OPINIONS

Το αφεντικό επέστρεψε

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού στην Λάρισα σε ένα παιχνίδι όπου το τρίποντο ήταν το μοναδικό που έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους οι ερυθρόλευκοι και στέκεται στην ποιότητα των Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί.

Μέσα στην σεζόν, υπάρχουν παιχνίδια, που το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να τα κερδίσεις. Ένας τέτοιος αγώνας ήταν αυτός που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Λάρισα. Μετά το τέλος μία επίπονης διαδικασίας, που έφερε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League, υπήρχε η δοκιμασία στον επικίνδυνο αγωνιστικό χώρο τουΑΕLFCARENA.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Η ομάδα του Μάρτινς, έπρεπε να κερδίσει, να λειτουργήσει με σοβαρότητα, να βρει δυνάμεις και καθαρό μυαλό για να πάρει αυτήν τη σημαντική νίκη. Στο τέλος της σεζόν κάτι τέτοια, απογεύματα είναι αυτά που κάνουν και τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός δεν είχε ενέργεια, όπως ήταν αναμενόμενο έπεσε αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο, αυτό που μετρά είναι πως έφυγε με τους τρεις βαθμούς και έκλεισε τον πρώτο κύκλο παιχνιδιών με τον ιδανικό τρόπο.

Ένας κύκλος με 6 Ευρωπαϊκά παιχνίδια, δύο αγώνες πρωταθλήματος, που είχε σαν απολογισμό 7 νίκες 1 ισοπαλία, την πρόκριση στο Champions League και ένα ξεκίνημα με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΑΒΟΡΙ

Ένας κύκλος που αφήνει τον Ολυμπιακό σε πολύ καλύτερη αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, από όλες τις ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος. Έχω την αίσθηση πως έχει δημιουργήσει και μία καινούρια πραγματικότητα. Από πέρυσι τέτοια εποχή, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει τον ρόλο του αφεντικού στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρότι είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα 35 χρόνια, δικαιολογημένα θεωρούνταν το απόλυτοφαβορί για τον περσινό τίτλο, τον οποίο και τον κατέκτησε με φανερή ανωτερότητα.

Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο της φετινής σεζόν, που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας και ολοκληρώθηκε την Κυριακή (1/9), έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα, με βάση αυτά που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός φαντάζει ξανά το μεγάλο φαβορί, ο ισχυρός του Ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως να έχει ανάγκη για να κυριαρχήσει να ασχοληθεί με πράγματα που δεν αφορούν το χορτάρι αλλά τη συνολική λειτουργία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του VARβοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μπορεί με τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει στο ποδόσφαιρο η χρήση τουVAR να έχουμε περισσότερα πέναλτι και ακυρωθέντα τέρματα, όμως εξασφαλίζει πως θα έχουμε ένα πρωτάθλημα με περιορισμένα ακραία λάθη.

ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Αποδείχθηκε από την εικόνα του και τις δυνάμεις του που έπεφταν σταδιακά, πως ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη να βρει στην Λάρισα ένα γρήγορο τέρμα. Ο Γρηγορίου είχε παρατάξει ένα σφιχτό 5-3-2 και αν δεν ερχόταν για τους ερυθρόλευκους από νωρίς το παιχνίδι θα δυσκόλευε αρκετά. Η ικανότητα που σας ανέφερα από την πρώτη ημέρα της απόκτησης του, που έχει ο Ελ Αραμπί να τραβιέται στα αριστερά της περιοχής και να γίνεται απειλητικός σαν εξτρέμ, έφερε το πέναλτι και ένα χρυσό τέρμα.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε τον πλήρη έλεγχο, κρατούσε με ευκολία την μπάλα, τη μετέφερε με ασφάλεια στα ανεβάσματα των Ομάρ, Τσιμίκα που βάση τακτικής του τεχνικού της ΑΕΛ, είχαν ελεύθερα μέτρα. Ο Ελ Αραμπί νίκησε δύο φορές στον αέρα μετά από σέντρες από εκτελέσεις φάουλ του Βαλμπουενά την άμυνα της ΑΕΛ, όμως και τις δύο φορές ήταν εκτεθειμένος.

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Την πρώτη καθαρά, τη δεύτερη είναι ένα οφσάιντ που μόνο τοVARμπορεί να το εντοπίσει και να αποδώσει δικαιοσύνη. Τα δύο γκολ ακυρώθηκαν σωστά, το παιχνίδι έμεινε στο οριακό 0-1, όμως φάνηκε πως το δίδυμο Βαλμπουενά-Ελ Αραμπί θα χαρίσει σπουδαίες στιγμές και με πολλούς τρόπους στον φίλαθλο του Ολυμπιακού.

Η τεχνική του Βαλμπουενά είναι γνωστή όπως και η κλάση του, αυτό που απέδειξε ο Γάλλος παικταράς είναι πως στα 35 του χρόνια, είναι σε θέση να κουβαλήσει την ομάδα σε μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν που πολλοί πίστευαν. Βλέπετε η ηλικία είναι κάτι το σχετικό, όπως και στην καθημερινή ζωή βλέπεις γερασμένες 35αρές καιεντυπωσιακές καλοστεκούμενες 45αρές, έτσι και στο ποδόσφαιρο, σημασία έχει η εικόνα και όχι η ταυτότητα.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που στα 31, 32 τους χρόνια έχουν κλατάρει. Είτε επειδή έβγαλαν τραυματισμούς, είτε επειδή δεν του βοηθά το σώμα τους, η ζωή που έχουν κάνει και η ατομική κατάσταση που βρίσκονται, τους βλέπουμε να αγωνίζονται σαν παλαίμαχοι από μικρή ηλικία. Υπάρχουν όμως και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, που καταφέρνουν μέσα από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, τον απόλυτο επαγγελματισμό τους και τη συνολική στάση ζωής του, να κερδίζουν για λίγο το χρόνο. Να είναι στα 35 τους και ακόμα παραπέρα και να μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να μη φωνάζει το παιχνίδι τους, την ηλικία που βρίσκονται, αλλά την κλάση, τις παραστάσεις και το ταλέντο που έχουν. Ο Βαλμπουενά είναι μία τέτοια, περίπτωση. Ήρθε να δώσει, μία στόφα, μία κλάση στις τελικές του αποφάσεις, στην τελική δημιουργία, αλλά και στην εκτέλεση που έλλειπε πέρυσι από την ομάδα. Για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός την έπαιρνε μόνο από τον Φορτούνη.

ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ

Γίνεται όμως ξεκάθαρο, πως το μεγάλο κόλπο έχει γίνει με τον Ελ Αραμπί. Ένας φορ με ταχύτητα, που δεδομένα του προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά στο χώρο, με μια φυσική ροπή στο να κινηθεί στα πλάγια όπως έκανε στη φάση του πέναλτι και να ανοίξει άμυνες, που ταυτόχρονα όμως είναι και δύναμη στον αέρα. Καλή απαλλαγή, δυνατός κορμός που του επιτρέπει να πάρει τον χώρο του, γερό πάτημα, αξιόλογο επιτόπιο και στόχευση με το κεφάλι. Ένας σύγχρονος φορ, ικανός να υπηρετήσει οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό σχέδιο του ζητηθεί.

Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ

Από τη στιγμή που ο Βαλμπουενά παίζει πίσω από το φορ, στον Ολυμπιακό έγιναν τρεις μεταγραφές άξονα, που έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Σεμέδο, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί. Βάζοντας μέσα και τον Σα που αποκτήθηκαν τα δικαιώματα του το φετινό καλοκαίρι και τον Γκιγιέρμε που ήρθε σαν τελευταία μεταγραφή την περσινή σεζόν και έκανε δικό του το χώρο του κέντρου . Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατάφερε με στοχευμένες μεταγραφικές επιλογές σε κομβικές θέσεις, να χτίσει τη βάση του και να αποκτήσει το δικαίωμα φέτος να βάλει πολύ υψηλούς στόχους. Να κατακτήσει τίτλους και να διεκδικήσει ονειρεμένες βραδιές.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Για να επιστρέψουμε στο παιχνίδι στην Λάρισα. Ήταν λογικό, πως στο δεύτερο ημίχρονο, θα υπάρχει πτώση δυνάμεων. Να είμαστε σοβαροί, μιλάμε για ανθρώπινους οργανισμούς, που έχουν βγάλει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα σε πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπου ο μεγάλος στόχος για αυτήν την περίοδο ολοκληρώθηκε στο Κράσνονταρ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Για αυτόν τον λόγο ανέφερα παραπάνω πως ήταν κομβικό και αναγκαίο το γρήγορο προβάδισμα που πήρε ο Ολυμπιακός. Ο Μάρτινς έδειξε πως γνώριζε τι θα συμβεί και στο 60λεπτό πήγε σε μία αλλαγή για να κρατήσει το 1-0. Έβγαλε τον Μασούρα πέρασε τον Καμαρά και γύρισε το σύστημα του σε 4-3-3. Έχω πάντως την εντύπωση, πως η συγκεκριμένη αλλαγή, η έξοδος του Μασούρα κ που μπορούσε να χτυπήσει στην αντεπίθεση, και η αποχώρηση ενός ποδοσφαιριστή από ψηλά έδωσε μέτρα στην ΑΕΛ.

Η ομάδα του Γρηγορίου, είχε τη σπάνια τύχη να μην πληρώσει τις πολλές χαμένες μάχες μέσα στην περιοχής της καθώς ακυρώθηκαν τρία τέρματα του Ολυμπιακού, όλα με σωστή εφαρμογή των κανονισμών. Είχε όμως δύο μεγάλες στιγμές.

Στο τέλος του κάθε ημιχρόνου, χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, από τον απογοητευτικό Ντάουντα και από τον Μπόυστο, που θα μπορούσαν να φέρουν ένα άδικο αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός άξιζε, να φύγει με μία επαγγελματική νίκη από την Λάρισα, άξιζε αυτή η προσπάθεια να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο με απόλυτη επιτυχία. Το Ελληνικό πρωτάθλημα, δείχνει να βρίσκει ξανά το πραγματικό αφεντικό του.

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ