OPINIONS

Το σκεπτόμενα ... ελεύθερο μπάσκετ του Πεδουλάκη!

BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρεμιέρα της Μπάσκετ Λιγκ. Ο "παλιός" Αργύρης Πεδουλάκης, το Περιστέρι που από μόνο του κάνει "ντόρο", το "ιπτάμενο χέλι" (ποιος είναι;) και ένα πρωτάθλημα που θα αρέσει.

Προφανώς δεν γίναμε σοφότεροι από την πρεμιέρα της Basket League, αλλά ορισμένα πραγματάκια που ... υποψιαζόμασταν, επιβεβαιώθηκαν. Το κυριότερο. Θα είναι, πράγματι, το φετινό ένα καλό πρωτάθλημα με ανταγωνισμό, με καλούς παίκτες και σίγουρα ωραία παιχνίδια.

Η εικόνα από το Περιστέρι, με την τοπική ομάδα να επιστρέφει δριμύτερη στα σαλόνια, σαφώς ήταν το "κλου" της πρώτης αγωνιστικής. Μια επιστροφή που συνδυάστηκε και με μια σπουδαία νίκη επί της ΑΕΚ . Όπως και να' χει το κλειστό της Ανδρέα Παπανδρέου, είναι εμβληματικό, έρχεται από το χρυσό παρελθόν και υπόσχεται ευοίωνο μέλλον.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, έφτασε πλέον τα 55 του, είναι πλέον ο ... "παλιότερος" προπονητής στην κατηγορία. Κάποτε (πριν από 21 χρόνια) ήταν ο νεαρότερος, καθόταν στον ίδιο πάγκο (του Περιστερίου) διαδεχόμενος τον Ντράγκαν Σάκοτα του οποίου είχε διατελέσει βοηθός για δυο χρόνια.

Η φλόγα που καίει τα στήθη του "Άρτζι" για μπάσκετ, δεν έχει σβήσει, είναι από εκείνη την πάστα των ανθρώπων που δεν ασχολήθηκαν με την πορτοκαλί μπάλα, επειδή μόνο και μόνο ήθελαν να βγάλουν χρήματα. Ο Πεδουλάκης αγαπάει το μπάσκετ με ... παθολογικό τρόπο και σίγουρα είναι ευτύχημα που το Περιστέρι τον ξαναβρίσκει σε σημείο απόλυτης ωριμότητας. Η διαδρομή του μέχρι τον Παναθηναϊκό ήταν συναρπαστική, η κατάκτηση του πρωταθλήματος μια κορύφωση της καριέρας η οποία, ωστόσο, συνεχίζεται.

Χωρίς την πίεση που έχει μια μεγάλη ομάδα, αλλά και χωρίς την οικονομική άνεση, που προσφέρει μια μεγάλη ομάδα, ο Πεδουλάκης έχει δημιουργήσει ένα νέο καμβά . Τα χρώματα του είναι περισσότερο το κόκκινο και το μπλε των ΗΠΑ, γιατί το Περιστέρι έχει έντονο αμερικάνικο στοιχείο, αλλά όπως λέει και ο ίδιος, ήδη έχει ξεκινήσει (από την ομάδα του) μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των ταλέντων της περιοχής. Και το Περιστέρι, μη το ξεχνάμε, είναι μέσα στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Έχει παρεξηγηθεί ο Αργύρης με τη φράση που είχε πει κάποτε: "σκεπτόμενο μπάσκετ". Λες και είναι κακό να ... σκέφτεσαι όταν παίζεις μπάσκετ, η οποιοδήποτε άθλημα. Βλέπετε η φράση του Έλληνα προπονητή ερχόταν σε αντιδιαστολή με τα δεδομένα του "σύγχρονου μπάσκετ, που βασίζεται στην ταχύτητα, στην έκρηξη και στο ένστικτο". Κουραφέξαλα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν, αλλά αν δεν βάλει κανείς το μυαλό του να δουλέψει, να βράσουμε και την ταχύτητα και το ένστικτο.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύει μια πλατιά μάζα μπασκετικών, ο Πεδουλάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να φτιάξει μια ομάδα που να βασίζεται σε όσα υποτίθεται πρεσβεύει η αντίθετη φιλοσοφία. Μόνο που της δίνει και τη δική του σκέψη ως εχέγγυο επιτυχίας. Ο τρόπος με τον οποίο το "αμερικάνικο" Περιστέρι διάβασε το παιχνίδι της ΑΕΚ είναι ένα δείγμα της ενσωμάτωσης στο παιχνίδι και της φιλοσοφίας του προπονητή.

Ναι, θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα δείγματα γραφής από το Περιστέρι που έδειξε πάντως με το καλημέρα πόσο σπουδαία ομάδα μπορεί να γίνει και τι προοπτική μπορεί να έχει σε αυτό το πρωτάθλημα. Αν μαζέψει ξανά και τον κόσμο στο πλευρό του, θα' ναι ακόμη πιο δυνατό. Η πρώτη του εμφάνιση, ωστόσο, πείθει ότι γύρισε για να μείνει και να προστεθεί στην αυξανόμενη δυναμική της ελληνικής μπάσκετ λιγκ.

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Το Περιστέρι, μαζί με τον Προμηθέα που πέτυχε διπλό (με επίδειξη δύναμης) στη Ρόδο , κάνουν το πρωτάθλημα πιο σημαντικό, με την έννοια της ύπαρξης ισχυρών αντιπάλων για όλους. Ακόμη και για τους θεωρητικά ... ανέγγιχτους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, η επίσκεψη στις έδρες αυτών των δυο ομάδων δεν θα είναι περίπατος.

Η πιο σημαντική νίκη της πρεμιέρας πάντως πιστώνεται στον Άρη, που πέρασε από το Λαύριο . Στον προπονητή των "κιτρίνων" Βαγγέλη Αγγέλου ανήκει η δήλωση της πρεμιέρας : "Ουγκαγκαμπούμ, μπουμ γκι..." απάντησε όταν ρωτήθηκε για τη διαιτησία. Αλήθεια με την ΚΕΔ τι γίνεται; Πολύ καλά, εσείς; Ευχαριστώ.

Σχεδόν ίδιο ματς με πέρσι, έγινε στη Νέα Σμύρνη. Η Κύμη νίκησε 93-89 . Πέρσι το σκορ ήταν 92-91.

Όσο για τους αιώνιους, υποδέχθηκαν τους δυο νεοφώτιστους. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με +28 πόντους τον Ήφαιστο , ο Ολυμπιακός με +10 τον Χολαργό . Ναι, σωστά καταλάβατε. Οι "πράσινοι" έχουν αυτή την εποχή το προβάδισμα από πλευράς χημείας και ετοιμότητας, με την Ευρωλίγκα να έρχεται φουριόζα, μέσα στην εβδομάδα.

Κι άλλες σημειώσεις από την πρεμιέρα:

- Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μπορεί να είναι πρώτος σκόρερ και σε ... παιχνίδι Μπλατ. Και όχι μόνο αυτό. Να κάνει και ρεκόρ καριέρας στην Α1 (24π)

- Ό,τι κι αν γίνει στον Παναθηναϊκό, ο Νικ Καλάθης παραμένει βασικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και κυρίως τη δημιουργία των "πρασίνων": Δέκα ασίστ για πρωινό, με το καλημέρα

- Ο Λεωνίδας Κασελάκης (19π, 11ρ, 4ασ) εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένος και ώριμος, παίζοντας για πρώτη φορά με τον Προμηθέα, φέτος. Τόσο καλό του έκανε η διετία του στην Αστάνα; Θα το δούμε στη συνέχεια...

- Ράιαν Χάροου. Αν ήμουν Βαγγέλης Ιωάννου θα τον βάφτιζα ... " ιπτάμενο χέλι"! Ο παίκτης της πρεμιέρας, έκανε σμπαράλια την άμυνα του Μπάνκι, με 21π (9/10δ, 1/2τρ) 11ριμπ και 6 ασίστ!

- Αποκάλυψη; Ο Γιανίκ Μορέιρα του ΠΑΟΚ. Σε 21 λεπτά συμμετοχής είχε 16 πόντους και 14 ριμπάουντ . Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ