OPINIONS

Το πρώτο κατόρθωμα

Το πρώτο κατόρθωμα
EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πρώτο επίτευγμα του Ολυμπιακού μέσα στη χρονιά, τις σταθερές του Μπλατ και τον σπουδαίο από κάθε άποψη Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μια ομάδα η οποία βρισκόταν στη δίνη της δεύτερης ήττας (σε δέκα μέρες) από τον Παναθηναϊκό, μετρούσε τρεις σερί αποτυχίες στην Ευρωλίγκα και ξαφνικά την Τρίτη να περάσει νικηφόρα από το Μόναχο κερδίζοντας την Μπάγερν και την Πέμπτη να υποχρεώσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη της φετινή ήττα .

Το επίτευγμα δεν είναι αμελητέο. Πρώτον γιατί η ομάδα επέστρεψε σε θετικό πρόσημο στον απολογισμό της (5-4) κι ύστερα γιατί πραγματικά “σήκωσε” κεφάλι, σε μια δύσκολη στιγμή, όπου δεν ήθελε πολύ οι συνεχείς ήττες να τους πάρουν όλους από κάτω.

Το κλίμα αντιστράφηκε, οι νίκες όπως και να το πάρει κανείς ήταν σπουδαίες και ο Ολυμπιακός , έχοντας βγάλει ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στις 9 πρώτες αγωνιστικές, μπορεί να δει το μέλλον του με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Το ότι αντιμετωπίζει την Μπούντουτσνοστ, θεωρητικά την πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, που του δίνει το δικαίωμα να σκέφτεται από τώρα την έκτη του νίκη.

Ειδικά από τη στιγμή, που η ομάδα βελτιώνει και τις επιδόσεις της στο παρκέ, βρίσκοντας τις ... σταθερές της και ξέροντας ότι μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει. Προφανώς, ο Ολυμπιακός αυτή την εποχή δεν μπορεί να παίζει για σαράντα λεπτά το μπάσκετ που έπαιξε στο πρώτο μέρος, αλλά είναι ένα δείγμα. Και με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς, μπορεί να ονειρεύεται το ίδια συναρπαστικά βράδια σαν αυτό της Πέμπτης.

Ο Μπλατ μοιάζει να έχει κατασταλάξει και αυτός στο πως θα διαχειριστεί την ομάδα, στη δεδομένη χρονική στιγμή. Η απόφασή του να μεταθέσει τον Λε Ντέι στο “4”, μπορεί ουσιαστικά να αφοπλίζει τον Βεζένκοφ, παρόλα αυτά είναι μια πρώτη κίνηση ενίσχυσης. Είναι το τρίτο σερί ματς του Λε Ντέι, που ο Αμερικανός κάνει σπουδαία δουλειά, έχει διψήφιο αριθμό πόντων και δίνει ουσιαστική βοήθεια τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα.

Το πρώτο κατόρθωμα
EUROKINISSI

Αν δει κανείς το φύλλο της στατιστικής βλέπει ακόμη ξεκάθαρα ότι ο Αμερικανός κόουτς:

* Δίνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, που έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τα "ερυθρόλευκα", έστω κι αν στο τέλος του ματς λίγο έλειψε να αποδειχθεί μοιραίος, γλιστρώντας και χάνοντας την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Τελικά, ήταν καθοριστικός, καθώς δεν λάθεψε σε καμιά από τις βολές που εκτέλεσε και έχοντας στην πλάτη του ένα σούπερ-πρώτο μέρος και ολοκλήρωσε με 23 πόντους 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Έχει επενδύσει ο Ολυμπιακός σε αυτόν τον παίκτη και μάλλον δεν θα το μετανιώσει.

* Αφήνει τον Σπανούλη σε ρόλο... ηγέτη. Δεν έχει σημασία αν μένει περισσότερο στον πάγκο. Αν είναι, άλλωστε, να παίζει 22 λεπτά και να σημειώνει... 20 πόντους, φυσικά μιλάμε για ένα ιδανικό συνδυασμό. Ο αρχηγός ήταν χάρμα ιδέσθαι στο κρεσέντο του πρώτου μέρους, μπορεί να εγκλωβίστηκε στη συνέχεια, έβαλε όμως το... δολοφονικό τρίποντο στο τέλος, κάνοντας το σκορ 80-70, δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη.

* Δίνει χρόνο στον Στρέλνιεκς, που ήταν η μοναδική παραφωνία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και μεγάλο στήριγμα στο δεύτερο. Οι 15 πόντοι του Λετονού κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό, που θέλει τον Γιάνις ζεστό και με πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΝΙΚΟΛΑ

Κυρίαρχος πάντως σε ένα ακόμη παιχνίδι ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ. Μπορεί να μη σκόραρε πολύ (8π) ήταν όμως κεντρικός άξονας μέσα στη ρακέτα, με τη Ρεάλ να χαμηλώνει τα ποσοστά της (43%) και τους Ταβάρες-Ρέγες να χάνουν όλες τις μάχες απέναντι στον φορμαρισμένο Σέρβο, που μάζεψε 9 ριμπάουντ, έδωσε 3 ασίστ και έκανε 3 κοψίματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αξιολογήθηκε με 25β, όσο δηλαδή ήταν και το ράκινγκ του Γκος, ούτε ότι ο Λάσο για να μην τον έχει απέναντί του, χαμήλωσε το σχήμα του, παίζοντας ουσιαστικά με δυο τεσσάρια (Τόμπκινς-Ράντολφ). Ο "Μιλου" είναι μακράν ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν και το καλάθι που πετυχαίνει απέναντι στον Ταβάρες (όταν η Ρεάλ είχε μειώσει σε 80-75)... όλα τα λεφτά.

Τι άλλο πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός από τη νίκη; Την αποφασιστικότητά του, αλλά και τη δυναμική του άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η Ρεάλ έκανε μια καταπληκτική τρίτη περίοδο (επί μέρους σκορ 24-13), με επικεφαλής τον δαιμόνιο Καμπάτσο, οι “ερυθρόλευκοι”, όμως, είχαν απαντήσεις από την άμυνά τους.

Τι οφείλει να ξεχάσει; Τα παιδαριώδη λάθη στο τελευταίο λεπτό. Κάποιες βιαστικές αποφάσεις και λάθος επιλογές, παραλίγο να στοιχίσουν. Δεν συνέβη, αλλά μπορεί να ... συμβεί σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον.

ΥΓ: Ναι, έλειπαν οι Γιουλ-Αγιόν από το ρόστερ της Ρεάλ. Ναι, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν έπαιζαν οι δυο τραυματίες χωρίς αυτό να σημαίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Αλλά για μια στιγμή. Όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη μισή του ομάδα... νοκ-άουτ, ήταν καλά για τους αντιπάλους του; 'Η μήπως δεν έχει τώρα δυο απουσίες (Αγραβάνης, Τουπάν);

ΥΓ 2: Πολλή ώρα με τρεις γκαρντ έπαιξε ο Μπλατ. Ήταν και το παιχνίδι τέτοιο, που τον υποχρέωσε, ήταν και κάποια λάθη του Παπανικολάου. Ο... τέταρτος γκαρντ, πάντως, έτσι κι αλλιώς θα αποκτηθεί. Και ο Ολυμπιακός, όπως δείχνουν τα πράγματα, μόνο καλύτερος θα γίνεται...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ