OPINIONS

Ξανά Ολυμπιακός... Ελλάδας

Ξανά Ολυμπιακός... Ελλάδας

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τους αγριεμένους Αγγελόπουλους, το ακουστικό του Κώστα Σλούκα, τον χορό των αρχηγών, το σουρωτήρι του Γιώργου Μπαρτζώκα και χτυπάει δυνατά κι ένα καμπανάκι.

Το πιο παράδοξο απ' όλα, είναι ότι αν όλοι αυτοί που ασχολούνται με το μπάσκετ του Ολυμπιακού και αγωνιούν και ρωτούν και κατακλύζουν τα social media πήγαιναν κάθε εβδομάδα στο γήπεδο, οι Πειραιώτες δε θα είχαν ούτε κάθισμα άδειο στο Ειρήνης και Φιλίας. Όμως αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα και μόνιμο παράπονο των παικτών.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή και ας περάσετε ένα τετραήμερο ήρεμο, όλοι όσοι ασχολείστε με το μπάσκετ ή τέλος πάντων θέλετε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις της ομάδας του Πειραιά. Εν μέσω πανδημίας η αλήθεια είναι ότι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν αγριέψει. Οι καιροί που πολύς κόσμος (ακόμη και Ολυμπιακοί) έκανε καζούρα και χιουμοράκι περί απλήρωτων λογαριασμών και άλλα τέτοια, φαίνονται πολύ μακρινοί.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος παίζουν ουσιαστικά μόνοι σε έναν χώρο που δεν υπάρχει. Και ξεκάθαρα το κάνουν για την πάρτη τους και τον Ολυμπιακό της Ευρωλίγκας! Αφού στο ελληνικό μπάσκετ η κατάσταση είναι πολύ περισσότερο από αρρωστημένη. Φτάνοντας να κάνουν πρόταση 5,4 εκατομμυρίων για τον Καλάθη, έστειλαν και το δικό τους... μήνυμα ότι επιθυμούν να φτιάξουν έναν Ολυμπιακό από τα παλιά. Αλήθεια, όμως, πώς ακριβώς θα είναι αυτός ο Ολυμπιακός; Ελάτε να το δούμε παρέα, χωρίς ίχνος υπερβολής και με όσα πραγματικά ισχύουν μέχρι τώρα...

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ

Είναι λογικό απόλυτα, η πλειοψηφία των ανθρώπων του μπάσκετ να προσμένει το που θα καταλήξει ο Κώστας Σλούκας. Πριν από λίγο καιρό στο πρώτο podcast που έκανα στο Sport24.gr είχα ξεκαθαρίσει ότι Καλάθης και Σλούκας θα φύγουν από τις ομάδες τους με τον Ολυμπιακό να είναι φαβορί για τον δεύτερο. Ο Νικ έχει ήδη τελειώσει τη δική του ιστορία με την Μπάρτσα και μένει το θέμα του Σλούκα. Το πιο σωστό κείμενο που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό όσον αφορά στην υπόθεση του Κώστα, είναι αυτό που έγραψε πριν λίγες ημέρες ο Παντελής Βλαχόπουλος στο site. Είναι αγώνας αντοχής πραγματικά. Ο Κώστας έχει συμβόλαιο με την Φενέρ, αλλά η προδιάθεσή του είναι να φύγει από αυτή ακόμη και αν αυτή τη φορά μείνει ο αγαπημένος του Ομπράντοβιτς. Δύσκολο και αυτό, αλλά λέμε τώρα.

Όταν κι αν τελειώσει με τον Ολυμπιακό (υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ του Sport24.gr γι' αυτό) και ανακοινωθεί θα τα πούμε αναλυτικά για τον Σλούκα και όλες τις ιστορίες. Οι Πειραιώτες έχουν έρθει σε επαφή με τον Παναγιώτη Καπάζογλου (όχι μια φορά, εξάλλου την πρώτη υπήρξε χαοτική διαφορά στο οικονομικό), τον ατζέντη του και παραμένουν πρώτο φαβορί μιας και η τελευταία φορά που μίλησαν κρίθηκε... επιτυχημένη. Ο στόχος του Ολυμπιακού είναι να ισχυροποιήσει το ρόστερ του με έναν μπασκετμπολίστα που και δικός του είναι (ανδρώθηκε στον Πειραιά) και διψάει για τίτλους και θα φέρει και τον... ξεσηκωμό (με την καλή έννοια) που χρειάζονται τα αποδυτήρια. Είναι το στοίχημα του καλοκαιριού ο Σλούκας και ο Ολυμπιακός θέλει να το κερδίσει. Φυσικά και υπάρχουν μνηστήρες αλλά ο καθένας έχει και τα δικά του θέματα τούτη την εποχή. Όταν τελειώσει η ιστορία θα τα πούμε αναλυτικά...

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Ένας Σλούκας δε φέρνει την άνοιξη βέβαια και είναι λογικό. Ο Ολυμπιακός έχει ρόστερ. Και αυτή την εποχή, που είναι αρκετά δύσκολη, υπάρχουν γερές βάσεις στη συγκεκριμένη ομάδα. Απλά με την προσθήκη και του Κώστα θα μιλάμε ξανά για ...Ολυμπιακό Ελλάδας με τους καλύτερους να φοράνε τα ερυθρόλευκα. Και μια ομάδα που πλέον δε θα μοιάζει με το συνονθύλευμα του Μπλάτ, αλλά αν μη τι άλλο ακόμη και αν χάνει θα καταλαβαίνει ο κόσμος της, τι ήθελε να πράξει πάνω στο παρκέ και με ποιο τρόπο. Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης είναι δυο ειδικές περιπτώσεις. Το να καθίσω να γράψω τους λόγους που κάνουν... ειδική την κάθε περίπτωση είναι ντροπή. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αναμένεται λοιπόν να μιλήσουν με τους δυο αρχηγούς που δεν έχουν συμβόλαιο.

Η παραμονή θεωρείται δεδομένη για πολλούς και διαφόρους λόγους που επίσης είναι περιττό να αναπτυχθούν και να μοιάζει ότι παλεύω να μειώσω τη νοημοσύνη σας. Τόσο ο Βασίλης όσο και ο Γιώργος με τις παρουσίες τους και μόνο, είναι η βάση για το απόλυτο νοικοκυριό στα αποδυτήρια. Και από κοντά και οι υπόλοιποι που έχουν μάθει αρκετά κοντά τους. Ακόμη και ο Σλούκας, όταν (και αν) μπει στα αποδυτήρια, θα ξέρει κάθε γωνιά. Με δυο λόγια ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, ξεκινάνε με ένα έξτρα μπόνους. Ότι δεν έχουν τον νταλκά να κάνουν πολλά ιδιαίτερα μαθήματα στο δυναμικό τους.

ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σπανούλης και Πρίντεζης λοιπόν θα συζητήσουν για να συνεχίσουν. Άλλος ένας είναι ο παίκτης του οποίου το συμβόλαιο λήγει είναι ο Βεζένκοβ. Ο Μπαρτζώκας τον θέλει, είναι καθαρά θέμα διαπραγμάτευσης λοιπόν, αν συνεχίσει ο Σάσα να παίζει στον Ολυμπιακό! Κάπου εδώ τελειώνουν και οι συζητήσεις για τα συμβόλαια που λήγουν. Ο Ολυμπιακός όμως με τη φόρα που έχουν πάρει οι πρόεδροι του, δεν αποκλείεται να "παίξει μπάλα" και με τον Παπανικολάου. Ο Κώστας άλλωστε έχει φάει πλέον τον Πειραιά με την κουτάλα που βγάζουμε τη σούπα από την κατσαρόλα. Έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο και μπορεί οι Αγγελόπουλοι να θελήσουν να τον φωνάξουν και να του το τροποποιήσουν (με επιμήκυνση). Είναι κάτι όμως που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και δεν βιάζει κανέναν.

Κατά το παρελθόν το 'χουν κάνει με κάποιους παίκτες τους και μέσα στο χειμώνα. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν που δεν αγχώνει ούτε τη διοίκηση, ούτε τον παίκτη ο οποίος απέδειξε τόσα χρόνια άλλωστε (μετά την μεταγραφή στη Μπάρτσα), πως όποτε καλείτο να επιλέξει, διάλεγε πάντα Ολυμπιακό! Ο Παπανικολάου έχει λοιπόν συμβόλαιο, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους Λαρεντζάκη, Χαραλαμπόπουλο, Κόνιαρη, Ποκουσέφσκι, Νικολαΐδη! Η βάση όπως βλέπετε, η ελληνική βάση είναι γερή και απλά η ομάδα δε πρέπει να την πατήσει όπως άλλες χρονιές με τους ξένους. Τι εννοώ; Πάμε παρακάτω:

ΞΕΝΟΙ ΜΕ... ΑΥΓΑ

Ο Μπαρτζώκας είναι από τους προπονητές που έχουν καεί στον χυλό. Δε ξέρω αν φυσάει το γιαούρτι, αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος όμως, είναι ότι δε θα κωλώσει να πάρει (έχει και ένα μικρό ταλέντο σε αυτό) τον παίκτη που θα του κάνει τη δουλειά και θα βοηθήσει την ομάδα να παίξει όπως πρέπει. Ο Ολυμπιακός στην ουσία των "θέλω" του προπονητή του, έχει αυτή τη στιγμή τρεις ξένους. Μακ Κίσικ, Έλις και Μάρτιν. Το ότι δημιουργείται Ολυμπιακός... Ελλάδας δε σημαίνει, ότι οι ξένοι θα 'ναι κομπάρσοι. Αυτό υπήρξε παλιά και ο Ολυμπιακός κάποιες φορές το πλήρωσε. Η τριάδα που μόλις διαβάσατε θα 'χει βασικό ρόλο στο παιχνίδι. Όπως επίσης και οι δυο περιφερειακοί που θα αποκτηθούν και το 4- 5αρι.

Ναι, κανείς δε θα πάρει τα λεφτά που ενδεχομένως συμφωνήσει ο Σλούκας (δε γίνεται άλλωστε), αλλά και ο ένας χειριστής πρέπει να ξέρει καλά τη δουλειά. Και ο δεύτερος περιφερειακός που θα είναι λίγο πιο ψηλός για να βοηθάει και στο "3" θα έχει χαρακτηριστικά να "κουμπώσει" με τους υπάρχοντες. Οι "ερυθρόλευκοι" προπονητές γυρεύουν παίκτες με... αυγά πάντως και όχι απλές προθήκες για να βγαίνουν οι προπονήσεις ή ήσυχους μουγγούς ανθρώπους να παίζουν έξι λεπτά και να μην μιλάνε. Στον καινούργιο Ολυμπιακό, θα θυσιάζεται ο οποιοσδήποτε στον βωμό του αποτελέσματος. Και αυτό πρέπει να γίνεται...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Για το 4-5αρι δε το συζητάω καν. Είναι κομβική μεταγραφή και εκεί θα πρέπει να προσέξουν καλά. Το ξέρουν καλά, όμως εγώ είμαι υποχρεωμένος από τώρα να χτυπήσω τα καμπανάκια. Φυσικά και θα είναι τεράστιο να γυρίσει ο Σλούκας, αλλά Έλις-Μάρτιν δεν είναι έμπειροι, Πρίντεζης- Βεζένκοβ δεν αντέχουν μια σεζόν (όσο και να βοηθήσει ο Χαραλαμπόπουλος). Το 4-5αρι που θα αποκτηθεί, πρέπει να 'χει και παραστάσεις και δύναμη να σπρώξει παίκτες τύπου Μιλουτίνοβ, Τόμιτς, Γκουντάιτις κλπ.

Πρέπει να μπορεί να βάλει τη μπάλα στο καλάθι. Και μια "πατατιά" να γίνει σε επιλογή κοντού, όλοι οι προαναφερθέντες θα το καλύψουν. Αν δεν είναι καλό το 4-5αρι θα υπάρχει θέμα. Να κρατήσει τον Ρούμπιτ αν δε βρει καλύτερο; Αυτά μόνο ο Μπαρτζώκας τα ξέρει αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, μιλάμε για τον Ολυμπιακό της Ευρωλίγκας που δε θα 'χει θέμα να εμφανίσει και επτά ξένους. Εδώ υπήρχαν προπονητές με οχτώ-εννιά παλαιότερα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Αν δεν υπήρχε και ο Ολυμπιακός, θα 'χαμε ξεχάσει πως είναι να δημιουργείς ομάδα. Όλοι οι άλλοι τούτη την εποχή ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ρόστερ τους. Βέβαια, για να είμαι και δίκαιος όσο υπήρχαν οι Πειραιώτες στην Α1, οι ψηφοφορίες στον ΕΣΑΚΕ έληγαν 13- 1. Ο ένας ήταν ο Ολυμπιακός. Ε, πήρε τον δρόμο του και ησύχασε.

Και κατά πως φαίνεται ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη δημιουργία μιας ομάδας, που εν καιρώ πανδημίας, αχαρτογράφητων νερών και λειψής πληροφόρησης για το πως θα παίζεται το μπάσκετ (όπως και όλα τα αθλήματα) , θα μπορούν να τη βλέπουν οι φίλοι της και να αισθάνονται ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που τους εκπροσωπεί.

Για να δούμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Στην Arcadia ο Σλούκας, συμφώνησε για 3 χρόνια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ