OPINIONS

Το πρώτο γκολ μπήκε στο ΣΕΦ

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την μαγική βραδιά των Ολυμπιακών και το πρώτο γκολ που μπήκε … στο ΣΕΦ, για να σηκωθεί όρθιο το Καραϊσκάκη.

Αυτή η ένδοξη ποδοσφαιρική βραδιά για τον Ολυμπιακό με την ιστορική πρόκριση κόντρα στη Μίλαν , δεν θα μπορούσε παρά να έχει για πρελούδιο μια εξίσου σημαντική νίκη στο μπάσκετ . Κι αυτή την κρύα Πέμπτη του φετινού Δεκέμβρη, θα την θυμούνται για χρόνια οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων».

Εντάξει, καμιά σύγκριση. Η πρόκριση στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ζύγι με μια νίκη της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας , μιλάμε για ένα επικό βράδυ από τα τελειότερα της ποδοσφαιρικής ιστορίας του πειραϊκού κλαμπ, από τις νίκες που μένουν ανεξίτηλες στην ιστορία. Που γράφουν ιστορία … από μόνες τους.

Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα και πριν το Καραϊσκάκη πάρει φωτιά από το θριαμβευτικό 3-1, στο γειτονικό ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός του μπάσκετ δεν έπαιρνε μια «απλή νίκη» για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Το βράδυ όπου οι δυο ισόβαθμες με τον Ολυμπιακό ομάδες ( Μιλάνο και Μπαρτσελόνα ) έχασαν, η ομάδα του Μπλατ παρότι σε αρκετές στιγμές τα βρήκε σκούρα από την θεαματική και φύσει επιθετική Εφές, πήρε τη νίκη, έφτασε στο 7-5, έβαλε από κάτω όλους όσους την κυνηγούν και πλησίασε την τουρκική ομάδα στο δρόμο για την 4η θέση.

Του έβαλε αρκετά προβλήματα η Εφές του Ολυμπιακού. Μετά το «ερυθρόλευκο» πρώτο δεκάλεπτο, είναι αλήθεια ότι η ομάδα του Αταμάν κυριάρχησε. Μπορεί να έλειπε ο πρώτος της σκόρερ (Μπομπουά), τόσο ο Μίτσιτς όμως, όσο και ο Λάρκιν έκαναν διπλή υπέρβαση.

Παίρνοντας και τις προσπάθειες του Γάλλου, Σέρβος και Αμερικανός, έπαιξαν και για τον απόντα συμπαίκτη τους. Ο Μίτσιτς έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων (24, είχε 20π μέχρι την Πέμπτη), ο Λάρκιν πλησίασε το δικό του (20π, το ρεκόρ του είναι 24) και γενικά είχε απέναντί του μια ομάδα έτοιμη για όλα.

Ο Μπλατ είπε ότι τους έδωσε αέρα και ο κόσμος της ομάδας , ο οποίος είναι αλήθεια ότι ήρθε λίγο καθυστερημένα. Η γνώμη μου είναι ότι πρώτα … λειτούργησε η ομάδα. Το ΣΕΦ είχε μείνει λίγο αμήχανο βλέποντας το εκπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο της Εφές (επί μέρους σκορ 23-34) και άρχισε να «εκνευρίζεται» στην τρίτη περίοδο, που βρήκε την Εφές μπροστά με 68-65.

Το Ειρήνης και Φιλίας μπήκε στην εξίσωση όταν οι παίκτες του Μπλατ, έβαλαν μπροστά τα κορμιά τους. Έκαναν βουτιές για να σώσουν την μπάλα, πήγαιναν με πάθος στα ριμπάουντ (εξ ου και τα 18 επιθετικά), έπεφταν πάνω στον αντίπαλό τους, χρησιμοποίησαν (επιτέλους) και τα φάουλ.

Κάπως έτσι η Εφές που στα δυο ενδιάμεσα δεκάλεπτα είχε σημειώσει 56 πόντους (1) βγήκε από το ρυθμό της. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας περιόδου ήταν το ίδιο ενεργητικός, όπως στο πρώτο δεκάλεπτο. Δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, πήγαινε πρώτος στην μπάλα και κυρίως είχε πίστη στις δυνατότητές τους. Το ΣΕΦ σηκώθηκε στο πόδι, όταν ο Παπανικολάου κέρδιζε χαμένες μπαλιές, ο ΛεΝτέι κάρφωνε την μπάλα, ο Σπανούλης έβαζε ένα λέι-απ. Οι ίδιοι οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν το έναυσμα, για να γίνει ηφαίστειο το γήπεδο και να βάλει το χεράκι της, για να έρθει η νίκη.

Ο ΤΟΥΠΑΝ, ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Ναι, ο Αξέλ Τουπάν έδωσε την έξτρα βοήθεια που περίμενε για να έρθει μια τέτοια μεγάλη νίκη . Ο Γάλλος εκτελεστής, πλησίασε κι αυτός το ρεκόρ πόντων του στην Ευρωλίγκα (έχει 20, έβαλε 19) και ήταν απολαυστικός κάθε φορά, που σηκωνόταν από τα 6.75μ, τελειώνοντας με 4/6 τρίποντα. Είπε, βέβαια, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αταμάν, που επέμενε να έχει τον … Λάρκιν προσωπικό του αντίπαλο. Ένα παίκτη σχεδόν 15 πόντους κοντύτερο. Ο Τούρκος κόουτς πίστεψε ίσως ότι δεν μπορούσε να χάσει από τον Τουπάν; Ε, έχασε απ’ αυτόν.

Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά και ο Μιλουτίνοβ. Διανύει μεγάλη σεζόν ο Σέρβος . Είναι μακράν ο πιο σταθερός παίκτης σε διάρκεια και ένας από τους δυο, που έχουν ξεκινήσει και τους 12 αγώνες της Ευρωλίγκας. Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Πρίντεζης που παραμένει … κεντρικός άξονας της «ερυθρόλευκης» επίθεσης. Ο Μπλατ εμπιστεύεται και τους δυο με κλειστά τα μάτια, ξέροντας ότι αυτό το δίδυμο δεν βρίσκεται εύκολα, σε καμιά ομάδα της Ευρώπης.

Κλειδί, εξακολουθεί να παραμένει ο Ζακ ΛεΝτέι. Ο Αμερικανός συμπλήρωσε πέμπτο ματς στη σειρά που σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων. Συνολικά έχει μ.ο 10.8, αλλά στους πέντε τελευταίους αγώνες έχει μ.ο 15.4πόντους. Α, και σουτάρει … με 53.3% στα τρίποντα!

ΥΓ: Έρχεται σπουδαίο παιχνίδι την Τρίτη. Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Αν πάρει και αυτό το ματς, τότε θα παραμείνει σε αυτή την τροχιά για την 4η θέση, που μη ξεχνάτε ότι δίνει πλεονέκτημα έδρας. Επειδή ο Ολυμπιακός είναι και μια ομάδα η οποία τα καταφέρνει πολύ καλά στις διαβολοβδομάδες (μια τέτοια είναι και η επόμενη) ξέρει ότι υποδεχόμενος την Γκραν Κανάρια μπορεί να κάνει 2/2 και να πάει για … καλά Χριστούγεννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ