OPINIONS

Αίνιγμα ο Ολυμπιακός

Αίνιγμα ο Ολυμπιακός

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη σειρά των τελικών που έχει ξεκάθαρο φαβορί (ΠΑΟ) και μια ομάδα που δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει (Ολυμπιακός).

Είναι μια σειρά τελικών με ξεκάθαρο φαβορί (Παναθηναϊκός), αλλά και ένα πληγωμένο αουτσάιντερ (Ολυμπιακός) που δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει. Οι τελικοί της φετινής Μπάσκετ Λιγκ μπορεί να δικαιώσουν τα προγνωστικά, μπορεί όμως και να έχουν διαφορετική εξέλιξη απ’ αυτή που οι περισσότεροι προβλέπουν.

Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε τυχαία φαβορί. Και δεν έχει τον πρώτο λόγο μόνο και μόνο επειδή έχει το αβαντάζ έδρας. Οι «πράσινοι» μετράνε 31 σερί νίκες στο πρωτάθλημα, δείγμα της σταθερής τους πορείας στην κορυφή από την οποία δεν έπεσαν ποτέ, αλλά αυτό επίσης δεν λέει … τα πάντα.

Είναι η εικόνα του ΠΑΟ εκείνη που πείθει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται, τουλάχιστον, ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντίπαλό του. Ο Πασκουάλ φρόντισε να διατηρήσει την ομάδα του φρέσκια και να ζητήσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της στην τελική ευθεία.

Έχοντας αποφύγει σοβαρούς τραυματισμούς, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στο «πικ» την κατάλληλη στιγμή της χρονιάς. Δηλαδή … τώρα.

ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΦΡΕΣΚΟΣ Ο ΠΑΟ

Ο προπονητής του, έχοντας την άνεση των επιλογών, αλλά και το δεδομένο ότι δεν έχανε με τίποτε την πρώτη θέση, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το ρόστερ του, δίνοντας ανάσες σε όλους. Όγκαστ, Μήτογλου, Ντένμον έπαιζαν περισσότερο στην Ελλάδα, σε κάποια στιγμή βρέθηκε εκτός ομάδας και ο Λεκαβίτσιους.

Οι «πράσινοι» πήραν πολλή δύναμη από τα γερά τεστ με τη Ρεάλ Μαδρίτης όπου «μετρήθηκαν» με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης και μπήκαν ξανά στο πρωτάθλημα με πατημένο το γκάζι. Μοναδικός ενδοιασμός του Πασκουάλ ήταν αν θα κρατούσε τον Πέιν στην ελληνική ομάδα. Είπε όχι, προτιμώντας τον Λοτζέσκι. Κάποιοι θεωρούν λανθασμένη την επιλογή, αλλά μη ξεχνάμε ότι όταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού έπρεπε να διαλέξει ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν ακόμη τραυματίας, οπότε έπρεπε να καλύψει τη θέση στην περιφέρεια, με ένα παρόμοιο παίκτη (Λοτζέσκι).

Ο Παναθηναϊκός παραμένει η ομάδα του Καλάθη, γιατί ο διεθνής πλέι-μέικερ εξακολουθεί να βρίσκεται σε δαιμόνια φόρμα, αλλά φυσικά δεν είναι … μόνο αυτό. Βγάζει τεράστια ενέργεια με το «αμερικάνικο» χρώμα που έτσι κι αλλιώς διαθέτει, έχει εμπειρία και όταν τρέχει, ή πάει στο ένας εναντίον ενός με τον μετρ Τζέιμς να σολάρει, δύσκολα αντιμετωπίζεται. Γκιστ-Σίνγκλετον πάντα είναι δυνατοί σε τέτοια παιχνίδια, ενώ ανά πάσα στιγμή δίπλα στο δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς μπορεί να προστεθεί ένας απρόβλεπτος Παππάς, ή ο ταχυκίνητος Λεκαβίτσιους.

Τα προβλήματά του αρχίζουν όταν ο αντίπαλος καταφέρει να επιβάλλει τον ρυθμό του και υποχρεωθεί σε σετ παιχνίδι. Εκεί στηρίζεται πάρα πολύ στο μακρινό σουτ, το οποίο ως γνωστόν είναι και δίκοπο μαχαίρι.

Γενικά, όμως, είναι μια ομάδα με γεμάτες μπαταρίες, ενθουσιασμό και πολλή ένταση στο παιχνίδι της, κάτι που απαιτούν έτσι κι αλλιώς οι τελικοί…

Αίνιγμα ο Ολυμπιακός

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ … ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Κι από την άλλη ο Ολυμπιακός. Είναι το αίνιγμα των τελικών. Δεν ξέρουμε ποιαν ακριβώς ομάδα θα δούμε. Τον Ολυμπιακό που παλεύει, δεν χάνει ποτέ εύκολα, «φτύνει αίμα» για κάθε κατοχή σε κάθε διεκδίκηση, ή την εύθραυστη φετινή ομάδα που σε αρκετά παιχνίδια της, μόλις ο αντίπαλος έκανε το πρώτο «μπραφ» σήκωνε τα χέρια ψηλά και δεν είχε αρχή, μέση και τέλος.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει τη χαμένη ταυτότητά του. Υπήρξαν πολλοί λόγοι που την έχασε στη διαδρομή της χρονιάς, έχουν λίγο πολύ αναλυθεί. Το θέμα είναι τώρα που όλοι πλην Τιλί (και Αγραβάνη) είναι στη διάθεση του Σφαιρόπουλου, αν μπορεί η ομάδα να επιστρέψει.

Η διαδικασία των τελικών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Και μέσα απ’ αυτή μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει μια τεράστια ανατροπή σκηνικού και προγνωστικών.

Κάτι τέτοιο προδιαθέτει συσπείρωση, συγκέντρωση και μηδέν λάθη. Το μυστικό (αν υπάρχει) μέσα στο ΟΑΚΑ και απέναντι σε αυτό τον Παναθηναϊκό είναι η ψυχραιμία και η αποφυγή των «εύκολων» λαθών, που καταλήγουν συνήθως σε καλάθι των αντιπάλων.

Ο Σφαιρόπουλος δεν πρόκειται να αλλάξει το στυλ με το οποίο παίζει ο Ολυμπιακός, παρόλα αυτά στα πλέι-οφ μέχρι τώρα έχει δώσει ρόλο βασικού τόσο στον Ρόμπερτς (δίπλα στον Σπανούλη) όσο και στους Μπόγρη (στο «5») και Γουίλτζερ (στο «4»), που εκμεταλλεύτηκαν και τις απουσίες των Μιλουτίνοφ-Πρίντεζη. Πιθανότατα να ξεκινήσουν και σήμερα έτσι οι «ερυθρόλευκοι». Στο σύγχρονο μπάσκετ, βέβαια, δεν μετράει η βασική πεντάδα, αλλά ο προπονητής του Ολυμπιακού με αυτό τον τρόπο έβαλε δυο ακόμη παίκτες (Μπόγρη-Γουίλτζερ) στο ροτέισον, οι οποίοι μπορεί να παίξουν ένα ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Φυσικά τόσο ο Μιλουτίνοφ όσο και ο Πρίντεζης είναι, πλέον, έτοιμοι άρα ο Ολυμπιακός θα στηριχθεί στο ύψος του Σέρβου και το σκορ του διεθνή Έλληνα, ωστόσο οι δυο έξτρα-βέλη βρίσκονται στη φαρέτρα του Σφαιρόπουλου.

Γενικά ο Ολυμπιακός με εξαίρεση τον δεύτερο αγώνα με τον Προμηθέα και το τελευταίο δεκάλεπτο, έδειξε να ανεβάζει ρυθμούς. Βρήκε ανάσες, μπήκαν σε μια τάξη οι ρόλοι, κάποιοι παίκτες μοιάζουν να ξαναπατάνε γερά (Στρέλνιεκς) και γενικά η ομάδα να παίρνει βοήθεια και από τους 12.

Προφανώς υπάρχουν κλειδιά. Η άμυνα στον Καλάθη, ένα βασικό ζητούμενο. Η απόδοση του Μακ Λιν επίσης.

Είπαμε ο Ολυμπιακός είναι το αίνιγμα των φετινών τελικών. Πέρσι σε ανάλογη θέση ήταν ο ΠΑΟ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ