OPINIONS

Μάλλον (η) καλύτερη Basket League

Μάλλον (η) καλύτερη Basket League

Ο Γιάννης Φιλέρης δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα, αλλά συμφωνεί με την άποψη ότι φέτος το πρωτάθλημα μπάσκετ μπορεί να είναι και το καλύτερο των τελευταίων ετών

Το τζάμπολ της ερχόμενης εβδομάδας φέρνει 14 ομάδες της Basket League στην αφετηρία. Για πολλούς το νέο πρωτάθλημα, μπορεί να είναι και το καλύτερο των τελευταίων ετών. Δεν θα διαφωνήσουμε πάρα πολύ, αν και για να δούμε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να εκλείψουν παθογένειες και ατέλειες ετών.

Μη ξεχνάμε ότι η κατάκτηση του τίτλου από άλλη ομάδα πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, είναι σχεδόν απαγορευμένη. Εδώ και 16 χρόνια ... αγνοείται άλλος πρωταθλητής. Η τελευταία φορά που είδαμε μια άλλη ομάδα πλην των αιωνίων ήταν το 2002 με την ΑΕΚ. Κι από την πολλή χαρά της, για το πρωτάθλημα, η "Ένωση"διαλύθηκε σιγά-σιγά στα εξ ων συνετέθη. Ακολούθησε η παντοκρατορία πράσινων και κόκκινων, σε ένα άνευ προηγουμένου μονοπώλιο.

Εντάξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, συνηθίζεται αυτό το φαινόμενο. Στη λίγκα VTB η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν χάνει ποτέ το πρωτάθλημα. Στο Ισραήλ είναι είδηση όταν σκοντάφτει η Μακάμπι (αν και την τελευταία τετραετία οι τρεις σεζόν χωρίς τον σχετικό τίτλο σκορυιάζουν λίγο το μύθο), στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία μόνο δυο φορές έχει σπάσει το δίπολο Ρεάλ-Μπάρτσα και πάει λέγοντας.

Δεν είναι όμως μόνο το κοκκινοπράσινο μονοπώλιο. Από το ελληνικό πρωτάθλημα λείπει, πάρα πολύ, το χρήμα των περασμένων δεκαετιών, η λογική "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι" ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Είναι δύσκολο να επιβιώσεις μπασκετικά στην Ελλάδα της κρίσης, όπου πίσω από τη βιτρίνα επικρατεί η μάχη του ... μεροκάματου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν υπάρχει. Έκλεισε στην ΕΡΤ, με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν διαβάσαμε καλά την ανακοίνωση της δημόσιας τηλεόρασης "εντός των επόμενων ημερών, οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων κάθε αθλήματος (σ.σ εκτός του μπάσκετ, η ΕΡΤ προχώρησε σε συμφωνίες για βόλεϊ, πόλο αλλά και Footbal League) προκειμένου να καθοριστούν οι όροι των συμβολαίων".

Αν δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις, ωστόσο, πως ο ΕΣΑΚΕ ανακοινώνει διετή συνεργασία; Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά παράδοξα του ελληνικού αθλητισμού, για να μη το εξειδικεύουμε μόνο στο μπάσκετ.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι οι ομάδες φέτος θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα ενισχυμένες. Δεν μιλάμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι οποίο κάθε χρόνο υποχρεούνται να είναι σε υψηλό επίπεδο. Το ίδιο, άλλωστε, έπραξαν και φέτος.

  • Πιο στιβαρή αναμένεται η Κυπελλούχος και κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ ΑΕΚ, σε μια ιδιαίτερη χρονιά, όπου είναι υποχρεωμένη να σταθεροποιηθεί στο τοπ-επίπεδο αλλά και να κάνει ένα βήμα μπροστά. Ο Μπάνκι είναι ένας προπονητής προοπτικής. Μπορεί να δώσει πολλά πράγματα στην ΑΕΚ, με την προϋπόθεση ότι θα του δοθεί και χρόνος και εμπιστοσύνη. Νομίζουμε ότι έχει πάρει και τα δυο, με τους "κίτρινους" να στοχεύουν ψηλά, έστω χωρίς τα ... περσινά μεγάλα λόγια, καθώς η σεζόν συνέπεσε με την συμπλήρωση 60 ετών από το έπος του 68.
  • Με τον Β.Παπαθεοδώρου για δεύτερη χρονιά στον πάγκο, ένα κορμό παικτών και συγκεκριμένη φιλοσοφία και ο ΠΑΟΚ αναμένεται καλύτερος, ενώ ο χαρακτηρισμός για τον Άρη, επειδή ξέρουμε καλά πως δουλεύει ο Βαγγέλης Αγγέλου, είναι "πιο σοβαρός". Οι δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης μπορεί να μη φτάνουν ακόμη την αίγλη του παρελθόντος, από τη στιγμή που νοικουρεύουν τα οικονομικά τους, έχουν λόγους να αισιοδοξούν. Ειδικά ο ΠΑΟΚ, που έχει και το "μαξιλάρι Σαββίδη", έστω κι αν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν έχει δείξει τόσο ενθουσιώδης με το μπάσκερ.
  • Προμηθέας και Λαύριο είναι πρότυπα ανάπτυξης για το ελληνικό μπάσκετ και κυρίως είναι κλαμπ που έχουν το σπορ σαν βασικό της ανάπτυξής τους. Τους περιμένουμε επίσης πιο δυναμικούς, στη νέα σεζόν, με δυο προπονητές που εκφράζουν ... απόλυτα τη δουλειά των δυο ομάδων.

Η ΛΙΓΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παλιότερα το πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν υπόθεση Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αργά αλλά σταθερά το σπορ βρίσκει διέξοδο σε τοπικές κοινωνίες, όπως στη Ρόδο με τον Κολοσσό, ή το Ρέθυμνο με τους Kretan Kings (η ομάδα που έκανε τις περισσότερες μεταγραφές φέτος) Είναι και η Κύμη μια τέτοια δύναμη, ενώ από φέτος στον χάρτη μπαίνει και η Λήμνος!

Χάρη στην οικογένεια Μπούμπουρα, ο Φάρος Λάρισας, μετονομάστηκε σε Ήφαιστο και μετακόμισε στη Λήμνο. Η νησιωτική Ελλάδα βρήκε ένα ακόμη εκπρόσωπο, που χτίζεται σε σταθερές βάσεις, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ομάδες από τα νησιά της χώρας, γιατί η ζωή συνεχίζεται και ... μετά το καλοκαίρι, με την τοπική κοινωνία να περιστρέφεται γύρω από το μπάσκετ.

ΟΙ ΝΕΟΦΕΡΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ

Και οι ομάδες που ανέβηκαν, όμως, αφήνουν υποσχέσεις. Το Περιστέρι, ένας εμβληματικός σύλλογος από το παρελθόν, ανέβηκε ξανά στη μεγάλη κατηγορία, βρήκε ένα κόουτς-σύμβολο της πόλης (Αργύρης Πεδουλάκης) και από τις πρώτες κινήσεις του δείχνει έτοιμο να ξαναμείνει για αρκετά χρόνια στην Μπάσκετ Λιγκ. Με όπλο το γήπεδο της Ανδρέα Παπανδρέου, το Περιστέρι εκπροσωπεί ένα από τους πολυπληθέστερους δήμους στην Ελλάδα και σίγουρα έλειπε πολλά χρόνια από τα "σαλόνια".

Μια αξιόμαχη ομάδα θέλει να εμφανίσει και ο Χολαργός, που μας φέρνει στο νου ... τον γειτονικό Παπάγου (ίσως επειδή έχει για προπονητή τον Στέργιο Κουφό) ενώ η μόνη ομάδα που ξεκινάει με πολλά ερωτηματικά είναι ο Πανιώνιος, αν και ο Κρις Χουγκάζ, έχει ... μάθει να εργάζεται σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Μέχρι στο Μεξικό έχει φτάσει η χάρη του!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ελληνικό πρωτάθλημα αποκτά σιγά και κάτι άλλο. Είναι εφαλτήριο ξένων παικτών, για ... καλά συμβόλαια. Το παράδειγμα του Μάικ Τζέιμς είναι το πιο χαρακτηριστικό, καθώς από τον Κολοσσό Ρόδου, βρέθηκε μέχρι και το ΝΒΑ. Από την ομάδα της Ρόδου, ξεκίνησε την καριέρα που συνεχίζεται τώρα στο Μιλάνο, με αποδοχές περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αλλά και ο Τόνι Κρόκερ, που διάλεξε ο Μπαρτζώκας φέτος για την Κίμκι, από την Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδρομή του. Εντάξει, η Χίμκι δεν τον πήρε επειδή τη σεζόν 2013-14 έπαιζε στη Ν.Κηφισιά, αλλά μέσω της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία, έπαιξε με την Τόφας και τώρα είναι έτοιμος να διαπρέψει στην Ευρωλίγκα.

Η Μπάσκετ Λιγκ, με όλες τις αδυναμίες της έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι ... δύσκολο πρωτάθλημα. Ναι μεν έρχονται ξένοι που παίρνουν λίγα χρήματα, για να παίξουν ωστόσο και να αντέξουν στο φύζικαλ γκέιμ αλλά και την τακτική που υπάρχει στην Α1 πρέπει τουλάχιστον να έχουν υψηλό μπασκετικό IQ και να το λέει η καρδιά τους.

ΥΓ: Εντάξει, δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Γνωρίζουμε και για τα παιχνιδάκια των ατζέντηδων που θέλουν να διαφεντεύουν ομάδες και λίγκας, είναι δεδομένη η ... απληρωσιά στην πλειοψηφία των ομάδων, σαφώς και η μη κεντρική διαχείριση δεν ωφελεί το σπορ. Ναι, υπάρχει πρόβλημα και με τη διαιτησία, καθώς η ΚΕΔ δεν συγκινείται με τίποτε (ακόμη και όταν τα μέλη της οδηγούνται) στο αυτόφωρο, ωστόσο μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι το φέτινό πρωτάθλημα μπάσκετ θα είναι πράγματι καλύτερο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ