OPINIONS

Το ενδιαφέρον πείραμα της Ριζούπολης και η επόμενη ημέρα

Το ενδιαφέρον πείραμα της Ριζούπολης και η επόμενη ημέρα

Ο Τσάρλυ κάνει τον απολογισμό όσων είδαμε στη Ριζούπολη από τον Παναθηναϊκό, αναφέρεται στην επόμενη ημέρα των πράσινων και εξηγεί τη σημαντικότητα της κατασκευής γηπέδου.

Ο Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε φιλικό καλοκαιριού που δοκιμάστηκαν και από τις δύο ομάδες παιδιά που στην πλειοψηφία τους αποτελούν δοκιμές κέρδισε τον Απόλλων Σμύρνης με 3-1 και μπορεί πιο ήρεμος να ολοκληρώσει τις τελευταίες αγωνιστικές και να κάνει κάποιες πρώτες σκέψεις για το μέλλον.

Έχουμε κάποια νέα δεδομένα που αφορούν το άμεσο μέλλον του συλλόγου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Γιάννης Αλαφούζος με την στάση και με τον τρόπο που φέρθηκε μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έδειξε πως δεν έχει σκοπό να το βάλει στα πόδια. Η αλήθεια είναι πως βγήκε πιο δυνατός, δεν δίστασε να δείξει ενόχους να κάνει τις απολύσεις που είχε προαναγγέλλει, σε ό,τι αφορά κάποιες θέσεις ασφάλειας του γηπέδου που είχαν αναλάβει πρώην οργανωμένοι. Το μήνυμα που περνά, πως έχει χάσει πολλά λεφτά στον Παναθηναϊκό για να λυγίσει σε εκβιασμούς, δεν έχει άλλωστε να χάσει και τίποτα περισσότερο.

Η πρωτοβάθμια απόφαση για τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό επικοινωνήθηκε σαν θρίαμβος, από το κλίμα που είχε περάσει στα ρεπορτάζ των δύο ομάδων, έμοιαζε σαν να χαρίστηκαν και 3 βαθμοί στον Παναθηναϊκό, όχι σαν να του αφαιρέθηκαν 3. Ασφαλώς και ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούσε να φέρει η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ, αλλά και παράλογοι όσοι στην ουσία ζήταγαν εξόντωση του Παναθηναϊκού, για την διακοπή του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δεν δικάστηκε για το "πέσιμο" στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά για την αναγκαστική εισβολή στον αγωνιστικό χώρο λόγω των δακρυγόνων.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ

Όπως φαίνεται η διοίκηση πέρασε ένα σημαντικό σκόπελο και με την στάση της κατάφερε να δείξει πως ο Παναθηναϊκός, με κάποιον τρόπο, διοικείτε. Ο κόσμος του συλλόγου είναι ξενερωμένος με το κατάντημα της ομάδας, οι προοπτικές που υπάρχουν για το άμεσο μέλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρει να εδραιωθεί σαν μία ομάδα που να διεκδικεί την 5η θέση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η διοίκηση Αλαφούζου στον σύλλογο.

Ασφαλώς, ακόμα και αυτός ο μη αποδεκτός στόχος σύμφωνα με το πραγματικό μέγεθος του συλλόγου, θα πρέπει να περάσει από κάποια στάδια, ώστε να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή. Τα δύο ανοιχτά θέματα που περιμένει για να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα τους οι Δώνης, Νταμπίζας έχουν να κάνουν με την περίφημη αδειοδότηση. Το να μπορεί να πάρει άδεια συμμετοχής ο Παναθηναϊκός, κατάντησε να είναι απρόσμενα θετική είδηση.

Αυτήν την στιγμή όμως, αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπουν τα πράγματα σε μία θετική σειρά. Το πρώτο βήμα είναι να πάρει την άδεια, να εξασφαλίσει πως θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν χωρίς αφαίρεση βαθμών και με το δικαίωμα να σχεδιαστεί ο Παναθηναϊκός με κανονικούς όρους. Από εκεί και πέρα αυτό που καίει είναι οι ανανεώσεις των συμβολαίων του Μπουζούκη, του Χατζηγιοβάννη αλλά και του Μαυρομάτη, που λήγουν το καλοκαίρι του 2020.

Με τον ερασιτεχνικό τρόπο που έχει λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός επαφίεται στην καλή θέληση των ποδοσφαιριστών. Στο να έχουν την σωστή νοοτροπία να αντιληφθούν πως το άμεσο συμφέρον τους είναι να παραμείνουν στον σύλλογο που τους εξασφαλίζει χρόνο και έχουν καιρό για να ψάξουν για περισσότερα χρήματα. Είναι άσχημο για τον φίλο του Παναθηναϊκού, να βλέπει στα εξώφυλλα έναν ποδοσφαιριστή που έχει βγει από τα φυτώρια του συλλόγου και έχει επενδύσει ο σύλλογος πάνω του, σαν πιθανό στόχο του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Προσέξτε δεν γράφω για το ενδιαφέρον της Μπενφίκα, αλλά να είναι ανήμπορος ο σύλλογος να προστατευτεί από πιθανό ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και της ΆΕΚ.

Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική και να κλείσουν θετικά οι ανανεώσεις για τα δύο συμβόλαια που καίνε, αυτά του Μπουζούκη και του Χατζηγιοβάννη. Για σκεφτείτε όμως τι θα γίνει, αν αυτά τα δύο παιδιά δεν δεχτούν να υπογράψουν, γνωρίζοντας πως από τον Ιανουάριο μπορούν να πλασαριστούν σαν ελεύθεροι και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο συμβόλαιο από αυτό που θα τους δώσει ο Παναθηναϊκός.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα σύρουν την διοίκηση της ομάδας στην λογική να τους "σκοτώσει" το καλοκαίρι και να πάρει ψίχουλα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσε αν είχε κάνει το αυτονόητο. Είναι κανόνας του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όταν έχεις νέα παιδιά που τα πιστεύεις και σκέφτεσαι να τους δώσεις ευκαιρίες, να φροντίζεις πρώτα να τους δέσεις με συμβόλαιο που σε εξασφαλίζει. Πόσο μάλλον στον Παναθηναϊκό, που αναγκαστικά η ομάδα στηρίχτηκε σε αυτά τα παιδιά.

ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ασφαλώς και η πιο σημαντική είδηση που υπήρξε για τον Παναθηναϊκό, ήταν η αναφορά του Κώστα Μπακογιάννη για την διπλή ανάπλαση. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως μόνο όταν λυθεί το θέμα με το γηπεδικό, ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να φτάσει ξανά το πραγματικό του μέγεθος. Μέχρι να συμβεί αυτό η μοίρα του συλλόγου είναι να επιβιώνει μόνο και μόνο για προσφέρει το brand του ονόματος του μεγαλύτερο κύρος στο πρωτάθλημα.

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει, πως μεγάλα συμφέροντα πιέζουν εδώ και χρόνια για να ξεκλειδώσει το έργο ακόμα και χωρίς την συμμετοχή, χωρίς το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Ερασιτέχνης αντέδρασε άμεσα στην τοποθέτηση του υποψήφιου δημάρχου, είναι άλλωστε γνωστό πως ο Δημήτρης Γιανακόπουλος εμμένει στην θέση του για να στεγαστεί μόνιμα όλος ο Παναθηναϊκός στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η λογική λέει πως ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν ενήμερος για την πρόθεση του Κώστα Μπακογιάννη, μένει να δούμε αν θα μπει κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός σε ένα ρεαλιστικό προτζεκτ. Η λύση στο γηπεδικό αποτελεί και τον μόνο πραγματικό δρόμο για να επιστρέψει ο σύλλογος στην δική του κανονικότητα.

Στα μίζερα τώρα αγωνιστικά του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός με την νίκη επί του Απόλλωνα εξασφάλισε ηρεμία τις τελευταίες 4 αγωνιστικές.

ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΚΟΤΣΑΡΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Προσωπικά δεν μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα από το παιχνίδι με τον Απόλλων Σμύρνης. Ο Κότσαρης, έκανε δύο λανθασμένες εξόδους και έδειξε πως ακόμα δεν έχει την πείρα για να μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερα παιχνίδια. Έκανε λάθη επιλογών και όχι προσόντων. Η εξέλιξη της θέσης του τερματοφύλακα απαιτεί γνώση, στο πως πρέπει να λειτουργείς. Δεν τον κατηγορώ, ασφαλώς και είναι φυσιολογικό ένα νέο παιδί να παίρνει λανθασμένες αποφάσεις, όμως έδειξε πως ακόμα δεν είναι έτοιμος για να διεκδικήσει θέση βασικού.

Ο Αποστολάκης πήρε την ευκαιρία του σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος δεν είχε κάποιον καθαρό εξτρέμ ικανό να του κάνει δύσκολη την ζωή και προστατευμένος από την παρουσία του Κουλιμπαλί στο πλάι του. Δεν πρόσφερε πολλά ανεβάσματα, δεν βοήθησε στην ανάπτυξη, όσο πέρναγε ο χρόνος γινόταν τα σπριντ του όλα και πιο αργά, δεν είχε ασφάλεια στην κατοχή και στην μεταβίβαση του, το σώμα του ακόμα θέλει ενδυνάμωση για να μπορέσει να βγάλει τις απαιτήσεις που υπάρχουν από την συγκεκριμένη θέση.

Ασφαλώς και υπάρχει σε αυτά τα δύο παιδιά ταλέντο και για αυτό ο προπονητής τους έδωσε ευκαιρία στην πρώτη ομάδα, όμως χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να έρθουν σε θέση να μπορεί να τους δοθεί χρόνος και να υπολογίζει περισσότερο ο Δώνης την επόμενη χρονιά.

ΤΡΙΑΔΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΠΑΚ

Αν υπήρχε κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσε να κρατήσει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, για να το δουλέψει το καλοκαίρι, είναι το πλάνο με τον Κολοβέτσιο κεντρικό αμυντικό και τους Κουλιμπαλί, Ινσούα στο πλάι του.

Θα είχε περισσότερο νόημα αν αυτή η ποδοσφαιρική πρόταση του Δώνη εμφανιζόταν νωρίτερα μέσα στην σεζόν. Δεν μπορεί να ακολουθήσει μία ομάδα αυτήν την λογική με οποιοδήποτε δίδυμο ακραίων μπακ, ο Δώνης έχει την τύχη, οι Κουλιμπαλι, Ινσουά να έχουν πολύ δυνατό κορμό, να μπορούν να σπρώξουν και να πάρουν χώρο από αντίπαλους επιθετικούς.

Είναι δεδομένο πως αμφότεροι μπορούν να σταθούν σε σύστημα με τρεις στόπερ και θα είχε ενδιαφέρον μία προσπάθεια να εφαρμοστεί με αυτούς τους δύο στην τριάδα της άμυνας. Μία τέτοια λογική, θα μπορούσε να κάνει τον Παναθηναϊκό να παίζει πιο ψηλά άμυνα καθώς θα είχε γρήγορη αμυντική τριάδα, θα του πρόσφερε επιθετικό πλάτος, καλύψεις στα άκρα με την ταχύτητα των Ινσουά, Κουλιμπαλί και θα μπορούσε σε έναν βαθμό να ήταν και μία λύση για να σπάει η πίεση ψηλά των αντιπάλων που ταλαιπώρησε πολύ φέτος τον Παναθηναϊκό.

Το μεγάλο πρόβλημα που του δημιούργησαν ομάδες που πίεζαν ψηλά, εμφανιζόταν όταν οι στατικοί στόπερ προσπαθούν να δώσουν την μπάλα σε ποδοσφαιριστές που έπαιζαν με πλάτη, οι Ινσούα, Κουλιμπαλι μπορούν να μεταφέρουν την μπάλα και να πλησιάσουν αρκετά πριν πασάρουν στους συμπαίκτες τους, έχοντας πρώτα σπάσει μία πρώτη πίεση. Σε κάθε περίπτωση αυτή η τακτική επιλογή του Δώνη, να παίξει με έναν κεντρικό αμυντικό σαν βάση και τους Ινσούα, Κουλιμπαλί στα άκρα, θα αποτελούσε μία ενδιαφέρον πρόταση αν εμφανιζόταν νωρίτερα και την κρατάμε στο μυαλό μας για το καλοκαίρι αν παραμείνει στην ομάδα ο Κουλιμπαλί.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΒΑΡΥ ΣΧΗΜΑ

Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να βρω χρησιμότητα στο να παίζει ο Παναθηναϊκός με τόσο βαρύ μεοσεπιθετικό σχήμα. Το να έχει ο μεσοεπιθετικός άξονας τρία βαριά κορμιά, σε μία ομάδα που χτίζεται δεν δημιουργεί συνθήκες για σύγχρονο ποδοσφαιρικό σχέδιο εξέλιξης.

Ο Παναθηναϊκός στην Ριζούπολη, έπρεπε να κερδίσει μία ομάδα πολύ χαμηλού επιπέδου, που έχει δεχτεί την μοίρα της και παρουσίασε ένα εντελώς πειραματικό πλάνο με μοναδικό στόχο να μην διασυρθεί.

Δεν βρίσκω λογική να μείνουν όλοι οι γρήγοροι μεσοεπιθετικοί στον πάγκο και να επιλεγεί άξονας με τους Στάικο, Δώνη δίπλα στον Κουρμπέλη μαζί με επιθετικό δίδυμο των Καμπετσή, Μακέντα. Ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου ο αντίπαλος και μπόρεσε με μία ψηλή ενδεκάδα, να κυριαρχήσει στις στατικές φάσεις και με αυτόν τον τρόπο να βρει τα δύο πρώτα τέρματα, συνεργασίες όμως με αυτήν την μεσοεπιθετική 5άδα, δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Ο ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΟΣ

Το μεγαλύτερο κέρδος και ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής της φετινής χρονιάς είναι ο Χατζηθεωδορίδης. Από τα νέα παιδιά που έχουν πάρει την ευκαιρία τους στον Παναθηναϊκό, είναι και ο πιο έτοιμος. Προσέξτε δεν λέω πως είναι το μεγαλύτερο ταλέντο, αλλά ο πιο έτοιμος, αυτός που έχει δέσει περισσότερο το σώμα του και μπορεί να προσφέρει ισόποσα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

Είναι ένα τίμιο εργαλείο που μπορεί να προσφέρει και στις δύο πλευρές, χαμηλά, ψηλά, εσωτερικά, εξωτερικά, περιορισμένος σε μικρό χώρο αλλά και να πάρει πολλά μέτρα. Ένα από τα λάθη που έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ήταν πως δεν φρόντισε να τον καθιερώσει στην βασική ενδεκάδα, ο Χατζηθεωδορίδης είναι το στιλ του ποδοσφαιριστή που λύνει τα χέρια των προπονητών τους και μπορούν να τους έχουν εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ