OPINIONS

Υποχρεωμένος να βρει πλάνο που να κερδίζει

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για αυτά που κέρδισε ο Παναθηναϊκός από το ντέρμπι και πρέπει να κρατήσει και καταγράφει όλα όσα πρέπει να γίνουν ακόμα, προκειμένου ο Γιώργος Δώνης και οι ποδοσφαιριστές του να επαναφέρουν την κανονικότητα στην ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός έσωσε την παρτίδα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, απέφυγε την καταστροφή. Δεν κέρδισε όμως τίποτα παραπάνω, παρά μία εβδομάδα ήρεμου χρόνου δουλειάς, μέχρι το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη. Την ερχόμενη Κυριακή μάλιστα, υπάρχει η υποχρέωση να πετύχει και το πρώτο του τέρμα σε ροή αγώνα και την πρώτη νίκη.

Ο ΔΩΝΗΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Όπως συμβαίνει πάντοτε, όταν μία ομάδα σε περίοδο κρίσης και βρίσκει ένα απρόσμενο θετικό αποτέλεσμα, εμφανίζονται και αυτοί που θέλουν να πουλήσουν αισιοδοξία. Για τον φετινό Παναθηναϊκό μάλιστα, έφαγαν αρκετοί το παραμύθι των φιλικών και μέσα αυτής της λογικής προσπαθούν να υπερασπιστούν και τη δουλειά τους. Ασφαλώς και δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το θετικό είναι πως αν ακούσει κανείς προσεχτικά τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Δώνη μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό θα καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, μπορεί να έχει χάσει πόντους με την συνολική εικόνα της ομάδας του, όμως σαν προσωπικότητα δείχνει απόλυτα ολοκληρωμένος και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως λειτουργεί με αγάπη προς τον σύλλογο. Κέρδισε την ψυχοσύνθεση του μέσου Παναθηναϊκού, με την κίνηση του προς τον πάγκο και την ατάκα του να μην πανηγυρίσει κανείς την ισοπαλία. Όσες φορές έχει πάρει τον λόγο για να μιλήσει για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ομάδα, ποτέ δεν πήγε σε μικρότητες του τύπου "αν βγάζαμε προς τα έξω τις συνομιλίες με τον Μπουζούκη, δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στον δρόμο". Πάντοτε προστατεύει τους παίκτες του, αναλαμβάνει την ευθύνη και μιλάει κατανοητά. Η προσωπική μου άποψη είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει στο έργο του, κανένας όμως δεν μπορεί να πει πως ο Γιώργος Δώνης κορόιδεψε ή φέρθηκε άσχημα στον Παναθηναϊκό. Για να επανέλθω όμως σε όσα είπε για το ντέρμπι, υπάρχουν σημεία που αναλύει ακριβώς το που βρίσκεται η ομάδα.

ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΕΛ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Δήλωσε πως του αρέσει το ποδόσφαιρο κατοχής, με χτίσιμο από την άμυνα. Παραδέχτηκε πως εκτίμησε λάθος την δυνατότητα των παικτών του και την ικανότητα της ομάδας που έχει δημιουργήσει να κερδίσει μέσα από αυτό το ποδόσφαιρο. Δικαιολογήθηκε μάλιστα, λέγοντας πως η ομάδα του στα φιλικά δεν του έδωσε αρνητικό δικαίωμα. Το ντέρμπι όμως με τον Ολυμπιακό, παραδέχτηκε πως το αντιμετώπισε όπως τους αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ήταν προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Δηλαδή έχοντας να διαχειριστεί τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ με Ρεάλ, Τότεναμ, Ντόρτμουντ.

Αποδέχτηκε ακόμη πως η συγκεκριμένη αμυντική μορφή του 4-4-2 σε χαμηλά μέτρα, αφήνοντας την μπάλα στον αντίπαλο, είναι εύκολα εφαρμόσιμη και δεν χρειάζεται πολύ χρόνος δουλειάς, απλά συγκέντρωση στο πλάνο. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν σχολιάζω αρνητικά το γεγονός, πως ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τακτικά σαν κατώτερος το ντέρμπι, απλά το αναφέρω, για να γίνει απόλυτα κατανοητό που βρισκόμαστε. Ο Δώνης κατάλαβε, πως "η ομάδα τον κορόιδεψε" στην προετοιμασία και πως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της. Αντιλήφτηκε πως για να είναι ανταγωνιστικοί οι ποδοσφαιριστές του στο ντέρμπι, έπρεπε να πάει σε μία συντηρητική τακτική ανάγκης και με αυτήν την λογική, πήρε το αποτέλεσμα.

ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Πιθανότατα βρήκε ο προπονητής έναν τρόπο διαχείρισης, που θα του επιτρέψει να είναι ανταγωνιστική η ομάδα του και στα επόμενα ντέρμπι, τώρα όμως υπάρχει το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη. Όπως ανέφερα και παραπάνω, υπάρχει η υποχρέωση να πετύχει την πρώτη του νίκη ο Παναθηναϊκός. Η συγκομιδή της ομάδας παραπέμπει σε σύλλογο υποψήφιο για υποβιβασμό, υπάρχει η ανάγκη, στα 4 παιχνίδια που έρχονται (μέχρι τα δύο κολλητά ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), να μαζευτούν πόντοι, που θα βάλουν τον σύλλογο σε πορεία εξάδας. Στο πρόγραμμα με Πανιώνιο εκτός, Ξάνθη εντός, Ατρόμητο εκτός και Λάρισα εντός, χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον τρεις νίκες, για να πλησιάσει σε αυτόν τον στόχο.

Είναι δεδομένο πως στο γήπεδο δεν έχει εμφανιστεί, ποδοσφαιρική πρόταση, που να δημιουργεί τις συνθήκες να αποκτηθούν οι απαιτούμενοι βαθμοί.

ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Χρειάζεται να βρεθεί μία ισορροπία, ανάμεσα στο ποδόσφαιρο που φανταζόταν ότι μπορεί να εφαρμόσει ο Δώνης και στα θετικά στοιχεία που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι, με τη συντηρητική διαχείριση. Ήταν πρωτόγνωρο για τον Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών, που αντίπαλος του είχε παράπονα για σκληρό παιχνίδι. Θα πρέπει αυτό το στοιχείο να το κρατήσει. Είναι κατανοητό πως, αν δεν έχεις ποιότητα και είσαι εύθραυστος, είσαι καθαρισμένος. Η σκληράδα πρέπει να μείνει, όπως και η υποχρέωση να μην μένει εκτεθειμένη η τελευταία γραμμή άμυνας, σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Το παιχνίδι με τις πολλές πάσες από την τελευταία γραμμή, δεν υπάρχει ούτε η ατομική αξία, ούτε το σύνολο για να το υπηρετήσει. Ασφαλώς όμως, όταν θες την νίκες και αντιμετωπίζεις αντιπάλους, που θα είναι ευχαριστημένοι με την ισοπαλία, πρέπει να έχεις πλάνο για να κερδίσεις. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε υπομονή, αφήνοντας την μπάλα στον αντίπαλο.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα ο Δώνης και περιμένουμε να δούμε την Κυριακή που κατέληξε και αν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ήρεμη εβδομάδα που πέρασε.

ΠΕΡΕΑ

Για αυτήν την αποστολή έχει βρει ένα όπλο. Ο Περέα, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, έδειξε πως έχει εντυπωσιακά στοιχεία. Είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που ένιωσαν οι άμυνες και στα τρία παιχνίδια. Δεν ήταν πυροτέχνημα η εμφάνιση με τον Ολυμπιακό, είχε δείξει πως είναι πηγή ενέργειας και στα καταστροφικά παιχνίδια με ΌΦΗ και Άρη. Ο προπονητής του, δικαιολόγησε μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το γεγονός πως τον περνά καθυστερημένα σε ροή αγώνα.

Ξέρετε, είναι πολλές φορές που το γήπεδο φωνάζει πως ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να αγωνίζεται περισσότερο. Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας λόγος, καθώς ο προπονητής την κάθε απόφαση την περνά από μία διαδικασία σκέψης. Όταν ο τεχνικός ξέρει να εκφράζεται και αναγκάζεται να αιτιολογήσει τους λόγους, γίνεται και πειστικός, όμως πάντοτε θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, τι εικόνα βγάζουν αυτοί που αγωνίζονται. Αν δηλαδή του δίνουν το δικαίωμα, αυτοί που παίρνουν χρόνο, από αυτόν που πιθανότατα να θέλει να προστατέψει, να συνεχίσει να παίρνει την ίδια απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση, σωστά τα όσα είπε ο Γιώργος Δώνης για την σπατάλη στην κατανομή δυνάμεων, λόγω απειρίας του Περέα, όμως θα πρέπει να συγκρίνει, με όσα προσφέρουν αυτοί που παίζουν στη βασική ενδεκάδα. Το κακό είναι πως ο Κολοβός δεν είναι σε θέση να σπαταλήσει δυνάμεις, ούτε με λανθασμένο τρόπο και από τον Μακέντα ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει αυτά που θα έπρεπε.

ΧΩΡΙΣ ΜΑΚΕΝΤΑ

Ασφαλώς και ο Ιταλός έχει την εμπειρία και την ποιότητα για να βοηθήσει την ομάδα και η απουσία του θα είναι ένα πρόβλημα για τον Δώνη, πιθανότατα και για τον Περέα. Είναι δεδομένο, πως με την επιρροή που είχε στο ντέρμπι ο νεαρός Κολομβιανός, κατέκτησε την θέση του στο βασικό σχήμα. Επίσης, αν δει κανείς τον τρόπο που έκανε τη διαφορά στο ντέρμπι, αλλά και τους χώρους που κινείται, καταλαβαίνει πως του ταιριάζει να έχει στην επίθεση καθαρό φορ. Έβγαινε στα άκρα, έπεφτε πάνω στα δύο ακραία μπακ, απολάμβανε την ελευθερία που του έδινε το γεγονός πως ο Μακέντα είχε ανάμεσα του τα στόπερ και εκμεταλλευόταν τα προσόντα και το πάθος του. Προσόντα που του επιτρέπουν να κερδίζει μάχες από τα μπακ, και να κινείται με πρόσωπο στην εστία, είτε με μπάλα, είτε με κίνηση στον χώρο ανάμεσα στα μπακ και στα στόπερ.

Δεδομένα -αυτήν την στιγμή τουλάχιστον- βολεύει τον Περέα να παίξει καλύτερα έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον Ιταλό. Για έναν λόγω που αγωνιστικά, δεν βρίσκω λογική, ο Δώνης έχει εξαφανίσει τον Καμπετσή και από την στιγμή που ο Μακέντα έπαθε θλάση, δεν υπάρχει ο καθαρός φορ που να μπορεί να δώσει αυτό το στήριγμα στον νεαρό φορ.

Να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε η ομάδα αυτήν την στιγμή να υπηρετήσει ένα σύστημα με δύο φορ από το ξεκίνημα του αγώνα. Με την ευκολία που γίνεται το λάθος όταν έχει κατοχή ο Παναθηναϊκός και τα προβληματικά τρεξίματα σε μεγάλο γήπεδο, που έχει παρουσιάσει η ομάδα, αν ο Δώνης κρατήσει το 4-4-2 και βγάλει κεντρικό χαφ από τον άξονα για να περάσει δεύτερο φορ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ομάδα να ανοίξει στη μέση. Πιθανότατα το γεγονός πως δεν υπολογίζεται ο Μακέντα να δημιουργεί συνθήκες για πιο ισορροπημένη ενδεκάδα.

Ο Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη πρέπει να κρατήσει όλα τα θετικά στοιχεία που είχε στο ντέρμπι στο ανασταλτικό κομμάτι, σε ένα ποδόσφαιρο πιο δημιουργικό.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΜΟΛΟ

Επίσης φάνηκε μία πρόθεση, να βγουν μπροστά οι Μολό, Μπεκ και να αρχίσει να εξαφανίζεται ο Χατζηγιοβάννης, γεγονός που βγάζει αρρώστια. Για τον Μολό έχω αναφερθεί πολλές φορές, έκανε μεγάλο λάθος ο προπονητής του, που τον πέρασε σαν πρώτη αλλαγή στην Λαμία, ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν έτοιμος. Υπάρχει μία πραγματικότητα που πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας, έχει την μεγαλύτερη ατομική κλάση από όσους βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο ρόστερ, την οποία όμως έχει να την εμφανίσει από το 2015. Αν καταφέρει να παρουσιάσει τον εαυτό που είχε δείξει κατά διαστήματα σε Καέν, Νανσί, Σεντ Ετιέν θα υπάρξουν παιχνίδια που θα κάνει διαφορά. Μιλάω για διαστήματα, γιατί ακόμα και στην καλή του εποχή, ο Μολό δεν είχε διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Δώνης έδειξε πως εκτιμά την τρέλα του, τού έδειξε εμπιστοσύνη και τον δικαίωσε. Ο Μολό κέρδισε πόντους την Κυριακή και είτε θα επιβραβευθεί παίζοντας βασικός, είτε θα μπει σαν πρώτη αλλαγή στη Νέα Σμύρνη. Θα είναι σημαντικό να δείξει πως πλέον είναι σε φάση να προσφέρει σημαντικά στην ομάδα και να βοηθήσει στη δημιουργία καθαρών ευκαιριών.

ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Είναι πολλά που μου έχουν προκαλέσει αρνητική εντύπωση στον Παναθηναϊκό και τα έχω επισημάνει έγκαιρα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται σε μία ομάδα που ψάχνει πηγές ενέργειας, να μην βρίσκει χώρο και χρόνο ο Χατζηθεοδωρίδης. Ένα παιδί που μπορεί να αγωνιστεί στα άκρα της άμυνας. Κατά την άποψη μου έχει τα φόντα να γίνει αξιόλογος αριστερός μπακ και να δώσει σημαντικές λύσεις σαν εσωτερικός χαφ και κάποια βοήθεια σαν αριστερός χαφ. Χρησιμοποιήθηκε στη Λαμία σαν δεξιός εξτρέμ, σε έναν από τους λίγους ρόλους που δεν μπορεί να υπηρετήσει καθώς δεν έχει την ποιότητα για να ανοίγει άμυνες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την ενδεκάδα και χρησιμοποιήθηκε για λίγο και όταν όλα είχαν κριθεί στο Βικελίδης. Περιμένω να ενεργοποιηθεί, καθώς στη λογική του αριστερού χαφ που θα μαρκάρει στο 4-4-2, ο Χατζηθεοδωρίδης μπορεί να καλύψει τον ρόλο καλύτερα από τον Ζαχίντ, ενώ σε ένα σχήμα με τρεις χαφ, μπορεί να δέσει σαν εσωτερικός χαφ την τριάδα στον άξονα. Ένα από τα λάθη που έχει κάνει το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, είναι πως δεν έχει μονιμοποιήσει αυτό το παιδί σε rotation 14 ποδοσφαιριστών.

Αν ο Γιώργος Δώνης θέλει να κρατήσει σχήμα με δύο φορ, για να έχει κοντά στην περιοχή τον Κολοβό, η ακόμα για να προσφέρει κάποια ευκαιρία στον αδικημένο Καμπετσή είτε στον Βέργο, είναι μονόδρομος να κοιτάξει και προς τον ρόμβο. Πραγματικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον, το παιχνίδι στην Νέα Σμύρνη. Αυτή η εβδομάδα, ο Γιώργος Δώνης με το επιτελείο του, είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν με ηρεμία, όμως στην Νέα Σμύρνη υπάρχει η υποχρέωση να δείξουν πως κάτι κατάφεραν και να παρουσιάσουν ένα βελτιωμένο σύνολο, που να μπορεί να κερδίζει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ