OPINIONS

Τώρα δες τον καθρέφτη...

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος καταλαβαίνει την οργή Μαρινάκη και περιμένει από τονδιοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού να κάνει αυτοκριτική και μετά να σαρώσει τα πάντα.

Πριν μπω στην ουσία του θέματος να ξεκαθαρίσω ότι ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη. Η κίνηση Μαρινάκη έχει 100% προκαλέσει ποικίλα... γούστα στον κόσμο του Ολυμπιακού. Οι αντίπαλοι απλά παρακολουθούν και το λιμάνι "βράζει". Τούτη τη φορά δεν έχω να αναλύσω ένα παιχνίδι της ομάδας. Ευτυχώς. Γιατί όσο υποφέρατε εσείς να διαβάζετε, άλλο τόσο και εγώ που τα έγραφα. Κι όπως αποδείχθηκε υπέφερε και ο ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, από τον οποίο βέβαια ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όλο αυτό που γιγαντώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε χρειάζεται συμβουλάτορες και δικηγόρους. Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα καλύτερα από όσους έχει δίπλα του. Για αυτό και του καταλογίζω κάποιες φορές ευθύνες. Είναι ο μόνος στην ΠΑΕ που αν τον αφήσεις στην Καλλίπολη και του ζητήσεις να πάει από τον πιο σύντομο δρόμο στα Καμίνια, θα το κάνει χωρίς να ρωτήσει άνθρωπο.

Το ότι έχει άλλους να αποφασίζουν για τον Ολυμπιακό όμως και τα αποτελέσματα να είναι τραγικά, ανήκει σε αυτόν τον ίδιο άνθρωπο. Επικοινωνιακά ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ένα μόνιμο χαράκωμα. "Εχθροί" αρκετοί, καμιά φορά για να είμαι και δίκαιος, ισχύει και η υπερβολή στην "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ και νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους ακόμη και ανθρώπους που είναι μαζί τους. Στον πόλεμο βέβαια, υπάρχουν αυτά, για να 'μαι και δίκαιος. Όταν αισθάνεσαι ότι προσπαθούν να σε βλάψουν, νιώθεις δικό σου μόνο αυτόν που θα στα δικαιολογήσει όλα!

Για να προχωρήσω την κουβέντα μας, επειδή μπορούμε όλο το καλοκαίρι να συζητάμε για Ολυμπιακό, να σταθώ πρώτα σε αυτή καθ' αυτή την κίνηση του διοικητικού ηγέτη των Πειραιωτών. Και να σας ξεκαθαρίσω επιγραμματικά κάποια πράγματα που ίσως και να μη τα ξέρετε. Μου επιτρέπετε λοιπόν να τονίσω ότι:

  • Ο Μαρινάκης δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θέλετε δε θέλετε να το δεχτείτε, είναι η αλήθεια.
  • Πήγε στου Ρέντη πρώτη φορά και προσπάθησε καιρό πριν να ρίξει στο φιλότιμο τους ποδοσφαιριστές.
  • Πήγε δεύτερη φορά και αγρίεψε. Προσπάθησε πρώτα με το καλό και μετά με το άγριο. Αποτέλεσμα; Τζίφος...
  • Μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ και πριν την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο, φώναξε τους αρχηγούς, τον Προτό και τον Οφόε. Τους μίλησε ήρεμα και ενώ άπαντες θεωρούσαν ότι η ομάδα έχει παραδοθεί, αυτός τους άφησε με ανοιχτό το στόμα, τονίζοντάς τους ότι με διπλό στο Περιστέρι το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει.
  • Δε πίστευε στα μάτια του, στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, όπου πραγματικά -και δικαιολογημένα βέβαια- εκνευρίστηκε.
  • Η Λιβαδειά, ήταν η τελευταία σταγόνα. Και έτσι πήρε μια απόφαση που ναι μεν είναι σκληρή, ναι μεν προκαλεί ποικίλα σχόλια (εξάλλου στην Ελλάδα του facebook ζούμε), αλλά είναι μια απόφαση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σε αυτό το σημείο λοιπόν με την ευκαιρία της κίνησης Μαρινάκη, ας φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη των παλαιών και να δώσουμε και κάποιες πληροφορίες, στις ποτισμένες μόνο με τίτλους γενιές. Ο Ολυμπιακός δεν είναι "δικαιολογίες", ο Ολυμπιακός δεν είναι "μου φταίνε όλοι οι άλλοι". Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που θέλει να 'ναι πάντα καλύτερη και πάντα να είναι πρώτη. Δεν είναι για δεύτερη θέση, δεν είναι για κατακτήσεις κυπέλλων, δεν είναι για να την σχολιάζουν οι τυχάρπαστοι στα κανάλια και να τη λοιδωρούν όσοι δεν έχουν κλωτσήσει ούτε πατημένο κουτάκι αναψυκτικού.

Ολυμπιακός είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν ο Μαρινάκης πήρε τον Χάσι ή αν οι οπαδοί δεν ήθελαν τον Ουζουνίδη. Είναι πιο σημαντικό από το βλακώδες ερώτημα "Λεμονής ή Γκαρθία". Ολυμπιακός είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από το "ξύνομαι", που παρατηρούμε ότι κάνει το 90% των παικτών του. Ο Ολυμπιακός δεν είναι δημόσια υπηρεσία να παχαίνουν παίκτες.

Κι όταν ο Μαρινάκης μίλησε αυτή τη φορά τόσο μα τόσο σκληρά , κάνοντας λόγο για "κοπρίτες" και απαίτησε να τα μαζέψουν και να φύγουν, ήξερε πολύ καλά γιατί το έκανε. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βέβαια, επειδή ξέρει τι είναι Ολυμπιακός, οφείλει αυτή την φορά να ακούσει τον εαυτό του. Αν κοιταχτεί στον καθρέφτη, είμαι σίγουρος ότι θα ξανακάνει μια πολλή καλή ομάδα. Και εξηγώ:

ΦΤΑΙΣ, ΦΤΙΑΞ' ΤΟ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελε τον Ουζουνίδη, όταν έφυγε ο Βίκτορ. Δεν έγινε. Μετά τον Σίλβα είναι αλήθεια ότι η ομάδα δε μπορεί να σταυρώσει προπονητή. Ο κόσμος (πολύς) έχει μια... μανία να θέλει να διαβάζει και να ακούει "φταίει ο Μαρινάκης". Μόνο που αυτό θα πρέπει να λέγεται και να γράφεται, όταν πρέπει και όχι όποτε θέλει ο καθένας. Λοιπόν, η ευθύνη ναι, είναι του "αφεντικού" της ομάδας, αλλά όχι για όλα αυτά που πιστεύουν οι πολλοί.

Η ευθύνη είναι δική του γιατί επέτρεψε την απώλεια ταυτότητας. Πριν κάμποσες μέρες, γράφτηκε ένα κείμενο στο Sport24.gr με ένα σωρό εγκώμια για το έργο του Ολυμπιακού και της διοίκησης. Πολύ σωστό ήταν. Και για του Ρέντη, για τις ακαδημίες, για τα πλάνα. Για όλα... Εγώ όμως, ήρθα σήμερα, όχι για να γράψω τα ίδια, αλλά ούτε και να δικάσω κάποιον. Οι αλήθειες θα ειπωθούν με αφορμή την σκληρή απόφαση που έλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

  • Ποιοι επιτέλους αποφασίζουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα;
  • Ποιος κάνει τις μεταγραφές; Ο προπονητής; Ο Κοβάσεβιτς; Ο Μοδέστο; Ο Καρεμπέ; Οι προτάσεις των ατζέντηδων; Ποιος;
  • Γιατί μετά από κάθε παιχνίδι, κάνουν τέσσερα άτομα δηλώσεις; Γιατί δεν επικρατεί μια ψύχραιμη (προσοχή, όχι λάιτ γιατί δε ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της ομάδας) τοποθέτηση σε όλα τα ζητήματα;
  • Γιατί χάθηκε η ελληνική ταυτότητα; Γιατί ο κόσμος ήταν σίγουρος ότι θα 'βλεπε ελληνόπουλα από την προετοιμασία και τελικά ενδεκάδα είναι ο Φορτούνης και ο Κούτρης;
  • Με ποιο δικαίωμα η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα έγινε τόσο διάτρητη και παραχώρησε δικαιώματα να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει για τους ποδοσφαιριστές της;
  • Ακόμη και σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας αστεία πράγματα και αισχρά ψεύδη που 'χουν να κάνουν με ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Όμως και αυτοί το... κέρδισαν όλο αυτό με την εικόνα τους στο γήπεδο.
  • Δεχόμενος ότι πραγματικά υπάρχουν μάχες σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, το πιο ωραίο δε θα ήταν να υπάρχει και ένα σύνολο που με τη μπάλα του θα δίνει... απαντήσεις εντός των τεσσάρων γραμμών; Αντ' αυτού βλέπεις μια ομάδα που δε μπορεί να υποστηρίξει τα επιχειρήματα των ανθρώπων της.
  • Βγαίνουν και λένε στην ΠΑΕ για παράδειγμα: "Δε μας άφησαν να διεκδικήσουμε τον τίτλο". Και βλέπουν την επόμενη μέρα, μια... σχολική εκδρομή με φανέλες του Ολυμπιακού. Καρδιά μηδέν, πάθος ανύπαρκτο. Ναι, ούτε να διαμαρτυρηθούν δεν έχουν δύναμη, όπως τους το "χρέωσε" και αυτός που τους πληρώνει.
  • Και αφού βλέπεις ότι σέρνονται, ασχολήσου με αυτούς. Εσύ τους πήρες, εσύ διάλεξες τον Χάσι, εσύ ξαναπήρες έναν προπονητή που ποτέ δεν ήθελες (Λεμονή) και εσύ έφερες τον Γκαρθία. Και αυτοί συνέχιζαν να αμολάνε αητό. Και στο τέλος έφταιγε το... ΦΩΣ!

Είναι ώρα αποφάσεων για όλους. Αν θέλει, ας τα βάλει κάτω όλα, ας μιλήσει και με ανθρώπους που θα του τα πουν όλα όπως είναι (και όχι όπως νομίζουν ότι είναι) και τότε τα πάντα, θα φτιάξουν. Ο Ολυμπιακός χάνοντας έναν τίτλο μπορεί και ζει εύκολα, αυτό που δεν αντέχει ο κόσμος του, είναι, να μην προσπαθούν όλοι. Όλοι!

ΠΕΡΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Μπορώ να γράφω ερωτήσεις μέχρι αύριο. Ξέρω και εσείς το ίδιο. Η κριτική όμως πρέπει να είναι σωστή και να γίνεται δίκαια. Δε θα καθίσω να σας κουράσω με καμία πρόταση που θα 'χει να κάνει με τακτική ή αγωνιστικό περιεχόμενο. Ο Μαρινάκης στο ξέσπασμά του, είπε σωστά ότι πέρασε ακόμη και σε αλλαγή προπονητή, επειδή σχεδόν όλοι οι ξένοι (μια ομάδα ξένων κατάντησε άλλωστε) δεν ήθελαν τον Λεμονή. Και αυτοί, έγιναν χειρότεροι. Όμως για σταθείτε. Από τότε που εγκατέλειψε το ένστικτό του, όλα πήγαν στραβά. Αυτός δε ξανάφερε τον Βαλβέρδε; Αυτός δεν έβαλε τον Μίτσελ; Τον Ζαρντίμ; Αυτός δεν έφερε τον Σίλβα; Μόλις άρχισε να ακούει, όλα έγιναν μαντάρα. Τα ξέρει και ο ίδιος.

Αν τώρα το διαβάζει, καταλαβαίνει και σε τι αναφέρομαι. Επαναλαμβάνω, λίγο να συζητήσει με τον εαυτό του, μπορεί να ξαναφτιάξει αυτό που θέλει. Θα το ξαναγράψω πάντως, καταλαβαίνω το απίστευτο ξέσπασμά του και σας εξήγησα πιο πάνω ότι δεν ήταν ξαφνικό. Παραέκανε υπομονή. Και στην τελική, όταν "σκοτώνεται" με όλη την κυβέρνηση και περιμένει από την ίδια του την ομάδα στήριξη στο γήπεδο και αυτοί παίζουν σαν ερασιτέχνες, λογικά θα του "γυρίσουν τα μάτια".

Πάνω στην τσαντίλα του λοιπόν, πάνω στην οργή του και πάνω στη φόρα που φαίνεται να παίρνει, μπορεί να σαρώσει τα πάντα και να τα αλλάξει όλα. Έχει μεγάλη ευκαιρία τώρα. Ο Ολυμπιακός αν δεν είναι πρώτος, αδιαφορεί για τη θέση. Ένα τον "καίει". Να ξαναγίνει πρώτος. Και για να σας προλάβω: Όχι, υπάρχουν και λίγοι παίκτες που δε φταίνε. Ούτε φυσικά θα εξαφανιστούν άπαντες από το ρόστερ. Όμως, σε μια τέτοια απόφαση πρέπει να μπαίνουν όλοι "στο τσουβάλι" και όταν έρθει η ώρα της κρίσης, θα μείνουν αυτοί που πρέπει.

Ήταν (από το 1925), είναι και θα είναι μια ομάδα που θέλει να 'χει ελληνική καρδιά και ξένους παικταράδες! Αυτό φτάνει, δε θα σας το αναλύσω, θα είναι σαν να σας μειώνω και δε το θέλω...

Και μην "παίζετε" με τους Ολυμπιακούς. Είτε ανήκετε στην ομάδα τους, είτε είστε απέναντί τους. Ο κόσμος αυτός είναι ιδιαίτερος. Αν δεν τον έχεις ζήσει, αν δεν τον ξέρεις, όσο και να τον γλείφεις ή να πουλάς οπαδιλίκι, δε θα τον κερδίσεις. Και αν το Καραϊσκάκη γεμίσει στα παιχνίδια της Κ-20, αυτό θα 'χει γίνει, γιατί οι Ολυμπιακοί για την φανέλα πέφτουν και στην κόλαση. Ας το μάθουν λοιπόν και αυτοί που είναι στην ομάδα, αλλά και όσοι παίκτες μείνουν ή έρθουν σε αυτή...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κεραυνοί Μαρινάκη: "Θα παίξουμε με την Κ20 και ελάχιστους από εσάς"
Ποιοι να παραμείνουν στον Ολυμπιακό;
Μιλόγεβιτς, Πέδρο Μαρτίνς και... Μίτσελ (;) για Ολυμπιακό!
Άγριο "χώσιμο" από Θεοδωρίδη στους παίκτες του Ολυμπιακού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ