραδοχή, πως δεν φταίει ο Μάρτινς, αλλά πως δεν υπάρχει ο παίκτης να τελειώσει τις επιθέσεις και να εξαργυρώσουμε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται, επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ζήσει αυτήν την μεγάλη βραδιά. Αυτή η παραδοχή, είναι κάτι σπάνιο για την ελληνική πραγματικότητα και είναι μία μεγάλη μαγκιά της διοίκησης του Ολυμπιακού.

Η ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΕΡΗΣΕΙ

Ο Ολυμπιακός έβγαλε ξανά, ακόμα και με τη Μίλαν, τα προβλήματα του. Ο Γκερέρο έχασε δύο γκολ που δεν χάνονται, η άμυνά του υπήρξαν στιγμές που έκανε δώρα στην Μίλαν, όμως κάποια στιγμή η μπάλα θα του έδινε αυτά που του έχει στερήσει. Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό, αλλά δίκαιο άθλημα. Αν δουλεύεις σωστά, ο χρόνος θα σε ανταμείψει. Το πέτυχε με τον πιο εμφατικό τρόπο, πετώντας την Μίλαν εκτός διοργάνωσης. Εδώ θέλω να τονίσω, το πόσο πολύ προσπαθούμε να ρίξουμε τον πήχη, προσπαθώντας να βρούμε καλά σχόλια για εμφανίσεις όπως αυτές που έκανε φέτος η ΑΕΚ στην Ευρώπη. Σαν παράδειγμα φέρνω αυτά τα παιχνίδια. Στην πραγματικότητα, μία πραγματικά καλή ελληνική ομάδα, πρέπει να είναι σε θέση και να αμυνθεί και να επιτεθεί και όταν βρίσκει έναν μεγάλο αντίπαλο στα κάτω του, να διεκδικεί τις πιθανότητες του, όπως και έκανε ο Ολυμπιακός σε όλη την διοργάνωση.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Έχει δημιουργηθεί μία σπουδαία βάση δουλειάς που ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχει αποφασίσει να την εξελίξει. Όταν υπάρχει κορμός σε μία ομάδα που γυμνάζεται σωστά και έχει φυσική κατάσταση, το κάθε στοιχείο που μπορεί να μπει σε αυτό, κάνει αμέσως τη διαφορά. Κάτι που βλέπουμε για παράδειγμα να συμβαίνει με τον Γκιλέρμε, που η μονιμοποίησή του στη βασική ενδεκάδα στη θέση του Μπουχαλάκη, έφερε την ηρεμία και την ποιότητα που χρειαζόταν σε αυτόν τον χώρο ο Ολυμπιακός. Ο Βραζιλιάνος χαφ, προσφέρει πραγματικά σωστή τοποθέτηση με καίριες αντιδράσεις, κάθετο παιχνίδι, ποιοτική δημιουργία από έναν χώρο που αν πάρεις την σωστή επιλογή, μπορείς να κάνει στην ανάπτυξη τη διαφορά. Αυτή η ομάδα φωνάζει πως συνολικά θέλει έναν αξιόπιστο φορ, που να μπορεί να τελειώνει με σιγουριά τις πολλές επιθέσεις που δημιουργεί σαν σύνολο.

Χρειάζεται επίσης έναν εξτρέμ που να δίνει πλάτος, ταχύτητα, να περνά τον παίκτη του και να έχει καλή τελική επιλογή και έναν πιο αξιόπιστο παρτενέρ του Σισέ. Έναν στόπερ ηγέτη, που αν τον κουμπώσεις δίπλα σε έναν αθλητικό στόπερ που παίζει με υψηλή ένταση, θα συνθέσουν ένα ταιριαστό, με χημεία, δίδυμο. Ασφαλώς και όλα αυτά δεν γίνονται να αποκτηθούν τον Ιανουάριο. Όμως το κέρδος από μία καλή δουλειά προπονητή, είναι πως ξέρεις ακριβώς πού πονάς και με ποιες ενισχύσεις θα γίνεις αμέσως καλύτερος. Δεν χρειάζεσαι υπερβολές, αλλά να κρατήσεις τον κορμό που δημιουργήθηκε και να τον ενισχύσεις, με στοχευμένες επιλογές πάνω εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Αν λοιπόν στις επόμενες δυο μεταγραφικές περιόδους, έρθουν οι τρεις ποδοσφαιριστές ενδεκάδας που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, θα δούμε σπουδαία πράγματα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

Το παιχνίδι με τη Μίλαν ήταν μόνο η αρχή. Ο Ολυμπιακός έπαιζε καλά, αλλά το αποτέλεσμα δεν ερχόταν. Πάτησε τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης, αλλά γνώρισε μία ήττα και μία ισοπαλία. Ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, αλλά δεν κέρδισε. Έδωσε την μάχη του στην Ανδαλουσία με την Μπέτις, πάλεψε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, αλλά έχασε. Χρειαζόταν λοιπόν ένα μεγάλο αποτέλεσμα για να πιστέψουν όλοι, ακόμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, πως αυτή η δουλειά που γίνεται είναι σε θέση να φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Στη Μίλαν, ήρθε απλά το πρώτο αίμα. O δρόμος έχει δημιουργηθεί και είναι στο χέρι του Ολυμπιακού να είναι το ξεκίνημα μιας εκπληκτικής πορείας, που θα συνδυάζει τίτλους, με όμορφο ποδόσφαιρο και σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ