OPINIONS

Παράθυρο στην Κίνα

Παράθυρο στην Κίνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Καθώς ανοίγουν πάλι τα παράθυρα της FIBA o Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί η Ελλάδα και άλλες έξι ομάδες έχουν... σχεδόν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας από τώρα και κοιτάζει μέχρι το Τόκιο του 2020!

Με την Εθνική Ομάδα να μαζεύεται σήμερα (5/9) εν όψει των δυο πρώτων αγώνων της β΄φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Και επειδή δεν χρειάζεται να το ... κλωθογυρίζουμε, ούτε να δυιλίζουμε χωρίς λόγο τον κώνωπα, μέσα στη γενική βαβούρα και γκρίνια γενικώς για τα παράθυρα, η Ελλάδα έχει κάνει κάτι παραπάνω από τη μισή δουλειά.

Η Ελλάδα είναι μέσα στις 7 ομάδες που έκαναν 6-0 στον πρώτο γύρο, από τις συνολικά 60 που συνεχίζουν για να βγουν οι 32 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ουσιαστικά θέλει δυο νίκες για να σφραγίσει το εισιτήριό της για την Κίνα. Μπορεί να της φτάσει και μία. Θυμίζουμε ότι βάσει της φόρμουλας διεξαγωγής η Εθνική μας με 6-0 πήρε μαζί της το Ισραήλ (3-3) και την Εσθονία (2-4) σε ένα όμιλο, όπου θα ανταμώσει με Γερμανία (επίσης 6-0, Σερβία 4-2 και Γεωργία 2-4).

Η Εθνική θα παίξει (από δυο αγώνες) εναντίον Σερβίας, Γερμανίας και Γεωργίας κυνηγώντας το πλασάρισμά της μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις του γκρουπ. Για να μην είναι θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω.

Τα παράθυρα των προκριματικών, μπορεί να ξεσήκωσαν θύελλα συζητήσεων και διαφωνιών, την Εθνική πάντως δεν την ενόχλησαν στο παραμικρό. Αντιθέτως, ακόμη κι αν δεν αγωνίστηκαν οι παίκτες της Euroleague (πλην ενός αγώνα) ή ο Αντετοκούνμπο και οι υπόλοιποι ΝΒΑερς, το 6-0 είναι ένα επίτευγμα των παικτών που φόρεσαν την φανέλα της Εθνικής και το ... κατευχαριστήθηκαν.

Ακόμη κι αν έχει κανείς ένα σωρό ενστάσεις για τα παράθυρα της FIBA που εξαρχής δεν επιτρέπουν στους κιαλύτερους παίκτες να αγωνίζονται σε αυτά (αυτούς που παίζουν στο ΝΒΑ, δηλαδή) δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι έδωσαν ευκαιρία σε νέα (ή και ... λίγο μεγαλύτερα) παιδιά να παίξουν στην Εθνική, να έχει αντίκρυσμα η συμμετοχή τους και ουσιαστικά να μεγάλωσαν το εύρος των επιλογών του ομοσπονδιακού προπονητή.

Η Ελλάδα δεν την πάτησε όπως η Κροατία που με 3-3 στον β΄ όμιλο θα δώσει μεγάλη μάχη για την πρόκριση, ή τη Ρωσία (επίσης 3-3) που κλυδωνίστηκε και αυτή στην πρώτη φάση. Πιο πολύ απ' όλους, πάντως, κινδυνεύει η Σλοβενία με απολογισμό 2 νίκες σε 6 αγώνες και ορατό τον αποκλεισμό για την πρωταθλήτρια Ευρώπης .

Προφανώς και το σύστημα δεν είναι δίκαιο, γιατί επαναλαμβάνουμε ότι αποκλείονται οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου, παρόλα αυτά η Ελλάδα μαζί με Ισπανία, Γερμανία, Λιθουανία και Γαλλία έκαναν το 6-0 και μπορούν να αισθάνονται πολύ πιο ... άνετα.

Ουσιαστικά η Εθνική (που χάρη σε αυτό το 6-0 επανήλθε στην πρώτη δεκάδα του ranking της FIBA) μπορεί να κάνει από τώρα τον σχεδιασμό της για το πως θα εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο ισχυρή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αν και ... η λέξη προγραμματισμός στην ομοσπονδία μπάσκετ δεν είναι και τόσο αγαπημένος. Προφανώς έχουν ενδιαφέρον οι αγώνες του Σεπτεμβρίου, όπου θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι διεθνείς της Ευρωλίγκας (όλοι μαζί) αλλά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος έκανε μια πολύ καλή ρούκι χρονιά στο ΝΒΑ (Ατλάντα Χοκς) έχοντας μ.ο 7.2π 2.3ρ και 1.4 ασίστ.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο β΄ γύρος των προκριματικών, που θα μας πάει οριστικά στην Κίνα, ας δούμε τη συνολική εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί από την πρώτη φάση. Με bold γράμματα, οι ομάδες που προέρχονται από τον ίδιο όμιλο, άρα δεν πρόκειται να ξαναπαίξουν μεταξύ τους στη δεύτερη φάση.

ΕΥΡΩΠΗ

Προκρίνονται οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο. Σύνολο 12

Α ΟΜΙΛΟΣ

  1. Ισπανία 6-0
  2. Τουρκία 4-2
  3. Λετονία 4-2
  4. Μαυροβούνιο 3-3
  5. Ουκρανία 3-3
  6. Σλοβενία 2-4

Β ΟΜΙΛΟΣ

  1. Λιθουανία 6-0
  2. Ιταλία 4-2
  3. Πολωνία 3-3
  4. Ολλανδία 3-3
  5. Κροατία 3-3
  6. Ουγγαρία 3-3

Γ ΟΜΙΛΟΣ

  1. Γαλλία 6-0
  2. Τσεχία 5-1
  3. Ρωσία 3-3
  4. Φινλανδία 3-3
  5. Βουλγαρία 2-4
  6. Βοσνία 2-4

Δ ΟΜΙΛΟΣ

  1. Ελλάδα 6-0
  2. Γερμανία 6-0
  3. Σερβία 4-2
  4. Ισραήλ 3-3
  5. Γεωργία 2-4
  6. Εσθονία 2-4

ΑΜΕΡΙΚΗ

Προκρίνονται οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο και ο καλύτερος 4ος. Σύνολο 7.

Α ΟΜΙΛΟΣ

  1. Αργεντινή 5-1
  2. ΗΠΑ 5-1
  3. Π.Ρίκο 4-2
  4. Ουρουγουάη 4-2
  5. Παναμάς 3-3
  6. Μεξικό 3-3

Β ΟΜΙΛΟΣ

  1. Βενεζουέλα 5-1
  2. Βραζιλία 5-1
  3. Καναδάς 5-1
  4. Δομίνικος 4-2
  5. Παρθένοι 2-4
  6. Χιλή 1-5

ΑΦΡΙΚΗ

Προκρίνονται οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο και ο καλύτερος τρίτος. Σύνολο 5

Α ΟΜΙΛΟΣ

  1. Τυνησία 6-0
  2. Καμερούν 4-2
  3. Ανγκόλα 4-2
  4. Αίγυπτος 3-3
  5. Μαρόκο 3-3
  6. Τσαντ 2-4

Β ΟΜΙΛΟΣ

  1. Νιγηρία 6-0
  2. Σενεγάλη 5-1
  3. Κ.Αφρική 3-3
  4. Ρουάντα 3-3
  5. Ακτή Ελ 2-4
  6. Μαλί 2-4

ΑΣΙΑ (ενώθηκε με την Ωκεανία)

Προκρίνονται οι 3 πρώτοι από κάθε όμιλο και ο καλύτερος 4ος. Η Κίνα δεν υπολογίζεται, παρότι συμμετέχει (!) στα προκριματικά γιατί φιλοξενεί το τουρνουά. Τα αποτελέσματά της, ωστόσο, λαμβάνονται υπόψη στην κατάταξη. Συνολο 8

Α ΟΜΙΛΟΣ

  1. Ιορδανία 5-1
  2. Λίβανος 5-1
  3. Ν.Ζηλανδία 5-1
  4. Κορέα 4-2
  5. Κίνα 3-3
  6. Συρία 2-4

Β ΟΜΙΛΟΣ

  1. Αυστραλία 5-1
  2. Ιράν 5-1
  3. Φιλιππίνες 4-2
  4. Καζακστάν 3-3
  5. Ιαπωνία 2-4
  6. Κατάρ 2-4

ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

Με τα παράθυρα να ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2019 η Εθνική Ομάδα είναι λογικό να στρέωει το ... ενδιαφέρον της στην κλήρωση της τελικής φάσης. Η καλή κλήρωση είναι ένα ζητούμενο, καθώς οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Οι δυο πρώτοι συνεχίζουν στην δεύτερη φάση και οι δυο που θα αποκλειστούν θα δώσουν αγώνες κατάταξης.

Με 12 ευρωπαϊκές ομάδες να συμμετέχουν είναι πιθανό να δούμε γκρουπ και με τρεις ομάδες από την Ηπειρό μας, κάτι που θα δυσκολέψει την πρόκριση στην β' φάση.

Στον β΄γύρο, έχουμε πάλι τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, εκ των οποίων συνεχίζουν οι δυο πρώτοι για την τελική οκτάδα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει διάρκεια δυο εβδομάδων (31/8-15/8)

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΟΚΙΟ;

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, εκτός των άλλων, είναι και πρόκριμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι 7 πρώτοι παίρνουν απευθείας το εισιτήριο για το ολυμπιακό τουρνουά. Οι υπόλοιπες 16 θα συμμετέχουν σε ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά που θα γίνουν το 2020, ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς. Η FIBA θα διαλέξει επίσης και δυο ομάδες από κάθε ζώνη, για να συμπληρωθεί η 24άδα (τέσσερα τουρνουά των 6 ομάδων) που δίνουν τέσσερα εισιτήρια για το Τόκιο (η Ιαπωνία προκρίνεται απευθείας).

Αυτή η διαδικασία εξηγεί και το γιατί υπάρχουν αγώνες κατάταξης για τις ομάδες από την θέση 17 μέχρι ... 32 στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν εξηγεί, όμως, γιατί δε γίνεται το ίδιο και για τις θέσεις 9-16 που θα είχαν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον (προφανώς το πλασάριμα θα γίνει από τον συνολικό απολογισμό τους στη διοργάνωση). Ε μην το πολυψάχνουμε. Εδώ παίζει η ... Κίνα στα προκριματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ