OPINIONS

Στο χέρι της ΑΕΚ η δεύτερη θέση

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ που είναι φαβορί για την δεύτερη θέση, τις λύσεις που δεν βρήκε από τον Βέρντε και τον Μπράιτ Ενομπακάρε που είναι μεν γρήγορος, αλλά θέλει δουλειά.

Είναι δεδομένο πως η έλευση Καρέρα δημιούργησε στην ΑΕΚ δυναμική. Η συνολική βελτίωση που έφερε η δουλειά του Ιταλού σε συνδυασμό με την τιμωρία των 7 βαθμών του ΠΑΟΚ, δημιούργησαν προϋποθέσεις, για να διεκδικηθεί η δεύτερη θέση.

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Η αποκαρδιωτική εικόνα του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα, η δυσάρεστη είδηση της απώλειας του Μίσιτς για το υπόλοιπο της χρονιάς, δηλαδή της μοναδικής πυγής ενέργειας που υπάρχει αυτήν την εποχή στον άξονα της ομάδας του Φερέιρα, φέρνουν ξαφνικά την ΑΕΚ σε ρόλο φαβορί για την δεύτερη θέση.

Πλέον μπορεί κανείς με ασφάλεια να ισχυριστεί, πως η δεύτερη θέση εξαρτάται από την κατάσταση που θα βρεθούν οι παίκτες του Καρέρα και δημιουργήθηκαν συνθήκες να είναι αποτυχία, να μην κατακτηθεί.

ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ-ΠΑΟΚ

Θα είναι σπουδαίο ακόμα και λόγω του -7, να καταφέρει η ΑΕΚ, να μπει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, σε μία εποχή που η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες και στους υπόλοιπους έμοιαζε να έχει ανοίξει αρκετά. Το συγκεκριμένο εισιτήριο δημιουργεί μία χαραμάδα για είσοδο στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και έναν πιο βατό δρόμο τουλάχιστον για τους ομίλους του Γιουρόπα. Πέρα όμως από την σημασία του εισιτηρίου, το πιο σημαντικό είναι η δυναμική που θα δημιουργηθεί, για την επόμενη χρονιά. Είναι πολύ κομβικό, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασίας αγώνων, ο Καρέρα να μην έχει χάσει μέρος από το έρεισμα που έχει αποκτήσει, σε κόσμο, διοίκηση και ποδοσφαιριστές και να δείξει πως μέσα από την δική του φιλοσοφία, η ΑΕΚ μπορεί να είναι πραγματικά ανταγωνιστική, στο πιο υψηλό εγχώριο επίπεδο. Η ΑΕΚ με το νέο γήπεδο να βρίσκεται προ των πυλών και με έναν προπονητή, να δημιουργεί προοπτική και έμπνευσή είναι σε θέση να φοβίσει ξανά.

Η ΑΣΧΗΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Η αλήθεια είναι πως στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο Καρέρα δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και αποδείχτηκε πως η φετινή ΑΕΚ, δεν έχει την πολυτέλεια να μην παίρνει βοήθεια από τις σκέψεις, τις επιλογές του προπονητή της. Ασφαλώς και ο Ιταλός δεν τρελάθηκε και πήγε σε πειράματα, είχε ανέτοιμους τους δύο επιθετικούς του και έπρεπε να βρει κάποια λύση. Δεν στέκομαι τόσο στο πείραμα με τον Μάνταλο σε ρόλο ψεύτικου 9αριού, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή απέτυχε εμφατικά και δεν δημιούργησε συνθήκες για να ξαναεμφανιστεί. Περισσότερο στέκομαι σε μία συνολική λογική. Η επιθετική τριάδα με Μάνταλο στην κορυφή, Βέρντερ στα δεξιά, Λιβάγια στα αριστερά κάνει μία ΑΕΚ, εύκολα αντιμετωπίσιμη. Όπως εύκολα αντιμετωπίσιμη γίνεται η ΑΕΚ, όποτε η επιθετική της τριάδα δεν έχει ταχύτητα και τρεξίματα στα παιχνίδια υψηλού ανταγωνισμού, σε αγώνες ίσων μέτρων.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Αυτός ήταν και ο λόγος που, δεν ξανακέρδισε ντέρμπι από την ημέρα που έφυγε ο Αραούχο και χρειάστηκε να επιστρέψει, να σκοράρει ο ίδιος για να έρθει η πρώτη νίκη σε ντέρμπι μετά από 13 παιχνίδια. Η ΑΕΚ έχει μάθει στα ντέρμπι, σε μία συνταγή από την εποχή Χιμένεθ, που σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζει και ο Καρέρα. Αρέσκεται να παίζει σε χαμηλά μέτρα, να αφήνει κατοχή στον αντίπαλο και να ψάχνει μέσα από την αμυντική θωράκιση τον έλεγχο. Μία συνταγή που την χρονιά του πρωταθλήματος απέδιδε, σταμάτησε να λειτουργεί, όταν διαμορφώθηκε ένα ρόστερ που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις να είναι αργή η επίθεση της ΑΕΚ.

Δεν είναι θέμα προσώπου ούτε ικανοτήτων, είναι θέμα αποστάσεων και τι ακριβώς ζητείται από τον επιθετικό. Ο Πόνσε για τα δικά μας δεδομένα ήταν ένας σπουδαίος φορ, δεν μπορούσε όμως να κάνει την διαφορά σε αυτά τα παιχνίδια καθώς η φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά των συμπαικτών του, τον ανάγκαζαν να λειτουργεί μακριά από το παιδιά δράσης του. Αυτός ήταν και ο λόγος, που όταν αποκτήθηκε ο Αραούχο έγραψα, πως αν το Ελληνικό ποδόσφαιρο τον βοηθήσει να επανέλθει, η ΑΕΚ θα ξανακερδίσει σε ντέρμπι όπως και έγινε. Ταιριάζει στην φιλοσοφία των τελευταίων ετών, στην λογική που χτίζει την ομάδα ο Καρέρα, ο επιθετικός να έχει ταχύτητα και παιχνίδι υψηλής έντασης.

ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕ

Την κατάσταση την έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολη η απουσία ενός ακραίου επιθετικού, με την ικανότητα να παίξει στον χώρο και να δώσει ταχύτητα στην ομάδα, αλλά και κερδισμένα μέτρα, που θα μπορούσε ένας φορ κορυφής να τα εκμεταλλευτεί. Το καλοκαίρι του 2018, ο Ουζουνίδης είχε ζητήσει έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή στα άκρα, η διοίκηση πάλεψε τον Νάρσινκ, χωρίς επιτυχία. Πέρυσι ο Λυμπερόπουλος, έδωσε το συμβόλαιο των 500 χιλιάδων που υπήρχε για την απόκτηση εξρέμ, στον Βέρντε.

Επιλογή που εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε λανθασμένη, στην πράξη ανέδειξε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ταχύτητας. Ο Βέρντε με 4 γκολ-4 ασίστ σε 27 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, δεν έδωσε τα νούμερα που χρειαζόταν η ΑΕΚ, από το καλό συμβόλαιο που θα έκανε στα δεξιά. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δεν μπόρεσε να δώσει την έξτρα ταχύτητα, που χρειαζόταν η ομάδα. Μπήκε ακόμα ένας παίκτης στην επιθετική τριάδα, που δεν μπορεί να δώσει γρήγορη ώθηση στο παιχνίδι της ΑΕΚ, να φύγει με ταχύτητα στα πρώτα μέτρα και να μπορέσει να γίνει απειλητική η ομάδα, σε παιχνίδι χώρου.

Μία λύση ο Καρέρα βρήκε με την επιστροφή Αραούχο, είδαμε επίσης σε πολλά εκτός έδρας παιχνίδια, να πηγαίνει σε plan b, με χρησιμοποίηση είτε του Αλμπάνη, είτε του Κλωναρίδη, σε κάποια εκτός έδρας έπαιξαν και οι δύο μαζί. Αποκορύφωμα το διπλό στο Βικελίδης, όταν και η εντολή ήταν για άμεσο παιχνίδι στο διαγώνιο κόψιμο του Αλμπάνη, μετά από κάθε κερδισμένη μπάλα, απόφαση που έφερε και το νικητήριο τέρμα.

Θέλω λοιπόν να τονίσω, πως επειδή η ΑΕΚ για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της δεύτερης θέσης, αλλά και της κατάκτησης του κυπέλλου, θα πρέπει να διαχειριστεί και να επιβιώσει σε μία σειρά από ντέρμπι, θα πρέπει να ξαναμπεί ο κανόνας στο μυαλό του Καρέρα, πως τα σχήματα που θα σχεδιάζει, θα πρέπει να έχουν ταχύτητα επιθετικά.

ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΣ

Σε αυτήν την λογική, η ΑΕΚ έφερε στην Ελλάδα για να κλείσει τον 22 ετών Μπράιτ Ενομπακάρε. Η ΑΕΚ αγοράζει ένα στοίχημα. Αποκτά έναν ακατέργαστο ποδοσφαιριστή, με προσόντα που χρειάζεται να βάλει στο ρόστερ, που δεδομένα δεν βρίσκεται στο επίπεδο για να σταθεί σε μία ομάδα με την ποιότητα της Γουλβς. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές, πως το να έχεις ένα δύο στοιχεία ανεπτυγμένα, φθάνει για να κάνεις καριέρα στην χώρα μας.

Ο Ενομπακάρε, έρχεται με συστάσεις πως πρόκειται για έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή με ικανότητα στην ντρίπλα, που δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής σε διάρκεια, για να μπορέσει και ο ίδιος να εξελιχθεί και να αναπτύξει τις ικανότητες του. Το να βάζεις ταχύτητα στο ποδόσφαιρο μας, είναι κάτι σημαντικό, μένει να αποδειχτεί στο γήπεδο πως έχει την δυνατότητα να σταθεί αρχικά στο επίπεδο του δικού μας ποδοσφαίρου και στην συνέχεια, αν θα μπορέσει να κάνει με την ταχύτητα του και την έφεση να περνά τον αντίπαλο του την διαφορά.

Είναι δεδομένο, πως για το ποδοσφαιρικό σχέδιο που εφαρμόζει ο Καρέρα, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ΑΕΚ της επόμενης χρονιάς να μπορεί να παίξει γρήγορο άμεσο ποδόσφαιρο. Να δημιουργηθεί ένα ρόστερ που θα μπορεί να υπηρετεί σωστά το ποδόσφαιρο του Καρέρα και να είναι σε θέση, μέσα από την φιλοσοφία του προπονητή της, να επιτύχει υψηλούς στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ