OPINIONS

Τα μυστικά του τίτλου

Τα μυστικά του τίτλου

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον 5ο τελικό με τη βοήθεια των αριθμών αλλά και την εικόνα των δυο ομάδων με το (μέχρι τώρα) 2-2.

Ο 5ος τελικός ξεκινάει στις 7μμ, άρα δυο ώρες αργότερα, θα έχουμε πρωταθλητή. Θα είναι ο Παναθηναϊκός όπως πέρσι, ή ο Ολυμπιακός όπως πριν από δυο χρόνια; Έτσι είναι αυτά. Η μονοτονία των «αιωνίων» παρότι τσακώνονται σαν τα κοκόρια δεν σπάει με τίποτε και το … χειρότερο (για τις υπόλοιπες ομάδες) είναι ότι δεν προβλέπεται να σπάσει τα επόμενα χρόνια.

Τελικός νο 5 λοιπόν. Game 5, αμερικανιστί . Ο τελικός των τελικών. Το να φτάσουμε στο 2-2, μάλλον δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη (έστω κι αν πριν από την έναρξη της σειράς ακούγονταν προβλέψεις για εύκολη επικράτηση του ΠΑΟ).

Το πώς φτάσαμε ως εκεί, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη κίνηση, με μεγάλο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός απάντησε με δυο συνεχόμενες νίκες, έφτασε πρώτος στο ματς-μπολ, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με εμφατικό τρόπο.

Το 2-2 υποδηλώνει τις μικρές διαφορές που χωρίζουν τις δυο ομάδες. Αμφότεροι έχουν από δυο καλές εμφανίσεις. Ίσως ο Παναθηναϊκός να ήταν χειρότερος στα ματς που έχασε, ή αν προτιμάτε ο Ολυμπιακός να έπαιξε πολύ καλά, για να βγει και η μικρή υπεροχή των «ερυθρολεύκων» στη συνολική στατιστική.

Πράγματι, η σούμα των τεσσάρων αγώνων, βγάζει τον Ολυμπιακό ελαφρά καλύτερο καθώς έχει:

  • Περισσότερους πόντους (291 έναντι 285)
  • Περισσότερες ασίστ (58 έναντι 46)
  • Περισσότερα ριμπάουντ (138 έναντι 118)
  • Και καλύτερα ποσοστά ευστοχίας. Ο Ολυμπιακός σουτάρει με 50% δίποντα, 33% τρίποντα και 72% βολές την ώρα που ο Παναθηναϊκός έχει 46%δ, 30%τρ και 61%β)

Ο ΠΑΟ υπερτερεί στις συμπληρωματικές στατιστικές κατηγορίες, που έχουν όμως και τη δική τους σημασία. Οι πράσινοι κάνουν:

  • Περισσότερα κοψίματα (12-8)
  • Λιγότερα φάουλ (96-105)
  • Περισσότερα κλεψίματα (30-15)
  • Και λιγότερα λάθη (30-48)

Οι δυο τελευταίες κατηγορίες εξηγούν πως ο Παναθηναϊκός έχει κάνει περισσότερες επιθέσεις, ενώ έχει τα ίδια επιθετικά ριμπάουντ (από 31). Πράγματι η ομάδα του Πασκουάλ έχει 145 δίποντα (έναντι 127 του Ολυμπιακού) και 92 τρίποντα (έναντι 88). Είναι όμως άστοχη, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» σε συνολικό επίπεδο να είναι ελαφρώς καλύτεροι. Η μεγάλη διαφορά βέβαια εντοπίζεται στις ελεύθερες βολές. Και οι δυο ομάδες έχουν εκτελέσει από … 109, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει χάσει 42 (!) και ο Ολυμπιακός 31.

Τα μυστικά του τίτλου

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΟ

Όπως είναι γνωστό οι αριθμοί μπορεί να πουν ψέματα με επιστημονικό τρόπο. Όλα αυτά που γράψαμε πιο πάνω, ενδεχομένως να μην έχουν καμιά σημασία μετά τον 5ο αγώνα, όπου όλα αλλάζουν, ή όλα τα ίδια μένουν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη ενός αγώνα, που θα κρίνει το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός έχει το αβαντάζ της έδρας, είναι ένα κλικ πιο μπροστά από τον Ολυμπιακό σε θέμα «ατμόσφαιρας» και όταν χρειάζεται «βοήθεια της εξέδρας», αυτό όμως δεν του εξασφαλίζει τη νίκη α πριόρι. Το κυρίαρχο ερώτημα για τον ΠΑΟ είναι αν θα βρει τις λύσεις μέσα στη ρακέτα, καθώς εκτός από τον Γκιστ δεν υπάρχει άλλος «σταθερός» σε απόδοση ψηλός. Το σχήμα με τους δυο φόργουορντ (Λοτζέσκι-Ρίβερς) έχει αποδώσει, όχι πάντως όσο θα ήθελε ο προπονητής, ειδικά στην άμυνα. Ο κόουτς του ΠΑΟ, πάντως προτιμά να φέρνει τον Τζέιμς από τον πάγκο, με τον Αμερικανό να του λύνει αρκετά προβλήματα, αλλά πολλές φορές να το παρακάνει με το … καουμπόϊκο μπάσκετ «όλοι σας και μόνος μου». Πρέπει να βρει ένα ακόμη περιφερειακό ο ΠΑΟ, καθώς ούτε ο Παππάς, ούτε ο Λεκαβίτσιους έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα. Ο Καλάθης παραμένει ο κινητήριος μοχλός του Παναθηναϊκού, θα κριθούν πολλά από το αν θα είναι εύστοχος ή όχι από μακριά, ενώ αυτός που μπορεί να κλειδώσει το ματς, κατά τη γνώμη μας, για τον Παναθηναϊκό είναι ο πολυτάλαντος Κρις Σίνγκλετον.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερο άγχος. Το 2-2 τον ανακούφισε αλλά και του έδωσε πίσω ένα μέρος της χαμένης αυτοπεποίθησης από τις δυο σερί ήττες. Τώρα πάει στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Δεν είναι εύκολο, το ξέρουν καλά στον Πειραιά. Έχει τύχη ο Ολυμπιακός εφόσον είναι συγκεντρωμένος, αποφύγει τα πολλά λάθη και στηριχθεί περισσότερο στην ομαδική προσπάθεια . Το έκανε στις δυο νίκες, όπου ο Σφαιρόπουλος μοίρασε χρόνο και σκορ, πήρε βοήθειες απ’ όλους τους παίκτες και κυρίως εμφάνισε μια ομάδα αποφασισμένη και γεμάτη ενέργεια.

Τα μακρινά σουτ του Ολυμπιακού, κυρίως από Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς είναι κλειδί για να ανοίξει η άμυνα του ΠΑΟ, ο Πρίντεζης θα χρειαστεί να δώσει σκορ από το λόου ποστ, ο Σπανούλης να είναι ήρεμος και σε κάθε φάση έτοιμος να τη διαβάσει (το έκανε στον 4 αγώνα με υποδειγματική συνέπεια) και ένας σέντερ να έχει εμφάνιση … Μακ Λιν του τελευταίου παιχνιδιού στο ΣΕΦ. Μπορεί να είναι ο ίδιος ο Τζαμέλ, ή ο Μιλουτίνοφ. Σίγουρα θα παίξει ρόλο η άμυνα του Παπανικολάου, αλλά και να αναδειχθεί σε παράγοντα του ματς ο Παπαπέτρου…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ