OPINIONS

Ταπεινωτικός αποκλεισμός για ΠΑΟΚ, έβγαλε αντίδραση η ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι ευθύνες του Φερέιρα με τις προβληματικές αποφάσεις στον άξονα και ο Κωστένογλου που πέτυχε στην αποστολή του. Ο Τσάρλυ γράφει για τους αποκλεισμούς των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο Europa League.

Η AEK έβγαλε αντίδραση στην Τραπεζούντα, απέδειξαν οι ποδοσφαιριστές πως υπάρχει σφυγμός στην ομάδα. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό. Ανεπίτρεπτο για το μέγεθος που θεωρούν οι άνθρωποί του, πως έχει φθάσει ο σύλλογος. Στο τέλος το ταμείο για τους δύο Δικέφαλους είναι το ίδιο, έγιναν λάθη στον προγραμματισμό του καλοκαιριού, που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Έναν ευρωπαϊκό αποκλεισμό που θα επιβαρύνει και τα ταμεία τους. Η διαφορά είναι πως στην ΑΕΚ, είχαν αποκλειστεί την περασμένη Πέμπτη και πήγαν στην Τραπεζούντα ελπίζοντας σε ένα θαύμα, το οποίο κατάφεραν να το ακουμπήσουν, όχι να το πιάσουν, το να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ από την Σλόβαν ήταν απροσδόκητο ακόμα και μετά το 1-0 στην Μπρατισλάβα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙ

Έχουν γίνει πολλά λάθη στον ΠΑΟΚ. Τονίζω εδώ και καιρό, πως δεν έχει λογική που δεν έχει αποκτηθεί 8άρι που να κάνει την διαφορά. Ο Άμπελ Φερέιρα αποφάσισε να βαφτίσει 8άρι τον Ελ Καντουρί και να δηλώσει πως πρόκειται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει προπονήσει ποτέ. Αν όντως ισχύει, είναι ένα πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ. Δεν το βρίσκω λογικό να δίνεις 3 εκατομμύρια σε ομάδα, για να πάρεις προπονητή που δεν έχει προπονήσει καλύτερο παίκτη από τον Ελ Καντουρί.

ΦΑΝΤΑΖΕ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ

Στα παιχνίδια με τον Άγιαξ έγιναν αμυντικά λάθη, όμως ο ΠΑΟΚ έβγαλε ενέργεια, είχε τρεξίματα και όταν έκλεβε την μπάλα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα κενά μέτρα που υπήρχαν ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου του. Τώρα που έχουμε ολοκληρωμένο το πακέτο των ευρωπαϊκών παιχνιδιών, φαίνεται πως του ταίριαζε ο Άγιαξ, καθώς άφηνε χώρους και μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα φυσικά προσόντα των Ακπόμ, Ζαμπά και την ποιότητα του Μπίσεσβαρ.

"Φώναζε" και το επεσήμανα στα κείμενα μου, πως χρειάζεται 8άρι, ότι η άμυνα του δεν προσφέρει την περσινή ασφάλεια, όμως στα δύο παιχνίδια με τον Άγιαξ φαινόταν μία ομάδα που προοδεύει. Εγώ ο ίδιος έγραψα, πως ο Φερέιρα προσπαθεί να τον κάνει πιο επιθετικό, κάτι που το χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Τα δύο παιχνίδια με την Σλόβαν, δείχνουν πως απλά βρήκε χώρους.

ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ

Η κλήρωση για τα πλέι οφ του Europa είχε βγάλει έναν εύκολο αντίπαλο, που έπρεπε να γίνουν πολλά λάθη για να αποκλειστεί. Τα λάθη έγιναν. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την άσχημη αγωνιστική περίοδο που βρίσκεται ο Πασχαλάκης: έχει τεράστια ευθύνη για το τέρμα που δέχεται ο ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα, δεν επιτρέπεται να δεχτεί το πρώτο γκολ στην Τούμπα, έμοιαζε σαν να κυνηγάει κότες στο δεύτερο τέρμα που είχε αφήσει άδεια την εστία του.

Το αμυντικό δίδυμο των Βαρέλα, Κρέσπο δεν εμπνέει την περσινή ασφάλεια και κατάφερε ο ΠΑΟΚ να δεχτεί δύο τέρματα και ένα δοκάρι από μία ομάδα που δεν κατέβηκε για να επιτεθεί. Δεν ήταν εύκολο, το κατάφερε. Μόνο τα μέτρα που αγωνίστηκε και στα δύο παιχνίδια η Σλόβαν και η δυσκολία να βγουν αντεπιθέσεις μαρτυρά πόσο δύσκολο είναι να δεχτείς τρία τέρματα από αυτήν την ομάδα σε δύο παιχνίδια. Ήταν εξίσου δύσκολο να πετύχει όμως και μόνο τρία.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ

Ο Φερέιρα έχει δίκιο να λέει "τι να κάνω όταν τρώμε γκολ από 30 μέτρα", όμως έχει ευθύνη που πήγε να πάρει οριακά την πρόκριση με αυτήν την ομάδα. Ο ίδιος στήριξε τη λογική, να παίξει δίδυμο με τον Εσίτι, Ελ Καντουρί.

ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΕΣΙΤΙ

Πέρα από το γεγονός πως οι δυο τους δεν κουμπώνουν καθόλου, δεν ταίριαζε ο Εσίτι στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν παρακολούθησε σοβαρά ο Πορτογάλος τεχνικός, το πρώτο παιχνίδι. Καθώς οι ποδοσφαιριστές της Σλόβαν ήταν φανερό πως επέλεγαν να αφήσουν την μπάλα στον ΠΑΟΚ, με στόχο να μην δώσουν μέτρα χώρους για να τρέξουν οι Ακπόμ, Ζαμπά. Επίσης για να βγει υπεραριθμία στα μαρκαρίσματα, επέλεγαν να αφήσουν μέτρα στον Εσίτι, που προφανώς από το σκάουτινγκ κατάλαβαν πως δημιουργικά δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί. Στην κυριολεξία δηλαδή ο Εσίτι μάρκαρε τους συμπαίκτες του.

ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ, ΘΛΑΣΗ Ο ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Ομολογώ πως ήμουν σίγουρος πως ο Νιγηριανός δεν θα ξεκινήσει στην ρεβάνς, ειδικά από την στιγμή που χρειαζόταν να γίνει ανατροπή αποτελέσματος. Είδαμε όμως να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Να χάνει ο ΠΑΟΚ ένα ολόκληρο ημίχρονο, 45 λεπτά με την μπάλα στην κατοχή του, δίχως να υπάρχει κατεύθυνση. Να χάνεται και μία αλλαγή γιατί στο 30ο λεπτό έπαθε θλάση ο Ελ Καντουρί. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο προβλέψιμο, πόσες φορές έχω γράψει και αναφέρει στην εκπομπή, πως δεν γίνεται να χτίζεις την ομάδα υπολογίζοντας σε τόσο βασικό ρόλο έναν ποδοσφαιριστή που εκτός ότι δεν έχει την αθλητικότητα για να ανταποκριθεί, είναι πολύ επιρρεπής και στις θλάσεις. Δεν μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του συνεχόμενα παιχνίδια και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχτεί. Όμως ο προπονητής του ΠΑΟΚ, έχτισε τον κορμό της ομάδας του με τον Καντουρί στην θέση 8.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ, ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΣΕΝΤΡΑ

Στο πρώτο ημίχρονο παρουσίασε ένα αρχικό σχήμα και μια αγωνιστική φιλοσοφία που δεν ήταν συμβατή με τα δεδομένα του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ απολάμβανε την κατοχή, ο Εσίτι τους χώρους, αλλά τόσο αυτός όσο και ο Ελ Καντουρί και στην συνέχεια ο Αουγκούστο δεν μπορούσαν να πάρουν την μπάλα και να κινηθούν ανάμεσα στις γραμμές της Σλόβαν, είχαν απόσταση με την υπόλοιπη ομάδα, απόσταση που οδηγούσε σε ένα μόνιμο και βαρετό παράλληλο παιχνίδι. Στην πράξη η μπάλα έπρεπε να πάει στα πλάγια και να περιμένουμε να φθάσει με ανέβασμα των μπακ και κάποια σέντρα στην αντίπαλη περιοχή, για τον Άκπομ. Αυτό το ποδόσφαιρο, με τις ανακουφιστικές παράλληλες πάσες για την αντίπαλη άμυνα, που οδηγούσαν σε σέντρα και ενώ ο αντίπαλος ήταν στην τελευταία γραμμή άμυνας γεμάτος παίκτες, επέλεξε ο Φερέιρα, για να ανατρέψει το 1-0 της Μπρατισλάβα.

ΣΚΛΗΡΟ ΓΚΟΛ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η ατυχία ήταν πως, ο Πασχαλάκης που πέρυσι με τον Λουτσέσκου κατέβαζε τα άπιαστα, με τον Πορτογάλο στον πάγκο, του φεύγει η μπάλα από τα χέρια και τρώει γκολ στην γωνία του από τριάντα μέτρα. Ήταν σκληρό και τελικά οδήγησε σε αποκλεισμό το πρώτο γκολ που πέτυχε η Σλόβαν, όλα όμως ξεκινάνε, που για τρία ημίχρονα ο ΠΑΟΚ δεν έχει σωστό σχέδιο για να ανοίξει την πολυπρόσωπη άμυνα που αντιμετώπιζε. Και είχε σαν όπλο, πως η κατοχή του δινόταν εύκολα και η πίεση άρχιζε χαμηλά.

4-4-2 ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ

Στην επανάληψη, η απόφαση του Φερέιρα, ήταν να διεκδικήσει τα τρία τέρματα, ενισχύοντας αυτήν την συνταγή. Πέρασε για ακόμα ένα παιχνίδι έξω τον Πέλκα και έβαλε τον Σβιντέρσκι. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να ψάχνει το γκολ, με τον ίδιο τρόπο. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Μπίσεσβαρ έμεινε αριστερά και σπαταλήθηκε για να ανοίγει χώρους στον Γιαννούλη, όμως ο αντίπαλος ήταν τόσο αδύναμος που αυτός ο άναρχος τρόπος, έφθασε για να μπουν τρία τέρματα σε ένα ημίχρονο και να βάζει με μεγάλη ευκολία την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Θα μπορούσε να πετύχει και 4ο και να πάρει την πρόκριση, αν δεν του αρνιόταν καθαρό πέναλτι διαιτητής και επόπτης -που είχε καλύτερη οπτική επαφή με την φάση και θα μπορούσε να τον ενημερώσει-, το καθαρό πέναλτι στον Αουγκούστο.

ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ

Ο ΠΑΟΚ όμως πλήρωσε με σκληρό τρόπο, πως έκανε οριακή, μία πρόκριση που η ποιότητα του αντιπάλου έπρεπε να εξασφαλίζει έναν υγιεινό περίπατο και δύο εμφατικές νίκες.

Περιμένουμε τις υπόλοιπες ημέρες, να δούμε πως θα ξεπεράσουν στον ΠΑΟΚ το σκόπελο με το FFP. Ο αποκλεισμός από την Σλόβαν είναι ένα μεγάλο λάθος που θα στοιχίσει πολλαπλά. Δυστυχώς το πρώτο καλοκαίρι σαν πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ, δεν το έχει διαχειριστεί με τον τρόπο που θα έπρεπε.

AΓΓΙΞΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Αντίδραση έβγαλε η ΑΕΚ στην Τραπεζούντα και άγγιξε το θαύμα. Η διαφορά της εικόνας των δύο παιχνιδιών, αποδεικνύει πόσο ζημιά μπορεί να κάνει σε μία ομάδα, ένας ακατάλληλος για τα "θέλω" της προπονητής. Την περασμένη Πέμπτη η Τραμπζονσπόρ έμοιαζε σαν να βρίσκεται δύο κατηγορίες πάνω από την ΑΕΚ. Έδειχναν οι παίκτες της πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί, με πιο ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, 7 βραδιά αργότερα, ήταν σαν να βλέπουμε άλλες ομάδες.

ΠΕΤΥΧΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Ο Κωστένογλου, έχει αναλάβει από καιρό υπεύθυνος στις ακαδημίες της ΑΕΚ, όμως δεν κρύβει πως έχει μεράκι με την προπονητική. Μέσα του, την ήθελε αυτήν την ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως του αξίζουν συγχαρητήρια, πέτυχε 100% την αποστολή του. Η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από την περασμένη Πέμπτη, αυτό που περιμέναμε να δούμε, είναι αν υπάρχει σφυγμός στην ομάδα και η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ αντέδρασε. Οι ποδοσφαιριστές είχαν ισχυρό κίνητρο, για να αποδείξουν πως δεν ήταν δικιά τους ευθύνη το άθλιο ξεκίνημα.

3-5-2 ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Ο Κωστένογλου, πήγε με την ορθότητα και με την κλασική συνταγή, για τέτοιες καταστάσεις. 3-5-2 με τους παλιούς. Η ενδεκάδα που παρουσίασε με τρεις στόπερ, είχε περισσότερο ύψος στην άμυνα από τις ενδεκάδες του Καρντόσο, περισσότερη ενέργεια με την παρουσία στον άξονα του Γαλανόπουλου έναντι του απογοητευτικού Σιμάο και κανονικά στην επίθεση το δίδυμο Λιβάγια, Ολιβέιρα, με τον Μάνταλο σε πιο ελεύθερο ρόλο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Απλά είναι τα πράγματα, αυτό μπορεί να παίξει η ΑΕΚ, αυτό έπαιξε. Με το ποδόσφαιρο που είναι σε θέση οι ποδοσφαιριστές να εφαρμόσουν και με αυτούς που μπορούν στο γήπεδο και στη θέση τους, η ΑΕΚ απέδειξε πως τσάμπα αποκλείστηκε από την Τραμπζονσπόρ. Πως δεν έχει και κανένα λόγο να δέχεται τη μία ταπείνωση μετά την άλλη, για να έρθει κάποτε η εποχή, να κερδίσει με το ποδόσφαιρο του Καρντόσο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πείστηκα πως αν έπαιρνε χρόνο, αυτό θα το βλέπαμε ποτέ να συμβεί. Δεν πείστηκα για την ορθότητα αυτού που ήθελε να παρουσιάσει. Πιστεύω πως και το ίδιο το σχέδιο του ήταν προβληματικό και δεν αφορά μόνο το αν μπορούν οι παίκτες να το εφαρμόσουν.

Μία παρένθεση θέλω να κάνω εδώ. Κάπου διάβασα για ενδιαφέρον του Ίβιτς για τον Κίκε Σετιέν. Έχει ακριβό κασέ ο συγκεκριμένος και θεωρείται επιτυχημένος στην χώρα του, δεν είναι η εποχή να αφήσει την Ισπανία για ένα κατώτερο πρωτάθλημα, οπότε δεν βλέπω πως υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες, αναφέρομαι σε αυτόν, απλά για να εξηγήσω το σκεπτικό μου, για τον Καρντόσο. Ο Σετιέν, πράγματι υποστηρίζει ένα επιθετικό ποδόσφαιρο, όπου πηγαίνει φέρνει μαζί του μία διαφορετική φιλοσοφία, που έχει ρίσκο. Είναι όμως ένας προπονητής, που έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες με το ποδόσφαιρο του. Έχεις την ασφάλεια πως αυτό που διδάσκει σε οδηγεί κάπου, έχει μία κατεύθυνση, την οποία τη μαρτυρά το πετυχημένο του παρελθόν στην Λας Πάλμας και στην Μπέτις. Τον Καρντόσο τον έδιωξαν Ναντ και Θέλτα, για να μην προλάβει να τις ρίξει κατηγορία.

ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΙΒΕΙΡΑ ΠΑΙΧΤΗΚΕ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Να επανέλθουμε όμως στο σήμερα. Οι παίκτες της ΑΕΚ, έχοντας την αμυντική ασφάλεια που τους έδινε η αμυντική τριάδα και το δίδυμο των Γαλανόπουλο, Σιμόες κατάφεραν στο πρώτο ημίχρονο να βρουν χώρους και να πιάσουν υπνωτισμένη την Τραμπζονσπόρ. Έκανε και ένα συγκλονιστικό πρώτο ημίχρονο ο Λιβάγια και έφθασε ένα τέρμα μακριά από την πρόκριση. Τελικά αποδείχτηκε πως η πρόκριση παίχτηκε στην ευκαιρία του Ολιβέιρα στις καθυστερήσεις. Το φάντασμα του Καρντόσο επέστρεψε στην επανάληψη. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έχουν μιλήσει για προβληματική προετοιμασία, που τους έχει στοιχίσει στην φυσική κατάσταση. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχαν οι δυνάμεις για να έρθει το γκολ της πρόκρισης. Ο Κωστένογλου το κυνήγησε, βάζοντας και τρίτο φορ στο γήπεδο, περνώντας μέσα και τον Κλωναρίδη, όμως δεν υπήρχε κουράγιο, για να βγει άλλη ευκαιρία.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Η ΑΕΚ, έμεινε με τις θετικές εντυπώσεις, έχει σαν κέρδος πως η ομάδα αντέδρασε αλλά και ένα βουνό να ανέβει στην συνέχεια. Το πρόβλημα της φυσικής κατάστασης είναι υπαρκτό, η ΑΕΚ για να παρουσιαστεί βελτιωμένη στηρίχτηκε στους παλιούς και πλην του Ολιβέιρα, που έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό, πάρκαρε τις μεταγραφές του Καρντόσο, που μέχρι στιγμής δείχνουν προβληματικές. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές κομμένοι που πρέπει να ενεργοποιηθούν. Η χρονιά είναι μεγάλη και αν οι Βέρντε, Σιμάο, Ζεράλδες, Παουλίνιο είναι τόσο λίγοι όσο έδειξαν τις ημέρες που συνεργάστηκαν με τον προπονητή που τους επέλεξε, υπάρχει πρόβλημα.

Η ΑΕΚ απέκτησε αυτούς τους ποδοσφαιριστές, για να της δώσουν το κάτι παραπάνω και τα όσα μας έχουν δείξει είναι απογοητευτικά. Έκανε σωστά ο Κωστένογλου που ξεκίνησε με τον Γαλανόπουλο, που εμφάνισε για πρώτη φορά φέτος τον Γιακουμάκη. Πιστεύω πως σε αυτή την λογική πρέπει να κινηθεί η ΑΕΚ από εδώ και πέρα και να ενεργοποιήσουν παιδιά που έχουν δείξει στο ελληνικό πρωτάθλημα πως δεν είναι για πέταμα. Δεν είναι για πέταμα, οι Βασιλαντωνόπουλος, Αλμπάνης, Ντέλετιτς και δεν είναι σίγουρα χειρότεροι από αυτούς που έφερε ο Καρντόσο με τον Λυμπερόπουλο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ