OPINIONS

Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Ο καλύτερος Παπανικολάου και το κλειδί της νίκης

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται τον Παπανικολάου του 2013 και σημειώνει το κλειδί της νίκης του Ολυμπιακού: Το ποσοστό στα δίποντα της Μπασκόνια, στο δεύτερο ημίχρονο.

O Παπανικολάου. Τη σεζόν 2012-13, πριν πάει στη Βαρκελώνη (και μετά στο ΝΒΑ) σούταρε με 52.1% τρίποντα. Η αυτοπεποίθησή του είχε φτάσει στα ύψη, σηκωνόταν χωρίς να το σκεφτεί και “μαχαίρωνε” τους αντιπάλους του. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έφτανε στο σημείο να σκοράρει για τρεις και να... κάνει τον σταυρό του.

Ο παίκτης που αισθανόταν ασταμάτητος, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έμοιαζε να “τρέμει το φυλλοκάρδι του” κάθε φορά που έπιανε την μπάλα στα χέρια για να σουτάρει από μακριά.

Όχι ότι δεν ήταν χρήσιμος στον Ολυμπιακό , κάθε άλλο. Έγινε αμυντικός πολιορκητικός κριός, καθώς ειδικεύτηκε να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων, παραμένει ένα πολυεργαλείο πάνω στο παρκέ, ήθελε όμως και κάτι παραπάνω. Αυτό το βράδυ της Τρίτης, ίσως να είναι η... αναβάπτισή του. Η εμφάνισή του, κορυφαία της χρονιάς, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα, από τα μεγάλα ματς που κάνει το τελευταίο διάστημα ο "Παπ". Ήταν απολαυστικός με τον Παναθηναϊκό, έδωσε ρεσιτάλ με την ΑΕΚ και κόντρα στην Μπασκόνια , έδωσε τα πάντα.

Μάρκαρε μέχρι και τον διάβολο Βιλντόζα, έδινε συνέχεια βοήθειες, με ριμπάουντ, με κοψίματα, με βουτιές και ό,τι άλλο επιστράτευε το μυαλό του σε κάθε φάση. Αλλά αυτή τη φορά ήταν εκεί για να σουτάρει. Ξεκίνησε με 4/4 τρίποντα, το ένα πιο σημαντικό από το άλλο. Έχασε το πέμπτο. Κι έβαλε αυτό που δεν έπρεπε να χάσει . Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, τον Ντιόπ μπροστά του και όλο το ΣΕΦ να περιμένει τη λύτρωση της ισοφάρισης. Ταμπλό και μέσα. Ο Παπανικολάου είχε κάνει το 80-80, το ματς πήγαινε στην παράταση και εκεί ξέροντας, πλέον, ότι ήταν η βραδιά του έβαλε ένα ακόμη πιο δύσκολο. Με το ένα χέρι, με την κόρνα να ακούγεται την ώρα που είχε ήδη εκσφενδονίσει την μπάλα και το γήπεδο πλέον να χορεύει στους ρυθμούς του.

Μέσα σε ένα βράδυ ο Παπανικολάoυ είχε κάνει ρεκόρ πόντων στην θητεία του στην Ευρωλίγκα , έμεινε στο γήπεδο 36 λεπτά και αποθεώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Δύσκολα, πλέον, θα ξανακάνει τον σταυρό του, όταν θα ευστοχήσει σε τρίποντο. Ο Κώστας έχει πατήσει το γκάζι του, σκοράρει 7.9π και παίρνει 3.6 ριμπ, με το ποσοστό του στα τρίποντα να είναι, πλέον, 44.1%. Το καλύτερό του από τότε που γύρισε...

Δεν ήταν, βέβαια, μόνο ο Παπανικολάου που έβαλε μπροστά ό,τι είχε και δεν είχε, για να γυρίσει το ματς. Η Μπασκόνια, λαβωμένη όπως ο Ολυμπιακός ( με την ξαφνική απώλεια του Μιλουτίνοβ ) καθώς της έλειπαν Σενγκέλια-Γκρέιντζερ δοκίμασε ό,τι και την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Απέναντι στην Φενέρ είχε αφήσει καλές εντυπώσεις και ο Περάσοβιτς, όχι άδικα, μετά το νοκ-άουτ του Σέρβου σέντερ του Ολυμπιακού, είδε το ματς σαν ευκαιρία.

Οι ελπίδες του για ένα μεγάλο διπλό έγιναν βάσιμες, καθώς η απόδοση των Βάσκων στο μεγαλύτερο μέρος του ματς έπειθε ότι το διπλό ... ερχόταν. Ο Μπλατ πήρε σημαντικές αποφάσεις, διαλέγοντας να παίξει το δεύτερο μέρος χωρίς Σπανούλη-Στρέλνιεκς, πήγε με δίδυμο στην περιφέρεια τους Μάντζαρη-Γκος , γιατί με αυτούς έλεγχε τον ρυθμό και εμπιστεύτηκε μέσα στη ρακέτα τους Πρίντεζη-Λεντέι, για να πάρει σκορ. Είχε κάνει διάνα, γιατί όσα σουτ έχασε ο Γιώργος, τα ... έβαζε ο Αμερικανός, που είναι μετρ των επιθετικών ριμπάουντ και τελείωσε το παιχνίδι με 23π. Ο Παπανικολάου ήταν παντού. Σαν σύρτης που έκλεινε τους διαδρόμους, εκτελεστής περιωπής και εν τέλει πρωταγωνιστής του ματς.

ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ... ΠΟΣΟΣΤΟ

Η ανατροπή δεν ήταν εύκολη, γιατί η Μπασκόνια αν διακρίνεται για κάτι είναι η τεράστια θέληση να παλεύει μέχρι τέλους. Αν δει όμως κανείς τους αριθμούς, θα καταλάβει καλύτερα γιατί ο Ολυμπιακός άλλαξε το παιχνίδι.

  • Η συνηθισμένη επίδοση των αντιπάλων του Ολυμπιακού στα σουτ δυο πόντων, με βάση τη συνολική στατιστική, πριν από το τζάμπολ, ήταν 49.1%

  • Στο πρώτο μέρος η Μπασκόνια είχε 16/18 δίποντα, δηλαδή 88.8%. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ξεχάσει όχι μόνο να μαρκάρουν, αλλά να κάνουν και φάουλ. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν οι φιλοξενούμενοι, κυριάρχησαν ο Ολυμπιακός έκανε μόλις ένα.

  • Άλλαξαν τα πάντα στο δεύτερο μέρος. Η Μπασκόνια τελείωσε το παιχνίδι με 26/42 δίποντα, ποσοστό 61.9%. Θεωρητικά πολύ μεγάλο, ουσιαστικά όμως ... μειωμένο τόσο, ώστε να ισοφαρίσει και να γυρίσει το παιχνίδι ο Ολυμπιακός.

  • Οι "ερυθρόλευκοι", στο δεύτερο ημίχρονο, υποχρέωσσαν την Μπασκόνια να σουτάρει 10/24 δίποντα. Δηλαδή 41.6%

Κι από την άμυνα, ο Ολυμπιακός έβγαλε και αιφνιδιασμούς όσο και καλές επιθέσεις στο πέντε εναντίον πέντε.

Η νίκη, σε μια βραδιά με εμπόδια (νοκ-άουτ Μιλουτίνοβ, κακή εμφάνιση) είναι τεράστια. Ειδικά μετά το διπλό της Εφές στο Κάουνας, ο Ολυμπιακός ήξερε ότι δεν έπρεπε να χάσει έδαφος στο κυνήγι της 4ης θέσης. Κάπως έτσι συμπληρώθηκε η τριάδα των αγώνων στο ΣΕΦ (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Μπασκόνια) που ο Ολυμπιακός... πήγε στους ρυθμούς του και το κοινό. Γιατί μπορεί στα δυο ματς με τις ελληνικές ομάδες να έπαιξε καλύτερα, οι δονήσεις όμως στο ΣΕΦ μετά το ματς της Τρίτης, πήγαν το θρυλικό γήπεδο πέρα δώθε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ