OPINIONS

Το πείραμα απέτυχε

Το πείραμα απέτυχε

Ο Τσάρλυ γράφει για το αχρείαστο ρίσκο που πήρε η ΑΕΚ με την επιλογή του Καρντόσο και το πείραμα των "κιτρινόμαυρων" με τον Πορτογάλο το οποίο δεν βγήκε.

Μετά από το παιχνίδι με την Τραμπζονσπόρ έγραψα πως η συνέχεια φοβίζει. Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα πως δεν υπήρχε λογική να υπάρξει συνέχεια, οπότε είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αποφάσεις της διοίκησης της ΑΕΚ. H πρόσληψη Καρντόσο ήταν μία επιλογή αδικαιολόγητου ρίσκου, που η ΑΕΚ δεν είχε λόγω να πάρει.

Ένα ενδιαφέρον πείραμα για εμάς τους δημοσιογράφους, όχι όμως για να το κάνεις στην ομάδα σου, αν είσαι τεχνικός διευθυντής. Απόλυτα δικαιολογημένα η μπάλα δεν παίρνει μόνο τον προπονητή, αλλά κι αυτόν που πήρε μία τόσο επιπόλαιη απόφαση.

Η εικόνα της ΑΕΚ στο γήπεδο, έδειχνε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να αναστραφεί. Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο σύλλογος να συνεχίσει να ταπεινώνεται, να λειτουργεί σαν πειραματόζωο, να δοκιμάζει τις αντοχές του προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ιδέες ενός προπονητή, κάποτε μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο Καρντόσο άλλωστε δεν έχει πίσω του, μία πραγματικά επιτυχημένη δουλειά. Κάτι, που να σε κάνει να του δώσεις τον χρόνο που ζητάει έχοντας στο μυαλό σου πως κάποτε θα φθάσεις με το ποδόσφαιρο του στο επίπεδο που είχε φθάσει μία επιτυχημένη ομάδα του. Στην ουσία ο Λυμπερόπουλος δίνοντας τα κλειδιά στον Πορτογάλο τεχνικό, έκανε την ΑΕΚ πειραματόζωο.

ΕΣΠΑΣΕ ΡΕΚΟΡ 28 ΑΓΩΝΩΝ

Η αλήθεια είναι πως δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με το παιχνίδι της Πέμπτης, για το αγωνιστικό σκέλος. Θα μπορούσα να δημοσιεύσω ξανά το κείμενο που έγραψα μετά από την ήττα από την Τραμπζονσπόρ. Απλά η ΑΕΚ έχασε κι από έναν κατώτερο αντίπαλο, που ιστορικά είχε μάθει να τον κερδίζει.

Το ρεκόρ των 28 αήττητων εντός έδρας παιχνιδιών με την Ξάνθη έλαβε τέλος, ένα σερί με 23 νίκες και 5 ισοπαλίες τερματίστηκε. Τα νούμερα της θετικής προϊστορίας που είχε η ΑΕΚ απέναντι στην Ξάνθη μαρτυρούν και το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει.

Μαρτυρά σε πόσο άσχημη αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται αυτήν την εποχή η Ένωση και πόσο δύσκολη προβλέπεται η συνέχεια, για όποιον αναλάβει αυτήν την δύσκολη δουλειά.

ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΑΦΗΓΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Για τον Καρντόσο δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα που θα αμφισβητεί την απόφαση της διοίκησης να τον απομακρύνει. Δεν υπήρχε καμία συνθήκη παιχνιδιού, που η ομάδα του λειτουργούσε έστω υποφερτά. Από τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκε ο Καρντόσο είχε δημιουργηθεί ένα αφήγημα σε περίπτωση αρχικών δυσκολιών. Αφήγημα που θα του έδινε πίστωση χρόνου ή δικαίωμα για αντίλογο, για μία ψύχραιμη υπέρ του ματιά αν θα βρισκόταν νωρίς σε δύσκολη θέση.

"Προσπαθεί να διδάξει ένα καινούριο ποδόσφαιρο, το οποίο στο ξεκίνημα θα συναντήσει δυσκολίες και πιθανόν να έρθουν και κάποιες σκληρές βραδιές". Αυτό το κλισέ έπαιξε και ακούστηκε πολύ, ομολογώ κι από εμένα. Το συγκεκριμένο αφήγημα καταρρίφθηκε από την εικόνα της ομάδας.

ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Το κακό για τον Καρντόσο ήταν πως η ΑΕΚ απογοήτευε στο κομμάτι που υποτίθεται πως δουλεύει. Δεν υπήρχε καμία επιθετική κατεύθυνση, η παραμικρή δημιουργία συνεργασιών. Δεν βλέπαμε δηλαδή μία ομάδα που εκπαιδευόταν σε ένα απαιτητικό, δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές, υψηλού ρίσκου επιθετικό ποδόσφαιρο, που έφερνε ευκαιρίες, αλλά χρειάζεται χρόνο για να μάθει και να κερδίζει μέσα από αυτήν τη λογική.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχα αρθρογραφήσει μόλις ανακοινώθηκε το όνομα του νέου τεχνικού της ΑΕΚ, σε αυτήν τη λογική κινήθηκα και μετά το πρώτο νικηφόρο παιχνίδι στη Ρουμανία. Σήμερα, είμαι σίγουρος πως δεν ισχύει. Έβλεπα τη δυσκολία του εγχειρήματος, ήμουν απαισιόδοξος, όμως πίστευα πως όταν η ΑΕΚ θα έχει εύκολη κατοχή, θα βλέπουμε όμορφα πράγματα από τη δουλειά του Πορτογάλου. Δεν παρουσίασε τίποτα το θετικό εν τέλει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα τρία συνεχόμενα παιχνίδια που έδωσε η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, δεν παρουσιάστηκε μία ομάδα που προσπαθούσε να παίξει σύγχρονο ποδόσφαιρο συνεργασιών. Αφήνω εκτός το παιχνίδι με την ανώτερη Τραμπζονσπόρ. Τον Καρντόσο τον εκθέτει το γεγονός πως με την Κραϊόβα και την Ξάνθη οι παίκτες της ομάδας δεν μπορούσαν να συνεργαστούν και να φτάσουν σε τελικές ευκαιρίες.

Η ΑΕΚ ακολούθησε ένα πλάνο, το οποίο αμυντικά ήταν εύθραυστο και όποτε ο αντίπαλος έβαζε θάρρος, δύναμη, ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι του η άμυνα της παραδινόταν. Αυτό συνέβη σε μία ομάδα που στην κατοχή της, δεν υπήρχε καθόλου κίνηση, δεν έψαχνε τους κενούς χώρους, δεν έβγαζε συνεργασίες και πήγαινε σε ελάχιστες τελικές.

Όταν έβαλα κάτω τους αριθμούς του Καρντόσο, από τις δύο ακραία αποτυχημένες σε αποτελέσματα δουλειές σε Ναντ και Θέλτα, είχα εντοπίσει πως για τα ποσοστά κατοχής, που είχαν οι ομάδες του και για τον μόνιμα πολλών περισσότερων εύστοχων πασών σε σχέση με τις αντίπαλες ομάδες, οι τελικές που έφθαναν ήταν αρκετά περιορισμένες. Σε αυτά τα τρία εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ πήρα την απάντηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

ΠΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗ

Οι πάσες, γίνονται για να γίνουν, δίχως να δείχνουν κάποια επιθετική πρόθεση. Ζητείται μία υπερβολική υπομονή που ξεκουράζει την αντίπαλη άμυνα, καθώς η μπάλα δεν μπαίνει ανάμεσα στις γραμμές. Δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να κινούνται στο χώρο, ούτε σε σημεία κλειδιά για να δημιουργηθεί προϋπόθεση απειλής. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει ένταση, τρεξίματα. Ο Καρντόσο μοιάζει σαν να ζητά συνέχεια την υπομονή, μία υπομονή που δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Γιατί και από την πάστα των ποδοσφαιριστών του με περιορισμένη τεχνική κατάρτιση, δεν είναι και εύκολο να γυρνάνε συνέχεια την μπάλα χωρίς να κάνουν λάθη.

Δεν αποκλείεται το παιχνίδι με την Ξάνθη να είχε διαφορετική εξέλιξη αν δεν έμενε η ΑΕΚ με δέκα παίκτες. Όμως ακόμα και μέχρι να αποβληθεί ο Ζεράλντες από το γήπεδο, ευκαιρία δεν είχε δημιουργήσει.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΤΟΠΕΡ

Ο Καρντόσο κράτησε τον Λιβάγια στον πάγκο και είχε δημιουργήσει ο ίδιος το δίλημμα στην άμυνα: Οικονόμου ή Βράνιες, λέγοντας πως ο "Ιταλός" δεν βολεύεται να παίζει ως αριστερό στόπερ. Μπορεί και να ισχύει. Οι σωστοί επαγγελματίες προπονητές, ποτέ δεν αναφέρουν ένα ελάττωμα ποδοσφαιριστή τους σε συνέντευξη Τύπου. Η λογική πάντως λέει πως είναι δύσκολο σαν αριστεροί στόπερ οι Οικονόμου, Βράνιες να μην καταφέρουν να υπερβούν τα στάνταρ που βάζει ο Σβάρνας για τη θέση του αριστερού στόπερ.

ΜΙΑ ΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η Ξάνθη παρουσιάστηκε αργή στο πρώτο ημίχρονο και ο δικαιωμένος από το σχέδιο του στο τέλος του παιχνιδιού Κίκο Ραμίρεθ προσέφερε απλόχερα ένα μεγάλο δώρο στην ΑΕΚ. Δεν την πίεζε στο πρώτο ημίχρονο στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης. Υπήρχε μία άνεση στην κυκλοφορία μπάλας, όπως όμως ανέφερα παραπάνω, ο τρόπος διαχείρισης της κατοχής, δεν έφερνε συνεργασίες, ούτε τελικές επιθέσεις.

Η πρώτη ευκαιρία ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα, με μία φάση που ξεκίνησε ο Χουλτ -ο μοναδικός παίκτης που έπαιζε με ένταση- και ολοκληρώθηκε με σέντρα του Μάνταλου και απογοητευτική κεφαλιά του Ολιβέιρα. Έντεκα λεπτά νωρίτερα ο Ζεράλντες φρόντισε να δυσκολέψει αισθητά το έργο του προπονητή που τον επέλεξε και των συμπαικτών του παίρνοντας μία ανόητη αποβολή.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΗΝ ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΟΪΔΟ

Το γεγονός πως η ΑΕΚ έπαιζε με δέκα ποδοσφαιριστές έδωσε το δικαίωμα στον τεχνικό της Ξάνθης, να βρει επιθετικό σχέδιο. Ο ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου, μετέφερε τις οδηγίες του Κίκο Ραμίρεθ, οι οποίες ήταν υπερβολικά απλές.

"Ο αντίπαλος παίζει με δέκα και έχει το άγχος, θα βγει μπροστά, πάμε να πιέσουμε και όποτε κλέβουμε μπάλα φεύγουμε στην κόντρα". Χωρίς πολλές φανφάρες, απλή παραδοσιακή λογική για να πιάσεις κορόιδο κάποιον που χρειάζεται το αποτέλεσμα και έχει πίεση. Μετά από ένα αρχικό διάστημα που η ΑΕΚ ήταν δραστήρια, είχε τον έλεγχο αλλά συνέχιζε να μην μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, έγιναν δύο αλλαγές που βοήθησαν να πιαστεί... κορόιδο η ΑΕΚ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Καρντόσο στο 58ο λεπτό έκανε κάτι που δεν υπάρχει στα προπονητικά βιβλία. Όταν παίζεις με δέκα παίκτες, είναι ακραίο να κρατάς φορ στο γήπεδο αν φυσικά πρόκειται για αγώνα ομάδας που είναι ένα επίπεδο πάνω από τον αντίπαλο της και θεωρητικά μπορεί να ελέγξει την κατοχή και με παίκτη λιγότερο, τότε μπορείς να κρατήσεις τον φορ σου. Να παίζεις με δέκα και να έχεις δύο επιθετικούς στο γήπεδο, αυτόματα δημιουργεί χώρους στον αντίπαλο.

Η είσοδος του Λιβάγια ήταν επιβεβλημένη για να μην χαθεί όμως η ισορροπία των γραμμών και να μην γίνει ευάλωτη στις αντεπιθέσεις, έπρεπε να μπει στην θέση του Ολιβέιρα. Δύο λεπτά αργότερα ο Κίκο Ραμίρεθ πέρασε στο γήπεδο τον γρήγορο Ντε Αμορίμ και η Ξάνθη απέκτησε ταχύτητα στις αντεπιθέσεις. Δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά ένας αντίπαλος για να λυγίσει η άμυνα της ΑΕΚ, το να πιέζει στην αρχική μεταφορά μπάλας, φθάνει για να φέρει εύκολη απώλεια κατοχής και συνθήκες αποδιοργάνωσης.

ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ

Κάπως έτσι γράφτηκε το οριστικό τέλος της συνεργασίας της ΑΕΚ με τους Καρντόσο, Λυμπερόπουλο. Ήταν λογικό και δίκαιο να φύγουν πακέτο. Ασφαλώς και ένας τεχνικός διευθυντής δικαιούται να αποτύχει στην επιλογή προπονητή, θα πρέπει όμως η επιλογή αυτή να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα που χτίζεται η ομάδα.

Η συγκεκριμένη ήταν μία ακραία προσωπική επιλογή ρίσκου, που έκανε σοβαρή ζημιά στον σύλλογο και δικαιολογημένα την χρεώνεται.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΥΛΙΝΙΟ

Το πρόβλημα είναι πως σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια, δείχνουν προβληματικές και οι επιλογές ποδοσφαιριστών που έκαναν οι δύο άνδρες. Αν αποδειχτεί πως αυτό είναι το ταβάνι, ειδικά για τους Βέρντε, Ζεράλντες, Ολιβέιρα θα έχει πρόβλημα η ΑΕΚ. Αυτή όμως είναι η κουβέντα της επόμενης ημέρας.

Πιστεύω πως θα πρέπει σοβαρά να αξιολογήσουν στην ΑΕΚ τι θα κάνουν και με τους Βασιλαντωνόπουλο, Αλμπάνη. Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει. Να έχεις δικό σου για τα δεξιά ένα κορμί σαν τον Βασιλαντωνόπουλο, με διασκελισμό, ανεβάσματα και να τον βάζεις στο περιθώριο, για έναν μπακ φανερά περιορισμένων ικανοτήτων και σωματικών προσόντων όπως ο Παουλίνιο.

Το είχα γράψει κι όταν πήρε την απόφαση να αποκτήσει η ΑΕΚ τον περιορισμένων δυνατοτήτων Παουλίνιο, σε αυτήν την θέση υπάρχει πολύ καλύτερος ποδοσφαιριστής, απλά θα πρέπει να σταματήσουν να τον μειώνουν μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας. Επίσης, τα λίγα λεπτά που έπαιξε ο Αλμπάνης ήταν τα μοναδικά που κέρδισε μέτρα η ΑΕΚ και βοήθησε στο να μειώσει το σκορ. Δεν είχε καμία σχέση η εικόνα του στο γήπεδο με την εικόνα του Βέρντε.

Θα πρέπει να τα δουν με σοβαρότητα όλα αυτά οι άνθρωποι της ΑΕΚ και να πάρουν τις αποφάσεις τους, για την κατεύθυνση που θα πάρει η ομάδα, από εδώ και πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ