OPINIONS

Επέλαση ή κατάρρευση;

BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ /  EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / 5ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει τι ακριβώς ισχύει αυτή τη στιγμή στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Οι πρώτες κινήσεις των Αγγελόπουλων, οι κρίσιμες αποφάσεις του Μπλατ και ο στόχος για παίκτη-ηγέτη.

Όποιος δεν διαβάσει το κείμενο και σταθεί στον τίτλο, θα ‘χει λαθέψει. Θα μπορούσε ο τίτλος να ήταν και «επανάσταση ή κατάρρευση». Έχουμε καιρό να τα πούμε για τον μπασκετικό Ολυμπιακό και αυτό πολύ απλά έχει συμβεί, γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι.

Η ιστορία εδώ καλοί μου φίλοι είναι πολύ απλή. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να την ψάξετε σε βάθος, τόσο μεγαλύτερο λάθος κάνετε. Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να πουν ή να μεταφέρουν κάτι, άθελά τους χάνουν τη μπάλα. Ας πάμε λοιπόν στα δεδομένα πρώτα, για να μην αγχώνεστε και τζάμπα:

Πρώτον, οι Αγγελόπουλοι έχουν αρχίσει τις κινήσεις. Και στόχος τους είναι να φτιάξουν μια ομάδα που θα μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή στο Final-4 της Ευρωλίγκας. Αυτός είναι ο στόχος, οπότε μην αρχίζετε να κουράζεστε με τα περί… Α2, Α3 και Β25. Όσα και να βγουν από τα δικαστήρια, όσες απορίες να ‘χει ο Αλέξης Τσίπρας (ο πρωθυπουργός της χώρας κατά δήλωσή του, δε ξέρει γιατί τα έκανε όλα αυτά ο Ολυμπιακός…), η ουσία είναι ότι η ομάδα του Πειραιά στοχεύει το φάιναλ- φορ. Οπότε πάρτε το ως βάση. Και συνεχίζω…

Δεύτερον, κόουτς είναι ο Μπλατ. Οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν ποτέ «πετάξει» προπονητή δίχως να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία. Ο Αμερικανός συνεχίζει και εργάζεται με στόχο να φτιάξει το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Είναι και καλύτερα στην υγεία του με τις σχετικές θεραπείες. Και κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία.

Ποιο είναι το πρώτο μέλημα των Πειραιωτών; Να βάλουν έναν παίκτη-ηγέτη. Το έκαναν κάποτε με τον Σπανούλη. Τώρα αποφάσισαν να το κάνουν με τον Σλούκα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως καταλαβαίνετε, πάνε περίπατο και οι εγωισμοί και τα θυμικά και όλα. Η διοίκηση της ΚΑΕ αποφάσισε να δώσει τα «κλειδιά» στον Κώστα. Ποια είναι, λοιπόν, η αλήθεια; Η ακόλουθη και μην ψάχνεστε περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός έκανε πρόταση στον Κώστα για 5,1 εκ. ευρώ. Για τρία χρόνια. Συν εγγυήσεις που ζήταγε. Δηλαδή να παίρνει αρκετά λεφτά μπροστά κάθε χρόνο. Φοβάται η πλευρά του, τα όσα γράφονται και ακούγονται για τις απληρωσιές. Λογικό. Βέβαια και στην Φενέρ «πιστολάκι» πέφτει, αλλά δεν είναι της παρούσης. Η πλευρά του Σλούκα ζήτησε 6 ακατέβατα. Ο Ολυμπιακός άφησε τον χρόνο να περάσει και για να μη σας ζαλίζω, μετά από νέα επαφή, έφτασε στα 5,4! Κρίθηκαν και αυτά λίγα. Και επειδή ίσως διαβάσετε ότι τούτη τη φορά δε συζητήθηκαν εγγυήσεις, το βλέπω λογικό, μιας και αν δεν συμφωνήσεις πρώτα στα χρήματα, πως θα μιλήσεις μετά για εγγυήσεις; Υπήρξε νέα άρνηση και την ίδια ώρα η Φενέρ έφτασε το 1,8 με 1,9 τον χρόνο.

Τούτη την ώρα που διαβάζετε τις αράδες αυτές, τα συγκεκριμένα νούμερα είναι τα πραγματικά. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκαθαρίσει στον παίκτη πως τον θέλει με κάθε τρόπο. Και το ξέρει ακόμη καλύτερα από τον Κώστα που πριν λίγες ώρες πάλευε για το πρωτάθλημα Τουρκίας, ο ατζέντης του και παλιός μου συνάδελφος στο ΦΩΣ, Παναγιώτης Καπάζογλου. Ειλικρινά δε μπορώ να σας γράψω, ότι ο Ολυμπιακός δε το ‘χει παλέψει καλά. Ούτε όμως έχω δικαίωμα να πω στον Κώστα «τσακίσου γύρνα στην Ελλάδα και υπέγραψε». Μιλάμε για επάγγελμα, μιλάμε για συμβόλαια, οπότε ο καθένας λειτουργεί όπως καταλαβαίνει.

Σας γράφω αυτό και τελειώνω με την ιστορία: Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός, το πήγε ιδανικά με τον Σλούκα. Πιστέψτε με, για την ιδέα Ολυμπιακός με το συγκεκριμένο DNA και τον ανάλογο εγωισμό, το πήγε και με το παραπάνω ιδανικά. Μπορεί να μιλήσουν ξαφνικά και πάλι, μπορεί να μη τα ξαναπούν ποτέ. Ο Κώστας ξέρει πάντως, ότι αν έβαζε –ξανά- τα ερυθρόλευκα δε θα έπαιρνε μόνο τα χρήματα, αλλά και όλο τον ρόλο στο γήπεδο που αξίζει και θέλει να έχει. Θα δικαίωνε και τον εαυτό του, όταν κάποτε δακρυσμένος είπε στους Αγγελόπουλους φεύγοντας «δείτε το ότι πάω δανεικός, θα τα ξαναπούμε…» Αυτή είναι η κατάσταση με τον Έλληνα διεθνή και πάμε τώρα να δούμε τι άλλο κάνει ο Ολυμπιακός που οφείλει να κοιτάξει το ρόστερ του.

Ο Μπλατ, θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί ο ίδιος δικαιολογημένα σκέφτεται ότι θα πρέπει να φτιάξει ομάδα για να «πάρει το αίμα του πίσω». Όμως και οι Αγγελόπουλοι, έχουν το χρέος από την άλλη να διατηρήσουν και ελληνικό κορμό και μια συνοχή. Γιατί του Μπλατ αύριο (που λέει ο λόγος) μπορεί να του τη βαρέσει και να πάει για μπάνια στο Μαϊάμι. Θα ‘χει μείνει ο Ολυμπιακός με …οκτώ ξένους; Που λέει ο λόγος.

Τα πράγματα λοιπόν καλοί μου φίλοι είναι απλά. Η διοίκηση θα συζητήσει 100% με τον Μάντζαρη για αναπροσαρμογή ή διαζύγιο. Αγραβάνη μια από τα ίδια. Μπόγρη ανανέωση ή διαζύγιο. Σπανούλη για ανανέωση (ούτε σαν αστείο δε συζητάω να φύγει ο Βασίλης έτσι από την ομάδα). Μιλουτίνοβ για επιμήκυνση συμβολαίου (έχει άλλον έναν χρόνο) και ίσως τον Πρίντεζη για τον ίδιο λόγο. Βάζω «ίσως» στον Γιώργο γιατί μπορεί να τα πουν τώρα, μπορεί και να μιλήσουν του χρόνου που θα τελειώνει το συμβόλαιό του, όπως γίνεται κάθε φορά. Αυτοί είναι οι Έλληνες συν τον Παπανικολάου (ο Κώστας είναι ακλόνητος, αυτό έλειπε) και τον Βεζένκοβ που συνεχίζει όπως του ‘χει πει ήδη ο Μπλατ. Και οι μικροί.

Έγραψα τον Μιλουτίνοβ με τους Έλληνες, γιατί ο Νίκολα λογίζεται… Έλληνας πια, αλλά και είναι και ο μόνος σίγουρος ξένος που θα συνεχίσει στην ομάδα! Από τους άλλους, οι περισσότεροι είναι τελειωμένοι (κάποιοι με αποζημίωση ελέω Μπλατ), ο Γκος έχει ένα 15%- 20% να μείνει. Όπως καταλαβαίνετε, ο Ολυμπιακός έχει και πολύ δουλειά και θα πρέπει να αποφύγει τον γκρεμό. Τι εννοώ; Διαβάζοντας τα ονόματα παραπάνω, οι μισοί θα πείτε «διώξτους» και οι άλλοι μισοί «κράτα τους». Εγώ θα γράψω την συνθήκη εργασίας και τίποτ’ άλλο: Για κάθε κεφάλι που θα κόβει ο Μπλάτ, θα πρέπει οι Αγγελόπουλοι να βγάζουν ένα άλλο. Και αυτό το ξέρουν. Ήδη έχει αποκτηθεί ο Κόνιαρης. Ο Αντώνης είναι παίκτης του Ολυμπιακού, πολύ καλό παιδί και εξαιρετικός μπασκετμπολίστας. Ο Μπλάτ για να μην κοροϊδευόμαστε και μιας και σας έχω υποσχεθεί πως όταν θα γράφω θα τα λέμε όπως είναι , αυτή τη στιγμή έχει την εξής διάθεση:

Να φύγει ο Αγραβάνης (τον αδίκησε 100%, αλλά δε τον θέλει γιατί ο Δημήτρης γκρίνιαζε που δεν έπαιζε). Να φύγει ο Μπόγρης (να πάρει φθηνότερο τρίτο 5αρι όπως γράφτηκε για παράδειγμα το όνομα του Κακλαμανάκη). Να φύγει ο Μάντζαρης για να πάρει τρεις κοντούς ξένους (άσο, δυο, και δυο- τρία) και να τους έχει με Κόνιαρη, Σπανούλη και άλλον έναν Έλληνα. Να μην γίνει επιμήκυνση στον Πρίντεζη, να μείνουν ο Παπανικολάου με τον Βεζένκοβ και –πάλι καλά- που δε λέει κουβέντα για τον Σπανούλη. Έτσι έχει η κατάσταση και στην διοίκηση του Ολυμπιακού, πολύ απλά θα πρέπει αν και εφόσον γίνουν όλα αυτά, να ετοιμάσουν την «επόμενη μέρα» των Ελλήνων.

Επαναλαμβάνω, μπορεί να εμφανιστούν ξένοι παικταράδες. Δολοφόνοι. Από αυτούς που προσωπικά γουστάρω πολύ, που πάνε στο «ένας με έναν» και ξεφτιλίζουν τον αντίπαλο. Να πάρουν την ομάδα πάνω τους και να διαλύσουν κόσμο. Να γίνει… επέλαση. Γιατί πέρα από τους τρεις κοντούς, ο Μπλατ θα πάει με Μιλουτίνοβ, με ένα δεύτερο 5αρι και ένα 4αρι. Αυτή θα είναι η εξάδα των ξένων. Αυτά πάντα χωρίς Σλούκα. Επίσης, σας παρακαλώ , ξεχάστε την μπακαλίστικη λογική «τα λεφτά του Σλούκα να πάνε σε ξένο». Μπορεί να πάνε, μπορεί να πάνε και σε δυο παικταράδες. Μπορεί να μην πάνε και σε κανέναν. Στον αθλητισμό, ο καθένας έχει την δική του αξία.

Μην παρασύρεστε από την πρεμούρα των ξένων να γράψουν ψέματα και φυσικά από τα social media όπου αραδιάζουν μπούρδες, όσοι δε πατάνε γήπεδο. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι που μοχθούν, ψάχνουν καθημερινά για να σας γράψουν πράγματα που ισχύουν. Και αυτούς σας παρακαλώ να μελετάτε και κανέναν άλλο. Ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ θα περάσει δύσκολο και περίεργο καλοκαίρι. Μπορεί όμως να βγει πάρα πολύ δυνατός. Είτε με τον Σλούκα (που φαντάζει πολύ δύσκολο) , είτε χωρίς αυτόν! Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κοιτάξουν κατάματα την ωμή πραγματικότητα. Να κυριαρχήσει η διάθεση για την δημιουργία ενός καλού συνόλου και όχι τα περσινά πείσματα και πειράματα. Περιθώρια νέας αποτυχίας δεν υπάρχουν! Ξεκάθαρα!!!

Σας είχα ξεκαθαρίσει από το Φθινόπωρο, ότι ο Μπλατ τη περασμένη σεζόν θα τα έκανε ομελέτα. Και τα έκανε… Άσχετα τις αποχωρήσεις και τα δικαστήρια. Μιλάμε για το μπάσκετ. Δε σημαίνει ότι θα το επαναλάβει. Μπορεί να φτιάξει κάτι καλό , αλλά θα έχει τεράστια σημασία να δούμε, την εποχή που ο Παναθηναϊκός (από πέρυσι) φτιάχνει ελληνικό κορμό, κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα διατηρήσει ή θα βελτιώσει τον δικό του. Το φρέσκο αίμα είναι πάντα απαραίτητο. Το καθόλου αίμα, είναι θανατηφόρο. Για να δούμε…

ΥΓ. Σε λίγα 24ωρα θα σας γράψω και για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Να ‘στε έτοιμοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ