OPINIONS

Καλαμιές στον κάμπο

EUROLEAGUE / ÆÅÍÉÔ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÅÍÉÔ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος δεν εξεπλάγη από την εμφάνιση της Αγίας Τριάδας στο παιχνίδι με τη Ζενίτ και απορεί για την κούραση πολλών ερυθρόλευκων με ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Άλλη μια ήττα για τον Ολυμπιακό στο φετινό… μαρτύριο (για αυτόν) της EuroLeague. Το να αραδιάσω πάλι τα ίδια και τα ίδια, βαρετό είναι για εμένα, κουραστικό είναι και για εσάς. Η ομάδα ταξίδεψε, λίγοι προσπάθησαν και έχασαν. Ο Μπαρτζώκας καταλαβαίνει κάθε μέρα που περνάει, πως δεν είναι το θέμα μόνο η τακτική ή το σύνολο που δεν "έδεσε" ποτέ. Είναι και η διάθεση και οι… αντοχές. Και αυτό το τελευταίο είναι και το πιο παράξενο.

Ειλικρινά δε καταλαβαίνω πως ορισμένοι παίκτες του Ολυμπιακού δείχνουν κουρασμένοι, έχοντας να παίξουν ένα ματς την εβδομάδα. Λες και κουβάλαγαν ντουλάπες ήταν κάποιοι στην Αγία Πετρούπολη. Τι να πεις; Καμία όρεξη για βαθυστόχαστη κριτική. Η Ζενίτ που στην έδρα της συνήθως χάνει (δυο νίκες είχε πριν τον αγώνα), περίμενε να κερδίσει τον Ολυμπιακό στον οποίο έκανε ζημιά και στην αναμέτρηση του Ειρήνης και Φιλίας.

Οι κοντοί του Πλάθα εκμεταλλεύτηκαν τη μοναξιά του Σπανούλη στην περιφέρεια. Γιατί πλην του αρχηγού του, ο Ολυμπιακός είχε σε κακή βραδιά όλους τους άλλους κοντούς του. Τράκαραν μεταξύ τους, έχαναν μπάλες, πάσες στο… πουθενά, επιθέσεις - γιαούρτι. Άστα να πάνε. Όχι ότι υπήρξε καμιά φοβερή και τρομερή ισορροπία με όλους τους άλλους, αν όμως δε μπουν μπροστά αυτοί που έχουν τη μπάλα στα χέρια, τι να σου κάνουν και αυτοί που την περιμένουν;

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τους Ρούμπιτ και Βεζένκοβ σε κατάσταση… Μπάγερν. Ο Μιλουτίνοβ είναι επηρεασμένος ξεκάθαρα από τον τραυματισμό του, ο Πρίντεζης όσο αντέχει και ο Παπανικολάου που επέστρεψε σε καλές εμφανίσεις ήταν μονάχος ουσιαστικά στο "3", αφού ο Πολ έκανε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του.

Δεν υπήρχε Ολυμπιακός στα κρίσιμα σημεία. Και θυμήθηκε η ομάδα να παίξει στα τελευταία… δευτερόλεπτα. Μα γίνονται αυτά; Παίζεις αρχικά καλά, βγάζεις μια αύρα άνεσης και κάπως διαφορετικού μπάσκετ και πας στα αποδυτήρια στο ημίχρονο πίσω στο σκορ. Πώς γίνεται; Μα σε αυτό το άθλημα όλα γίνονται.

Η Ζενίτ δεν είχε την εικόνα της κυρίαρχης όμως με εξαιρετικά ποσοστά κρατήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο και έκανε τη δουλίτσα της στο δεύτερο. Με φάσεις καρμπόν και βγάζοντας παίκτη πάντα στη baseline, οι γηπεδούχοι μπήκαν στο παιχνίδι και κρατήθηκαν με τον Αγιόν, βρήκαν κάποια καλά σουτ και βασικά κινήθηκαν έξυπνα κοντά στο κόκκινο καλάθι. Ο Ολυμπιακός είχε 54.5% δίποντα και 33.3% τρίποντα στο πρώτο μέρος. Καλύτερος στα ριμπάουντ, αλλά χειρότερος στα ποσοστά (72.2% δίποντα οι Ρώσοι και πάνω από 36% τρίποντο) και κακός στην άμυνα.

Στο πρώτο ροτέισον ο Μπαρτζώκας κατάλαβε καλά κάτι που όσοι γνωρίζουν την ομάδα, το περίμεναν από το πρωί. Ο Σπανούλης θα καλείτο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η περιφέρεια απόντος αρχηγού ήταν… κολλημένη και ο κόουτς χρησιμοποίησε περισσότερο απ’ όσο αναμέναμε τον Βασίλη. Μα δε γινόταν αλλιώς. Ο Ολυμπιακός είχε σπιρτάδα στο ξεκίνημα και την έχασε εύκολα κυρίως από την… αεράμυνά του.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο. Γιατί πλέον υπάρχει και η νέα… μόδα. Να ξεκινάνε χάλια όλες τις περιόδους. Αυτό πάλι που το πάτε; Και η Ζενίτ παίζοντας απλά, δίχως να οργιάσει και μιλάμε και για μια ομάδα που δεν έχει ποικιλία, κατάφερε να πάρει το προβάδισμα και να το διατηρήσει. Έχασε αγώνα ο Ολυμπιακός έχοντας φτιάξει τα ποσοστά του (όχι τρελά), με ίδια (παρά ένα) λάθη και σχεδόν ίδια ριμπάουντ. Όταν όμως η άμυνα είναι για γέλια και οι Ρώσοι βάζουν λει απ, ε, μην περιμένεις να κάνεις και πάρα πολλά. Στο τέλος το κυνήγησαν μα ήταν πολύ αργά.

Απογοητευμένη η ομάδα στην ανασταλτική της λειτουργία και αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα. Ο κόσμος έχει καταλάβει πως η φετινή σεζόν είναι χαμένη. Όσες νίκες και αν έρθουν. Και πραγματικά θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αφοσιωθούν στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Μπαρτζώκας θα κάνει μεταγραφές τώρα, αλλά σημασία έχει, να ετοιμάζεται σιγά - σιγά ο καινούργιος Ολυμπιακός. Τέλη Γενάρη δε θα βρεις αυτό που ακριβώς χρειάζεσαι. Αν υπήρχε εξάλλου κάτι τέτοιο, θα 'χε αποκτηθεί ήδη. Το καινούργιο προπονητικό τιμ εργάζεται στο ψυχολογικό κομμάτι με παίκτες που κάποιοι δε μπορούν και κάποιοι άλλοι παίζουν ένα ματς καλά και τρία χάλια.

Κρίμα για τον Σπανούλη να έχει τέτοιο βράδυ και να μην κερδίζει, αλλά δε μπορεί να γίνει και αλλιώς. Είναι πολύ έμπειροι οι Ολυμπιακοί από την EuroLeague, συνεπώς ξέρουν ότι αυτό που παίζει η ομάδα τους φέτος είναι πολύ μακριά από τις υψηλές απαιτήσεις της διοργάνωσης. Υπομονή, να περάσει ο καιρός. Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι, πως γίνεται οι περισσότεροι να είναι πιο αργοί από τον… Επιτάφιο;

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ