OPINIONS

Έχουν μια ψυχολογία

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράψει για τον 4ο τελικό και πέραν του αγωνιστικού κομματιού, σημειώνει ότι βασικό στοιχείο για το 2-1 έχει παίξει και η ψυχολογία των δυο ομάδων.

Πόσες είναι οι πιθανότητες του Ολυμπιακού για το 2-2; Πόσο μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, μαζί και τα προγνωστικά, που κλίνουν σαφώς υπέρ των "πρασίνων"; Περισσότερο και από το ξεκίνημα των τελικών, ο ΠΑΟ είναι φαβορί.Λογικό δεν είναι; 0-0 ήταν πριν από το τζάμπολ, 2-1 τώρα. Πριν ο Παναθηναϊκός ήθελε τρεις νίκες, τώρα μόλις μία για να αναδειχθεί πρωταθλητής.

Δεν είναι όμως μόνο τα μαθηματικά και οι πιθανότητες. Υπάρχει και η εικόνα των δυο ομάδων, που πείθει ότι ο Παναθηναϊκός, αυτή την στιγμή, έχει τον πρώτο λόγο.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Ολυμπιακός καλείται να απαντήσει και να κάνει ανατροπές. Να μην είναι δηλαδή το σημερινό ματς το τελευταίο της χρονιάς, να κάνει μια νίκη που θα ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να διεκδικήσει στο ΟΑΚΑ τον τίτλο του πρωταθλητή. Μοιάζει μακριά από την πραγματικότητα η τελευταία φράση. Απέχει, ωστόσο, μια νίκη. Γιατί αν ο τελικός πάει στο 2-2, μετά μιλάμε τελείως διαφορετικά.

Πώς λοιπόν, μπορεί να φτάσει εκεί η ομάδα των "ερυθρολεύκων"; Δεν θα μιλήσουμε για το τεχνικό κομμάτι, οι διαφορές των δυο ομάδων κρίνονται πάντα σε λεπτομέρειες. Λένε, ας πούμε, δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας στον τελευταίο αγώνα ο Ολυμπιακός, επειδή τελείωσε με τις μισές ασίστ από τον ΠΑΟ, ξεχνάνε ωστόσο την παράμετρο των ... πέντε χαμένων λέι-απ στο ξεκίνημα.

Κατά τη γνώμη μας, το βασικότερο στοιχείο που ξεχωρίζει τις ομάδες, αυτή την στιγμή, είναι η ψυχολογία. Σε ένα κομμάτι, όπου ο Παναθηναϊκός, κάνοντας στοιχειώδη πράγματα μέσα στο παρκέ. Οι πράσινοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το μπρέικ του Ολυμπιακού, έχοντας αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Δεν χάνουν εύκολα την συγκέντρωσή τους και μοιάζουν να έχουν καλή επικοινωνία με τον προπονητή τους.

Σε αντίθεση, ο Ολυμπιακός όπως συνηθίζει φέτος στα κρίσιμα ματς, έχει πολύ εύθραυστη ψυχολογία. Με το που "στραβώνει" το παιχνίδι, δεν υπάρχει αντίδραση, αλλά "τρικυμία". Ο Ολυμπιακός θολώνει, παρότι επιτίθεται σωστά και περνάει πολύς χρόνος μέχρι να ξαναβρεί τις δυνάμεις του. Η ... μπάλα παίρνει από κάτω τους παίκτες που είχαν συνηθίσει να αντιδρούν, να σηκώνονται από το καναβάτσο και να απαντάνε στα ντιρέκτ των αντιπάλων με κροσέ και άπερκατ.

ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

Αποτέλεσμα είναι ο Ολυμπιακός να μην έχει και σταθερά σημεία αναφοράς στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που ξεκινάει έχοντας για παρακαταθήξη τις προσπάθειες Καλάθη και Τζέιμς, ποντάροντας στις πινελιές των υπολοίπων. Στον δεύτερο αγώνα του τις έβαλε ο Λοτζέσκι, στον τρίτο ο Ρίβερς. Η έμπνευση του Πασκουάλ να ξεκινήσει με τους δυο φόργουορντ, τον δικαιώνει με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσμτα.

Ο Ολυμπιακός εκτελεί το πλάνο του, αλλά κάπου και η σχέση προπονητή παικτών δείχνει χαμένη στη διαδρομή. Ή αν προτιμάτε ο προπονητής ψάχνει και δεν βρίσκει εκείνους που θα τον βοηθήσουν να φτάσει στον στόχο. Θα το πετύχει στην τέταρτη μονομαχία των δυο ομάδων; Ο Σφαιρόπουλος γνωρίζει την κατάσταση της ομάδας του, δεν είναι θαυματοποιός. Πρέπει να πάρει και τη βοήθεια των παικτών, που ως τώρα έχουν υστερήσει.

Περνώντας την μπάλα μέσα στη ρακέται, θα χρειαστεί τους πόντους του Πρίντεζη που μπορεί και "ξεκουράζει" την ομάδα του, όταν συνδέεται με το καλάθι. Θέλει επίσης το μακρινό σουτ από Μάντζαρη και Στρέλνιεκς που μετά τον πρώτο αγώνα, σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Δεν ανατρέπεται εύκολα το 2-1. Θέλει ομαδική προσπάθεια, θέλει πάθος και πάνω απ' όλα ψυχολογία ομάδας που πιστεύει στον εαυτό της. Δεν παραδίνεται και δεν θέλει να δώσει τον τελευταίο της αγώνα, πριν φτάσει στην ύστατη μάχη της χρονιάς, όπου θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο. Αν τα έχει όλα αυτά ο Ολυμπιακός, θα τα καταφέρει. Αν όχι, απλά θα σκεφτεί την επόμενη (δύσκολη, έτσι κι αλλιώς) χρονιά, από την Παρασκευή το πρωί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ