OPINIONS

Το ντέρμπι έχει φαβορί

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για το δίλημμα του Μάρτινς, τον οδηγό επιβίωσης του Κωστένογλου, τα πλάνα των δύο προπονητών και το ντέρμπι στο οποίο ο χαμένος συνηθίζεται να χάνει την θέση του.

Η σίγουρη απουσία του Βαλμπουενά και η πιθανή του Μάνταλου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους δύο προπονητές. Σήμερα διαβάσαμε κάποιες πρώτες σκέψεις των Μαρτίνς, Κωστενόγλου, όσο αφορά τον τρόπο που σκέφτονται να προσεγγίσουν το ντέρμπι.

ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Οι δύο προπονητές κάνουν τα πλάνα τους, γνωρίζοντας πως σε αυτό το ντέρμπι υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο που δεν γίνεται να μην τους γεμίζει με πίεση. Από την σεζόν που επέστρεψε η ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, όποια ομάδα έχασε το συγκεκριμένο ντέρμπι στο πρώτο γύρο άλλαξε προπονητή.

Δέλλας, Κετσπάγια, Χάσι έχασαν κατά σειρά την δουλειά τους, μετά από ήττα στην συγκεκριμένη μάχη, στον πρώτο γύρο. Πέρυσι το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο και απουσία χαμένου, έμειναν Μαρτίνς και Ουζουνίδης στην θέση τους.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Θα ξεκινήσω με τον φιλοξενούμενο. Ο Νίκος Κωστένογλου θέλει να έχει την ασφάλεια των τριών κεντρικών αμυντικών που του δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξεί πως η άμυνα του θα μπορεί να απορροφήσει πίεση και να αντέξει να αμύνεται σε χαμηλά μέτρα. Ταυτόχρονα όμως δείχνει να μην έχει ξεχάσει το πάθημα στο προηγούμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Όταν ξεκίνησε ν' αντιμετωπίσει τον αντίπαλο του με τριάδα στο κέντρο άμυνας και πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως στο γήπεδο υπήρχε ένα λανθασμένο πλάνο, καθώς ο Φερέιρα έπαιζε με μοναδικό φορ τον κινητικό Σφιντέρφσκι και πίσω του, χρησιμοποιήθηκε ο Μπίσεσβαρ.

Δημιουργήθηκε λοιπόν μία συνθήκη με την ΑΕΚ να έχει ποδοσφαιριστές σε χώρους που δεν είχαν αντιπάλους και εκεί που παιζόταν το παιχνίδι να υπάρχει χώρος και χρόνος για να πάρουν τις αποφάσεις τους οι παίκτες του ΠΑΟΚ και να κινηθούν χωρίς αντίδραση από την άμυνα. Ήταν ένα σχέδιο που βγήκε νωρίς άκυρο για τα θέλω του παιχνιδιού και ο Κωστένογλου έτρεχε για να το αλλάξει.

ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Υπάρχει ένα δεδομένο, που το κλασικό 5-3-2 που στην παλιά εποχή ποδοσφαίρου έλυνε προβλήματα γίνεται αποτρεπτικό για τους προπονητές που γνωρίζουν πως θα πάνε σε παιχνίδια στα οποία δεν θα μπορεί η ομάδα τους να έχει υψηλή κατοχή μπάλας.

Είναι λίγες πλέον οι ομάδες, που παίζουν με δύο φορ. Οι προπονητές γεμίζουν τις ομάδες με παίκτες που συμμετέχουν στην δημιουργία. Αν έχεις λοιπόν τρεις κεντρικούς αμυντικούς δημιουργείς τις συνθήκες, να μην έχεις τους απαιτούμενους ποδοσφαιριστές εκεί που παίζεται το παιχνίδι, να οδηγήσεις την ομάδα σου σε ακόμα μικρότερη κατοχή και τον αντίπαλο σε πιο εύκολες συνεργασίες.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι προπονητές που δουλεύουν με τρεις στόπερ προσπαθούν να κερδίσει η τελευταία γραμμή άμυνας περισσότερα μέτρα στο γήπεδο, δίχως να είναι ευάλωτη σε κάθετη επίθεση του αντιπάλου.

Η τακτική με τρεις στην άμυνα είναι κυρίως επιθετική και για να την επιστρατεύσεις για να παίξεις άμυνα πρέπει είτε ο αντίπαλος να έχει δύο φορ, είτε να έχεις αποδεχτεί πως δεν μπορείς να αποτρέψεις να μείνεις σε χαμηλά μέτρα. Ο αντίπαλος θα γεμίσει με παίκτες την περιοχή σου, οπότε πρέπει να είσαι στιβαρός, να κάνεις και έναν σταυρό για να αντέξεις.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΧΙΜΕΝΕΘ

Επειδή και για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν είναι προφανές το σχήμα του αντιπάλου,ο Κωστένογλου έχει οδηγηθεί να δουλεύει μία ενδεκάδα στην λογική να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα θέλω του παιχνιδιού.

Προσπαθεί, δηλαδή, να έχει έτοιμους τους παίκτες του να μετατρέπουν δίχως να χρειάζεται αλλαγές προσώπων το 3-4-1-2 σε 4-2-3-1. Οι ποδοσφαιριστές, που βρισκόντουσαν στην ομάδα την εποχή του Χιμένεθ, έχουν εκπαιδευτεί σε αυτήν την προσέγγιση.

Ο Μπακάκης έχει τον τρόπο να μεταμορφώνεται από στόπερ σε μπακ,ο Λόπες από μπακ σε εξτρέμ, το σημαντικό όμως είναι αν θα μπορέσει η ΑΕΚ να κρατήσει στον άξονα, ειδικά αν πάει στο Φάληρο χωρίς τον Μάνταλο.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΩΝ

Η ενδεκάδα που δοκίμασε με Λιβάγια, Ολιβέιρα, Αλμπάνη, στο βασικό σχήμα και τρία ακραία μπακ στο γήπεδο, αφήνει στον άξονα μόνους τους Σιμόες, Γαλανόπουλο. Θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους για να βγουν τα τρεξίματα, αλλά και να πάρουν σημαντικές βοήθειες από τους δύο επιθετικούς της ΑΕΚ στο κράτημα της μπάλας.

Μοιάζει σαν η ΑΕΚ να πηγαίνει σε ένα παιχνίδι δύο γραμμών και για να έχει τύχη να διεκδικήσει πράγματα στο Καραϊσκάκης, θα πρέπει να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, να οδηγήσει σε ένα ακόμα παιχνίδι λαθών τον Σεμέδο και τον παρτενέρ του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ

Αν πας σε εκτός έδρας ντέρμπι με δύο φορ και δεν καταφέρεις να χαλάσεις την αμυντική ισορροπία του αντιπάλου, δεν τους οδηγήσεις σε λάθη, είσαι χαμένος από χέρι. Αν η ΑΕΚ έχει ελπίδες να φύγει με κάτι καλό από το Καραϊσκάκης, δεν μπορεί να βρει μόνο μέσα από την απαραίτητα στιβαρή αμυντική λειτουργία, πρέπει να είναι σε θέση, να απειλήσει στην κατοχή της και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε λάθη πιέζοντας την αρχική του ανάπτυξη.

Λείπει πάντως σημαντικά από το επιθετικό δίδυμο, Λιβάγια, Ολιβέιρα η ταχύτητα στον χώρο. Η ταχύτητα που υπήρχε όταν έπαιζε ο Αραούχο και έκανε την ΑΕΚ πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη στα ντέρμπι. Η ΑΕΚ πάει στο ντέρμπι σαν αουτσάιντερ και κουβαλώντας το βάρος πως αν ηττηθεί πηγαίνει στο -8. Παρότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο μακρύ το χάντικαπ των 8 βαθμών είναι τεράστιο και σε ένα πρωτάθλημα που δύσκολα γίνονται γκέλες από κατώτερους, μοιάζει και μη αναστρέψιμο.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΙΚΗΣ

Δεδομένα όμως και ο Μάρτινς είναι σε μεγάλη πίεση και μοιάζει σαν υποχρέωση του να πάρει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο ίδιος γνωρίζει, πως σε κανένα άλλο παιχνίδι σαν προπονητής του Ολυμπιακού, δεν έχασε τόσους πολλούς πόντους όσο με την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Κανένας δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το έργο του. Όλοι αποδέχονται πως έχει βοηθήσει σημαντικά την ομάδα, η κριτική όμως που έχει δεχτεί, έχει να κάνει με δύο παράγοντες. Τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ερυθρό Αστέρα και ότι δεν έχει πάρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα εγχώρια ντέρμπι.

Μετρά μία νίκη και μία ισοπαλία με την ΑΕΚ, μία νίκη και δύο ισοπαλίες με τον Παναθηναϊκό και δύο ήττες από τον ΠΑΟΚ. Υπήρξε τεράστια δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του, μετά το πρόσφατο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, η οποία ξεπεράστηκε με το που έμεινε μόνος πρώτος ο Ολυμπιακός στην κορυφή. Ο Μάρτινς γνωρίζει πως η φετινή χρονιά είναι διαφορετική και μόνο όσο βρίσκεται στην κορυφή μπορεί να δουλέψει με ηρεμία.

Έχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη αυτήν την νίκη ο Πορτογάλος τεχνικός.

ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Κατά την άποψη μου, ο Ολυμπιακός θα ήταν το απόλυτο φαβορί, αν είχε στην διάθεση του ο Μάρτινς τον Βαλμπουενά. Μπορεί ο Κωστένογλου, να δουλεύει με τους παίκτες του, την αλλαγή συστήματος μέσα στην διάρκεια του αγώνα, αλλά απέναντι σε μία ομάδα, που έτσι κι αλλιώς, θα έχει στο γήπεδο ένα αργό επιθετικό δίδυμο, που το πιθανότερο είναι να βρίσκεται σε μέτρα που δεν μπορεί να φανεί απειλητικό, αν έχεις σωστές επιλογές στην κατοχή σου, θα βρεις καθαρές ευκαιρίες. Άλλωστε δεν προκύπτει πως μπορεί να δημιουργήσει η ΑΕΚ, έναν άξονα που να έχει τόσο υψηλή ένταση που να μην υπάρχει χώρος και χρόνος για να πάρει δημιουργικές αποφάσεις ο άξονας του Ολυμπιακού.

Η λογική λέει, πως ο Μάρτινς ιδανικά δεν θα ήθελε να πειράξει τίποτα. Αν ένιωθε αυτοπεποίθηση με κάποιον εκ των Λοβέρα, Μπενζιά θα του έδινε την θέση του Βαλμπουενά, όπως ακριβώς έκανε με τον Γάλλο όταν τραυματίστηκε ο Φορτούνης και δεν θα πείραζε το παραμικρό.

Φαίνεται όμως να μην νοιώθει το ίδιο ασφαλής και δικαιολογημένα, ο Λοβέρα είναι άπειρος και δεν έχει ακόμα την κλάση, να ακινητοποιήσει μία άμυνα με μία έμπνευσή και ο Μπενζιά, δεν έχει ρυθμό αγώνων.

Η λύση της τριάδας Καμαρά, Μπουχαλάκης, Γκιγιέρμε, φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς πρώτων ο Μάρτινς δεν μπορεί να επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε με τον Παναθηναϊκό, πηγαίνοντας ξανά με την ίδια ενδεκάδα σε επίπονο παιχνίδι Champions League και Ελληνικό ντέρμπι, ο κύριος όμως λόγος είναι πως πρόκειται για μία λογική, που δεν ταιριάζει σε ένα παιχνίδι που επιβάλλεται να κερδίσεις.

Με αυτήν την τριάδα, μπορείς να εξασφαλίσεις, πως θα έχεις τον έλεγχο του κέντρου, πιθανότατα να οδηγήσεις την ΆΕΚ, σε περιορισμένο αριθμό επιθέσεων, όμως δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις καθαρές ευκαιρίες και να βάλεις σωστά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, απέναντι σε έναν αντίπαλο, που θα έχει πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΌΝΑ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ

Από τις δοκιμές φαίνεται σαν να καταλήγει ο Μάρτινς με γνώμονα την εικόνα των ποδοσφαιριστών του να πηγαίνει με αυτό που του δείχνει το γήπεδο για τους παίκτες του και όχι υπηρετώντας πιστά την δική του ποδοσφαιρική ιδέα. Δοκίμασε σχήμα με τον Σουντανί δεύτερο επιθετικό, ουσιαστικά χωρίς κανέναν επιτελικό χαφ.

Μπορεί το σχήμα να ονοματιστεί ξανά 4-2-3-1 όμως ο Σουντανί στο γήπεδο κάνει τελείως διαφορετικές αποφάσεις από τον Βαλμπουενά, η παρουσία του στερεί έναν χαφ από το κέντρο του Ολυμπιακού, δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου και συνθήκες για καλή τελική εκτέλεση.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Έχοντας Ελ Αραμπί-Σουντανί επιθετικό δίδυμο ο Ολυμπιακός είναι σαν να φωνάζει στην ΑΕΚ πως ο τρόπος να αντέξεις είναι να εκμεταλλευτείς πως από το κέντρο θα λείψει ένας χαφ, γεγονός που πρέπει να καταφέρεις να το αναδείξεις μέσα από κυριαρχία που θα αποτρέψει στους γηπεδούχους να φέρνουν την μπάλα στην δική σου περιοχή.

Πάμε σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, όμως η απουσία τον Βαλμπουενά οδηγεί τον Μαρτίνς να πάρει αποφάσεις και να πάρει ρίσκο. Είναι δεδομένο πως με αντίπαλο ομάδα που έχει στην περιοχή τους Σουντανί, Ελ Αραμπί ο μόνος τρόπος για να αμυνθείς, είναι να καταφέρεις να μην φθάσει η μπάλα σε αυτούς, η ΑΕΚ καλείται στο γήπεδο,να αναδείξει την απουσία του Βαλμπουενά, να δημιουργήσει πρόβλημα στην δημιουργία στον Ολυμπιακό και συνθήκες για δική της επιθετικότητα. Αυτός είναι ο οδηγός για να έχει ελπίδες, να μείνει όρθια σε ένα ντέρμπι, που έχει ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ