OPINIONS

Ξανά καταπέλτης...

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÏÖÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που επέστρεψε με γκολ και θέαμα στις εσωτερικές υποθέσεις και αποθεώνει τον ακούραστο και ασταμάτητο Γκιλιέρμε.

Η γαλήνη, η ηρεμία και η αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης, ήταν στα βασικά ζητούμενα του Ολυμπιακού πριν αρχίσει ο αγώνας με τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είναι πλέον προτελευταίοι βαθμολογικά, ακόμη καυχιούνται για τη νίκη τους στον πρώτο γύρο, αλλά αυτή τη φορά οι εκπλήξεις που τους περίμεναν ήταν δυσάρεστες. Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του δεν είχαν όρεξη, ούτε να «παίξουν», ούτε να κάνουν δώρα. Εννιά γκολ στα δυο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.

Εξαιρουμένου του πρώτου λεπτού του ματς, το υπόλοιπο κομμάτι της αναμέτρησης πήγε πάνω στην τακτική του Πορτογάλου με συντονισμένη επιθετικότητα και συνεργασίες, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι στην Ουκρανία. Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το ματς σε περίπατο, παρότι «στράβωσαν» κάποια πράγματα από νωρίς, έχοντας μάλιστα σχέση με την υγεία των ποδοσφαιριστών. Γενικά ο Ολυμπιακός ήταν… καταπέλτης, είχε δημιουργία, ιδέες, σωστές αποστάσεις. Το αν δικαιώνονται αυτοί που λένε ότι «στα λεγόμενα εύκολα παίζει μπαλάρα, στα δύσκολα αγχώνεται», εγώ δε το ξέρω. Θα σας το πω όταν τελειώσει η σεζόν. Γιατί και σε κάποια από τα λεγόμενα δύσκολα ματς που δεν κέρδισε η ομάδα, έπαιξε πολύ καλή μπάλα. Άσχετα αν δεν κέρδισε.

Τέλος πάντων, ο καθένας μπορεί να πει το μακρύ του και το κοντό του. Στην Ελλάδα ζούμε… Ο ΟΦΗ από την άλλη μου έκανε λίγο εντύπωση, γιατί έχει φτιάξει μια ομάδα, που όταν έχουν τη μπάλα οι δικοί του παίκτες, σου βγάζει ποδοσφαιρική συμπάθεια. Όταν την έχει ο αντίπαλος όμως, είναι Παναγία μου βόηθα. Η ανασταλτική τους λειτουργία κάκιστη και εντός μεγάλης περιοχής, ούτε να συνεννοηθούν μπορούσαν, ούτε να κάνουν τα βασικά, δηλαδή μια απλή μετατόπιση ανάλογα με το που βρισκόταν η μπάλα. Οι «ερυθρόλευκοι» έφταναν για πλάκα σε θέση βολής και θα μπορούσαν να είχαν βάλει περισσότερα γκολ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Η δουλειά ωστόσο έγινε για τον Ολυμπιακό και έγινε εύκολα.

Σε μια περίοδο, που πρέπει και να ξεχάσουν τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, αλλά και να δουν καθαρά το μέλλον και τους στόχους που έχουν απομείνει. Ο Μαρτίνς κάμποσες φορές χειροκρότησε τους παίκτες του, γιατί πολύ απλά του άρεσαν οι συνεργασίες τους. Και 100% θέλει ίδια εικόνα την Πέμπτη με τη Λαμία. Το 1-0 το έκανε με δέκα παίκτες αφού ο Τοροσίδης είχε πρόβλημα (και μετά από λίγο έγινε αλλαγή). Τα δυο μπακ του ΟΦΗ λειτούργησαν σαν παίκτες ομάδας γυμνασίου. Ο Κοροβέσης πρόσφερε μέτρα στον Ποντένσε και ο Πορτογάλος έβγαλε μια αριστουργηματική/συστημένη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι του Στρέζου. Ο δε Μπράουν δίχως λόγο έκλεισε στον Παπάζογλου ο οποίος δεν είχε καν παίκτη, αφού ο Χασάν βρισκόταν υπό την επιτήρηση του Μιχόγεβιτς.

Έτσι, μέχρι να πάει στον Μασούρα, είχε γίνει η ζημιά και ο τελευταίος με εξαιρετική κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Ο Μασούρας άλλωστε είχε βάλει γκολ στον ΟΦΗ και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την φανέλα του Πανιωνίου. Αυτό το τέρμα, σίγουρα θα έδινε την ευκαιρία στους Πειραιώτες για εξαγωγή θεάματος, αλλά κάτι τέτοιο τους... κόπηκε μαχαίρι, όταν ξαφνικά απέκτησαν το σύνδρομο Γιουνάιτεντ. Όπως η αγγλική ομάδα την Κυριακή κόντρα στη Λίβερπουλ , έτσι και ο Ολυμπιακός έκανε απανωτές αναγκαστικές αλλαγές. Απλά οι Πειραιώτες έκαναν δυο, όχι τρεις.

Είδαμε, λοιπόν, τα δυο αριστερά μπακ να παίζουν μαζί (με τον Κούτρη να πηγαίνει δεξιά) και τον Μπουχαλάκη να παίρνει τη θέση του λαβωμένου στον δικέφαλο Καμαρά. Χρειάστηκε χρόνο η ομάδα για να… ισιώσει ξανά, σε αυτό το διάστημα ο ΟΦΗ πήρε μπάλα, την κυκλοφόρησε σχετικά καλά (48%- 52% η κατοχή), αλλά ένα λάθος (παιδικό) των φιλοξενούμενων ήταν αρκετό να δώσει τέλος στην αναμέτρηση. Πούλημα της μπάλας στην κουλούρα και μετά μια απλή λειτουργία προπόνησης με συνθήκη κόντρα δυο με έναν! Ο Χασάν έδωσε στον Φορτούνη και έφυγε πίσω από την πλάτη του.

Ο αρχηγός του έκανε αυτό που διδάσκεται στις ακαδημίες όλου του κόσμου. Πήγε κατά πάνω στον αμυντικό. Ο Μιχόγεβιτς έβλεπε τον Φορτούνη «να του ‘ρχεται», την κατάλληλη στιγμή η μπάλα πήγε ξανά στον Αιγύπτιο και 2- 0. Ο Φορτούνης έλαβε την δεύτερη ασίστ του Ποντένσε και με κεφαλιά ψαράκι (μετά τα δυο γκολ με το αριστερό κόντρα στην ΑΕΚ) εμπλούτισε την ποικιλία του στο σκοράρισμα, έκανε το 3-0 φτάνοντας 10 γκολ και 5 τελικές πάσες ως τώρα στην Σούπερ Λίγκα.

Με 5 τελικές φάσεις, 4 στην εστία, είχε πάρει 3 γκολ ο Ολυμπιακός. Με δυο λόγια, σούπερ! Και αν υπήρχαν ζητήματα μέρα της κακοδαιμονίας, αυτά ήταν το τραγικό πρώτο λεπτό του ματς, που ο ΟΦΗ είχε δυο(!) ευκαιρίες και η χαλαρότητα του Μεριά στο πρώτο 20λεπτου, που σε κάθε επαφή με τη μπάλα δεν ήξερε που την έστελνε. Κι όχι τίποτ’ άλλο, προσωπικά τον έχω τον Τυνήσιο σε μεγαλύτερη υπόληψη απ’ όλους τους άλλους, βάσει της εικόνας σε προπονήσεις και αγώνες. Κάτι παθαίνει με τον ΟΦΗ αυτός, για να κάνουμε και λίγο πλάκα…

Ο Χασάν μπήκε με γκολ από τα αποδυτήρια στο δεύτερο μέρος, μετά δεν του έδωσαν ένα πέναλτι και ακολούθησε η γκολάρα του Ναμπί. Φοβερό πόδι έχει αυτός, φάνηκε από το 25ο δευτερόλεπτο που ανησύχησε τον Σα. Το χατ τρικ του Χασάν έδωσε άλλο ένα θέμα για τους δημοσιογράφους, αν και μεταξύ μας εγώ επιμένω ότι ο Ολυμπιακός φορ της δυναμικής και του βάρους της φανέλας του, δεν έχει. Τέλος πάντων, άλλη συζήτηση αυτή. Και στην τελική ο Μαρτίνς στηρίζει τον Αιγύπτιο και αυτός του το ανταπόδωσε. Έτσι πρέπει να κάνουν οι παίκτες.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός επέστρεψε δυναμικά στις… εσωτερικές υποθέσεις. Τη δεύτερη θέση δε τη χάνει με τίποτα και θα μπορεί να ετοιμάζεται και για το κύπελλο που έχει ως πρώτο σταθμό από ‘δω και πέρα τον αγώνα της Πέμπτης με την Λαμία. Ο Μαρτίνς ατύχησε που δε μπόρεσε να ξεκουράσει κάποιους ποδοσφαιριστές, λόγω των αναγκαστικών αλλαγών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε σε αυτό ματς να βγει ο Γκιλιέρμε κάποια στιγμή που έχει «καταπιεί άπειρα χιλιόμετρα».

Και επίτηδες σήμερα τελειώνω με αυτόν: Ανήκουν στο παρελθόν πλέον τα πειράματα Γάλλων και Βέλγων στο κέντρο του Ολυμπιακού. Η παρουσία Νοτιοαμερικάνου ήταν επιβεβλημένη, το συζητούσαμε στον Sport24 Radio 103,3 όλο το καλοκαίρι. Δε ξέρω αν η Λα Κορούνια δε τον χρειαζόταν, μια χαρά τους «έκατσε» στο λιμάνι. Ο Βραζιλιάνος είναι τρομερός. Σοβαρός, πειθαρχημένος στο παιχνίδι του και δε σταματάει ο μπαγάσας. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί, όχι μόνο από τις επιδόσεις του, αλλά με τον τρόπο που αγωνίζεται και τα δίνει όλα. Όπου και να παίζει. Εδώ το ματς ήταν στο 5-1 στο 78ο λεπτό και ο τύπος, γύρναγε, έκοβε και κυλιόταν στο χορτάρι. Παράδειγμα για όλους είναι αυτός. Όσο πιο πολλούς τέτοιους έχεις, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψεις στην κορυφή. Δεδομένο…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ