OPINIONS

Για ένα αυτογκόλ

Για ένα αυτογκόλ

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για το κέφι των παικτών του Ολυμπιακού, τη σωστή δουλειά τους στο γήπεδο και το ματς που τους στέρησε τον τίτλο.

Πολύς κόσμος στο Καραϊσκάκη στο 4-0 με την Ξάνθη, πολλή διάθεση, πολλή μπάλα και γενικά πολλά, πολλά, πολλά... Για την βαθμολογική κατάσταση του Ολυμπιακού και το πως κύλησε η σεζόν περίεργο ε; Αυτό όμως δείχνει ότι δεν έχει περάσει αδιάφορο από τον κόσμο, όλο αυτό που δείχνει η ομάδα του. Και αναφέρομαι στο κέφι, την διάθεση, αλλά και στον τρόπο που αγωνίζονται οι Πειραιώτες.

Δε τον βαριέσαι τον Ολυμπιακό στην τελική ευθεία των υποχρεώσεών του και είναι ξεκάθαρο πως ακόμη και οι αντίπαλοί του, γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πραγματικά καλή ομάδα. Και έβαλε ξανά όμορφα γκολ η ομάδα του λιμανιού, της «έφαγαν» και ένα (του Χασάν στο 81’), αποχαιρετώντας το κοινό της για φέτος στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Κι όταν στο πρώτο τέταρτο ο Γκιλιέρμε έχει βάλει δυο γκολ, τι περιμένετε να συζητήσουμε ως προς την ανάλυση του αγώνα; Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς πριν καν αυτό αρχίσει.

Και όταν δημιουργούνται τέτοια δεδομένα σε μια αναμέτρηση, ο πιο τυχερός απ’ όλους είναι ο προπονητής της ομάδας που… ξεβγάζει τη μπουγάδα νωρίς. Γιατί πολύ απλά, μπορεί να δει άλλα πράγματα και να αναζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από τους ποδοσφαιριστές του, δίχως το άγχος του αποτελέσματος. Ο Μαρτίνς 100% χρεώνεται το ότι ο Ολυμπιακός διατήρησε τις υψηλές στροφές από τη στιγμή που εγκατέλειψε κάθε στόχο. Μια ομάδα γεννημένη να κατακτά τίτλους, αποχαιρέτησε πιο νωρίς από ποτέ ουσιαστικά κάθε πιθανότητα να πάρει μια κούπα.

Και σε τούτες τις περιπτώσεις, γίνεται απολύτως κατανοητό, ότι καλούνται οι προπονητές να ψάχνουν μαγικά, να βρίσκουν πατέντες, να «πουλάνε ακόμη και παπατζιλίκια» στα αποδυτήρια για να πάρουν αποτελέσματα. Αυτός ο Ολυμπιακός όμως, απέδειξε ότι δε χρειάζεται τέτοια κόλπα. Οι ποδοσφαιριστές του, έχουν ξηγηθεί πολύ καλά στον πρόεδρό τους, στον προπονητή τους, στον κόσμο τους. Εκεί δηλαδή που «απολογούνται» κάθε φορά. Και όταν μια ομάδα είναι ξηγημένη πάνω στο χορτάρι, μπορείς να της δώσεις την… δεύτερη ευκαιρία που ζητάει. Γιατί αν δε το έχετε καταλάβει ακόμη, αυτό απλά κάνει ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό. Ζητά, απαιτεί την δεύτερη ευκαιρία!

Ο Γκιλιέρμε λοιπόν και ο Ελαμπντελαουί δεν έβαλαν καμιά γκολάρα όπως ο Σαλάχ την ίδια ώρα, αλλά σίγουρα και σωστά σημάδεψαν και ιδανικά κινήθηκαν ώστε να βρουν δίχτυα. Ο Βραζιλιάνος «έσπασε» τον αυχένα του, μετά το κόρνερ του Φορτούνη (1- 0) , βρέθηκε στη σωστή θέση μετά την πάσα του Ελαμπντελαουί (2- 0) και ο Νορβηγός με τη σειρά του, πήρε τρομερό… ριμπάουντ γονατίζοντας παρακαλώ για να κάνει το 3- 0 μετά την οβίδα του Καμαρά. Η Ξάνθη είχε βρεθεί από νωρίς στο καναβάτσο και μισή ελπίδα να είχε για κάτι καλό η ακριτική ομάδα, την απώλεσε, όταν στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια θυμήθηκαν τι είχε συμβεί στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου. Απλά πράγματα. Όσα ακριβώς έχετε παρατηρήσει στα περισσότερα παιχνίδια, έγιναν και σε αυτό. Ο φορ άλλαξε, ο Σολδάνο ξεκίνησε την αναμέτρηση, αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε σκοράρισμα από χαφ και αμυντικό.

Ελαμπντελαουί και Τσιμίκας συνέχιζαν να ανεβαίνουν, ο Ποντένσε με τον Ντίας έκλειναν στην περιοχή και ο κόσμος έβλεπε μια φουλ επιθετική ομάδα, που μόνο κατά τύχη δεν έχει σημειώσει φέτος γκολ με το τσουβάλι. Και επαναλαμβάνω, δίχως να ‘χει στο «9» καναν «δολοφόνο». Κάθε άλλο… Ο Φορτούνης έβαλε γκολάρα, όχι για το τελείωμα που έκανε, αυτό άλλωστε για επαγγελματία παίκτη είναι υποχρέωση. Όμως λίγοι μπορούν να κάνουν τέτοιο κοντρόλ, από τόσο μεγάλη μπαλιά, όπως αυτή που έβγαλε με διαβήτη ο Γκιλιέρμε. Οι περισσότεροι τη σταματάνε και αυτή πάει στο… περίπτερο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού λες και είχε μαγνήτη και το τόπι μέσα σίδερο. Τη «φρέναρε» με το μυτάκι και τα υπόλοιπα ήταν τυπική διαδικασία. Η επόμενη στιγμή που χάρηκαν οι Ολυμπιακοί ήταν βλέποντας μετά από καιρό τον Παπαδόπουλο με τη φανέλα της ομάδας τους σε επίσημο ματς. Δυο παιχνίδια ακόμη απομένουν και σίγουρα ο Ολυμπιακός μπορεί να λέει ότι έχει κάνε έναν φοβερό δεύτερο γύρο, αλλά δε του έφτασε για να πάρει άλλο ένα πρωτάθλημα.

Πλέον το εγγύς μέλλον έχει σημασία, οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει για το «χτίσιμο» ενός ακόμη πιο μαχητικού και όμορφου ποδοσφαιρικά συνόλου, το καλύτερο που έχουν να κάνουν όλοι είναι να περιμένουν επίσημες ανακοινώσεις και να μην ασχολούνται με το τι κατεβάζει η φαντασία του καθενός. Είναι και το πιο σωστό… Συμπερασματικά και κλείνω έτσι, το ποδόσφαιρο δε παίζεται με υποθέσεις, εικασίες και «αν», όμως επειδή έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων, από σχετικούς και άσχετους, η ποδοσφαιρική μπουρδολογία πάει κι έρχεται, ε, ας αναλογιστούμε και αυτό: Ο Ολυμπιακός μόνο από τον ΠΑΟΚ στην έδρα του να μην είχε χάσει σε εκείνο το ματς- μαγική εικόνα (με το διπλό (!) αυτογκόλ), η βαθμολογία θα ήταν αλλιώτικη. Όμως είπαμε, η μπάλα δεν έχει υποθέσεις. Μάθημα για όλους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ