OPINIONS

Τεράστια κλάση, αλλά γυάλινος ο Βερμάλεν

FC Barcelona's new Belgian Thomas Vermaelen poses for the media during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 10, 2014. Vermaelen agreed to sign a five-year contract. The 28-year-old Vermaelen will now be under the orders of Barcelona's new coach Luis Enrique. (AP Photo/Rodolfo Molina)
FC Barcelona's new Belgian Thomas Vermaelen poses for the media during his official presentation at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 10, 2014. Vermaelen agreed to sign a five-year contract. The 28-year-old Vermaelen will now be under the orders of Barcelona's new coach Luis Enrique. (AP Photo/Rodolfo Molina) AP PHOTO/RODOLFO MOLINA

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Τόμας Βερμάλεν που αποτελεί πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό αρκεί να είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Το μεσημέρι της Πέμπτης βγήκε από την ηλεκτρονική έκδοση τ ης εφημερίδας "AS", ρεπορτάζ που ανέφερε πως ο Ολυμπιακός είναι κοντά σε συμφωνία με τον Τόμας Βερμάλεν.

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ Η ΚΛΑΣΗ ΤΟΥ

Ο Βέλγος αμυντικός είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον αμυντικό που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό και δεν νομίζω πως κάποιος που ασχολείται με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περιμένει από εμένα την αξιολόγηση του ποδοσφαιριστή. Αυτήν την περίοδο συνηθίζουμε να κάνουμε αναφορές και να αξιολογούμε ποδοσφαιριστές, που ανήκουν σε πιο χαμηλό συλλογικό επίπεδο. Ακόμα και κάποιος να μην έχει δει τον Βερμάλεν να αγωνίζεται το βιογραφικό του, το γεγονός πως έχει αγωνιστεί σε Άγιαξ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Ρόμα, οι 72 συμμετοχές του στην Εθνική Βελγίου σταματούν την κουβέντα, αναφορικά με την ποιότητα του ποδοσφαιριστή.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Από άποψη κλάσης δεν το συζητάμε πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ανήκει πολύ πάνω από το επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Βερμάλεν παρότι είναι προϊόν της προηγούμενης ποδοσφαιρικής εποχής, το γεγονός πως πήγε στα 15 του χρόνια στις ακαδημίες του Άγιαξ του επέτρεψαν να παίζει το ποδόσφαιρο της επόμενης γενιάς.

Στόπερ που ήξερε να παίζει άμυνα ψηλά, με εκπληκτική πρώτη πάσα, που πάντοτε μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πράγματα στην ανάπτυξη. Όπλα του η εκπληκτική για στόπερ μεταβίβαση και ο μεγάλος διασκελισμός που διέθετε. Αυτός ο συνδυασμός του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει και σε αρκετά παιχνίδια σαν αριστερό μπακ.

Ακόμα και σαν κεντρικός αμυντικός, πάντοτε τον χαρακτήριζε μία τάση να βγαίνει πιο αριστερά για να βοηθά σημαντικά τις ομάδες του, στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ασφαλώς και δεν έδωσε τυχαία το 2104 η Μπαρτσελόνα στην Άρσεναλ 19 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της. Αν είναι κάτι δεδομένο, είναι πως κεντρικός αμυντικός με την τεχνική κατάρτιση και την κλάση του Βερμάλεν δεν έχει περάσει από το ποδόσφαιρο μας. Εδώ όμως σταματούν και τα καλά νέα.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΓΥΑΛΙΝΟΣ

Ο Βερμάλεν είναι ποιοτικός, αλλά και γυάλινος. Επιρρεπείς στους τραυματισμούς, με μεγάλη ευπάθεια στις θλάσεις. Γιατρός δεν είμαι, αν του γίνουν οι εξετάσεις και το ιατρικό επιτελείο συμφωνήσει πως είναι σε θέση, να πάρει τα παιχνίδια που περιμένει από αυτόν η ομάδα, ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενος. Υπάρχει όμως η πραγματικότητα πως δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να μείνει για μεγάλα διαστήματα υγιής.

Θα ήταν μία πολύ καλή λύση πολυτελείας αν οι ερυθρόλευκοι, έψαχναν μία μεταγραφή που θα δώσει ακόμα περισσότερο πρεστίζ στην ομάδα τους. Δεν είναι κακό, χρειάζονται οι ομάδες, για διάφορους λόγους να φέρνουν ονόματα, που θα κάνουν γκελ στον κόσμο και θα προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Δεν αποκλείεται επίσης η παρουσία του Βερμάλεν, να βοηθήσει και νεότερους ποδοσφαιριστές που παίζουν στην ομάδα, να μάθουν καλύτερα το ποδόσφαιρο, το ερώτημα είναι αν ψάχνει κάτι τέτοιο αυτή την εποχή η ομάδα. Πιστεύω πως όχι. Δεν είμαστε σε εποχή, που ο Ολυμπιακός να ψάχνει για μία μεταγραφή πρεστίζ, όπως είχε γίνει παλιότερα με τον Αμπιντάλ.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ

Ο φετινός Ολυμπιακός έχει σαν στόχο, να ξαναπάρει μετά από δύο χρόνια τα σκήπτρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η φετινή χρονιά, είναι συνέχεια μία καλής δουλειάς που έγινε την περασμένη σεζόν, η οποία δεν μπόρεσε να φέρει τίτλους στην Ελλάδα, γιατί μειονεκτούσε το ρόστερ σε κομβικές θέσεις έναντι του ΠΑΟΚ.

Για την ακρίβεια το δίδυμο στόπερ των Βαρέλα, Κρέσπο πρόσφερε στον ΠΑΟΚ αμυντική ασφάλεια και επιθετικά η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν πιο αποτελεσματική. Αυτά τα δύο στοιχεία καλείτε να ισορροπήσει με προσθήκες ο Ολυμπιακός για να είναι ανταγωνιστικός. Το μεγάλο συμβόλαιο δηλαδή που θα κάνει για κεντρικό αμυντικό, πρέπει να είναι για έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό και απαιτητικό ρόλο.

Ζητείτε ποδοσφαιριστής που θα πάρει πάνω του ένα βαρύ φορτίο, που θα σηκώσει την άμυνα του Ολυμπιακού, που θα είναι σε θέση να παίξει ένα σημαντικό αριθμό παιχνιδιών και όχι μία λύση πολυτελείας. Ασφαλώς και σαν ατομικό ταλέντο, καλύτερο σέντερ μπακ από τον Βερμάλεν δεν μπορεί να βρει ο Ολυμπιακός. Το ζητούμενο είναι πως χρειάζεται έναν κεντρικό αμυντικό που το βιογραφικό του, να δείχνει πως μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των αγώνων. Από το 2013 τα περισσότερα λεπτά που κατάφερε να παίξει ήταν 1018. Την σεζόν 16/17 δόθηκε δανεικός στην Ρόμα, έπαιξε συνολικά 9 παιχνίδια, μόλις 388 λεπτά.

Ο ΒΕΡΜΑΛΕΝ ΥΓΙΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Για να γίνω κατανοητός, καλύτερο σενάριο για τον Ολυμπιακό, από το να αποκτήσει στόπερ με ικανότητα να πασάρει μόνιμα με ευστοχία πάνω από 90%, που θα δημιουργεί από χαμηλά, που θα έχει την ικανότητα να βγαίνει ένα κλικ πιο αριστερά και να συντελεί κι αυτός να ανοίγουν τα ταμπούρια στην Ελλάδα, δεν μπορεί να βρεθεί.

Η ένσταση έγκειται αποκλειστικά λόγω της ευπάθειας που εμφανίζει σε τραυματισμούς. Μία ματιά στο ιατρικό του ιστορικό, που στο transfermarked είναι τρεις σελίδες και οι συμμετοχές του τα τελευταία χρόνια, δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να πληρώσει ο Ολυμπιακός ένα ακριβό συμβόλαιο που τον περισσότερο καιρό θα κάνει φυσιοθεραπείες και δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει.

Ο Ολυμπιακός σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο για να ρίξει τον ΠΑΟΚ από την κορυφή χρειάζεται να βρει τον δικό του Βαρέλα, δηλαδή κεντρικό αμυντικό που να είναι σε θέση να σηκώσει σημαντικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ