OPINIONS

Αντέχουν; Απόδειξη...

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό λίγες ώρες πριν την πρώτη μάχη στη σειρά των τελικών, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Περισσότερο αουτσάιντερ από ποτέ είναι ο Ολυμπιακός. Κακά τα ψέματα, αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Όχι ότι τους ενοχλεί και τόσο πολύ μεταξύ μας. Γιατί πολύ απλά και όταν ήταν φαβορί, χαΐρι δεν είδαν εύκολα. Οι Πειραιώτες, ωστόσο, μπαίνουν σε μια σειρά τελικών που θα αποτελέσουν το φινάλε της αγωνιστικής σεζόν.

Όπως ήρθαν τα πράγματα ένας από τους δυο "αιώνιους" θα βάλει στο κούτελό του τη σφραγίδα του "αποτυχημένου" και θα κάνει διακοπές. Ο άλλος, θα 'χει σώσει την παρτίδα. Γιατί μη νομίζετε. Αν στα μάτια των περισσότερων χαντακωμένος είναι ο Ολυμπιακός, έτσι και γίνει το "μπαμ" και πάρει αυτός το πρωτάθλημα, το κλίμα όχι απλά θα αντιστραφεί αλλά θα ‘ναι και πολύ χειρότερο στον Παναθηναϊκό που και ακλόνητο φαβορί είναι, αλλά και που μετά από πάρα πολλά χρόνια θα κλείσει μια αγωνιστική περίοδο με άδεια χέρια.

Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε μόνο για τέτοια αυτές τις μέρες. Όπως έχετε καταλάβει όμως το ελληνικό μπάσκετ ακολουθεί τα… χνάρια του ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί οι φορείς μυαλό δε βάζουν και κάποια στιγμή τα άπλυτα δε θα χωρούσαν τον τεράστιο κάδο που τα στoιβάζουν επιμελώς εδώ και χρόνια. Η κατάσταση ξέφυγε, η Πολιτεία σηκώνει μανίκια και πώς να γίνει αλλιώς άλλωστε, όταν φτάσαμε στο σημείο να αγνοούνται πλέον και οι δικαστές.

Πάμε όμως στο μπασκετάκι. Ολυμπιακός… Μυστήρια ομάδα και μυστήρια υπόθεση. Εσείς τι λέτε; Έχουν κλατάρει; Θα βγάλουν από το πουθενά δυνάμεις και σθένος να κάνουν τον κόσμο τους χαρούμενο; Που θα ποντάρατε; Ό,τι και να σκεφτείτε θα έχει ρίσκο. Γιατί πολύ απλά, αυτή η ομάδα κατάφερε από μόνη να βγάλει τα μάτια μας. Κακό "χτίσιμο", τεράστια ατυχία. Αποτέλεσμα;

Ελάχιστες φορές έχουν προπονηθεί όλοι μαζί, οπότε ρυθμό δε μπορούσαν να βρουν. Για να είμαι ακριβής, τελευταία φορά που ο Σφαιρόπουλος, τους είχε για κάνα δεκαήμερο όλους (πλην Αγραβάνη) ήταν πριν την ευρωπαϊκή αναμέτρηση του ΟΑΚΑ. Διπλό εκεί. Τώρα εδώ και καμιά 15αριά μέρες τους έχει πάλι μαζί, πλην του Έλληνα πάουερ φόργουορντ φυσικά αλλά και του Τιλί. Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό; Ίσως. Μπορεί και όχι…

Ο Ολυμπιακός καλείται στο παρκέ του ΟΑΚΑ, να βρει πρώτα απ' όλα την ηρεμία που χρειάζονται αυτές οι αναμετρήσεις. Θα είναι καταστροφικό, ο προπονητής και οι παίκτες να παριστάνουν την… διοίκηση! Και καταλαβαίνετε τι εννοώ.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

έφτασαν μέχρι τον Πρωθυπουργό . Οι παίκτες τους, έχουν υποχρέωση να φτάσουν μέχρι το αντίπαλο καλάθι. Και ο προπονητής να δουλέψει μαζί τους με μοναδικό κριτήριο την προσπάθεια για νίκη. Το να σβήσουν από τη σκέψη τους το όποιον πνεύμα αδικίας, είναι το νούμερο που πρέπει να συμβεί. Από ‘κει και πέρα τα πράγματα είναι πάρα μα πάρα πολύ απλά: Ο ρυθμός θα παίξει ρόλο απέναντι σε μια ομάδα που ειδικά στην έδρα της αρέσκεται να πηγαίνει γρήγορα. Ο Ολυμπιακός το αντιμετώπισε πανέξυπνα στην EuroLeague (ΟΑΚΑ) και την ίδια ώρα θα πρέπει να έχει καλά ποσοστά στα σουτ που 100% θα του δώσει ο Πασκουάλ.

Επιβάλλεται αν θέλουν να κερδίσουν, να έχουν δυο πράγματα: Το ένα κάποιον στην περιφέρεια που θα μπερδέψει τον Παναθηναϊκό. Ο Σπανούλης μόνος του δε φτάνει. Αφήστε που όταν νιώθει ο Βασίλης ότι δεν έχει συμπαραστάτη, παλεύει να τα κάνει όλα μόνος. Το δεύτερο, να "ξυπνήσει" ο Μακλίν με δεδομένο ότι ο Μιλουτίνοβ θα κάνει την δουλειά του.

Αν για παράδειγμα, ο Ρόμπερτς και ο ΜακΛιν προσφέρουν στον Σφαιρόπουλο, τότε οι Πειραιώτες θα πατήσουν καλά στο γήπεδο. Το ότι οι Έλληνες θα δώσουν τα πάντα είναι σίγουρο. Ανεξαρτήτως αν βρεθούν ή όχι σε καλό βράδυ. Αν μπουν ή όχι τα σουτ. Αυτά τα παιχνίδια, γνωρίζουν οι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού ότι είναι όλη η σεζόν. Ότι κρίνεται ο μεγάλος στόχος της αγωνιστικής περιόδου.

Στην τελική, μη ξεχνάμε ότι παίζουν δυο ομάδες. Και απέναντι δεν είναι κανα "καφενείο". Ο Παναθηναϊκός είναι, με πολύ καλούς Αμερικανούς και πάρα πολλή καλή έδρα. Τα ριμπάουντ θα είναι βαρόμετρο, οι δεύτερος επιθέσεις και φυσικά ένας τομέας στον οποίο ο Ολυμπιακός είναι ο πιο γκαντέμης του κόσμου (και χαζός συνάμα). Όταν βγαίνουν οι άμυνές του και όμως πάντα κάτι γίνεται και στο τέλος της επίθεσης, ο ΠΑΟ βρίσκει σουτ (Ρίβερς κυρίως) και παίρνει πόντους.

Διαφωνούσα ανέκαθεν με αυτούς που λένε, ότι σε μια σειρά, όλα κρίνονται στον πρώτο αγώνα. Και άσος να γίνει με 30 πόντους διαφορά και διπλό να γίνει, για εμένα τίποτα μα τίποτα δεν θα έχει τελειώσει. Το ξέρουν και οι "αιώνιοι", το ξέρετε και όλοι εσείς που τους υποστηρίζετε. Ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπερασματάκια, είναι σίγουρα.

Απλά για τον Ολυμπιακό και επειδή δε θέλω να σας κουράσω άλλο (θα πούμε περισσότερα μετά το ματς), όλα σε αυτή τη σειρά θα κριθούν από την αντοχή. Ψυχική και σωματική. Μέχρι τώρα έδειξαν ότι δεν αντέχουν. Έχασαν το κύπελλο που ήταν φαβορί. Διαλύθηκαν σε μια σειρά ευρωπαϊκών πλέι- οφ όπου επίσης ήταν φαβορί. Τώρα δεν είναι σίγουρα φαβορί. Αντέχουν; Μπορούν; Τα λέμε μετά τον πρώτο τελικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ