OPINIONS

Αγιοβασίληδες χορηγοί!

Αγιοβασίληδες χορηγοί!
INTIME SPORTS

Είκοσι οκτώ χορηγοί, ανάμεσά τους και ο Stoiximan φροντίζουν για την προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών. Ο Σπ.Καπράλος εξηγεί πως κατάφερε να τους βρει, έναν προς έναν

Ο Αη Βασίλης είναι το πλέον δημοφιλές πρόσωπο αυτές τις μέρες ανά τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας, μοιράζοντας δώρα και χαρά στα παιδιά και όχι μόνο.

Για τον ελληνικό αθλητισμό πάντως ο Αη Βασίλης εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα, εκεί στις αρχές του Νοεμβρίου και είχε μια γνώριμη μορφή για τους αθλητές, αφού και αυτός προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού και δη του πρωταθλητισμού.

Δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, ο οποίος με ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό σχέδιο χορηγιών που κατάφερε να υλοποιήσει, εξασφάλισε τη συνδρομή 28 χορηγιών προς δεκάδες αθλητές μας που θέλουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Ο Σπύρος Καπράλος εξηγεί στοSport24.gr το πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, τη δυσκολία της υλοποίησης, αλλά αποκαλύπτει και το πιο όμορφο δώρο που πήρε στη γιορτή του το οποίο και συγκίνησε.

«Όπως θα θυμάστε, από την πρώτη στιγμή σχεδόν που είμαι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ο στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια από χορηγούς για τους αθλητές μας.

Είχαμε ξεκινήσει αρχικά με τις υποτροφίες της ΔΟΕ, όπου είχαμε βρει μόλις δύο και πλέον τις έχουμε φτάσει στις 21. Αρχικά είχαμε τη στήριξη του Ζάκ Ρόγκ, όπου είχε βάλει και από προσωπικό του κονδύλι χρήματα και αυτό το εκμεταλλεύτηκα και το είπα και στο νέο πρόεδρο Τόμας Μπάχ, ο οποίος και αυτός άνοιξε το…πορτοφόλι του» λέει ο Σπύρος Καπράλος που βλέπει ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα πρόγραμμα για 21 αθλητές και αθλήτριές μας, οι δέκα είναι για δύο χρόνια και οι υπόλοιποι έντεκα για ένα χρόνο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, καθώς το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η ΔΟΕ χρηματοδοτεί την προετοιμασία τους, με ένα μηνιαίο επίδομα ουσιαστικά (το οποίο δίνεται συνολικά στην ΕΟΕ για να το διανείμει) το οποίο όμως «κόβεται» μαχαίρι σε κάθε αθλητή ή αθλήτρια που δεν πάρει την ολυμπιακή πρόκριση ή βρεθεί ντοπέ, για αυτό και την επιλογή των αθλητών που προτείνει κάθε φορά στη ΔΟΕ, κάνει η ίδια η ΕΟΕ και ο πρόεδρός της με αυστηρά κριτήρια.

«Αυτή ήταν μια αρχή αλλά ήταν φανερό ότι τα χρήματα αυτά κάλυπταν μόνο αυτά τα 21 πρόσωπα και δεν ήταν αρκετά για τη μεγάλη ζήτηση.

Βλέποντας λοιπόν αφ’ ενός ότι το κράτος πλέον κλείνει την κάνουλα και αφ ετέρου ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για τους αθλητές μου γεννήθηκε η ιδέα να βγω στη γύρα και να αναζητήσω και άλλους χορηγούς» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, που είχε εμπνευστεί το όλο εγχείρημα το οποίο ήταν μεν φιλόδοξο, αλλά το δύσκολο ήταν η υλοποίησή του.

«Ξέρετε μια εγκυμοσύνη κρατάει εννέα μήνες, εδώ χρειαστήκαμε και έναν μήνα παραπάνω για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος !

Άξιζε όμως τον κόπο, γιατί μόνο εγώ ξέρω το τι μου έλεγαν αθλητές που με επισκέπτονταν στο γραφείο μου. Άκουγα τρομερές ιστορίες, ακόμα και για δυσκολίες σε καθημερινές ανάγκες, και τότε είπα μέσα μου, δεν πάει άλλο.

Έγραψα μια επιστολή προς τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες και γενικότερα σε αυτές που πίστευα ότι έχουν δυνατότητες να στείλουν αθλητές στο Ρίο και ζήτησα να μου κάνουν οι ίδιοι μια λίστα με τους αθλητές τους που πιστεύουν ότι έχουν τα φόντα για διάκριση. Παράλληλα είχαν έρθει και αθλητές μόνοι τους ενδιάμεσα και συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι το οποίο φυσικά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και περιείχε όλους τους προτεινόμενους αθλητές για να λάβουν κάποια χορηγία.

Εκεί ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε κυριολεκτικά πόρτα πόρτα και χέρι με χέρι, για να διαφημίσουμε τους αθλητές μας. Ξεκίνησα λογικά από τους φίλους μου, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, αφού αυτούς γνώριζα καλύτερα. Πήγαμε ακόμα και σε γάμους πλούσιων γόνων εφοπλιστών και ήμουν με το βιβλίο στο χέρι κάνοντας διαφήμιση των αθλητών μας !

Εδώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την μεγάλη βοήθεια που είχα από την Νικολέτα Παναγιωτοπούλου και τον Κώστα Τσαούσογλου, που ήταν μαζί μου από το τμήμα μάρκετινγκ της ΕΟΕ.

Σιγά σιγά άρχισε να υπάρχει ανταπόκριση και όλο και γέμιζε με προσφορές ανά αθλητές το βιβλίο μας, δίνοντάς μου μεγάλη χαρά. Είχαμε και αρνήσεις και εδώ είχε να κάνει με απογοήτευση κάποιων ανθρώπων που είχαν βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα στο 2004 αλλά δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευχαριστώ, ή σε κάποιες περιπτώσεις τα λεφτά είχαν χαθεί…

Όμως έστω και με εμπόδια το εγχείρημα έφτασε σχεδόν στην απόλυτη ολοκλήρωσή του και συνολικά συγκεντρώθηκε ένα ποσό κοντά στα 2.5 με 3.000.000 ευρώ που θα βοηθήσει τους πιο ελπιδοφόρους αθλητές μας να προετοιμαστούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του 2016» συνεχίζει ο Σπύρος Καπράλος, που ελπίζει το εγχείρημά του να βρει μιμητές.

« Μη γελιόμαστε, όταν εγώ, όπως και εσείς και όλοι, βλέπουμε κόσμο να ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια, ηλικιωμένους να μην φτάνει η σύνταξή τους για τα βασικά, δεν μπορούμε να απαιτούμε από την πολιτεία χρήματα για τον αθλητισμό. Πρέπει οι ίδιοι να βρούμε τους πόρους για να σταθεί το αθλητικό κίνημα στα πόδια τους και ξέρετε κάτι ;

Μακάρι και σε άλλους τομείς, ομάδες ανθρώπων να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Γίνεται σε κάποιο βαθμό, αλλά χρειάζεται στο μέγιστο. Πολιτικοί μηχανικοί να αναλάβουν να χτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια των άπορων ανθρώπων, γιατροί να βοηθήσουν αφιλοκερδώς ασθενείς χωρίς πόρους και ούτω καθεξής.

Απλά εμένα άλλο είναι το άμεσο παράπονό μου από την πολιτεία. Τόσες τροπολογίες, πάνω από 120, πέρασαν όλες αυτές τις μέρες, δεν φρόντισαν να περάσουν αυτήν που ήθελε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα μετατρέψει την ΕΟΕ από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε προς τους αθλητές μας το ποσό του 1.5 εκατ. δολαρίων που έχουμε συγκεντρώσει από δικούς μας χορηγούς».

Πρόσφατα στην ονομαστική του εορτή, ο Σπύρος Καπράλος έλαβε ένα από τα πιο όμορφα δώρα που είχε πάρει ποτέ στη ζωή του και το μοιράζεται μαζί μας:

« Ήταν τέσσερα κρασιά με ευχές και ευχαριστίες από ιστιοπλόους μας. Δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα γιατί ένοιωσα εκεί ότι αυτή η προσπάθεια έπιασε τόπο. Το ίδιο εισπράττω και από ευχαριστίες δεκάδων αθλητών ενώ η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπω να αναπτύσσονται σε πολλές περιπτώσεις σχέσεις πραγματικής φιλίας μεταξύ αθλητών και χορηγών, με πρωταθλητές μας να έχουν κληθεί σε τραπέζι από τους υποστηρικτές τους και να γνωρίζονται έτσι καλύτερα και πιο ανθρώπινα δημιουργώντας δυνατές σχέσεις.

Ξέρετε υπήρξα και εγώ αθλητής και μάλιστα ολυμπιονίκης με το πόλο και γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος στην προσπάθεια του να φτάσει ως το τέλος.

Ελπίζω το παράδειγμά μας να ακολουθήσουν και όλες οι ομοσπονδίες, καθώς αν σκεφτείτε ότι εγώ βρήκα τουλάχιστον 28 χορηγούς για τους αθλητές μας, θα έχουμε άλλους τόσους αν η κάθε αθλητική ομοσπονδία βρει τουλάχιστον έναν.

Κάποιες ομοσπονδίες «στράβωσαν» λίγο ή έγιναν και σχόλια του τύπου: «Μα καλά γιατί πήγες κυρίως σε τ ραπεζίτες και εφοπλιστές».

Διότι αυτός ήταν ο κύκλος μου και ο δρόμος είναι ανοιχτός ο καθένας να φέρει τους δικούς του χορηγούς. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι μπαίνουν στον αθλητισμό για να προσφέρουν και κάποιοι για να πάρουν από αυτόν. Κατηγορηματικά σας λέω λοιπόν, πως εμείς θέλουμε την πρώτη κατηγορία και όχι τους καρεκλοκένταυρους» επισημαίνει ο Σπύρος Καπράλος θυμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΟΕ θα τιμήσει και το ίδρυμα Λεβέντη, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει και καλύπτει τη χορηγία για άλλους 25 αθλητές μας, δίνοντας ένα σημαντικό ποσό στον καθένα ανά μήνα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του.

« Το χαμόγελο αυτών των παιδιών, που νοιώθουν πλέον ότι έχουν κάποιον δίπλα τους να στηριχτούν είναι το καλύτερο δώρο και η καλύτερη επιβράβευση για μένα, που όσο αντέχω και το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου θα είμαι δίπλα στον αθλητισμό και τα τέκνα του. Όταν νοιώσω ότι δεν μπορώ πλέον να προσφέρω θα αποσυρθώ, διότι ποτέ δεν με ενδιέφερε η καρέκλα» καταλήγει o πρόεδρος της ΕΟΕ.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ «ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ»

Αναλυτικά οι αθλητές και οι αθλήτριες και οι εταιρείες – τράπεζες – ιδιώτες που ανέλαβαν τις «υιοθεσίες» είναι:

Η στοιχηματική εταιρεία STOIXIMAN.GR τον αθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια, την αθλήτρια της γυμναστικής Βάσω Μιλλούση και την αθλήτρια του στίβου Κατερίνα Στεφανίδη.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ τους αθλητές της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαΐδου, Παναγιώτη Μαγδανή, Σπύρο Γιάνναρο, Λευτέρη Κόνσολα, Γιώργο Κόνσολα, Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη, Διονύση Αγγελόπουλο αλλά και τον αθλητή της γυμναστικής, Λευτέρη Κοσμίδη.

Η ATTICA BANK τον αθλητή της γυμναστικής Βλάση Μάρα.

Η κα. Αμαλία Βαρδινογιάννη τον αθλητή της γυμναστικής Βασίλη Τσολακίδη.

Ο κ. Δημήτρης Γκέρτσος την αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Βαρβάρα Φίλιου.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. την Εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής του ανσάμπλ με τις Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Αναστασία Γιουβανάκη, Ελένη Δόικα, Στεφανία Μήτσανα, Ζωή Κοντογιάννη, Σταυρούλα Σαμαρά.

Η κα. Κατερίνα Παναγοπούλου και η κα. Μελίνα Τραυλού, το πλήρωμα της ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου Nacra, Σοφία Μπεκατώρου και Κώστα Τριγκώνη.

Η ναυτιλιακή εταιρεία StarBulk Carriers Corp. το πλήρωμα στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας, Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή.

Η εταιρεία GLOBO τον αθλητή της ιστιοπλοϊας Βύρωνα Κοκκαλάνη.

Η εταιρία GOLDEN CARGO S.A. το πλήρωμα στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας, Στάθη Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Καμπουρίδη.

Ο κ. Πέτρος Παππάς τον αθλητή της σκοποβολής Νίκο Μαυρομάτη.

Η κα. Μιλένα Παππά τον αθλητή της σκοποβολής Ευθύμη Μίτα.

Η EUROBANK ERGASIAS S.A. τον αθλητή της κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη.

Η εταιρεία INTRALOT τον αθλητή της κολύμβησης Απόστολο Χρήστου.

Η εταιρεία GENESIS PHARMA την αθλήτρια της κολύμβησης Κέλι Αραούζου.

Το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ.ΛΑΤΣΗ τον αθλητή του στίβου Λούη Τσάτουμα και την αθλήτρια του στίβου Νικόλ Κυριακοπούλου.

Η εταιρία ERNST & YOUNG τον αθλητή του στίβου Κώστα Δουβαλίδη -Ρίκς.

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ τους αθλητές του στίβου Κώστα Φιλιππίδη και Αντώνη Μάστορα.

Η εταιρεία EUROPEAN DYNAMICS τον αθλητή του στίβου Λυκούργο Τσάκωνα.

Η εταιρεία RADIANT TECHNOLOGIES την αθλήτρια του στίβου Μαρία Μπελιμπασάκη.

Ο κ. Ντίνος Οικονόμου την αθλήτρια του στίβου Αναστασία Καρακατσάνη.

Η εταιρεία PRICE WATERHOUSE COOPERS τον αθλητή της ορεινής ποδηλασίας Περικλή Ηλία.

Οι εταιρείες SWISSMARINE INC, ΑΚΤΑΙ ΤΗΝΟΥ και STOIXIMAN.GRτις αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτσιάνη

Ο κ. Γιάννης Κατσαράς τους αθλητές του μπιτς βόλεϊ Γιώργο Κοτσιλιάνο και Νίκο Ζουπάνι.

Η εταιρεία MEADWAY SHIPPING & TRADING INC, την αθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη.

Η εταιρία MARCUS EVANS τους αθλητές του τζούντο Ηλία Ηλιάδη, Αλέξιο Ντανατσίδη, Γιώργο Αζοΐδη, Ρομάν Μουστόπουλο και Ελισάβετ Τελτσίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ