OPINIONS

Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί έσπασαν τα κομπιουτεράκια

Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί έσπασαν τα κομπιουτεράκια
EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Βαλμπουενά και τον Ελ Αραμπί που έχουν... συντρίψει την στατιστική, στο φετινό πρωτάθλημα. Ποιος όμως είναι ο MVP;

Ένας φίλος χθες (26/3) στην εκπομπή "Σουτ Τηλεφώνημα" που κάνουμε με τον Θέμη, μας ρώτησε ποιος είναι ο MVP του φετινού πρωταθλήματος. Αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό ο Ελ Αραμπί, τα 17 τέρματα που έχει σημειώσει, μία αποτελεσματικότητα από την θέση του φορ που έλειπε από τους ερυθρόλευκους στο περσινό πρωτάθλημα -φέτος κάνει την διαφορά.

Αμέσως σαν "Γκάλης - Γιανάκης" που λέει και ο Παντελής Βλαχόπουλος, ο Θέμης Καίσαρης έβαλε στο τραπέζι τις ασίστ του Βαλμπουενά. Στην λογική πόσο θα στοίχιζε στον Ολυμπιακό, η απουσία του Φορτούνη, αν ο έμπειρος Γάλλος δεν την κάλυπτε με την εντυπωσιακή δημιουργία του. Μπήκα λοιπόν στη λογική, να το ψάξω με τα δικά τους επιτεύγματα.

ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Ολυμπιακός από το καλοκαίρι του 2018 που δουλεύει με τον Πέδρο Μαρτίνς είναι ομάδα. Όταν κερδίζει, το σύνολο η δουλειά που έχει γίνει και οι βασικές αρχές που έχουν μπει κάνουν την διαφορά. Όμως είναι δεδομένο πως τα 17 τέρματα με 6 τελικές πάσες στο πρωτάθλημα του Ελ Αραμπί, και οι 11 ασίστ με τα 6 γκολ του Βαλμπουενά έχουν κάνει την διαφορά στο φετινό πρωτάθλημα. Το νούμερο των τελικών πασών του Γάλλου, που έχουν γίνει σοκάρει. Σε όλες τις διοργανώσεις από δικές του τελικές πάσες, έχουν μπει 21 τέρματα, καλά διαβάσατε ο Βαλμπουενά έχει μοιράσει 21 ασίστ και έχει πετύχει 6 τέρματα.

Και για τους δύο ποδοσφαιριστές, ήρθαν να βοηθήσουν και να λύσουν το πρόβλημα της τελικής αποτελεσματικότητας που βασάνιζε τον Ολυμπιακό την περσινή χρονιά, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουν στην ομάδα πως θα προκύψει, να μην επιτρέψουν να κοστίσει σε τελική δημιουργία ο τραυματισμός του Φορτούνη.

ΤΑ 24 ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Ο Ελ Αραμπί σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει 24 γκολ σε 2.534 λεπτά. Σκοράρει 1 τέρμα κάθε 105.5 λεπτά. Αν βάλουμε και τις ασίστ, ο Μαροκινός έχει προσφέρει είτε από δικό του τέρμα, είτε από τελική πάσα 30 τέρματα σε 2.534 λεπτά, δηλαδή έχουμε 1 τέρμα είτε από δική του εκτέλεση, είτε από τελική του δημιουργία σε κάθε 84.4 λεπτά που αγωνίζεται. Στο πρωτάθλημα η συχνότητα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς μετρά 17 γκολ και 6 ασιστ σε 1.842 λεπτά, δηλαδή 1 τέρμα από δική του εκτέλεση είτε από δική του τελική δημιουργία κάθε 80.08 λεπτά.

ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΕ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Βαλμπουενά έχει μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε μπάσκετ, δίνει τις ασίστ λες και είναι πλέι μέικερ, μετρώντας 21 σε 33 παιχνίδια, 21 σε 2231 λεπτά. Όταν αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό είχα γράψει κείμενο, με τίτλο " ο Βαλμπουενά δεν είναι Τουρέ", αναφερόμενος στον επαγγελματισμό και στην διάθεση που δείχνει να προσφέρει στην ηλικία που βρίσκεται. Τόνισα μάλιστα πως η αναλογία ασίστ ανά χρόνο συμμετοχής, στην Φενέρ ήταν εντυπωσιακή. Μάλιστα την σεζόν 2016/17 που ήταν η καλή του στην Τουρκία, ήταν με διαφορά πρώτος στο πρωτάθλημα, δίνοντας 1 ασίστ κάθε 175.2 λεπτά στο πρωτάθλημα και συνολικά η αναλογία γινόταν 1 ασίστ κάθε 143.5 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις. Την δεύτερη του χρονιά, που είχε μία μικρή πτώση, πρόσφερε στην Φενέρ 1 ασίστ κάθε 168 λεπτά. Τα νούμερα ήταν σοκαριστικά κι όμως στην Ελλάδα, δεν τα βελτίωσε απλά, τα συνέτριψε.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Μιλάμε για αριθμούς που σε κάνουν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Από τα πόδια του Βαλμπουενά, έρχεται μία τελική πάσα, που οι συμπαίκτες του την κάνουν γκολ, κάθε 106.2 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα δίνει 1 ασίστ κάθε 116.1 λεπτά. Ο -γεννημένος Σεπτέμβριο του '84- Γάλλος στο ελληνικό πρωτάθλημα μετρά γκολ ή τελική πάσα που γίνεται γκολ κάθε 75.1 λεπτά. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, χρειάζεται 76.9 λεπτά για να προσφέρει γκολ ή ασίστ. Όταν ξεκινούσα να γράψω το κείμενο, ήμουν σίγουρος πως από τον Ελ Αραμπί και τον Βαλμπουενά, θα βρω νούμερα που σοκάρουν, τελικά οι δυο τους έσπασαν τα κομπιουτεράκια.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ Ο ΓΑΛΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός δεδομένα έκανε δύο πολύ καλές κινήσεις το καλοκαίρι. Πήγε σε μία λογική, να φέρει παίκτες που θα του προσφέρουν με συνέπεια τελικά νούμερα. Δεν ασχολήθηκε με την ηλικία τους αλλά μόνο με το πώς θα βάλει σε ένα σύνολο που δουλεύει καλά αποτελεσματικότητα. Για όποιον γνώριζε τους ποδοσφαιριστές, οι Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά ήταν σίγουρες επιλογές, η αλήθεια είναι πως κάπου το έχουν παρακάνει. Κάπου ξεφτίλισαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησα το κείμενο, με σκοπό να βρω και εγώ ποιος είναι ο MVP του φετινού πρωταθλήματος. Στο μυαλό μου έδινα ένα μικρό προβάδισμα στον Ελ Αραμπί, επειδή πρόσθεσε στον Ολυμπιακό κάτι που του έλειπε την περσινή χρονιά, όμως η αλήθεια είναι πως χωρίς τον Φορτούνη, αν δεν αποδεικνυόταν σοκαριστικός στην δημιουργία ο Βαλμπουενά, η χρονιά δεν έβγαινε.

Και από τους δύο ο σύλλογος έψαχνε αποτελεσματικότητα και από τους δύο την βρήκε σε βαθμό μεγαλύτερο ακόμα και από των πιο αισιόδοξων προσδοκιών. Ο έλεγχος δίνει οριακό προβάδισμα στον Βαλμπουενά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ